Смекни!
smekni.com

Банківське право України (Качан) (стр. 49 из 54)

3) отримувати у встановленому порядку від Національно­
го банку України і його установ, комерційних банків та ін­
ших кредитних установ необхідні відомості, копії докумен­
тів, довідки про банківські операції та про залишки коштів
на рахунках об'єктів, що перевіряються.

Такі широкі права зазначена служба здобуває при отри­манні даних про порушення законодавства незалежно від то­го, порушено кримінальну справу чи ні. Але треба мати на увазі, що за будь-яких умов надані права реалізуються у встановленому законодавством порядку або коли законом встановлено спеціальний порядок одержання інформації.

Строк вивчення запиту відповідних суб'єктів держави щодо можливості його виконання передбачається ст. 33 За­кону України «Про інформацію». Цей строк не повинен пере­вищувати десяти календарних днів, протягом яких банк пи­сьмово доводить до зацікавленої особи, що її запит буде ви­конано або що це зробити неможливо з тих чи інших при­чин. Виконання запиту здійснюється протягом місяця, якщо інше не передбачено законом. Як зазначалось вище, відпо­відно до деяких законів встановлюється особливий термін надання інформації, який і є основою для виконання запиту (зокрема Закон України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю»).

Повноваження деяких інших суб'єктів держави регу­люються відповідними законами України, зокрема такими:

1) «Про державну контрольно-ревізійну службу в Украї­
ні». Органам цієї служби надається право одержувати від
Національного банку України та його установ, комерційних
банків та інших кредитних установ необхідні відомості, копії
документів, довідки про банківські операції та залишки кош­
тів на рахунках об'єктів, що ревізуються або перевіряються;

2) «Про адвокатуру». Адвокату надано право збирати ві­
домості про факти, які можуть бути використані як докази в
цивільних, господарських, кримінальних справах і справах
про адміністративні правопорушення, зокрема:


— запитувати і отримувати документи або їх копії від
підприємств, установ, організацій;

— ознайомлюватися в установах і організаціях з необ­
хідними для виконання доручення документами і
матеріалами, за винятком тих, таємниця яких охоро­
няється законом;

3) «Про нотаріат». Нотаріус має право витребувати від
установ відомості і документи, необхідні для здійснення но­
таріальних дій;

4) «Про зайнятість населення». У ст. ІЗ2 цього закону за­
значено, що Державна служба зайнятості має право одержу­
вати від підприємств, установ, організацій (незалежно від
форм власності) статистичні дані про наявність вакантних
місць, характер і умови роботи на них, прийнятих і звільне­
них працівників та інформацію про зміни, що передбачають­
ся в організації виробництва і праці, інші заходи, які можуть
призвести до звільнення працівників.

Таким чином, при виконанні вимог усіх законодавчих і підзаконних актів щодо надання інформації банку, його таєм­ниці стають досить прозорими. В той же час, спираючись на законодавчу базу, банк може вимагати від посадових осіб вищезазначених суб'єктів держави забезпечувати захист банківської і комерційної таємниці, яка стала їм відома у зв'язку зі службовою діяльністю, від розголошення, а у ви­падку її втрати через таких суб'єктів порушувати клопотан­ня про покарання винних та відшкодування збитків у вста­новленому законом порядку.

§ 4. Банківська таємниця в зарубіжних країнах

Слід зазначити, що практично у всіх країнах відомості щодо рахунків та операцій по ним становлять банківську таємни­цю. Це означає, що такі відомості можна отримати, як пра­вило, лише у випадку порушення кримінальної справи сто­совно тієї чи іншої особи. Розгляд цивільної справи в бага­тьох країнах не передбачає обов'язку банку повідомляти су­ду будь-які відомості, за виключенням тих випадків, коли банк сам є стороною по справі. Така практика існує, наприк­лад, у Франції, Німеччині. Однак це обмеження не розпов-


214


Тема


Тема 10


215



сюджується на рішення судів по цивільним та господарським справам. Якщо у відповідності з рішенням суду проводяться процедури санації або оздоровлення, або якщо застосовуєть­ся інша форма оголошення боржника неплатоспроможним, то банки зобов'язані видати відповідні відомості. Це правило діє у Франції для проведення процедури оздоровлення у від­повідності з Законом від 25 січня 1985 р. (ст. 19), а також у випадку накладення арешту на майно боржника у відповід­ності з Законом від 9 липня 1991 р. (ст. 47). Розголошення банківської таємниці переслідується у кримінальному поряд­ку в багатьох іноземних державах. Загроза застосування кримінальної відповідальності забезпечує повагу до вимог за­кону про збереження банківської таємниці значно ефектив­ніше, ніж проста цивільно-правова відповідальність.

