Смекни!
smekni.com

Оподаткування в Україні навчальний посібник (стр. 30 из 95)


Спрощення податкового законодавства та забезпечення його незмінності протягом тривалого часу сприятиме розвитку підприємництва в Україні. Створення прозорих правил ведення господарської діяльності та оподаткування, а також забезпечення єдиних справедливих підходів до всіх суб’єктів податкових правовідносин сприятиме укріпленню партнерських взаємовідносин між громадянами, суб’єктами підприємництва та державою, що, у свою чергу, приведе до збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, зростання прибутків підприємств та доходів громадян.

Зокрема, теперішнім проектом Податкового Кодексу передбачено:

- диференційоване оподаткування доходів громадян;

- уведення податку на майно із ставкою оподаткування від 0,5 до 1% бази оподаткування;

- спрощення системи оподаткування, обліку та звітності для суб’єктів малого підприємництва, що передбачає заміну сплати встановлених цим Кодексом податків і зборів на сплату єдиного податку за вибором платника та певні обмеження щодо переходу на спрощену систему оподаткування залежно від виду діяльності


Таким чином, процедура реформування податкової системи України передбачає створення оптимальної системи оподаткування, детальну проробку різних її елементів, методів оподаткування, розгляд альтернативних варіантів з оцінкою наслідків їх упровадження для економіки та соціальної сфери. Тобто, при здійсненні виваженої податкової політики у сфері оподаткування, з метою посилення його позитивного впливу на соціально-економічний розвиток держави, забезпечення фінансових потреб держави та матеріального добробуту населення, необхідно подбати про те, щоб податки дійсно стали регулятором, стимулятором прибуткової діяльності, а не тільки примусовими платежами. Саме в такому контексті система оподаткування в Україні матиме сенс і перспективу


Ключові терміни і поняття

Податкова система України, податкова політика держави, принципи функціонування податкової системи України, реформування податкової системи, зміст податкової реформи, напрями реформування податкової системи України.


Питання для самоконтролю знань

1. Назвіть передумови становлення чинної системи оподаткування України.

2. Визначте основні етапи становлення податкової системи України.

3. Визначте основні тенденції розвитку чинної системи оподаткування України.

4. З'ясуйте діалектику об'єктивного і суб'єктивного у становленні податкової системи України.

5. Охарактеризуйте роль та значення податків і зборів у формуванні доходів Зведеного бюджету України.

6. Які види податків і зборів є складовими структури доходів Зведеного бюджету України?

7. Якою є питома вага основних податків і зборів у ВВП України протягом 1991 - 2008 рр.?

8. Якою є питома вага основних податків і зборів у доходах Зведеного бюджету України протягом 1991-2008 рр.?

9. Які податки і збори у структурі податкової системи України більшою мірою виконують фіскальну функцію?

10. Розкрийте значення Бюджетного кодексу України в реформуванні бюджетно-податкових відносин.

11. Які недоліки притаманні чинній податковій системі України?

12. Охарактеризуйте еволюцію податкового законодавства України.

13. Визначте принципи функціонування податкової системи України. Як здійснюється їх реалізація?

14. З'ясуйте сутність та критерії сучасної податкової політики України.

15. Охарактеризуйте взаємозв'язок між стабільністю і гнучкістю податкової політики.

16. Визначте цілі та напрями реформування чинної податкової системи України.

Навчальні завдання

1. Проаналізуйте і поясніть передумови становлення чинної системи оподаткування України.

2. На підставі статистичних даних здійсніть аналіз співвідношення ВВП, податкових та неподаткових надходжень до Зведеного бюджету України за декілька останніх років. Складіть відповідні таблиці їх питомої ваги у ВВП та доходах Зведеного бюджету України. Проаналізуйте зміни у структурі системи оподаткування юридичних та фізичних осіб за останні роки. Зробіть висновки.

3. Опрацюйте законодавчі та нормативні матеріали, які створюють правову основу функціонування податкової системи України. З'ясуйте і проаналізуйте позитивні тенденції, недоліки та перспективи вдосконалення податкового законодавства. Сформулюйте висновки.

4. З'ясуйте зміст поняття „податкова політика” та траєкторію її впливу на соціально-економічний розвиток країни. Розгляньте структуру та обсяги ВВП України за категоріями доходу та з'ясуйте ступінь впливу змін у структурі та обсягах ВВП на структуру та обсяги податкових надходжень до Зведеного бюджету України за останні 5 років. Складіть відповідні таблиці, зробіть висновки.

