Смекни!
smekni.com

Банківське право України (Качан) (стр. 17 из 54)

— назва представництва;

— відомості про поточний рахунок;

— поштова адреса і телефони;

— прізвище керівника представництва.

Комерційні банки можуть також відкривати філії та пред­ставництва на території інших держав на підставі згоди ре­гіонального управління НБУ і наявності ліцензії на здійснен­ня інвестицій за кордоном у зв'язку зі створенням філії і представництва на території іншої держави.

Для відкриття філії та представництва на території іншої держави комерційний банк подає до регіонального управлін­ня НБУ такі документи:

1) клопотання про відкриття філії або представництва;

2) рішення зборів акціонерів (учасників) про створення
філії або представництва (протокол або витяг з протоколу,

"засвідчений печаткою банку);

3) затверджене в установленому порядку положення про
філію або представництво за підписом голови правління, зас­
відченим печаткою банку;

4) основні відомості із законодавчих актів, що регламен­
тують банківську діяльність держави, в якій передбачається
відкрити філію або представництво банку.

У тижневий строк регіональне управління НБУ подає Національному банку України пакет вищезазначених доку­ментів, а також оформлену відповідним чином згоду на від­криття філії або представництва на території іншої держави.

Згода регіонального управління НБУ за місцезнаходжен­ням банку на відкриття філії або представництва на терито­рії інших держав надається банку за умови дотримання ви­мог, що перелічені в п. 44 Положення, наявності зареєстро­ваного та сплаченого статутного капіталу в розмірі, екві­валентному 5 млн євро за офіційним курсом НБУ на Зі березня кожного року, а також якщо строк роботи банку



78


Тема 4']


Порядок створення та припинення діяльності комерційних банків


79



становить не менше трьох років. Документи для відкриття] філій та представництв комерційних банків на території ін­ших держав розглядають Департамент реєстрації та ліцензу-] вання банків, Департамент валютного регулювання, Юри-дичний департамент і Департамент безвиїзного нагляду На­ціонального банку України.

Дозвіл на відкриття комерційним банком філії або пред­ставництва на території іншої держави надається у вигляді листа за підписом заступника Голови Правління НБУ і діє протягом трьох місяців.

Слід звернути увагу на той факт, що філія і представ-І ництво, які створюються комерційним банком на території] іншої держави, реєструються відповідно до вимог законодав-1 ства цієї держави.

В термін не пізніше одного місяця після реєстрації філії] чи представництва контрольним органом держави, на тери­торії якої вони створюються, комерційний банк подає до На­ціонального банку України та регіонального управління НБУ за місцезнаходженням банку легалізовані в установленому і порядку (якщо інше не передбачено міжнародними договора­ми) документи про реєстрацію філії чи представництва на те-1 риторії іншої держави і положення про філію або представ­ництво або дозвіл контрольного органу держави на здійснен- ■ ня певної банківської діяльності.

§ 4. Припинення діяльності комерційного банку

Відповідно до діючого законодавства юридична особа, в тому] числі банк, припиняє свою діяльність шляхом ліквідації або реорганізації.

Ліквідація — це форма припинення діяльності юридич­ної особи, пов'язана з ліквідацією справ та майна. Розпада­ються всі елементи, які в своїй єдності були основою виник­нення юридичної особи, тобто її існування припиняється.

У випадку реорганізації не ліквідується майно юридич­ної особи, але суб'єктом прав на майно і суб'єктом відповід- і ноі діяльності, а також зобов'язань, що з неї витікають, стає правонаступник — інша юридична особа.


Реорганізація юридичної особи (банку) може здійснюва­тися шляхом злиття, поділу, виділення, перетворення.

При злитті дві і більше юридичних особи об'єднуються в одну юридичну особу. Виділяють також приєднання як окре­мий випадок злиття, коли до однієї юридичної особи приєд­нується інша. Діяльність останньої припиняється, однак пер­ша існує далі, лише розширивши обсяг своєї діяльності або змінивши її характер.

При розділі одна юридична особа перетворюється в дві або більше самостійні юридичні особи.

В результаті перетворення змінюється організаційно-пра­вова форма підприємства або форма власності, на якій воно засновано. Виділення є особливим видом розділу.

При злитті та поділі все майно (актив і пасив) перехо­дить до тільки-но створеної юридичної особи; при приєднанні — до тих юридичних осіб, які залишилися. Таким чином, з ре­організацією пов'язане правонаступництво. При поділі скла­дається роздільний баланс, права та обов'язки розподіляють­ся між щойно створеними юридичними особами відповідно до обсягу їх діяльності. Аналогічний порядок застосовується у випадку виділення однієї юридичної особи з іншої.

