Смекни!
smekni.com

Банківське право України (Качан) (стр. 42 из 54)

Розмір відкритої валютної позиції уповноваженого банку визначається як різниця між сумою іноземної валюти, яку банк придбав за свій рахунок, і сумою проданої ним валюти за цей же період. У випадках, коли уповноважений банк здійснює операції з купівлі-продажу іноземної валюти за гривні, НБУ встановлює для нього ліміт валютної позиції.

Стаття 6 Декрету Кабінету Міністрів України «Про сис­тему валютного регулювання і валютного контролю» визна­чає, що торгівля іноземною валютою на території України резидентами і нерезидентами — юридичними особами здій­снюється через уповноважені банки та інші фінансово-кре­дитні установи, що одержали ліцензію на торгівлю інозем­ною валютою Національного банку України, виключно на міжбанківському валютному ринку України. Структура між-банківського валютного ринку, а також порядок та умови торгівлі іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку визначаються Національним банком України.

Уповноважені банки та інші фінансово-кредитні установи, що одержали ліцензію Національного банку, мають право: — від свого імені купувати і продавати іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку України за до­рученням і за рахунок резидентів і нерезидентів;


184


Тема 9


Тема 9


185



- від свого імені і за свій рахунок купувати іноземну ва­люту готівкою у фізичних осіб — резидентів і нерези­дентів, а також продавати її фізичним особам-рези-дентам.

Резиденти і нерезиденти — фізичні особи мають право продавати іноземну валюту уповноваженим банкам та іншим фінансово-кредитним установам, які одержали ліцензію НБУ, або за їх посередництвом — іншим фізичним особам-резидентам.

Фізичні особи-резиденти мають право купувати іноземну валюту в уповноважених банках та інших фінансово-кредит­них установах, що одержали ліцензію НБУ, або за їх посе­редництвом — у інших фізичних осіб — резидентів і нерези­дентів.

Для валютних операцій використовуються валютні (об­мінні) курси іноземних валют, виражені у валюті України, курси валютних цінностей в іноземних валютах, а також у розрахункових (клірингових) одиницях. Зазначені курси встановлюються Національним банком за погодженням з Ка­бінетом Міністрів України. НБУ може встановлювати гра­ничні розміри маржі за операціями на міжбанківському ва­лютному ринку України уповноважених банків та інших фі­нансово-кредитних установ, що одержали ліцензію Націо­нального банку України, за винятком операцій, пов'язаних із строковими (ф'ючерсними) угодами.

Маржа — величина, що виражає різницю між двома пев­ними показниками.

В банківській діяльності маржа може означати різницю між: ставками по залучених і виданих кредитах; ставками по кредитах різних категорій позикоодержувачів; сумою забез­печення, під яку надано кредит і сумою виданого кредиту; курсом купівлі та курсом продажу іноземної валюти.

Операції з купівлі-продажу іноземної валюти готівкою регламентуються Положенням НБУ «Про пункти обміну іно­земної валюти», затвердженим постановою Правління НБУ від 7 липня 1994 р. № 129.

Обмінні пункти відкриваються кредитними установами, що одержали ліцензію НБУ, а також іншими юридичними особами-резидентами, що уклали агентську угоду з уповно­важеним банком, в якому відкрито рахунок в національній


валюті чи валютний рахунок. Обмінні пункти відкриваються для обслуговування фізичних осіб-резидентів і нерезидентів.

Згідно з листом НБУ № 19029/936 від 25 травня 1993 р. «Про порядок укладання агентських угод між уповноважени­ми банками і юридичними особами щодо відкриття обмінно­го пункту» для відкриття обмінного пункту юридична особа звертається в уповноважений банк і надає необхідні доку­менти, які підтверджують наявність умов для його відкриття: забезпечення зберігання валютних цінностей, наявність орг­техніки, бланків для обліку валютних операцій, кваліфікова­них працівників для проведення обмінних операцій. На під­ставі цих вимог комерційний банк укладає угоду з юридич­ною особою щодо відкриття обмінного пункту.

Після укладення агентської угоди з юридичною особою комерційний банк направляє необхідний пакет документів в обласне управління НБУ для отримання ліцензії на право відкриття обмінного пункту і проведення валютних операцій.

