Смекни!
smekni.com

Оподаткування в Україні навчальний посібник (стр. 34 из 95)

доходів

грома

дян


Розмір санкції


Додатково 10% від суми податкового зобов’язання за кожний місяць затримки, але не більше 50% податкового зобов’язання та не менше 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.)


10% від суми недоплати (заниження податку) за кожний податковий період, але не більше 50% суми недоплати та не менше 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.) сукупно за весь строк недоплати


5% від суми донарахованого податкового зобов’язання, але не менше 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 грн.) сукупно за весь строк недоплати


У подвійному розмірі (200%) від суми податкового зобов’язання відповідного податку (збору)


5% від суми

донарахованого податку


Ставки та розміри штрафних санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій під час продажу товарів (послуг)

Вид порушення, нормативно-правовий документ Ставки та розміри штрафних санкцій, що застосовуються до суб'єктів господарювання
і 2
Проведення розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), непроведення розрахункових операцій через РРО. Відсутність відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки (далі -РК) (п.1 ст. 17 Закону України „Про реєстратори розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" від 06.07.95р. 265/95-ВР (зі змінами та доповненнями; (далі - Закон про РРО) П'ятикратний розмір вартості проданих товарів (наданих послуг), на які виявлено невідповідність
Застосування при розрахункових операціях непереведеного у фіскальний режим роботи, незареєстрованого, неопломбованого з порушенням установленого порядку РРО (п.2 ст.17 Закону про РРО) 20 НМДГ (340 грн.)
Невикористання при розрахункових операціях у випадках, визначених Законом про РРО, РК чи книги обліку розрахункових операцій (далі - КОРО) або використання незареєстрованої належним чином РК чи порушення встановленого порядку її використання, або використання неза-реєстрованих чи не прошнурованих КОРО чи РК протягом встановленого строку (п.3 ст.17 Закону про РРО) 20 НМДГ (340 грн.)
Невиконання щоденного друку фіскального звітного чека або його не зберігання в КОРО (п.4 ст.17 Закону про РРО) 20 НМДГ (340 грн.)
1 2
Невиконання друку контрольної стрічки або її не зберігання протягом встановленого терміну (п.5 ст.17 Закону про РРО) 10 НМДГ (170 грн.)
Проведення розрахункових операцій через РРО без використання режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості (п. 7 ст.17 Закону про РРО) 5 НМДГ (85 гри.)
Порушення порядку проведення розрахунків через каси підприємств, установ і організацій, в яких ці операції повинні проводиться з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку або порушення порядку оформлення розрахункових і звітних документів при продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті (п.7 ст.17 Закону про рРо) 10 НМДГ (170грн.)
Застосування при розрахункових операціях РРО, у конструкцію чи програмне забезпечення якого внесено зміни, не передбачені конструкторсько -технологічною та програмною документацією виробника (п.8 ст.17 Закону про РРО) 100 НМДГ (1700 грн.)

Додатково до зазначених штрафних санкцій посадові особи суб'єктів господарювання можуть бути притягнені також до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КпАП). Порушення встановленого Законом про РРО порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг тягне за собою накладення штрафу:

- на осіб, які здійснюють розрахункові операції' - від 2 до 5 НМДГ (від 34 до 85 грн.);

на посадових осіб - від 5 до 10 НМДГ (від 85 грн. до 170 грн.)


Повторне (протягом року) аналогічне порушення тягне за собою накладення штрафів:

- на осіб, які здійснюють розрахункові операції - від 5 до 10 НМДГ (від 85 до 170 грн.);

- на посадових осіб - від 10 до 20 НМДГ (від 170 до 340 грн.)


Ставки та розміри штрафних санкцій за порушення порядку виконання операцій з купівлі - продажу іноземної валюти


Таблиця 2.3

Вид порушення, нормативно-правовий документ Ставки та розміри штрафних санкцій, що застосовуються до суб'єктів господарювання
Непроведення розрахункових операцій через РРО, нероздрукування розрахункового документа, що підтверджує виконання операцій з купівлі-продажу інвалюти, або проведення операції на неповну суму коштів (п. 1 ст. 1 8 Закону про РРО) 100 НМДГ (1700 грн.)
Застосування при розрахункових операціях незареєстрованого, неопломбованого або опломбованого з порушенням установленого порядку РРО (п.2 ст. 18 Закону про РРО) 100 НМДГ (1700 грн.)
Невідповідність даних розрахункових документів, що підтверджують здійснення операцій з купівлі-продажу інвалюти, даним їх других примірників та/або даним фіскального звіту (п. 3 ст.18 Закону про РРО) 100 НМДГ (1700 грн.)
Перевищення суми готівки або інвалюти на місці проведення операцій над сумою, яку зазначено у фіскальному звіті (п.4 ст.18 Закону про РРО) П'ятикратний розмір суми, на яку виявлено невідповідність
Застосування під час здійснення операцій з купівлі-продажу інвалюти РРО, до якого внесено зміни в програмно-технічні засоби, що реалізують фіскальні функції (п. З ст.18 Закону про РРО) 500 НМДГ (8500 грн.)