5. Проаналізуйте ступінь взаємозв'язку між доходами та видатками Зведеного бюджету України, враховуючи при цьому реальний стан економіки. Розробіть багатофакторну економічну модель взаємозв'язку різних чинників, зокрема, обсягу ВВП, ступеня залучення ресурсів, розміру податкових ставок та наповненості бюджету. Зробіть висновки.

6. На підставі статистичних даних проаналізуйте відповідність

наявної податкової системи України визначеним в Законі України „Про систему оподаткування” від 18.02.97 р. № 77-ВР (зі змінами та доповненнями) принципам побудови та призначення системи

оподаткування. Сформулюйте висновки.

7. На підставі статистичної звітності здійсніть аналіз рівня податкового навантаження на економіку та доходи юридичних і фізичних осіб. Складіть відповідні таблиці. Визначте основні напрями вдосконалення оподаткування, передусім кількісні параметри зниження податкових ставок та загального рівня податкового тягаря.

8. Проаналізуйте відповідність сучасної податкової політики України її класичним принципам та критеріям. Зробіть висновки.

9. Узагальніть світовий досвід податкового регулювання структурної перебудови економіки. Зробіть висновки та запропонуйте можливі варіанти застосування позитивних результатів для економіки України.

10. Здійсніть дослідження світового досвіду реформування податкових систем та розвитку податкової політики. При цьому здійсніть порівняльний аналіз податкової політики і рівня оподаткування в розвинутих країнах та в Україні. Зробіть висновки.

11. Здійсніть дослідження впливу податкової політики та різних макроекономічних чинників на формування дохідної частини державного бюджету. Сформулюйте висновки.

12. Дайте оцінку впливу рівня оподаткування на рівень суспільного

виробництва і добробут громадян через зміну стимулів до праці економічних суб'єктів за допомогою математичного моделювання, проаналізуйте можливості державного регулювання поведінки

економічних суб'єктів шляхом зміни рівня оподаткування. Зробіть висновки.

13. Здійсніть дослідження впливу податкової політики на макроекономічну рівновагу та розвиток підприємництва. При цьому проаналізуйте рівень податкового навантаження та його вплив на підприємницьку діяльність в умовах податкової системи України. Сформулюйте висновки.

14. На підставі аналітичних даних визначте найбільш проблемні питання та перспективи розвитку чинної системи оподаткування України.

15. Розробіть загальні принципи подальшого розвитку та вдосконалення податкової політики в Україні з метою стимулювання економічного зростання та підвищення рівня добробуту населення. Зробіть відповідні висновки та пропозиції.

16. Проаналізуйте основні етапи реформування податкової системи України та напрями вдосконалення податкової політики щодо оптимізації структури податкових надходжень і механізму наповнення бюджетів усіх рівнів. Зробіть відповідні висновки.

Тестові завдання

1. Основну фінансову базу Державного бюджету України в 1990 р. становили:

а) податок з обороту та платежі з прибутку підприємств і організацій;

б) прибутковий податок з громадян та податок з обороту;

в) прибутковий податок з громадян та платежі з прибутку підприємств і організацій.

2. В Україні податок на додану вартість і акцизний збір було встановлено:

а) у 1991 р. Законом України „Про систему оподаткування”;

б) у 1992 р. Законом України „Про систему оподаткування”;

в) у 1992 р. Законом України „Про ПДВ”;

г) у 1991 р. Законом України „Про акцизний збір”.

3. В Україні податок з обороту та податок із продажу було скасовано:

а) у 1991 р.;

б) у 1992 р.;

в) у 1993 р.;

г) у 1994 р.

4. У податковій системі України податок на доходи підприємств і організацій було замінено податком на прибуток:

а) в 1993 р. постановою Кабінету Міністрів України;

б) в 1994 р. Декретом Кабінету Міністрів України;

в) в 1995 р. рішенням Верховної Ради України;

г) в 1996 р. Указом Президента України.

5. Принципи побудови та призначення системи оподаткування України визначено:

а) у Законі України „ Про Державну податкову службу в Україні”;

б) у Законі України „Про систему оподаткування”;

в) у Законі України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”;

г) іншими нормативними документами.

6. У сучасній податковій системі України найбільшу питому вагу займає:

а) ПДВ;

б) акцизний збір;

в) податок на прибуток підприємств;

г) податок з доходів фізичних осіб.

7. Урівноваженість структури податкової системи України між прямими і непрямими податками, яка буде найбільш оптимальною, можна досягти за умови:

а) стабільної політичної та економічної ситуації в країні;

б) справедливого розподілу податкового тягаря між платниками податків;

в) збільшення доходів суб'єктів національної економіки;

г) розвитку лише підприємницької діяльності.