Смекни!
smekni.com

Оподаткування в Україні навчальний посібник (стр. 61 из 95)

1 2 3 4 5 в 7 8
(товарів, робіт, послуг) за календарний рік не перевищує 500 тис. грн. найманої праці ставка збільшується на 50% за кожну особу природних ресурсів, збору на обов’язкове соцстрахування, податку на промисел, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, збору на видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі, внесків до Фонду соціального захисту інвалідів, внесків до Державного фонду сприяння зайнятості населення закінчення звітного періоду платник єдиного податку подає звіт до ДПІ за місцем реєстрації підакцизних товарів, то використовується РК і КУРО відповідальність у формі штрафу від 1 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (17 грн. - 85 грн.)

‘Дія Указу №727 не поширюється на: суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснюють торгівлю лікеро-горілчаними та тютюновими виробами, паливно-мастильними матеріалами.

Платники єдиного податку - приватні підприємці, так само як і юридичні особи, повинні вести Книгу обліку доходів та витрат, але за формою, передбаченою для суб’єктів підприємницької діяльності -платників податку з доходів фізичних осіб. Якщо проводиться торгівельна діяльність, книгу повинен вести кожен найманий працівник окремо.

Форма звітності для приватних підприємців встановлена відповідно до Порядку №599. Звітним податковим періодом є квартал. Протягом п’яти днів після закінчення звітного податкового періоду платнику єдиного податку необхідно подати Звіт до ДПІ за місцем реєстрації. Єдиний податок, сплачений протягом звітного податкового періоду (кварталу), вказується у Звіті по кожному платежу окремо.

Наприклад, приватному підприємцю встановлена ставка єдиного податку в розмірі 60 грн. за місяць. Протягом поточного року в трудових відносинах з ним перебували: у січні - 5 чоловік; єдиний податок за лютий сплачено 19 січня у розмірі 210 грн.; у лютому - 7 чоловік; єдиний податок за березень сплачено 19 лютого у розмірі 270 грн. (з урахуванням єдиного податку за двох нових працівників доплату здійснено своєчасно на кожного працівника по 30 грн.); у березні - 6 чоловік, з них двоє працівників звільнено, а одного прийнято; єдиний податок за квітень сплачено 16 березня у розмірі 240 грн. (про переміщення працівників повідомлено в ДПІ своєчасно, Довідки на звільнених працівників здані та отримано нову для прийнятого працівника).

Отже, все викладене вище є свідченням того, що кожен із проаналізованих альтернативних варіантів оподаткування має свою власну методику визначення об’єкта оподаткування, свій перелік заміщуваних податків, своє коло платників. При цьому ставки податку, як правило, диференційовані в певних межах, визначених чинним законодавством. А спрощена система оподаткування створює реальну можливість для скорочення документообороту, кількості звітів, встановлення єдиного платежу за результатами господарської діяльності


8.3. Фіксований сільськогосподарський податок, його специфіка як форми спрощення оподаткування сільгоспвиробників


Втіленням спрощеного режиму оподаткування для виробників сільськогосподарської продукції є справляння фіксованого сільськогосподарського податку. Основною метою його впровадження було створення умов для накопичення фінансових ресурсів з метою розвитку аграрного сектору економіки його суб’єктами. Загальні принципи сплати цього податку встановлено Законом України від 17.12.1998 р. № 320-XIV "Про фіксований сільськогосподарський податок" та наведено в табл. 8.4.


