Смекни!
smekni.com

Зразки процесуальних документів 2 (стр. 18 из 46)

Слідчий, обираючи такий запобіжний захід, виносить мотивова­ну постанову, яку оголошує під розписку підозрюваному або обви­нуваченому. Якщо підозрюваний або обвинувачений заставу вно­сить сам, йому слідчий повідомляє номер депозитного рахунку, на який необхідно перерахувати кошти та суму застави. В постанові зазначаються анкетні дані особи, яка вносить заставу, сума застави,


дані про депозитний рахунок і попередження, що цей запобіжний захід може бути застосований лише після внесення застави.

У постанові слід вказувати строк внесення застави в межах 10 днів з моменту оголошення постанови заставодавцеві. В разі не­внесення застави в установлений слідчим термін, слід обирати ін­ший запобіжний захід.

Після того як обвинувачений (підозрюваний) пред'явить слідчо­му документ, що свідчить про внесення коштів на депозитний раху­нок, цій особі слідчий оголошує складене ним зобов'язання під роз­писку.

Якщо застава за підозрюваного (обвинуваченого) вноситься ін­шою особою, крім зобов'язання підозрюваного чи обвинуваченого, необхідно, щоб заставодавець перед обранням запобіжного заходу подав слідчому клопотання (заяву) про застосування до обвинува­ченого чи підозрюваного цього запобіжного заходу і взяв на себе письмове зобов'язання з внесення застави, а після обрання запобіж­ного заходу у вигляді застави - зобов'язання, в якому роз'яснюєть­ся, у вчиненні якого злочину підозрюється чи обвинувачується осо­ба, стосовно якої обирається цей запобіжний захід, які на нього по­кладаються зобов'язання в зв'язку з обранням цього запобіжного заходу та що, в разі невиконання обвинуваченим чи підозрюваним своїх зобов'язань, заставу буде звернено в дохід держави, і що в цьо­му випадку заставодавець повинен забезпечити явку обвинувачено­го чи підозрюваного, за якого він поручився і вніс заставу до органу розслідування чи суду для заміни йому запобіжного заходу на

інший.

Щодо особи, яка перебуває під вартою, застава може бути засто­сована до направлення справи в суд тільки з дозволу судді, який дав санкцію на арешт. В постанові про зміну запобіжного заходу на за­ставу необхідно вказувати, що виконання постанови настає лише після внесення застави.

Якщо предметом застави є не грошові суми а, наприклад, автома­шина, коштовності, квартира, будинок, слідчому необхідно діяти таким чином:

а) автомашину, на час дії запобіжного заходу, необхідно постави­ти на стоянку місцевого підрозділу ДАІ чи передати під розписку на зберігання юридичній чи фізичній особі, попередивши про кри­мінальну відповідальність за ст. 388 КК України, а також направи­ти повідомлення в МРВ ДАІ за місцем постановки даного транс­портного засобу на облік про те, що цей транспортний засіб перебу­ває під заставою і його відчуження заборонене;


б) коштовності на час дії застави необхідно здати в банк на збе­
рігання за відповідною постановою;

в) у разі використання як застави квартири чи будинку, слідчий
направляє про це повідомлення в БТІ і державну нотаріальну кон­
тору за місцем розташування цієї квартири чи будинку про те, що
ця квартира чи будинок перебувають під заставою і відчуженню не
підлягають.

Після закінчення розслідування, в додатку до обвинувального висновку - довідці про рух кримінальної справи обов'язково вказу­ються обраний запобіжний захід, сума внесеної застави, де вона перебуває і реквізити депозитного рахунку. Враховуючи, що заста­водавець може бути викликаний до суду для давання показань що­до застави,- вказувати його в списку осіб, які підлягають виклику в судове засідання.

Зразок зобов'язання обвинуваченого щодо

внесення суми застави та дотримання

ним вимог ст. 154-1 КПК України

ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

м. Київ 1 серпня 2005 р.

Підпис (Радченко В. П.) Підпис (Педешко О. М.)

Я, Радченко Володимир Павлович, 18 червня 1972 р. народжен­ня, зареєстрований і мешкаю в м. Києві, вул. Пушкіна, 33, кв. 1, даю це зобов'язання органу слідства в тому, що зобов'язуюсь в разі за­стосування до мене запобіжного заходу у вигляді застави 17 000 грн., із вказаного місця проживання без дозволу слідчого чи суду не відлучатися, з'являтися до слідчого чи суду на першу їх ви­могу, не займатися злочинною діяльністю, не перешкоджати вста­новленню істини в кримінальній справі. Мені роз'яснено, що, в разі порушення мною цього зобов'язання, запобіжний захід стосовно мене в порядку ст. 165 КПК України може бути змінено на суворі­ший, а внесена застава в повному обсязі буде звернена в дохід дер­жави в порядку ст. 154-1 КПК України.

Обвинувачений

Зобов'язання прийняв ст. слідчий майор міліції


Зразок зобов'язання заставодавця

ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ЗАСТАВОДАВЦЯ

1 серпня 2006 р.