Реорганізація комерційного банку може здійснюватися як добровільно — на підставі рішення загальних зборів зас­новників банку, так і примусово — на підставі рішення На­ціонального банку України.

На сьогодні реорганізація комерційних банків, як прави­ло, здійснюється шляхом злиття, коли один комерційний банк зливається з іншим або перетворюється в філію іншого банку, втрачаючи статус юридичної особи. В багатьох випад­ках це трапляється тоді, коли комерційний банк не спромож­ний підняти величину статутного фонду до мінімального рів­ня, визначеного Національним банком України.

Ліквідація комерційного банку також може бути здійсне­на як в добровільному, так і в примусовому порядку.

Добровільна ліквідація здійснюється на підставі рішення загальних зборів засновників банку.

Примусова ліквідація комерційного банку можлива в та­ких випадках:

— на підставі рішення НБУ про відкликання у банку лі­цензії за будь-які порушення, які не пов'язані з пла­тоспроможністю;


80


Тема 41 Гіорядок створення та припинення діяльності комерційних банків


81



— на підставі рішення НБУ про відкликання у банку лі­
цензії в зв'язку з його неплатоспроможністю та рішен­
ня арбітражного суду про визнання його банкрутом.

Умови, за яких НБУ може відкликати ліцензію, передба­чені ст. 62 Закону України «Про Національний банк України».

Слід зазначити, що відкликання ліцензії на здійснення банківських операцій тісно пов'язано з порядком ліквідації банківської установи. Відкликання ліцензії на всі операції при певних порушеннях може стати приводом для ліквідації банку.

Розглянемо більш детально процедуру ліквідації банку. Національний банк України має право припиняти діяль­ність комерційних банків та їх філій у випадку:

— виявлення недостовірних даних, на підставі яких во­
ни були зареєстровані;

— затримки початку діяльності більш ніж на один рік з
моменту реєстрації;

— здійснення операцій, заборонених ст. З Закону «Про
банки і банківську діяльність» (діяльність у сфері ма­
теріального виробництва, торгівлі, страхування), а
також таких, що виходять за межі їх правоздатності;

— систематичного порушення економічних нормативів,
невиконання розпоряджень НБУ;

— надання недостовірної інформації або ненадання звіт­
ності;

— збиткової діяльності, виникнення положення, яке заг-]
рожує інтересам їх вкладників та кредиторів;

— виявлення порушень вимог антимонопольного зако­
нодавства та створення перешкод при використанні
клієнтом права вільно обирати банк;

— визнання банку неплатоспроможним (банкрутом).

Припинення діяльності комерційного банку шляхом лік­відації здійснюється в порядку, передбаченому законами Ук­раїни «Про банки і банківську діяльність», «Про Національ­ний банк України», «Про господарські товариства», «Про банкрутство» (нова назва в редакції Закону від ЗО червня 1999 р. «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом), а також Положенням НБУ від 4 лютого 1998 р. «Про застосування Національним банком і України заходів впливу до комерційних банків за порушення і банківського законодавства», із змінами та доповненнями,


які були внесені постановою Правління НБУ від 31 березня 1999 р. № 156.

Рішення про примусову ліквідацію комерційного банку приймається Правлінням НБУ та оформлюється відповідною постановою. Цією постановою також відкликається ліцензія на право здійснення всіх банківських операцій, припиняють­ся повноваження правління, ради банку і загальних зборів комерційного банку. Копія постанови про ліквідацію комер­ційного банку, відкликання ліцензії на право здійснення всіх банківських операцій надсилається комерційному банку в день її прийняття.

У разі прийняття рішення про ліквідацію комерційного банку та відкликання ліцензії на право здійснення всіх бан­ківських операцій керівник регіонального управління НБУ, в якому відкритий кореспондентський рахунок банку, не пізні­ше наступного дня після прийняття відповідного рішення припиняє всі активні операції за кореспондентськими (суб-кореспондентськими) рахунками як у національній, так і в іноземній валютах. У тому випадку, якщо комерційний банк має відкриті кореспондентські рахунки у закордонних бан­ках, ліквідаційна комісія на підставі відповідної інформації регіонального управління НБУ, в якому відкритий кореспон­дентський рахунок банку, доводить до цих банків рішення про ліквідацію комерційного банку та забезпечує повернення коштів з кореспондентських рахунків на накопичувальний рахунок ліквідатора (ліквідаційної комісії).