У відповідності до ст. 378 Кримінального кодексу Франції лікарі, хірурги, інші медичні працівники, у тому числі фарма­цевти, акушерки, а також інші особи, що володіють різнома­нітною конфіденційною інформацією, яка їм була довірена в силу виконання ними постійно або тимчасово своїх профе­сійних або функціональних обов'язків, і які розголосили ці відомості при відсутності ситуації, коли закон або обставини зобов'язували їх до цього, караються позбавленням волі на строк від одного до шести місяців і штрафом від 500 до 15000 франків. До інших осіб, які є спеціальними суб'єктами злочину, передбаченого ст. 378 Кримінального кодексу Франції, поряд зі співробітниками установ соціального забез­печення, присяжними засідателями, представниками влади та їх помічниками (головним чином, поліцейськими), співро­бітниками податкової адміністрації, поштовими службовця­ми, нотаріусами, адвокатами, священиками, судова практика відносить також банкірів.

В Німеччині обов'язок банку повідомити відповідні відо­мості співвідноситься з процесом примусового виконання рі­шень та процесом про неплатоспроможність і супровод­жується обов'язком зробити заяву про третіх осіб (боржни­ків). Серед інших органів, які можуть в Німеччині вимагати у банку передачі відомостей щодо рахунків, слід назвати ще податкові служби. Щодо поліції, то банки не передають їй ніяких відомостей. Більше того, у випадку незаконного запи­ту поліцією будь-яких довідок можна вимагати відшкодуван­ня заподіяної збитками шкоди.


Дещо інакше ця проблема вирішується у країнах преце-дентного права. Наприклад, в Англії право суду вимагати від банку надання копій рахунку клієнта грунтується на справі Тоигпіег проти №т.іопа1 ргоуісіаі Ьапк (1924 р.). При цьому суд може не тільки сам вимагати ці відомості, але й зобов'я­зати банк дати цю інформацію іншим представникам держа­ви, наприклад податковим інспекторам.

В США ці відносини регулюються Законом про банків­ську таємницю 1970 р. та Законом про право на фінансову таємницю 1978 р., а також рядом пізніших законів стосовно наркотиків, відмивання грошей тощо. Ці закони, як правило, включені в так званий Кодекс законів США Шпііесі Зіаіе Сосіе АппоШесі), який є не кодексом в повному розумінні, а систематизованим збірником. Ці норми зобов'язують банки належним чином вести облік документів по рахункам клієн­тів та повідомляти про угоди на суму, яка перевищує 10 ти­сяч доларів. Але судова практика досить суттєво коригує це правило, співвідносячи всі запити з правом на захист інфор­мації, у відповідності з яким клієнту повинно бути повідом­лено про будь-який запит, який надійшов на його адресу, і він має право звернутися в суд з вимогою відмінити запит, якщо вважає його незаконним. Для забезпечення інтересів клієнта передбачається і відповідальність за незаконний за­пит, хоча американські юристи пишуть, що на сьогодні вона зведена до мінімуму.

В США, Японії, інших країнах захист комерційної та бан­ківської таємниці забезпечується системою промислової таємниці. При цьому основна роль у забезпеченні її збережен­ня належить самим фірмам, банкам, а не державним органам. В Японії немає ні законів, ні будь-яких нормативних ак­тів, що передбачають відповідальність за розголошення ко­мерційної таємниці. Там ця проблема вирішується департа­ментом кадрів, який є в кожній японській фірмі та банку. Він здійснює контроль за точним виконанням режиму таємності, який базується на Кодексі поведінки службовців. Згідно з положеннями Кодексу, службовцям фірми, банку заборо­няється:

— передавати стороннім особам відомості, що містять комерційну таємницю;


216


Тема



укладати угоди, які можуть підірвати довіру до ком­
панії, банку з боку клієнтів;

— влаштовуватись без дозволу керівництва на роботу за
сумісництвом;

— навмисно наносити економічні збитки;

— давати і отримувати хабарі.

Є група країн, де охорона банківської інформації розгля­дається як одна з наиважливих задач банківського правового регулювання і отримати будь-які відомості практично не­можливо. Це перш за все Швейцарія, князівство Ліхтенш­тейн, Австрія, Люксембург. У цих країнах правовими актами передбачається видача банківської інформації тільки у ви­падках скоєння злочину, а необгрунтована передача такої ін­формації тягне за собою суворе кримінальне покарання бан­ківських службовців — до двадцяти років позбавлення волі.