Смекни!
smekni.com

Банківське право України (Качан) (стр. 22 из 54)

§ 3. Порядок відкриття рахунків в банках. Види рахунків

Відповідно до діючого цивільного та фінансового законодав­ства безготівкові розрахунки здійснюються юридичними осо­бами через банк, в якому їм відкрито відповідний рахунок.

Безготівкові розрахунки здійснюються завдяки правовід­носинам, що виникають при відкритті клієнтам банків поточ­них, депозитних (вкладних) рахунків у національній та іно­земній валюті, а також поточних бюджетних рахунків у на­ціональній валюті України.

Банки відкривають рахунки зареєстрованим в установле­ному чинним законодавством порядку юридичним особам та фізичним особам ■— суб'єктам підприємницької діяльності, філіям, представництвам, відділенням та іншим відокремле­ним підрозділам підприємств, у тому числі структурним під­розділам, виділеним у процесі приватизації, виборчим фон­дам (політичних партій, виборчих блоків партій та кандида­тів у депутати), представництвам юридичних осіб — нерези­дентів, іноземним інвесторам, фізичним особам на умовах, викладених у Інструкції НБУ від 18 грудня 1998 р. «Про від­криття банками рахунків у національній та іноземній ва­люті».

Рахунки для зберігання грошових коштів і здійснення усіх видів банківських операцій відкриваються у будь-яких банках України за вибором клієнта і за згодою цих банків. |


Порядок проведення операцій на рахунках у національ­ній та іноземній валюті регулюється чинним законодавством України, нормативними актами НБУ, іншими нормативними документами.

Законодавством визначено, що клієнти банку можуть відкривати лише один рахунок для формування статутного фонду господарського товариства і один рахунок (в інозем­ній або національній валюті) за кожного угодою спільної діяльності без створення юридичної особи.

У разі відкриття (закриття) або зміни номерів усіх видів рахунків (крім рахунків фізичних осіб та офіційних представ­ництв), передбачених законодавством, установа банку зо­бов'язана повідомити про це податковий орган за місцем реєстрації власника рахунку протягом трьох робочих днів від дня відкриття або закриття рахунку.

Форма і зміст повідомлення податкових органів про від­криття або закриття рахунків встановлюються центральним податковим органом України, тобто податковою адміністра­цією. Примірник цього повідомлення, що надійшов до уста­нови банку, з відміткою податкового органу про взяття на облік залишається у справі про відкриття рахунків. Крім то­го, повідомлення про відкриття (закриття) чи зміну номера рахунку надсилається також до Національного банку Украї­ни для включення до зведеного електронного реєстру влас­ників рахунків. Порядок і форма цього повідомлення вста­новлюються НБУ.

До отримання повідомлення про взяття рахунків суб'єк­тів підприємницької діяльності на податковий облік на цих рахунках здійснюються лише операції з зарахування коштів. Датою початку операцій за видатками з рахунків суб'єктів підприємницької діяльності в установі банку є дата реєстра­ції отримання банком зазначеного повідомлення. Днем від­криття рахунку вважається дата, зазначена на заяві про від­криття рахунку.

У разі відкриття двох і більше поточних рахунків у націо­нальній валюті власник рахунку протягом трьох робочих Днів від дня відкриття або закриття наступного рахунку ви­значає один з рахунків у національній валюті як основний, На якому обліковуватиметься заборгованість, що списується або стягується у безспірному порядку, і повідомляє номер Нього рахунку податковому органу, в якому він обліковуєть-


ся як платник податків, за місцем своєї реєстрації та банкам, в яких відкриті додаткові рахунки в національній валюті, а також рахунки в іноземній валюті. Банки, в яких відкри­ваються додаткові рахунки у національній валюті та рахунки в іноземній валюті, протягом трьох робочих днів повідомля­ють податкові органи та установу банку, в якій відкрито ос­новний рахунок, про відкриття таких рахунків, із зазначен­ням їх номерів.

