Смекни!
smekni.com

Банківське право України (Качан) (стр. 41 из 54)

Так, зокрема, від обов'язкового продажу звільнено ва­лютну виручку підприємств з іноземними інвестиціями. По­станова Національного банку України «Про внесення змін до постанови Правління НБУ від 4 вересня 1998 року № 349» від 22 грудня 1999 р. № 604 визначає, що обов'язковому продажу не підлягають кошти в іноземній валюті першої гру­пи Класифікатора іноземних валют Національного банку Ук­раїни на письмову вимогу іноземного інвестора, які станов­лять суми виручки в іноземній валюті суб'єктів господар­ської діяльності з іноземними інвестиціями за експорт про­дукції (робіт, послуг) власного виробництва, протягом десяти років з дня реєстрації інвестицій за умови, що інозем­ні інвестиції були фактично здійснені та зареєстровані у пе­ріод дії Закону України «Про іноземні інвестиції» від 13 бе­резня 1992 р.

У разі несвоєчасного завершення розрахунків у межах встановленого терміну, підприємства звертаються в комісію обласного управління НБУ для отримання відстрочки на над­ходження експортного виторгу чи товару, що імпортується.

Індивідуальний дозвіл на продовження термінів розра­хунків за експортно-імпортними операціями надається об­ласними управліннями НБУ на підставі протоколу засідання комісії, підписаного усіма представниками, на строк не біль­ше дев'яноста календарних днів.

В окремих випадках обласні управління НБУ можуть за повторним рішенням комісії пролонгувати строки вже нада­них індивідуальних дозволів на загальний термін не більше двохсот сімдесяти днів. Відстрочка завершення розрахунків на термін, що перевищує один рік, надається у виняткових випадках Національним банком України.


180


Тема 9


Тема 9


181



У випадку, якщо після завершення законодавчо встанов­лених термінів підприємство не одержало експортної вируч­ки або товарів по імпорту і не отримало відстрочки, комер­ційні банки через три тижні на підставі вантажно-митних декларацій, отриманих від митниці, а також журналу обліку розрахунків по імпорту нараховують пеню за кожний про­строчений день і станом на 20 число кожного місяця інфор­мують про це державну податкову адміністрацію, яка, в свою чергу, на підставі отриманого від банків матеріалу дає розпо­рядження на безспірне стягнення пені з підприємства.

Уповноважені банки щомісяця перераховують до Дер­жавного бюджету суми нарахованої пені за поданням дер­жавної податкової адміністрації.

В окремих випадках згідно з чинним законодавством після незавершення термінів розрахунків по експортно-імпортних операціях у термін дев'яносто днів пеня не нара­ховується.

Згідно з Декретом «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», усі розрахунки між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту повинні здій­снюватися в безготівковій формі через уповноважені банки. Але, як виняток, Національний банк листом від 23 березня 1995 р. № 19011/629 дозволив проводити розрахунки готів­кою в межах 10 тисяч доларів з експорту товарів і послуг. У договорі між резидентом і нерезидентом повинно бути вказа­но, що розрахунки здійснюються готівкою.

Розрахунки готівкою здійснюються за умови надання безпосередньо нерезидентом документів, передбачених зга­даним листом, і готівки в касу банку для зарахування на ра­хунок резидента.

Ще раз підкреслимо, що згідно з чинним законодавством національна валюта України є єдиним законним засобом платежу на території нашої держави. Разом з тим, враховую­чи деяку специфіку проведення розрахунків, а також той факт, що національна валюта не набула статусу «твердої», Національним банком були прийняті рішення про деякі мож­ливості проведення на території України торгівлі і надання послуг резидентами та нерезидентами за вільно конвертова­ну валюту як згідно з отриманими ліцензіями, так і на за­гальних підставах.


