Смекни!
smekni.com

Оподаткування в Україні навчальний посібник (стр. 67 из 95)


ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКУ

Рис. 10.2. Перелік пільг з податку на транспортні засоби й інші самохідні машини та механізми


Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів обчислюється юридичними особами на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року. Розрахунок податку на поточний рік подається до ДПІ за місцем реєстрації платника на бланку встановленої форми у строки, передбачені для річного звітного періоду (тобто 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного року).

Схему визначення річної суми податку наведено на рис. 10.3


Об’єм циліндрів двигуна (потужність, довжина транспортного засобу) у відповідних одиницях виміру ( х ) Ставка податку за встановлену одиницю в иміру (100 см3 об’єму, 100 см довжини, 1 кВт) ( : ) 100 (крім транспортних засобів з електродвигуном)
( = )
Об’єкт оподаткування транспортних засобів Річна сума податку

Рис. 10.3. Порядок нарахування податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів

Рис. 10.4. Терміни сплати податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів

10.2. Місцеві податки і збори

Рис. 10.5. Види місцевих податків і зборів


Декретом визначено граничні ставки місцевих податків та зборів, які наведено на рис. 10.6


Механізм справляння місцевих податків і зборів наведено нижче на рис. 10.7.

МЕХАНІЗМ СПРАВЛЯННЯ МІСЦЕВИХ ПОДАТКІВ

розміри



Органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції мають право запроваджувати пільгові податкові ставки, не застосовувати окремі податки і збори, звільняти від сплати окремі категорії платників, надавати відстрочки по сплаті цих податків і зборів, встановлювати порядок і терміни сплати. У той же час вони не мають права запроваджувати податки і збори, не передбачені декретом, а також перевищувати граничні розміри ставок


10.3. Інші обов’язкові платежі


Специфічним видом податків з фізичних осіб є податок на промисел. Механізм справляння цього податку регламентується нормами Декрету Кабінету Міністрів України “Про податок на промисел” від 17 березня 1993 року № 24 - 93 (зі змінами та доповненнями).

Платниками цього податку є громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають та які не мають постійного місця проживання в Україні, якщо вони не зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності і здійснюють несистематичний, не більше чотирьох разів протягом календарного року, продаж виробленої, переробленої та купленої продукції, речей, товарів (далі -товари).

Визначені декретом елементи податку на промисел представлено на рис. 10.8


Рис. 10.8. Елементи податку на промисел

*Не декларується та не оподатковується продаж вирощених в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній, садовій і городній ділянках продукції рослинництва, худоби, кролів, нутрій, птиці (як у живому вигляді, так і продукції їх забою в сирому вигляді та у вигляді первинної переробки), продукції власного бджільництва, а також продаж автотранспортних засобів, які перебувають у приватній власності громадян, якщо вони реалізуються один раз протягом року.

Рис. 10.9. Порядок та терміни сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства


Державне мито - це плата, яка стягується за вчинення юридичних дій та за видачу документів юридичного значення уповноваженими на те органами. Державне мито справляється згідно з Декретом Кабінету Міністрів України "Про державне мито" від 21.01.93 р. № 7-93 (зі змінами та доповненнями).

Платниками державного мита є фізичні та юридичні особи, які звертаються у відповідні органи (судові органи, нотаріальні контори, відділи РАГС тощо) для вчинення в їх інтересах дій та для видачі їм відповідних юридичних документів.

Перелік основних об’єктів справляння державного мита представлено на рис.10.10.


Рис. 10.10. Перелік основних об’єктів справляння державного мита