Смекни!
smekni.com

Оподаткування в Україні навчальний посібник (стр. 58 из 95)

б) сума одноразової страхової виплати, отримана платником за договорами довгострокового страхування життя у визначеному розмірі;

в) виплати, що пов'язані з тимчасовою втратою працездатності;

г) сума стипендії, що виплачується з бюджету студенту у визначеному розмірі.

3. У нерезидентів об'єктом оподаткування є:

а) загальний річний оподатковуваний дохід, одержаний з різних джерел як на території України, так і за її межами;

б) загальний місячний оподатковуваний дохід з джерелом його походження з України;

в) іноземні доходи.

4. Податкова соціальна пільга з податку з доходів фізичних осіб надається:

а) лише за основним місцем роботи;

б) лише за основним місцем роботи протягом року та при здійсненні річного перерахунку податку з доходів фізичних осіб;

в) лише за місцем роботи, що не є основним;

г) виключно за одним з місць роботи згідно з заявою платника.

5. Податкова соціальна пільга не може бути застосована до доходів платника податку з доходів фізичних осіб, якщо він отримує протягом звітного податкового місяця одночасно такі доходи:

а) заробітну плату та винагородження;

б) заробітну плату та страхові премії;

в) заробітну плату та стипендію;

г) заробітну плату та дивіденди.

6. Податкова соціальна пільга з податку з доходів фізичних осіб для постраждалих від Чорнобильської катастрофи осіб, які віднесені до III категорії, надається в розмірі:

а) 150% мінімальної заробітної плати;

б) 100% мінімальної заробітної плати;

в) не надається.

7. Сума витрат на відрядження, що перевищує законодавчо встановлені норми та не повернута своєчасно, оподатковується таким чином:

а) включається до оподатковуваного доходу місяця, в якому здійснені витрати, та оподатковується в загальному порядку;

б) включається до оподатковуваного доходу місяця, наступного за звітним, та оподатковується в загальному порядку;

в) оподатковується окремо від заробітної плати із застосуванням „натурального” коефіцієнта.

8. Основна ставка податку з доходів фізичних осіб становить:

а) 5% від об'єкта оподаткування;

б) 13 % від об'єкта оподаткування;

в) 15% від об'єкта оподаткування;

г) 30 % від об'єкта оподаткування.

9. Якщо дохід платника податку з доходів фізичних осіб нараховується та виплачується, то податок з доходів фізичних осіб підлягає сплаті до бюджету:

а) під час виплати доходу;

б) протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, в якому було нараховано дохід;

в) протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати.

10. Платники податку з доходів фізичних осіб не зобов’язані подавати до податкового органу річну декларацію про майновий стан і доходи у випадку:

а) необхідності отримання податкового кредиту;

б) виїзду за кордон на постійне місце проживання;

в) отримання доходів від податкового агента;

г) отримання доходів від нерезидента.

ТЕМА 8. СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ

8.1. Оподаткування доходів від підприємницької діяльності. Альтернативні системи оподаткування суб’єктів малого бізнесу.

8.2. Єдиний податок та його основні елементи. Особливості застосування спрощеної системи оподаткування юридичними та фізичними особами - суб’єктами підприємницької діяльності.

8.3. Фіксований сільськогосподарський податок, його специфіка як форми спрощення оподаткування сільгоспвиробників.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Важливою складовою ринкової економіки є підприємницька діяльність, яка функціонує майже у всіх сферах життєдіяльності суспільства. Тому вивченню даної теми слід приділити особливу увагу та добре засвоїти загальні правові засади здійснення підприємницької діяльності в Україні. Для цього необхідно опрацювати нормативно-правову базу, відповідно до якої здійснюється підприємницька діяльність, зокрема, Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV, Закон України від 19.10.2000 р. № 2063-111 „Про державну підтримку малого підприємництва”, Указ Президента України від

23.07.1999 р. № 817 „Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності”, Закон України від 18.02.97 р. № 77/97-ВР "Про систему оподаткування” зі змінами і доповненнями, Закон України від

21.12.2000 р. № 181 -III „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” зі змінами та доповненнями, Закон України від 23.03.1996 р. № 98/96-ВР „Про патентування деяких видів підприємницької діяльності” зі змінами та доповненнями, Указ Президента України від 03.07.1998 р. № 727/98 „Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва” зі змінами та доповненнями, Закон України від 17.12.1998 р. № 320-XIV „Про фіксований сільськогосподарський податок” зі змінами та доповненнями, Закон України від 22.05.1997 р. № 283/97 „Про оподаткування прибутку підприємств” зі змінами та доповненнями, Закон України від 03.04.1997 р. № 168/97 - ВР „Про податок на додану вартість” зі змінами та доповненнями, Закон України від 22.05.2003 р. № 889-IV „Про податок з доходів фізичних осіб” зі змінами та доповненнями тощо.