Додатково до вищезазначених штрафних санкцій посадові особи суб’єкти господарювання можуть бути притягнені й до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 155і КпАП. Порушення встановленого Законом про РРО порядку розрахунків під час здійснення операцій з купівлі-продажу інвалюти тягне за собою накладення штрафу:

- на осіб, які здійснюють операції' з купівлі-продажу інвалюти - від 3 до 6 НМДГ (від 51 до 102 грн.);

- на посадових осіб уповноважених банків або суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на підставі агентських угод з уповноваженими банками - від 5 до 10 НМДГ (від 85 до 170 грн.)


Повторне (протягом року) аналогічне порушення тягне за собою накладання штрафів:

- на осіб, які здійснюють операції' з купівлі-продажу іноземної валюти - від 6 до 15 НМДГ (від 102 до 255 грн.);

- на посадових осіб уповноважених банків або суб'єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на підставі агентських угод з уповноваженими банками - від 10 до 20 НМДГ (від 170 до 340 грн.)


Ставки та розміри штрафних санкцій за інші порушення правил використання РРО


Таблиця 2.4

Вид порушення, нормативно-правовий документ Ставки та розміри штрафних санкцій, що застосовуються до суб'єктів господарювання
і 2
Реалізація для застосування у сферах, визначених Законом про РрО, РРО з числа включених до Державного реєстру РРО, до конструкцій чи програмного забезпечення яких внесено зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника (ст. 19 Закону про РРО) 500 НМДГ за кожен реалізований РРО (8500 грн.) (при цьому вартість реалізованої продукції повертається покупцю, а продукція конфіскується)
Здійснення суб'єктом господарювання реалізації товарів, не облікованих у належному порядку (ст.20 Закону про РРО) Подвійна вартість не облікованих товарів за цінами реалізації, але не менше 10 НМДГ (170 грн.)

1 2
Неведення або ведення з порушенням встановленого порядку обліку товарів за місцем реалізації та зберігання (ст. 21 Закону про РРО) Подвійна вартість не облікованих товарів за цінами реалізації, але не менше 10 НМДГ (170грн.)
Невідповідність суми готівки на місці проведення розрахунків сумі, зазначеній у денному звіті, а у випадку використання РК - загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня (ст. 22 Закону про РРО) П'ятикратний розмір суми, на яку виявлено невідповідність
Встановлення факту внесення непередбачених конструкторсько- технологічною та програмною документацією виробника змін у конструкцію чи програмне забезпечення належним чином опломбованого РРО. Штраф застосовують до центру сервісного обслуговування, який здійснює технічне обслуговування і ремонт цього РРО (ст. 24 Закону про РРО) 300 НМДГ (5100 грн.)
Встановлення при використанні РРО виробничих дефектів у його конструкції чи програмному забезпеченні, які перекручують інформацію про обсяг роз- 500 НМДГ (8500 грн.). Такі РРО конфіскують; виробник або постачальник зобов'язаний
рахункових операцій чи обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка заноситься до фіскальної пам'яті. Штраф застосовується до виробника чи постачальника цього РРО (ст. 29 Закону про РРО) повернути їх вартість суб'єкту підприємницької діяльності, а зазначену модель РРО виключають з Державного реєстру РРО

Ставки та розміри штрафних санкцій за порушення правил обігу

готівки

Вид порушення, нормативно-правовий документ Ставки та розміри штрафних санкцій, що застосовуються до суб'єктів господарювання
і 2
Перевищення встановлених лімітів залишку готівки у касі (абз. 2 ст. 1 Указу Президента України „Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки" від 12.06.95р. № 436/95; далі - Указ № 436) Двократний розмір суми виявленої понадлімітної готівки за кожен день
Не оприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) готівки в касі (абз. 3 ст. 1 Указу № 436) П'ятикратний розмір не оприбуткованої готівки
Витрачання готівки з виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) та інших касових надходжень, крім коштів, отриманих із кас установ банків, на виплати, пов'язані з оплатою праці (за винятком екстрених обставин -соціальних виплат громадянам на поховання, допомоги при народженні дитини, одиноким і багатодітним матерям, на лікування у випадку хвороби, компенсації особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) за наявності податкового боргу (застосовується до виплат, проведених до 15 лютого 2005 р., з дати введення у дію постанови Правління НБУ від 15.12.04р. № 637 „Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" (далі - Постанова НБУ № 637). Абз. 4 ст.1 Указу № 436 У розмірі здійснених виплат
1 2
Перевищення встановлених строків використання виданої під звіт готівки (абз. 5 ст. 1 Указу № 436) 25% виданих під звіт сум.
Видача під звіт готівки без повного звіту за раніше видані кошти (абз. 5 ст. 1 Указу № 436)
Проведення готівкових розрахунків без подання одержувачем коштів платіжного документа (товарного чи касового чека, квитанції до прибуткового касового ордера, іншого письмового документа), який би підтверджував сплату покупцем готівкових коштів (абз. 6 ст.1 Указу № 436) У розмірі сплачених коштів
Використання отриманої в установі банку готівки не за цільовим призначенням. Застосовується до виплат, проведених до 15 лютого 2005 р. - дати введення у дію Постанови № 637 (абз. 7 ст.1 Указу № 436) У розмірі витраченої готівки

Додатково до вказаних штрафних санкцій посадові особи суб'єктів господарювання можуть бути притягнені й до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 1642 КпАП. Порушення правил обігу готівки тягне за собою накладення штрафу: