Смекни!
smekni.com

Оподаткування в Україні навчальний посібник (стр. 65 из 95)

Пільги, які передбачено чинним законодавством щодо плати за землю зображено на рисунку 8.

Щорічно законом про державний бюджет на відповідний рік встановлюються додаткові пільги щодо земельного податку для окремих категорій платників.

Право надання додаткових пільг з земельного податку в межах надходжень від нього до відповідних бюджетів надано також органам місцевого самоврядування.

Разом з тим необхідно врахувати, що згідно з Прикінцевими положеннями Закону № 2535-XII від 03.07.1992 р. „Про плату за землю” у 2007 році підприємства з виробництва автомобілів, автобусів і комплектуючих виробів до них, що здійснюють свою діяльність відповідно до Закону Україні, а також підприємства суднобудівної промисловості, визначені відповідно до статті 1 Закону України "Про заходи щодо державної підтримки суднобудівної промисловості в Україні", - користуються пільгою по сплаті земельного податку на рівні 25% від суми земельного податку, обчисленого відповідно до Закону №s 2535-XII від 03.07.1992 р. „Про плату за землю”


Пільги по платі за землю

Рис. 9.8. Перелік пільг щодо земельного податку

Рис. 9.9. Об’єкти нарахування плати за спеціальне використання

водних ресурсів


Для вирахування плати за воду застосовуються встановлені нормативи (рис. 9.11)


ресурсами


ті

s

о

со

DO

с

Oj

с

ї

о

§

Ої

З

с

CD sl

Ої

З

с

СО

Ої

з

CD

з

сг

ї

CD

І

с

0

1

CD

Q)

ї

CD О Qj ї с

Рис. 9.10. Платники плати за спеціальне використання водних ресурсів та плати за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту


ПЛАТНИКИ

Окрім того, встановлені нормативи за користування водами для потреб гідроенергетики - у копійках за 100 кубічних метрів води, пропущеної через турбіни гідроелектростанцій; за користування водою для потреб водного транспорту - у копійках за одну тоннаж-добу експлуатації вантажних суден та одне місце-добу експлуатації пасажирських суден. З 2004 року передбачена індексація нормативів плати за спеціальне використання прісних водних ресурсів.

На спеціальне використання водних ресурсів встановлюються ліміти, які визначаються у дозволах на постачання води.

У межах встановленого ліміту плата за спеціальне використання водних ресурсів відноситься на валові витрати виробництва, за понадлімітне використання — стягується у п'ятикратному розмірі і відноситься на рахунок прибутку, що залишається у розпорядженні водокористувача. Обсяг використаної води визначається водокористувачами самостійно, на підставі даних первинного обліку за показниками вимірювальних приладів.

На користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту ліміти не встановлюються. Плата за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту відноситься до валових витрат виробництва.

Плата за спеціальне використання водних ресурсів не стягується:

- за воду, що використовується для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення;

- за воду, що використовується для протипожежних потреб;

- за воду, що використовується для потреб зовнішнього благоустрою територій міст та інших населених пунктів тощо


Рис. 9.12. Порядок подання звітності та терміни сплати плати за спеціальне використання водних ресурсів


Рис. 9.13. Платники плати за користування надрами

Рис. 9.14. Об’єкт оподаткування плати за користування надрами

Ставки плати встановлені у гривнях з одиниці виміру обсягу добутої мінеральної сировини (1 т, 1 м3), а в окремих випадках у відсотках до вартості видобутих корисних копалин.

Слід зазначити, що протягом останніх років нормативи плати за користування надрами для видобування корисних копалин щорічно затверджувалися законами про держбюджет на відповідний рік, у 2007 р. платники обчислюватимуть суму плати за користування надрами для видобування корисних копалин за нормативами, затвердженими Законом № 398-V від 30.11.2006р. „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування”, які порівняно з 2006 роком щодо більшості корисних копалин не змінилися. Виняток становлять такі корисні копалини, як сировина для облицювальних матеріалів та камінь будівельний.

Так, у 2007 р. норматив плати за користування надрами для сировини для облицювальних матеріалів становить 3 % до вартості блочної продукції в розрахунку на обсяг погашених запасів, у 2006 р. він становив 30 грн. за 1 м3.

