Смекни!
smekni.com

Організація послуг харчування (стр. 15 из 58)

Відповідальною особою отримується посуд і прибори, забезпечується їх видача офіціантам, зберігання у процесі обігу, а також здавання в кінці робочого дня. Посуд видається в кількості, необхідній для безперервного обслуговування (обмінний фонд).

У разі необхідності при передачі посуду і приборів складається акт на бій, лом, псування, втрату. Акт оформлюється комісією, до складу якої входять робітник, відповідальний за посуд, прибори, що знаходяться в обігу, та робітник, в якого вищевказані цінності перебувають на обліку протягом дня. Акт підписується керівником підприємства. Матеріальна втрата відшкодовується за рахунок винного чи списується (залежно від характеру втрати).

3. Столовий посуд, прибори та столова білизна

Достатня кількість столового посуду, приборів, білизни - необхідна умова організації роботи заклади ресторанного господарства.

Столовий посуд виготовляється з порцеляни чи фаянсу, скла чи кришталю, металу, пластмаси; прибори - з металу.

Порцеляновий і фаянсовий посуд належить до групи керамічних виробів. Порцеляна та фаянс різняться за складом компонентів (головний компонент у них один - каолінова глина) і температурою опалювання. Посуд з порцеляни маг сніжно-білий черепок, який майже просвічується. При легких ударах дає чистий довгий звук.

Фаянсовий посуд мас білий або жовтуватий пористий черепок. Він не просвічується навіть у тонкому шарі, при простукуванні дає глухий звук. Фаянсові вироби мають меншу механічну і термічну міцність, меншу стійкість глазурі порівняно з порцеляновим.

У ресторанах класу "люкс" і вищої категорії використовується посуд, який за своїми декоративними властивостями повинен відповідати загальному стилю оформлення. Фірмовий посуд з емблемою підприємства виготовляється на заводі на замовлення. У табл. 2 наведено асортимент і характеристики порцеляново-фаянсового посуду, його використання.

Страви І напої української національної кухні подаються, як правило, у гончарному посуді. Він має пористий природно забарвлений черепок від світло-жовтого до темно-коричневого кольору, покритий глазур'ю (майолікові вироби). Це горщечки ємністю 500 - 600 см сферичної чи овальної форми з двома ручками або без них для приготування та подавання печені, вареників тощо.

Керамічні тарілки, бокали відповідної ємності використовують для сервірування стилізованих столів, керамічні келихи, глечики — для подавання напоїв власного виробництва. Декоративні вази, вази для квітів, панно, підсвічники та інші вироби з кераміки слугують для створення

Інтер'єрів залів.

Скляний і кришталевий посуд застосовується для подавання винногорілчаних виробів, соків, напоїв, салатів, десертів. Скляний посуд виготовляється зі скломаси методами видування, пресування й лиття. Він може буї й прозорим або різноманітного кольору, звичайним або термостійким.

Для урочистих випадків - прийомів, бенкетів, як правило, використовується кришталевий посуд. Він відрізняється високою прозорістю, особливим блиском, приємним дзвоном. Якість кришталю характеризується його художнім оформленням - алмазними гранями.

Ємність бокалів І чарок залежить від міцності напою. У табл. 2 наведено характеристики скляного та кришталевого посуду.

Таблиця 2. Порцеляново-фаянсовий посуд

Найменування

ика

Характерист

Призначення

Тарілки:

столові глибокі

ø240 мм

Для перших страв

мілкі

ø 240 мм

Для других страв, як підставні під закусочні і столові глибокі тарілки

закусочні

ø 200 мм

Для закусок

десертні мілкі

ø 200 мм

Для солодких страв і фруктів

й глибокі пиріжкові

ø 175 мм

Для хліба, тістечок, грі нок, як підставні під креманки

для ікри

ø 150мм

Для паюсної ікри

Блюда круглі й овальні

6-, 12порційні

Для м'ясних і рибних гарячих страв і холодних закусок

Салатниці й вази круглої, овальної, квадратної форми

(1-,2-,3-,4-

,6порційні)

120,240,360,

480, 720 см3

Для салатів

Тарілки для

оселедця овальні

Довжина,мм

135,250,270,

300

Для закусок з оселедця, риби гарячого і холодного копчення та інших рибних закусок

Соусники

1-, 6порційні

Для соусів холодних

Супові миски

овальні або круглі

1-, 6порційні

1-, 4порційні

Для супів

Чашки: бульйонні (з

однією

350 -400см3

Для подавання бульйонів

або двома

ручками) чайні

200 -250см3

Для подавання чаю, кави з молоком

кавові

75 - 100 см3

Для подавання кави чорної

Чайники

350 -500см3

Для заварювання й подавання чаю

800 -

1500см3

Для доливання окропу

Кавники

500 см3

Для подавання чорної кави

Сметанники

(відкриті)

150,250,300,

425см

Для подавання вершків

Молочники

(закриті)

500, 750,

1000см3

Для подавання молока

Сільниці (відкрита, закрита)

40см3

Для солі

Перечниці

(закриті)

25 - ЗО см3

Для перцю

Гірчичниці (відкриті й закриті)

35 -40см3

Для гірчиці

Підставки для

яєць

1 -порційні

Для подачі яєць в "мішечок"

Вази сферичні

на низькій ніжці

ø 200 - 300

мм

Для печива, цукерок, тістечок

Вази

Висота140-

200мм

Для квітів

Блюдцярозетки

ø 90 -100мм

Для варення, цукру, лимона

Попільнички

Для сервірування столу

Чарки коньячні ємністю 25 см3 застосовуються для подавання коньяку, мають форму діжечки. Коньячний бокал тюльпаноподібної форми, розширений униз і звужений угору, на низькій ніжці ємністю 100 - 125 см3 застосовується у барі. У бокал наливається 25 см3 коньяку і трохи підігрівається знизу долонею. Внаслідок цього посилюється аромат і букет напою. Чарка виготовляється з тонкого прозорого скла, щоб було видно золотистий колір коньяку.

Для подавання гарячих напоїв скляний посуд застосовується рідко. Як правило, це склянка з тонкого скла ємністю 250 см3. Вони використовуються для подавання чаю, глінтвейну разом з підсклянниками.

Прибори для спецій і приправ (солі, перцю, гірчиці) виготовляються з пресованого скла у вигляді флаконів, які встановлюють на металевій підставці. Прибори для солі й перцю мають металеві кришечки з отворами, прибори для гірчиці - кришечку і лопаточку. Додатково можуть бути флакони з притертим корком для оцту, олії.

У барах і буфетах для відмірювання визначених порцій напоїв застосовується мірний посуд зі скла: склянки циліндричної форми ємністю 100 і 200см3, які мають рисочки, що відповідають об'єму 50, 100, 200 см3.

Металевий посуд використовується для подавання гарячих закусок, супів і других страв (табл. 4). На закладах ресторанного господарства використовується металевий посуд із мельхіору (у ресторанах класу "люкс", вищої категорії) і нержавіючої сталі (у ресторанах і кафе першої, другої категорій). Мельхіор - стійкий до корозії сплав міді з нікелем, покритий тонким шаром (0,3 - 0,5 мм) срібла. Мельхіоровий посуд має гарний зовнішній вигляд і сприяє прикрасі столу. Цей посуд можна підігрівати, він не б'ється і може довго служити, якщо його правильно мити, полірувати.