м. Київ

Я, Радченко Раїса Іванівна, 28 червня 1945 р. народження, заре­єстрована і мешкаю в м. Києві, вул. Пушкіна, буд. 33, кв. 1, вносячи в порядку ст. 154-1 КПК України заставу за обвинуваченого у вчи­ненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 189 КК України, Радченка Во­лодимира Павловича, 18 червня 1972 р. народження, який зареєст­рований і мешкає в м. Києві, вул. Пушкіна, буд. 33, кв. 1, даю це зо­бов'язання органу слідства в тому, що Радченко В. П. не буде відлу­чатися з указаного місця проживання без дозволу слідчого чи суду, буде з'являтися до слідчого чи суду на першу їх вимогу, не буде зай­матися злочинною діяльністю, не буде перешкоджати встановлен­ню істини в кримінальній справі.

Мені роз'яснено, що в разі невиконання Радченком В. П. вказа­них зобов'язань, запобіжний захід стосовно нього в порядку ст. 165 КПК України може бути замінений на суворіший, а внесена мною застава буде в повному обсязі звернена в дохід держави в порядку, передбаченому ст. 154-1 КПК України.

Мені також роз'яснено, що я можу відмовитися від взятих на се­бе зобов'язань до виникнення підстав для звернення застави в дохід держави. У цьому випадку я повинна забезпечити явку підозрюва­ного, обвинуваченого, підсудного до органу розслідування чи суду для заміни йому запобіжного заходу на інший. Застава повертаєть­ся лише після обрання нового запобіжного заходу.

Підпис (Радченко Р. І.)

Заставодавець

Зобов'язання прийняв ст. слідчий СВ Шевченківського РУ ГУ МВС у м. Києві майор міліції

Підпис (Педешко О. М.)


Зразок постанови про вжиття заходів щодо збереження майна та житла ув'язненого

ПОСТАНОВА

про вжиття заходів щодо збереження майна та житла ув'язненого

м. Київ 5 квітня 2006 р.

Ст. слідчий слідчого відділу Солом'янського РУ ГУ МВС Укра­їни у м. Києві капітан міліції Коробко А. В., розглянувши матеріали кримінальної справи № 14214 за обвинуваченням Страшенка Ми­коли Івановича у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України,

встановив:

Страшенко М. І. досудовим слідством обвинувачується у вчи­ненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України (заподіяння тяжких тілесних ушкоджень). 4 квітня 2006 р. Солом'янським ра­йонним судом м. Києва йому обрано міру запобіжного заходу у вигляді взяття під варту в слідчому ізоляторі № 13 Управління Державного Департаменту з питань виконання покарань. У зв'язку з цим без нагляду залишається його майно та житло - квартира № 1 в буд. № 17, вул. Космонавтів у м. Києві.

На підставі викладеного, керуючись ст. 160 КПК України,

постановив:

1. Майно ув'язненого Страшенка М. 1. передати за описом під
відповідальне зберігання начальнику ЖЕУ № 414 Залізничного
райжитлоуправління м. Києва Ковальовій Н. В.

2. Квартиру Страшенка М. І., яка розташована за адресою:
м. Київ, вул. Космонавтів, 17, кв. 1 - опечатати.

3. Про вжиті заходи щодо збереження майна і житла ув'язненого,
повідомити обвинуваченого Страшенка М. І.

Ст. слідчий

капітан міліції Підпис (Коробко А. В.)


Зразок подання про вжиття заходів піклування щодо неповнолітніх дітей заарештованого

Начальнику служби у справах не­повнолітніх Шевченківської район­ної держадміністрації м. Києва Коваленко А. 3. . м. Київ, вул. Світлицького, 15

ПОДАННЯ

про вжиття заходів піклування щодо неповнолітніх дітей заарештованого

м. Київ 15 квітня 2006 р.

Слідчим відділом Шевченківського РУ ГУ МВС України у м. Києві провадиться досудове слідство по кримінальній справі № 12145 з обвинувачення Петраченко Надії Василівни у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України.

Розслідуванням встановлено, що Петраченко Н. В. проживає ра­зом з двома малолітніми дітьми: дочкою Петраченко Валентиною Василівною, ЗО березня 1996 р. народження, та сином Петраченко Олегом Вікторовичем, 17 травня 2001 р. народження, в однокімнат­ній квартирі за адресою: м. Київ, вул. Щербакова, 93, кв. 4.

13 квітня 2006 р., о 22-й годині ЗО хв, за місцем мешкання Петра­ченко Н. В., перебуваючи у нетверезому стані, умисно заподіяла тяжкі тілесні ушкодження своєму знайомому Випшову І. С, внаслі­док чого в 0 год. ЗО хв 14 квітня 2006 р. він помер.

15 квітня 2006 р. до Петраченко Н. В. була застосована міра за­побіжного заходу - взяття під варту.

Враховуючи те, що малолітні діти Петраченко Н. В.- Петрачен­ко Валентина Василівна, ЗО березня 1996 р. народження, та Петра­ченко Олег Вікторович, 17 травня 2001 р. народження,- залиша­ються без нагляду, відповідно до вимог ст. 159 КПК України прошу Вас терміново вжити необхідних заходів до передачі їх на піклуван­ня родичам або влаштування їх до дитячих установ, про що сповіс­тити за адресою: 252112 м. Київ, вул. Рильського, 5, Шевченківське РУ ГУ МВС України у м. Києві.


відносно якої як запобіжний захід обрано взяття під варту, є непов­нолітні діти, які залишаються без нагляду, слідчий зобов'язаний негайно внести з цього приводу подання до служби в справах не­повнолітніх для вжиття необхідних заходів з передачі зазначених неповнолітніх на піклування родичів або влаштування їх в дитячі установи.