Вимоги щодо роботи обмінних пунктів:

1) всі операції повинні обліковуватися;

2) про проведення обмінних операцій фізичним особам
надається довідка встановленої форми;

3) понадлімітні залишки гривні повинні здаватися на
власний рахунок в банку, а іноземна валюта — продаватися
банку;

4) курси валют встановлюються самостійно щоденно і
протягом дня не повинні змінюватися;

5) різниця між курсами купівлі та продажу іноземної ва­
люти повинна бути не більше 10 відсотків; курс гривні може
відхилятися від офіційного курсу НБУ не більше ніж на
Ю відсотків, включаючи комісійні винагороди;

6) не можуть служити підставою для відмови в купівлі
валюти незначні дефекти банкнот внаслідок їх природного
зносу, невеликих плям і написів.

Обов'язковою вимогою до уповноважених банків, які бу­дуть проводити обмінні операції з іноземною готівковою ва­лютою з обмеженою конвертацією, є наявність угоди з іно­земним банком про вивіз готівкової валюти для зарахування п на коррахунках в комерційному банку тієї держави, валю­та якої буде знаходитися в обміні. Копія угоди надається Уповноваженим банком в облуправління НБУ.


186


Тема 9


Тема


187



Відповідно до Закону України від 6 липня 1995 р. «Про застосування електронних контрольно-касових апаратів і то­варно-касових книг при розрахунках із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та постанови Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1995 р. № 644 «Про терміни переведення підприємств, що надають платні послуги населенню, на розрахунки із споживачами з вико­ристанням електронних контрольно-касових апаратів», пунк­ти обміну іноземної валюти повинні здійснювати розрахунки із споживачами з використанням контрольно-касових апаратів.

Контроль за роботою обмінних пунктів здійснюють об­ласні управління НБУ і уповноважені банки. Контролю під­лягає правильність ведення бухгалтерського обліку, оформ­лення журналів-реєстрів, дотримання курсів валют, маржі тощо.

Порушення правил здійснення обмінних операцій є під­ставою для накладання штрафних санкцій, відкликання лі­цензії та розірвання агентської угоди.

§ 5. Система валютного контролю та відповідальність за порушення валютного законодавства

Національний банк України, поряд з такими органами ва­лютного контролю, як Державна податкова адміністрація, Міністерство зв'язку України, Державний митний комітет України, є головним органом валютного контролю, що визна­чено Декретом Кабінету Міністрів України «Про систему ва­лютного регулювання і валютного контролю».

НБУ здійснює контроль за виконанням правил регулю­вання валютних операцій на території України з усіх питань, не віднесених до компетенції інших державних органів, а та­кож забезпечує виконання уповноваженими банками функ­цій щодо здійснення валютного контролю згідно з норматив­ними актами валютного законодавства України.

Уповноважені банки зі свого боку здійснюють контроль за валютними операціями, що проводяться резидентами і не­резидентами через ці банки.

Декретом «Про систему валютного регулювання і валют­ного контролю» (далі — Декрет), зокрема ст. 16, визначено, що незаконні скуповування, продаж, обмін чи використання


валютних цінностей як засобу платежу або як застави, тобто вчинення цих дій без відповідного дозволу (ліцензії), якщо відповідно до цього Декрету та інших актів валютного зако­нодавства наявність такого дозволу (ліцензії) є обов'язко­вою, тягнуть за собою адміністративну або кримінальну від­повідальність згідно з чинним законодавством України.

Слід зазначити, що на сьогодні вищезгаданий Декрет є основним нормативним актом, який стосується системи ва­лютного регулювання та контролю. Ще у жовтні 1995 р. Верховна Рада України прийняла постанову «Про концепцію проекту Закону України про валютне регулювання», але цей закон досить тривалий час існує лише в проекті.

Положення НБУ «Про порядок застосування ст. 16 Дек­рету Кабінету Міністрів України від 9 лютого 1993 р. № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контро­лю», затверджене постановою Правління НБУ від 4 липня 1997 р. № 212 визначає основні засади здійснення Націо­нальним банком України функцій головного органу валютно­го контролю.