Смекни!
smekni.com

Фінансове право України 2 (стр. 18 из 44)

України на відповідний рік зовнішніх джерел фінансування дефіциту Державного бюджету України виноситься Кабінетом Міністрів України (рішення про випуск облігацій зовнішніх державних позик України поза межами передбачених законом про Державний бюджет України на відповідний рік зовнішніх джерел фінансування дефіциту Державного бюджету України підлягає затвердженню Верховною Радою України), рекомендується звернути увагу також на особливості відносин України з міжнародними фінансово-кредитними організаціями (Міжнародний валютний фонд, Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Міжнародна асоціація розвитку, Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій).

Л, Під час розгляду питання щодо боргових зобов'язань держави перед громадянами України варто звернути увагу на таке: ці зобов'язання виникли внаслідок знецінення грошових заощаджень, поміщених у період до 2 січня 1992 р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, а також тих, які містилися на рахунках Ощадного банку України протягом не менше одного повного календарного року в 1992-1995 рр.; порядок погашення таких боргових зобов'язань держави регулюється Законом України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» та постановами Кабінету Міністрів України «Про виплату у 1998 році установами Ощадного банку України грошових заощаджень громадян України відповідно до Закину України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» від 8 червня 1998 року № 825, «Про виплату в 2002 році грошових заощаджень громадян України, вкладених до 2 січня 1992 р. в установи колишнього Ощадного банку СРСР, що діяли на території України» від 5 квітня 2002 року № 471, «Про виплату в 2003 році громадянам України грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установи колишнього Ощадного банку СРСР, що діяли на території України» від 26 березня 2003 року № 382».

Рекомендується звернути увагу на те, що правонаступником установ Ощадного банку колишнього СРСР, які діяли на території України, є відкрите акціонерне товариство «Державний ощадний банк України», та на його правовий статус (є державним спеціалізованим ощадним банком, засновником його є держава в особі Кабінету Міністрів України, органами управління та контролю є наглядова рада, правління і ревізійна комісія, статутний фонд банку затверджений у розмірі 100 млн гривень із закріпленням у власності держави 100 відсотків акцій, що випускаються на величину його статутного фонду).

Правовий статус Фонду гарантування вкладів фізичних осіб слід визначати, керуючись

Законом України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб» та постановою Кабінету Міністрів України і Національного банку України від ЗО серпня 2002 р. № 1301/268, відповідно до змісту яких: Фонд є державною спеціалізованою установою, яка виконує функції державного управління у сфері гарантування вкладів фізичних осіб; діє на підставі Положення; встановлює, для банків - учасників (тимчасових учасників) Фонду обов'язкові стандарти; керівними органами Фонду є адміністративна рада і виконавча дирекція, є єдиним розпорядником коштів, акумульованих у процесі його діяльності, які не вносяться до Державного бюджету України; порядок відшкодування Фондом коштів за вкладами фізичних осіб затверджений рішенням адміністративної ради Фонду від 12 лютого 2002 р. № 2.

Контрольні запитання

1. Визначте державний (місцевий) кредит як економічну та правову категорію.

2. Обґрунтуйте, чому державний (місцевий) кредит є самостійним фінансово-правовим інститутом.

3. Визначте принципи й функції державного (місцевого) кредиту.

4. Назвіть ознаки державного (місцевого) кредиту.

5. Установіть відмінність між кредитом державним (місцевим) та банківським.

6. За якими підставами класифікують державний (місцевий) борг?

7. Які органи мають право на здійснення внутрішніх і зовнішніх запозичень?

8. Визначте правову природу державного внутрішнього боргу України.

9. Охарактеризуйте особливості фінансових правовідносин у сфері державного (місцевого) кредиту.

10. Визначте повноваження органів законодавчої та виконавчої влади, органів місцевого самоврядування у сфері державного (місцевого) кредиту.

11. Що розуміють під управлінням державним (місцевим) боргом та якими методами воно здійснюється?

12. Які форми боргових зобов'язань Уряду України ви знаєте?

13. За якими критеріями класифікують внутрішні державні позики?

14. Визначте види облігацій внутрішньої державної позики за законодавством України.

15. З'ясуйте особливості випуску казначейських зобов'язань України.

16. Розкрийте порядок здійснення місцевих запозичень в Україні.

17. Визначте зміст понять «державні зовнішні запозичення», «зовнішній державний борг».

18. З'ясуйте порядок випуску облігацій зовнішніх державних позик України.

