Смекни!
smekni.com

Зразки процесуальних документів 2 (стр. 39 из 46)

Підозрювана Дороніна О. В. добровільно погодилась написати такі тексти і в кабінеті слідчого кульковою ручкою під диктовку слідчого написала такі тексти у трьох відомостях на одержання за­робітної плати, потім написала у десяти рядках цифри від 1 до 10, а також вигадані прізвища всіх осіб, зазначених у відомості. Заповне­ні бланки відомостей були пронумеровані цифрами 1, 2, 3.

Після цього на прохання слідчого вона з більшою швидкістю на­писала аналогічні тексти ще на трьох бланках відомостей, які були пронумеровані цифрами 4, 5, 6.

Потім ці самі тексти вона ще з більшою швидкістю написала ще у трьох бланках відомостей.

Експериментальні зразки почерку були відібрані в кабінеті слід­чого у період з 9-ї години ЗО хв до 10-ї години 40 хв при природно­му освітленні.

Протокол мною прочитаний, записано правильно.

Підпис (Дороніна О. В.)

Ст. слідчий

капітан міліції Підпис (Швець І. О.)

Коментар.

Постанова про одержання зразків для експертного дослідження обов'язкова для осіб, стосовно яких вона винесена. У разі відмови особи дати зразки для експертного дослідження добровільно, вони можуть бути одержані примусово (наприклад, зразки відбитків пальців рук тощо).

Примусове одержання зразків для експертного дослідження не­обхідно провадити лише у присутності понятих. Під час проведен­ня цієї слідчої дії неприпустимо принижувати гідність особи. Якщо ж одержання зразків для експертного дослідження пов'язане з оголенням людини, цю слідчу дію провадить особа такої самої статі.


Глава VIII ЗАКІНЧЕННЯ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА

Зразок повідомлення про закриття справи

Штамп Гр. Остапенко Петру

установи Павловичу,

02136 м. Київ,

вул. Старокиївська, 1, кв. 419

Повідомлення

Відповідно до п. З ст. 214 КПК України направляю копію поста­нови від 15 січня 2006 р. про закриття кримінальної справи на під­ставі п. 2 ст. б КПК України, тобто за відсутністю у Ваших діях складу злочину.

Пояснюю, що згідно з п. 1 ст. 215 КПК України прийняття рі­шення про закриття кримінальної справи Ви маєте право оскаржи­ти прокуророві Шевченківського району м. Києва у семиденний термін від дня одержання копії постанови.

Додаток:

Копія постанови про закриття справи на трьох аркушах.

Слідчий слідчого відділу Шевченківського РУ ГУ МВС України у м. Києві.

Підпис (Сердюк В. В.)

Коментар.

Відповідно до ст. 214 КПК України слідчий закриває справу мо­тивованою постановою, в якій, крім даних, передбачених у ст. 130 цього Кодексу, зазначає: відомості про особу обвинуваченого, суть справи, підстави для закриття справи, рішення про скасування за­побіжного заходу і заходів із забезпечення цивільного позову та можливої конфіскації майна, а також рішення в питанні про речові докази відповідно до ст. 81 цього Кодексу.

Якщо розслідуванням встановлено факти, які вимагають засто­сування заходів громадського або дисциплінарного впливу чи адмі­ністративного стягнення щодо особи, яка притягалась як обвинува­чений, або щодо інших осіб, слідчий, закриваючи кримінальну справу, доводить ці факти до відома громадської організації, това­риського суду, трудового колективу чи адміністрації підприємства.


установи, організації для вжиття відповідних заходів впливу або надсилає матеріали справи до суду для застосування заходів адмі­ністративного стягнення.

Копія постанови про закриття справи надсилається прокуророві, особі, що притягалася до кримінальної відповідальності, особі, за заявою якої була порушена справа, а також потерпілому та цивіль­ному позивачеві.

Постанова слідчого про закриття справи згідно зі ст. 215 КПК України може бути оскаржена прокуророві в семиденний строк з дня одержання письмового повідомлення або копії постанови про закриття справи.

Особа, щодо якої провадилося слідство, має право оскаржити цю постанову в частині, яка стосується підстав і мотивів закриття справи.

У разі закриття справи через смерть обвинуваченого близькі ро­дичі і громадські організації вправі з метою реабілітації померлого просити про доведення досудового слідства до кінця.

У разі оскарження постанови слідчого про закриття справи про­курор знайомиться із справою і не пізніше тридцяти днів з дня над­ходження скарги скасовує постанову про закриття справи і віднов­лює досудове слідство або залишає скаргу без задоволення, про що повідомляє особі, яка подавала скаргу.

Постанову прокурора, слідчого і органу дізнання про відмову в порушенні кримінальної справи може бути оскаржено особою, інте­ресів якої вона стосується, або її представником до суду в порядку, передбаченому ст. 236-1 КПК України.