При цьому необхідно усвідомити, що саме законодавча база визначає загальні правові, економічні й соціальні основи для становлення та розвитку підприємницької діяльності в умовах існування різноманітних форм власності, встановлює її організаційно-правові форми та особливості діяльності, регламентує права та відповідальність суб'єктів підприємництва, визначає заходи державного захисту, підтримки та регулювання підприємництва.

Опанувавши правові основи функціонування підприємницької діяльності та особливості податкових відносин суб'єктів малого підприємництва з бюджетною системою, необхідно більш детально розглянути особливості альтернативних систем оподаткування відповідно до чинного законодавства, а саме: спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва; фіксований сільськогосподарський податок; оподаткування доходів фізичних осіб у фіксованому розмірі. При цьому необхідно визначити переваги та недоліки цих систем оподаткування, з'ясувати елементи, порядок нарахування, сплати та подання податкової звітності.

8.1. Оподаткування доходів від підприємницької діяльності. Альтернативні системи оподаткування суб’єктів малого бізнесу

Оподаткування доходів від підприємницької діяльності має свої особливості залежно від організаційно-правової форми її здійснення та сфери діяльності. Об’єктом оподаткування доходів приватних підприємців є чистий дохід, який визначається як різниця між сумою валового доходу звітного періоду та сумою валових витрат, пов’язаних з отриманням цього доходу. Визначена категорія платників сплачує податок у вигляді авансових внесків, що нараховуються безпосередньо податковими органами на підставі декларації, де вказується очікуваний дохід на поточний рік. Механізм справляння податку з доходів від підприємницької діяльності представлено на рис.8.1


Слід зазначити, що для суб’єктів малого бізнесу з метою сприяння їх розвитку чинною системою оподаткування передбачена можливість застосування альтернативних варіантів оподаткування (рис. 8.2)


324

Рис. 8.1. Механізм справляння податку з доходів від підприємницької діяльності

Суб’єкти малого бізнесу - юридичні особи


Суб’єкти малого бізнесу - фізичні особи


325


Загальна

система

оподаткування:

> податок на прибуток;

> ПДВ;

> плата за землю;

> ресурсні платежі;

> інші платежі (за умови наявності об'єкта оподаткування);

> відрахування до Пенсійного та соціальних фондів


Спрощена

система

оподаткування

(єдиний

податок)


Фіксований

сільськогосподарський

податок


Загальна система оподаткування:

> податок на доходи;

> плата за землю;

> відрахування до Пенсійного та


соціальних фондів;

> інші платежі (за умови наявності об'єкта оподаткування)


Спрощена

система

оподаткування

(єдиний

податок)


Фіксований податок на доходи з придбанням патенту


Варіанти спрощення оподаткування, яке полягає в заміні декількох платежів

до бюджету одним


Рис. 8.2. Альтернативні системи оподаткування суб’єктів малого бізнесу


Отже, на сучасному етапі розвитку економіки України з метою створення умов для легалізації' та активізації діяльності суб’єктів малого бізнесу їм надається можливість здійснювати добровільний вибір способу сплати податків, а саме: сплата податків у загальноприйнятому порядку; сплата єдиного податку (спрощена система оподаткування), сплата фіксованого податку за допомогою придбання патенту; сплата фіксованого сільськогосподарського податку. Зупинимося докладніше на перевагах та недоліках цих способів оподаткування

Традиційна система оподаткування передбачає сплату податків і зборів (обов’язкових платежів) у загальноприйнятому порядку. Використовувати її може будь-який суб’єкт підприємницької діяльності (юридична та фізична особа).

Основною перевагою цієї системи оподаткування є залежність необхідності сплати податків від результатів фінансово-господарської діяльності платника податку. Якщо підприємець за звітний період не отримав доходу від підприємницької діяльності, то відповідні податки він сплачувати не буде, а за обов’язковими платежами, що сплачені авансом за підсумками року або у випадку припинення діяльності, буде здійснено перерахунок.

До недоліків цієї системи можна віднести обов’язкову сплату підприємцем усіх податків і платежів, передбачених чинною системою оподаткування України і стосовно підприємця, що, у свою чергу, посилює податкове навантаження на таких суб’єктів господарювання