Місцезнаходженням власника рахунку вважається адре­са, зазначена у картці зі зразками підписів та відбитком пе­чатки, яка має відповідати адресі, яка зазначається у статуті та свідоцтві про державну реєстрацію. У разі зміни місцезна­ходження власник рахунку протягом трьох днів від дня вне­сення змін до свідоцтва про реєстрацію суб'єкта підприєм­ницької діяльності зобов'язаний надати установі банку нову копію свідоцтва про реєстрацію з внесеними змінами, завіре-| ну нотаріально чи органом, який його видав.

При отриманні документів на відкриття чи переоформ-1 лення банківських рахунків банки зобов'язані здійснити пе-в ревірку наданих документів на відповідність їх чинному за-іі конодавству, зокрема:

а)підписи осіб на заяві про відкриття рахунку мають бу­
ти розшифровані з обов'язковим зазначенням прізвища й іннЯ
ціалів та ідентифіковані з підписами у картці зі зразками під-я
писів та відбитком печатки;

б)свідоцтво про державну реєстрацію суб'єктів під­
приємницької діяльності має відповідати зразкам, передбаче­
ним у додатках 3, 4 до Положення про державну реєстрацію
суб'єктів підприємницької діяльності, затвердженого поста­
новою Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 р.
№ 740;

в)посвідчувальні написи нотаріуса на документах вва­
жаються дійсними у разі, якщо вони відповідають формам,
затвердженим наказом Міністерства юстиції України від
7 лютого 1994 р. № 7/5 «Про затвердження форм реєстрів
для реєстрації нотаріальних дій, нотаріальних свідоцтв, по-
свідчувальних написів на угодах і засвідчувальних докумен­
тах», зареєстрованим Міністерством юстиції України 2 бе­
резня 1994 р. за № 38/247.

Слід звернути увагу на те, що всі суб'єкти права на бан­ківський рахунок можуть реалізувати це право і зобов'язані


101

Правове регулювання банківських операцій ...

це зробити на власний розсуд та вибір. Ще раз зазначимо, що чинним законодавством закріплено право на вільний ви­бір банку для обслуговування. І це право більш незахищено-го партнера у банківському договорі забезпечене обов'язком банку укладати договір з будь-яким суб'єктом, який звернув­ся до нього, оскільки договір банківського рахунку є для бан­ку публічним.

Розглянемо види і порядок відкриття банками рахунків у національній валюті підприємствам та їх відокремленим під­розділам.

Поточні рахунки відкриваються підприємствам усіх ви­дів та форм власності, а також їх відокремленим підрозділам для зберігання грошових коштів та здійснення усіх видів операцій за цими рахунками відповідно до чинного законо­давства України.

Поточні бюджетні рахунки відкриваються підприєм­ствам, яким виділяються кошти за рахунок державного або місцевого бюджету для цільового їх використання.

До поточних рахунків належать також рахунки за спе­ціальними режимами їх використання, що відкриваються на підставі рішень Кабінету Міністрів України і Національного банку з визначенням режиму цих рахунків.

Депозитні рахунки підприємствам та їх відокремленим підрозділам відкриваються на підставі укладеного депозитно­го договору між власником рахунку та установою банку на визначений у договорі строк. Кошти на депозитні рахунки перераховуються з поточного рахунку і після закінчення строку зберігання на нього повертаються. Відсотки за депо­зитними рахунками можуть перераховуватися на поточний рахунок відповідно до умов депозитного договору або зара­ховуватися на поповнення депозиту.

Необхідно зазначити, що проведення розрахункових опе­рацій та видача коштів готівкою з депозитного рахунку забо­роняється.

Відкриття рахунку з метою акумуляції коштів для виїзду на лікування за кордон здійснюється у порядку, передбаче­ному Положенням про порядок направлення громадян на лі­кування за кордон, затвердженим постановою Кабінету Мі­ністрів від 8 грудня 1995 р. за № 991 «Про затвердження Положення про порядок направлення громадян на лікування За кордон».



102


Тема 5


Правове регулювання банківських операцій ...


103



Рахунки виборчих фондів відкриваються для фінансуван­ня передвиборної агітації кандидатам у депутати, довіреним особам політичних партій чи виборчих блоків партій після їх реєстрації відповідними виборчими комісіями.

Для відкриття поточних рахунків та поточних бюдже­тних рахунків підприємства подають установам банків такий пакет документів: