Смекни!
smekni.com

Цивільне право заг (стр. 103 из 161)


Розділ IV


ПРАВО ВЛАСНОСТІ ТА ІНШІ РЕЧОВІ ПРАВА


309



Нормативно-правове регулювання власності ускладнюється вве­денням до законодавства України1 норм про право довірчої власності та відсутністю її визначення. У ч. 2 ст. 316 ЦК лише позначається, що право довірчої власногсті є особливим видом права власності, без по­яснень того, в чому ж полягає така особливість. Тим більше, що ко­нструкція довірчої власності є чужою для права України, запозиче­ною з англо-американського права, в якому воно досконало розроб­лене і є визначальним для численних правових конструкцій - патро­нату, юридичних осіб (установ, фондів), майнових відносин подруж­жя тощо. Введення ж права довірчої власності до законодавства України руйнує загальні засади правового регулювання права влас­ності як єдиного, монолітного, абсолютного права, якому притаманні вищезгадані його характеристики, і привносить концепцію розщіпле-ної власності. Згідно з останньою, на один і той самий об'єкт (майно) існує два права власності - номінального власника (засновника до­вірчої власності) і довірчого власника - особи, яка управляє майном засновника на його користь або на користь іншого вигодонабувача. Зобов'язальні відносини з приводу здійснення правомочностей по володінню, користуванню та розпорядженню майном власника ін­шою особою від свого імені та в інтересах власника регулюються гл. 70 ЦК. Однак ч. 2 ст. 1029 ЦК передбачається, що договір управ­ління майном може засвідчувати виникнення в управителя права довірчої власності на отримане в управління майно.

Внаслідок цього виникає нетипова для українського права кон­струкція, якою охоплюються одночасно як зобов'язальні, так і ре­чові відносини. Проте є прибічники довірчої власності2, є проміжна позиція, якою припускається існування такої власності3, і є її против­ники4.

§ 3. Суб'єкти права власності

Статтею 318 ЦК як суб'єкти права власності називаються Україн­ський народ та інші учасники цивільних відносин, визначені ст. 2 ЦК,

1 Закон України «Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним
боргом та іпотечні сертифікати» від 19 червня 2003 р. // Відомості Верховної Ради
України.- 2001. -№ 21. -Ст. 103.J

2 Сліпченко С. О. Інститут права довірчої власності і його дія в Україні. Дис... канд.
юрид. наук. - Харків, 1997; Харченко Г. Г. Правове регулювання діяльності трастових
компаній та довірчих товариств: порівняльно-правовий аналіз. Дис... канд. юрид.
наук. - К., 2004 та ін.

3 МайданикР. А. Проблеми довірчих відносин в цивільному праві. -К.: Видавничо-
поліграфичний центр «Київський університет», 2002. - С. 147 та ін.

4 Слюсаревський М. М. Теоретичні проблеми договірного управління чужим май­
ном в Україні. Дис... канд. юрид. наук. - Харків, 1999; Бенедиктова І. В. Договір
управління майном. Лекція у 2-х частинах. - Харків: НУВС, 2004. - С 5-7 та ін.


а саме - фізичні особи, юридичні особи, держава Україна, АРК1, те­риторіальні громади, іноземні держави та інші суб'єкти публічного права.

Усі суб'єкти права власності рівні перед законом. Таким чином, суб'єктами права власності є суб'єкти приватного права (приватні фізичні та юридичні особи) і суб'єкти публічного права, які узвича­єно поділяються на публічно-правові утворення (держава Україна, АРК, територіальні громади, іноземні держави) та юридичні особи публічного права (державні підприємства, казенні підприємства, дер­жавні установи, комунальні підприємства, комунальні установи)2. Крім того, таким суб'єктом є Український народ.

Приватні особи як власники. ЦК визнає власниками всіх приват­них осіб - як фізичних, так і юридичних. І якщо стосовно фізичних осіб як власників свого майна практично не виникає суперечностей, то щодо юридичних осіб відтепер існує правило, що всі юридичні особи приватного права, передбачені як такі ЦК, є власниками. При цьому необхідно враховувати, що юридичні особи є такими ж влас­никами, як і фізичні без поділу на суб'єктів права приватної і колек­тивної власності.

Суб'єкти публічного права як власники. Український народ є по­няттям, зміст якого не визначено. Він являє собою певну спільність, яка виступає як єдине ціле, хоча складається з окремих осіб та їхніх угрупувань. Для нього характерна висока міра узагальнення.

Суб'єктом права власності є держава Україна, яку не слід змішу­вати з окремими державними органами - Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України тощо. Останні згідно зі своєю компе­тенцією здійснюють ті чи інші повноваження держави як власника, але самі вони суб'єктами права власності не є.

Суперечливою визначена в ЦК участь у відносинах власності Ав­тономної Республіки Крим. З одного боку, відсилочна норма ст. 318 ЦК вимагає застосування ст. 2 ЦК, внаслідок чого виходить, що АРК слід вважати суб'єктом права власності. Однак такий висновок є хиб-

1 Передбачуване ст. 318 ЦК відсилання до ст. 2 ЦК технологічно є некоректним спо­
собом регулювання відносин власності, оскільки внаслідок цього виникають суттєві
проблеми з розумінням в якості суб'єкта права власності АРК, яка згідно з Конститу­
цією та іншими статтями ЦК не може визначатись власником.

2 Зазначені утворення деякими вченими також пропонується вважати юридични­
ми особами публічного права (Див., напр.: Пушкин А. А. Советское государство как
субъект Советского гражданского права.-Харьков: ХЮИ, 1965.-С. 12, \Ъ; Первомай-
съкий О. О. Участь територіальної громада у цивільних правовідносинах. Автореф.
дис... к.ю.н. - Харків, 2003. - С. 9,10). Хоча існують й інші точки зору на цю проблему.
Напр.: В. Борисова вважає, що доцільно для участі владно-публічних утворень в цивіль­
них відносинах застосовувати відому цивільному законодавству модель представ­
ництва. Більш докладніше про це дав. главу 8 цього підручника, а також Борисова В. До
проблеми участі публічних юридичних осіб у цивільних правовідносинах // Матеріали
науково-практичної конференції «Трансформація ринкових відносин в Україні: органі­
заційно-правові та економічні проблеми». - Одеса, 15.05.2003. - Одеса: Астропринт,
2003.-С 7-11.


310


Розділ


ПРАВО ВЛАСНОСТІ ТА ІНШІ РЕЧОВІ ПРАВА


311



ним і не відповідає ані Конституції, ані логіці самого законодавця, яким у главі 23 ЦК, де міститься регулювання права власності Укра-- , їнського народу, права приватної, державної та комунальної власно­сті (статті 324-327 ЦК), окремо право АРК не врегульовується. Проте якщо АРК була б суб'єктом права власності, то слід було позначити на відмінності її правового становища як власника в порівнянні з пра­вом таких власників, як держава та територіальні громади.