19. Обґрунтуйте зміст боргових зобов'язань держави перед громадянами України щодо грошових заощаджень. Яким є порядок їх відновлення?

20. Визначте правовий статус відкритого акціонерного товариства «Державний ощадний банк України».

21. Охарактеризуйте обсяг повноважень Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Практичні завдання Завдання 1.

Керуючись законом про державний бюджет на поточний рік, визначте граничний розмір державного внутрішнього боргу України та граничний розмір державного зовнішнього боргу України на 31 грудня поточного року.

Завдання 2.

Керуючись законом про державний бюджет на поточний рік. визначте права Міністерства фінансів України на здійснення операцій з державним боргом України Завдання 3.

Керуючись законом про державний бюджет на поточний рік, визначте особливості реструктуризації простроченої заборгованості перед державою за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, та бюджетними позичками.

Завдання 4.

Керуючись нормами чинного законодавства, визначте зміст державних гарантій відновлення заощаджень громадян України.

МОДУЛЬ ІІІ Тема 10. ФІНАНСОВО-ПРАВОВІ ОСНОВИ ОБОВ'ЯЗКОВОГО ДЕРЖАВНОГО СТРАХУВАННЯ

План

1. Поняття страхування. Суб'єкти та об'єкти страхових правовідносин.

2. Поняття, види та особливості обов'язкового державного особистого страхування.

3. Система загальнообов'язкового державного соціального страхування в Україні та її зміст.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Вивчаючи цю тему, потрібно звернути увагу на те, поняття страхування можна розглядати як:

а) економічну категорію - систему економічних відносин з приводу утворення централізованих і децентралізованих фондів, необхідних для покриття непередбачуваних потреб суспільства і його членів; б) за матеріальним змістом - як сукупність створених матеріальних і грошових фондів; в) як правову категорію. При цьому слід розрізняти: страхування як цивільно-правову та фінансово-правову категорію. Страхування як цивільноправова категорія є видом цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються завдяки сплаті громадянами та юридичними особами страхових платежів, (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів. Страхування як фінансово-правова категорія - це система відносин, які складаються з приводу формування, розподілу та використання централізованих і децентралізованих страхових фондів з метою захисту майнових та особистих інтересів фізичних і юридичних осіб із настанням певних подій (страхових випадків) за рахунок коштів цих фондів, які формуються з внесків, що їх сплачують ці особи за рахунок бюджетних коштів.

Студенти мають обґрунтувати, чому інститут страхування є предметом правового регулювання фінансового права, зазначивши, що воно є однією з ланок фінансової системи держави та сукупністю фінансових відносин, що складаються з приводу формування, розподілу та використання коштів страхових фондів. Окрім того, саме нормами фінансового права регулюються: джерела формування страхового фонду та його взаємодія з іншими ланками фінансової системи, зокрема з бюджетом; порядок використання коштів страхових фондів; компетенція державних органів у сфері страхування; відносини у сфері обов'язкового державного страхування.

Користуючись Законом України «Про страхування» (в редакції 2001 року), студенти повинні визначати зміст понять: страховик (ст. 2), страхувальник (ст. 3), об'єкти страхування (ст. 4), форми страхування (ст. 5). Для розуміння питання про відновлювальну, попереджувальну, ощадну та контрольну функції страхування рекомендується ознайомитися з працями вчених, які досліджували чи досліджують це питання.

Студенти мають дати правову характеристику страховим фондам - сукупності грошових і матеріальних ресурсів (зокрема й тимчасово вільних) юридичних і фізичних осіб, що акумулюються в них, і визначати їхню систему (централізовані й децентралізовані; страхові фонди підприємств, відомчі, страхові фонди, резервний фонд бюджету для здійснення непередбачуваних витрат, сукупний фонд централізованих резервів державного страхування).

Окрім того, необхідно показати, в чому проявляється участь держави у страховій діяльності: держава впливає на формування страхових фондів і на страхові відносини через ліцензування такої діяльності, законодавчий захист страхового ринку. Студенти повинні визначати органи державної влади, які здійснюють контроль за страховою діяльністю (Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Рахункова палата. Міністерство фінансів України). Під час аналізу повноважень Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України рекомендується знати зміст Положення про Комісію, затвердженого Указом Президента України від 4 квітня 2003 р. № 292/2003, відповідно до якого вона провадить державне регулювання і нагляд за страховою діяльністю.