337

Платники Об’єкт оподаткування Ставка і порядок нарахування фіксованого податку Строки сплати Зарахування податку Відповідаль ність платників податку
1 2 3 4 5 в
Платниками фіксованого сільськогосподарського податку є сільськогосподарські підприємства різних організаційно-правових форм, передбачених законами України, селянські та інші господарства, які займаються виробництвом (вирощуван -ням), переробкою та збутом сільськогосподарської продукції та в яких сума, одержана від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва s продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, перевищує 75% загальної суми валового доходу підприємства. Платниками цього податку також є суб’єкти господарювання, утворені в результаті реорганізації сільськогосподарського підприємства - платника фіксованого Площа сільськогосподарських угідь, переданих сільськогоспо -дарському товаровиробнику у власність або наданих йому в користування, у тому числі на умовах оренди, а також земель водного фонду, які використовуються рибницькими, рибальськими та риболовецькими господарствами для розведення, вирощування та вилову риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах). При зміні у звітному періоді площі сільськогосподарських угідь, у Ставка фіксованого сільськогосподарського податку з одного гектара сільськогосподарських угідь встановлюється у відсотках до їх грошової оцінки, проведеної за станом на 01.07.95 р. у таких розмірах: для ріллі, сіножаті та пасовищ-0,15; - для багаторічних насаджень - 0,09; -для земель водного фонду, які використовуються рибницькими, рибальськими та риболовецькими господарствами для розведення, Щомісячно протягом ЗО календарних днів, наступних за останнім календарним днем базового звітного (податкового) місяця, сплачується у розмірі третини суми, визначеної на кожен квартал від річної суми податку в таких розмірах: - у І кварталі -10%; - у II кварталі На окремий рахунок відділень Державного казначейства України в районах за місцем розташування земельної ділянки і перерахування до місцевого бюджету. Платники податку несуть відповідальність за правильність обчислення, своєчасність подання розрахунків та сплати сум фіксованого сільськогосподарського податку згідно з Законом України від 21.12.2000р. №2181-111 “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та

338

1 2 3 4 5 6
сільськогосподарського податку (незалежно від терміну реорганізації), які також займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарської продукції. Новостворені суб'єкти господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво (вирощування), переробка та збут сільськогосподарської продукції, у рік створення є платниками фіксованого сільськогосподарського податку. Підприємства, що займаються іншими видами діяльності, крім сільськогосподарської, з метою оподаткування ведуть окремий облік фінансових результатів від інших видів господарської діяльності відповідно до пункту 7.20 статті 7 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", що підлягають оподаткуванню на загальних підставах. права землевласника або землекористувача відповідно землевласник чи землекористувач зобов'язаний здійснити уточнення сум податкових платежів на період до закінчення податкового року і протягом місяця надати розрахунки до органів державної податкової служби за місцем розташування земельної ділянки та до органу державної податкової служби за місцем знаходження платника податку. вилову риби у внутрішніх водоймах, - 0,45% грошової оцінки одиниці площі ріллі по областях. Грошова оцінка сільськогосподарських угідь у разі необхідності може уточнюватися згідно із законодавством. Визначену суму податку на поточний рік у порядку і розмірах, передбачених цим Законом,платники зазначать у розрахунку, який подають до ДПІ за своїм місцезнаходженням до 1 лютого поточного року. Заміна порядку сплати податків і зборів (обов’яз-кових платежів) протягом звітного (податкового) року не допускається. - 10%; - у III кварталі - 50%; - у IV кварталі -30%. Платники податку мають право сплати фіксованого сільськогосподарського податку тільки в грошовій формі. державними цільовими фондами”.

Згідно з Законом № 320 платники фіксованого сільськогосподарського податку звільняються від сплати податку на прибуток підприємств; плати (податку) за землю; комунального податку; збору на спеціальне використання природних ресурсів; збору за геологорозвідувальні роботи, які виконуються за рахунок коштів держбюджету; плати за придбання торгового патенту на здійснення торговельної діяльності; збору за спеціальне водокористування. Не сплачували платники фіксованого сільськогосподарського податку і податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів. Проте з 01.01.2007 р., відповідно до Закону України „Про внесення змін в деякі закони України відносно реєстрації' транспортних засобів” від 06.12.2006 р. №в 427-V, від сплати податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів звільняються платники фіксованого сільськогосподарського податку за трактори колісні (крім сідельних тягачів) та вантажні автомобілі