Зразок повідомлення потерпілому про закінчення досудового слідства

Штамп установи

гр. Шевченко Ніні Степанівні м. Київ, вул. Косіора, 37, кв. 216

ПОВІДОМЛЕННЯ

Повідомляю, що досудове слідство у кримінальній справі за об­винуваченням гр. Сушко І. В. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України, де Ви визнані потерпілою, закінчено, і об­винувачений підлягає відданню до суду.

Роз'яснюю, що Ви маєте право ознайомитися з матеріалами справи, для чого Вам необхідно прибути 25 квітня 2006 р. на


10-ту годину ЗО хв в кабінет № 24 Шевченківського РУ ГУ МВС України у м. Києві до ст. слідчого Головка П. С.

Ст. слідчий

капітан міліції Підпис (Головко Л. С.)

Коментар.

Згідно з вимогами ст. 217 КПК України, слідчий, визнавши до-судове слідство в справі, яка підлягає направленню для віддання обвинуваченого до суду, закінченим, повідомляє про це потерпіло­го та його представника, цивільного позивача, цивільного відпові­дача або їх представників і роз'яснює їм їх право ознайомитися з ма­теріалами справи; про це слідчий складає відповідний протокол або додає до справи копію письмового повідомлення.

У разі письмового або усного клопотання зазначених осіб про ознайомлення їх з матеріалами справи слідчий повинен надати по­терпілому і його представникові, цивільному позивачеві, цивільно­му відповідачеві або їх представникам можливість ознайомитися з ними. Цивільний відповідач може знайомитися з матеріалами спра­ви в межах, передбачених ч. 2 ст. 51 КПК України.

Зазначені особи мають право робити виписки із справи і заявляти клопотання про доповнення слідства, щодо яких слідчий приймає рі­шення за правилами, передбаченими ст. 129 КПК України.

Матеріали про застосування заходів безпеки щодо осіб, які бе­руть участь у кримінальному судочинстві, для ознайомлення зазна­ченим особам не пред'являються.

Оголошення про закінчення слідства і пред'явлення матеріалів справи для ознайомлення оформлюється протоколом з додержан­ням правил ст. 220 КПК України.

Зразок протоколу оголошення потерпілому

про закінчення досудового слідства й ознайомлення з матеріалами справи

ПРОТОКОЛ

оголошення потерпілому про закінчення досудового слідства й ознайомлення з матеріалами справи

м. Київ 25 квітня 2006 р.

Ст. слідчий слідчого відділу Шевченківського РУ ГУ МВС Ук­раїни у м. Києві капітан міліції Головко П. С. у кабінеті слідчого,


у приміщенні Шевченківського РУ ГУ МВС України у м. Києві із додержанням вимог ст. 217 КПК України оголосив Шевченко Ніні Степанівні, що досудове слідство у кримінальній справі № 12-2229, у якій вона визнана потерпілою, закінчено й обвинувачений за ч. 2 ст. 186 КК України Сушко Іван Вікторович підлягає відданню до суду-

Водночас їй роз'яснено, що згідно зі ст. 217 КПК України вона вправі ознайомитися з матеріалами справи, робити виписки зі спра­ви, заявляти клопотання про доповнення слідства.

Потерпіла Шевченко Н. С заявила, що вона бажає ознайомити­ся з матеріалами кримінальної справи.

Згідно з бажанням потерпілої Шевченко Н. С їй для ознайом­лення була надана кримінальна справа № 12-2229 у підшитому і пронумерованому вигляді в одному томі на 117 аркушах.

Потерпіла Шевченко Н. С у кабінеті слідчого у період з 11-ї го­дини до 14-ї години ЗО хв ознайомилась з матеріалами криміналь­ної справи і заявила, що з матеріалами кримінальної справи ознайо­милась повністю, клопотань немає, слідство доповнити нічим не може.

Протокол прочитано потерпілою, записано правильно.

Потерпіла Підпис (Шевченко Н. С.)

Підпис (Головко П. С.)

Ст. слідчий капітан міліції
Зразок протоколу оголошення потерпілому про закінчення досудового слідства

ПРОТОКОЛ

оголошення потерпілому про закінчення досудового слідства

м. Київ 15 квітня 2006 р.

Слідчий слідчого відділу Шевченківського РУ ГУ МВС України у м. Києві л-нт міліції Хоменко А. І., о 12-й годині у кабінеті слідчо­го у приміщенні Шевченківського РУ ГУ МВС України у м. Києві, з додержанням вимог ст. 217 КПК України, оголосив Коваль Лідії Ва­силівні, що досудове слідство по кримінальній справі № 12-2201, за якою вона визнана потерпілою, закінчене, і обвинувачений за ч. 2 ст. 186 КК України Вернигора Петро Васильович підлягає віддан­ню до суду.


Водночас їй роз'яснено, що згідно зі от. 217 КПК України вона має право ознайомитися з матеріалами справи, робити виписки зі справи, заявляти клопотання про доповнення слідства.

Потерпіла Коваль Л. В. після оголошення їй про закінчення по справі досудового слідства та роз'яснення їй права ознайомитися з матеріалами кримінальної справи заявила, що не бажає знайомити­ся з матеріалами кримінальної справи.

Протокол прочитаний потерпілою, записане правильно.