Щодо каменю будівельного, то у 2006 р. норматив становив 2,0 грн. за 1 м3, у 2007 р. об'єкт оподаткування розділено і нормативи встановлено у розмірі:

2.0 грн. - за 1 м3 для каменю будівельного, за винятком каменю будівельного (як сировини) для подальшого подрібнення з метою отримання щебеневої продукції;

1.0 грн. - за 1 м3 для піщано-гравійної сировини, у тому числі за видобування каменю будівельного (як сировини) для подальшого подрібнення для отримання щебеневої продукції


9.4. Плата за спеціальне використання лісових ресурсів


Плата за спеціальне використання лісових ресурсів стягується відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України “Про порядок стягнення збору за спеціальне використання лісових ресурсів і користування ділянками лісового фонду” від 06.07.1998 р. №в 1012.

На рис. 9.15. наведено перелік платників плати.

Слід зазначити, що спеціальне використання лісових ресурсів проводиться за умови наявності спеціального дозволу - лісорубного квитка (ордера) або лісового квитка, в яких проставляється сума збору, що підлягає сплаті лісокористувачем. Якщо сума збору перевищує 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тоді зазначена в дозволі річна сума сплачується щоквартально рівними частинами до 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня та 20 січня. Перед отриманням лісорубних квитків до каси лісокористувача, який їх видає, вноситься вся сума збору фізичними особами, а також юридичними, якщо сума не перевищує 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян


Рис. 9.15. Платники збору за спеціальне користування лісовими

ресурсами


Рис. 9.16. Різновиди спеціального використання лісових ресурсів, що є

платними в Україні


У відповідності до ст. 89 Лісового кодексу України від 21.01.94 р. № 3852 XII спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду для потреб мисливського господарства, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей та проведення науково-дослідних робіт є платним. На рис. 9.16. наведено різновиди спеціального використання лісових ресурсів, що є платними в Україні


ОБ'ЄКТИ

Рис. 9.17. Об’єкти обчислення збору за спеціальне користування лісовими ресурсами


Деревина від рубок головного користування і живиця належать до лісових ресурсів державного значення. Такси на ці ресурси затверджуються Кабінетом Міністрів України. Другорядні лісові матеріали та лісові ресурси, віднесені до побічних лісових користувань, належать до лісових ресурсів місцевого значення, такси на які встановлюються обласними адміністраціями.

Плата (збір) стягується за встановленими таксами або у вигляді орендної плати чи доходу, одержаного від реалізації лісових ресурсів на конкурсних умовах.

Розрахунок збору за спеціальне використання лісових ресурсів складається щоквартально, наростаючим підсумком з початку року


Ключові терміни та поняття

Ресурсні платежі; плата за землю; плата за воду; плата за користування надрами; лісовий збір

Питання до самоконтролю знань

1. Вкажіть ознаки, за якими виділено ресурсні платежі. Виділіть серед них податки та збори.

2. Складіть схему нарахування та сплати земельного податку для населених пунктів і сільськогосподарських угідь.

3. Укажіть платників та порядок нарахування плати за спеціальне використання водних ресурсів.

4. Укажіть платників та порядок нарахування плати за користування надрами.

5. Укажіть платників та механізм розрахунку лісового збору.

Навчальні завдання

Завдання 1.

Дані сільськогосподарського підприємства "Колос”, що розташоване в Солонянському районі Дніпропетровської області, станом на 1 січня наведено нижче:

№ з/п Показники Площа, га
1. Рілля 4600
2. Багаторічні насадження 900
3. Пасовища 130
4. Сіножаті 300
5. Площа під адміністративними будівлями 0,06
6. Гуртожиток, що значиться на балансі СП "Колос” 0,09

Необхідно:

а) вирахувати суми плати за землю;

б) скласти розрахунок земельного податку на бланку встановленої форми;

в) указати строк подання розрахунку земельного податку в ДПІ та строки сплати податку в бюджет. Відповідь аргументувати.

Примітка:

Грошова оцінка земельних угідь за категоріями земель наведена у додатку 2.3.

Громадянин Михайлюк П.І., який проживає у смт Дніпропетровської області з чисельністю населення 20 тис. чоловік, має у користуванні присадибну ділянку, площа якої становить 1250 м2.