Смекни!
smekni.com

Сучасний гуманітарний довідник школяра та студента (стр. 38 из 61)

Так сказали обрані люди з усієї Землі Української.

Сказавши так, вони вибрали зі свого середовища нас, Українську Центральну Раду, і веліли нам бути на чолі нашого народу, стояти за його права і творити новий порядок вільної автономної України».

Далі в Універсалі докладно описувалися взаємини УЦР із Тимча' совим урядом і підкреслювалося вороже ставлення російської влади до намірів Центральної Ради.

«І тому, — говорилося в Універсалі, — ми, Українська Централь' на Рада, видаємо цей Універсал до всього нашого народу і повідомля' ємо: відтепер самі будемо влаштовувати наше життя.

Отже, нехай кожен член нашої нації, кожен громадянин села або міста відтепер знає, що прийшов час великої роботи.

З цього часу кожне село, кожна волость, кожна управа повітова або земська, котра відстоює інтереси українського народу, повинна мати найтісніші зв’язки з Центральною Радою.

Там, де з якихось причин адміністративна влада залишилася в руках людей, ворожих українству, приписуємо нашим громадянам провести широку, міцну організацію й освіту народу, а потім переоб' рати адміністрацію.

У містах і тих місцях, де українське населення живе змішано з іншими національностями, приписуємо нашим громадянам не' гайно дійти до згоди і єдності думок з демократією тих національ' ностей і разом з ними приступити до підготовки нового правильно' го життя.

Центральна Рада сподівається, що неукраїнські народи, які жи' вуть на нашій землі, теж будуть піклуватися про порядок і спокій у нашому краї й у це лихоліття загальнодержавного безладдя, дружно, заодно з нами докладуть зусиль до організації автономії України.

І коли ми проробимо цю підготовчу організаційну роботу, ми при' звемо представників від усіх народів землі української і розробимо закони для неї. Ті закони, весь той порядок, що ми підготуємо, Всеро' сійські установчі збори повинні затвердити своїм законом.

…А для успіху тієї роботи насамперед потрібні великі кошти (гро' ші). До цього часу український народ усі кошти свої віддавав у Всеро' сійську центральну скарбницю, а сам не мав та й зараз не має від неї того, що повинен був би мати за це.

І тому ми, Українська Центральна Рада, приписуємо всім органі' зованим громадянам сіл і міст, усім українським громадським упра' вам і установам 31'го числа місяця липня обкласти населення особ' ливим податком на рідну справу і точно, негайно й регулярно переси' лати його до скарбниці Української Центральної Ради».

Таким чином, Перший універсал проголосив автономію Украї' ни, поклавши основну відповідальність за її проведення в життя на Центральну Раду й етнічних українців. Останні в цілому позитивно сприйняли цю декларацію.

ДРУГИЙ УНІВЕРСАЛ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ

Тимчасовий уряд не міг не відреагувати на появу Першого уні' версалу і Генерального секретаріату. Для переговорів з УЦР до Києва приїхали члени Тимчасового уряду — Церетелі, Терещенко й Ке' ренський. Після двох днів переговорів обидві сторони дійшли комп' ромісу. Російські міністри погодилися, що УЦР мала підготувати статут автономії України, затверджувати який будуть Всеросійські установчі збори. Зі свого боку, УЦР зобов’язалася розширити свій склад за рахунок представників національних меншин — росіян, по' ляків та євреїв.

13 липня на сесії УЦР була прийнята така постанова:

«1. Негайно починати процес перетворення Національної Україн' ської Центральної Ради на Тимчасовий Крайовий Парламент і дору' чити цю справу Генеральному секретаріатові.

2. Найбільш прийнятним способом поповнення національного скла' ду Центральної Ради визнати пропорційне представництво, за яким національним меншостям дається кількість депутатських місць у складі Центральної Ради відповідно до чисельності населення цих національних меншостей в Україні».

15 липня, в обстановці зростаючого невдоволення народних мас, що вимагали якнайшвидшого закінчення війни, у Петрограді відбу' лося засідання Тимчасового уряду. Міністри'кадети (О. Мануйлов,

В. Шаховський, О. Шингарьов і В. Степанов), боячись відповідально' сті за провал літнього наступу на фронті, вирішили подати у відстав' ку, а як привід використовували українське питання. Пославшись на те, що нібито не згодні з рішенням уряду про надання автономії Укра' їні, вони заявили про свій вихід з кабінету. Міністр'голова князь Львов був обурений виходом кадетів, тому що розплачуватися за катастро' фу на німецькому фронті тепер повинні були міністри'соціалісти.

З ранку 16 липня чутки про вихід кадетів з уряду, розстріли сол' датів'дезертирів, продовольчу кризу й можливе закриття заводів і фабрик почали поширюватися в робітничих кварталах і солдатських казармах Петроградського гарнізону. Ситуація в столиці вкрай заго' стрилася. Увечері в Петрограді почалися масові заворушення, з’яви' лися гасла «Уся влада Радам!», «Мир без анексій!». У цій тривожній обстановці Тимчасовий уряд відправив В. Винниченкові телеграму з підтвердженням повноважень Генерального секретаріату як крайово' го уряду.

У той самий день, 16 липня 1917 р., УЦР видала свій Другий універсал:

«Громадяни української землі! Представники Тимчасового уряду повідомили нас про ті конкретні заходи, що планує провести Тимчасо' вий уряд у справі управління Україною до Установчих зборів. Тимча' совий уряд, стоячи на сторожі завойованих революційним народом свобод, визнаючи за кожним народом право на самовизначення і зали' шаючи остаточне затвердження його форми Установчим зборам, про' тягає руку представникам української демократії і Центральній Укра' їнській Раді й закликає в згоді з ним творити нове життя України в ім’я добра всієї революційної Росії.

Ми, Центральна Українська Рада, стоячи, як один, за те, щоб не відривати Україну від Росії і щоб разом із усіма її народами боротися за підйом і розвиток усієї Росії і за єдність її демократичних сил, із задоволенням приймаємо заклик уряду до єднання і повідомляємо всім громадянам України, що обрана українським народом через його революційні організації Центральна Українська Рада незабаром буде поповнена на справедливих началах представниками інших народно' стей, що живуть в Україні, через їхні революційні організації, і тоді буде тим єдиним найвищим органом революційної демократії Укра' їни, що відстоює інтереси всього населення нашого краю.

Поповнена Центральна Українська Рада знову виділить зі свого середовища окремий відповідальний перед нею Генеральний секре' таріат, що буде запропонований для затвердження Тимчасовому уря' дові як представника вищої крайової влади Тимчасового уряду в Укра' їні. У цьому органі будуть зосереджені всі права і засоби, щоб він... міг виконати складну роботу організації і побудови життя всього краю в згоді з усією революційною Росією...

Борючись за автономний устрій України, Центральна Українсь' ка Рада в згоді з національними меншостями України буде готува' ти проекти законів про автономний устрій України для передачі їх на затвердження Установчим зборам...

Що ж стосується комплектування українських військових частин, Центральна Українська Рада буде мати своїх представників при ка' бінеті міністра війни, у генеральному штабі й при Верховному голов' нокомандувачі для участі в комплектуванні окремих частин лише українцями, оскільки заходи в цьому напрямку, на думку міністра війни, будуть можливі з технічного боку без порушення бойової готов' ності армії».

Поступки, зроблені українськими автономістами на користь Тим' часового уряду, пояснювалися тим, що УЦР не вважала себе досить сильним політичним органом для відкритої боротьби з Росією. Не слід забувати, що на той час в Україні знаходилися великі підрозділи російської армії, під контролем російських чиновників знаходилися адміністративні органи на місцях, а в містах чисельно переважали не українці, а росіяни та євреї.

ТРЕТІЙ УНІВЕРСАЛ УЦР

20 листопада 1917 р. Центральна Рада видала свій Третій уні3 версал, в якому проголосила утворення Української Народної Респу' бліки (УНР). В Універсалі говорилося:

«Народе український і всі народи України!

Складний і важкий час настав на землі Російської Республіки. На півночі в столицях іде міжусобна і кривава боротьба. Централь' ного уряду немає й у державі поширюється безвладдя, безладдя і хаос.

Наш край також у небезпеці. Без влади, сильної, єдиної, народ' ної, Україна теж може провалитися в прірву уособиці, різанини, за' непаду.

Народе український! Ти разом із братськими народами України поставив нас оберігати права, здобуті в боротьбі, підтримувати поря' док і влаштовувати все життя на нашій землі. І ми, Українська Центра' льна Рада, твоєю волею, в ім’я підтримки порядку в нашій країні, в ім’я порятунку всієї Росії, проголошуємо:

Відтепер Україна стає Українською Народною Республікою.

Не відокремлюючись від Російської Республіки і зберігаючи її єдність, ми твердо станемо на нашій землі, щоб силами нашими допомогти всій Росії, щоб уся Російська Республіка стала федера' цією рівних і вільних народів.

До Установчих зборів України вся влада підтримувати порядок на наших землях, видавати закони і керувати належить нам, Українсь' кій Центральній Раді, і нашому урядові — Генеральному секретаріа' тові України.