Нерезидентам дозволяється проведення розрахунків в іноземній валюті у таких випадках:

— купівля паливно-мастильних матеріалів, продуктів
харчування та надання послуг на території міжнарод­
них портів, аеропортів, вокзалів України з обслугову­
вання іноземних транспортних засобів, літаків, су­
ден, автобусів, пасажирів і членів екіпажу. Розрахун­
ки здійснюються згідно з контрактом, укладеним з
юридичними особами, який передбачає оплату в го­
тівковій вільно конвертованій валюті (лист НБУ
№ 102750 від 26 липня 1995 р.);

— оплата страхових платежів (лист НБУ № 276 від
26 липня 1995 р.);

— оплата готельних послуг — плата за проживання в
номері (лист НБУ № 19011/1650 від 23 жовтня
1995 р.). Оплату готельних послуг дозволяється про­
водити пластиковими картками;

— купівля на території міжнародних аеропортів і вокза­
лів квитків та путівок на міжнародні пасажирські та
туристичні рейси (лист НБУ № 280 від 4 серпня
1995 р. );

— оплата дорожніх зборів та оформлення перевезень
негабаритних, великовагових та небезпечних ванта­
жів (лист НБУ № 280 від 4 серпня 1995 р.);

— оплата в іноземній валюті послуг туристичних і стра­
хових організацій, які надаються на території Украї­
ни, здійснюється шляхом внесення готівкою інозем­
ної валюти нерезидентом до каси уповноваженого
банку для зарахування на валютний рахунок зазначе­
них організацій.

Підставою для прийняття уповноваженим банком в касу відповідної суми готівкової іноземної валюти є рахунок-фак-тура туристичної (страхової) організації, в якому зазначені сума готівкової іноземної валюти, назва юридичної особи платника або прізвище фізичної особи-платника, реквізити валютного рахунку та юридична адреса туристичної (страхо­вої) організації, а також митна декларація, яка підтверджує, Що платник-нерезидент законно ввіз на територію України іноземну валюту, або копія квитанції про отримання платни-ком-нерезидентом готівкової іноземної валюти за розрахун­ковою пластиковою карткою, чеком чи підтвердженням про



182

Тема 9

зняття коштів з особистого валютного рахунку в уповнова­женому банку України.

Резидентам дозволяється проведення розрахунків в іно­земній валюті у таких випадках:

— купівля на території міжнародних портів та вокзалів
квитків та путівок на міжнародні пасажирські і турис­
тичні рейси (лист НБУ № 280 від 4 серпня 1995 р.);

— оплата в іноземній валюті послуг туристичних і стра­
хових організацій за договорами, дія яких поширю­
ється на іноземну територію, відповідно до посеред­
ницьких угод з іноземними партнерами та нерезиден-
тами-посередниками, які мають угоду з іноземними
партнерами та тими, хто організовує міжнародні кру­
їзні туристичні рейси за угодами фрахту, може здій­
снюватися резидентами України тільки шляхом вне­
сення відповідної готівкової суми іноземною валютою
в касу уповноваженого банку для зарахування її на
валютні рахунки зазначених організацій.

Оплата послуг туристичних організацій в іншій валюті за договорами з транспортними організаціями-нерезидентами, які мають угоду з іноземними партнерами щодо виконання міжнародних круїзів та туристичних рейсів за угодами фрах­ту, здійснюється тільки у безготівковій формі;

—у разі розрахунків між юридичними особами — рези­
дентами за індивідуальною ліцензією Національного банку
України.

Нерезидентам і резидентам дозволяється:

— оплата товарів і послуг (в т. ч. туристичних та стра­
хових), які здійснюються під митним контролем за лі­
цензією Державного митного комітету України і НБУ
(в аеропортах, портах, що відкриті для міжнародного
сполучення, митницях) (лист НБУ № 275 від 26 лип­
ня 1995 р.);

— оплата послуг морських та річкових підприємств що­
до міжнародних пасажирських паромних перевезень у
прикордонних з Україною зонах за готівкову іноземну
валюту (лист НБУ № 275 від 26 липня 1995 р.).


Тема 9__________________________________________ 183

§ 4. Операції з купівлі та продажу іноземної валюти

Здійснювати купівлю та продаж іноземної валюти на внут­рішньому валютному ринку України резиденти можуть тіль­ки через уповноважені банки. Вони ж доручають цим банкам продавати валюту на міжбанківському валютному ринку.

Уповноважені банки укладають угоди з купівлі-продажу іноземної валюти від свого імені та за свій рахунок у відпо­відності з нормативними актами НБУ, зокрема Інструкцією НБУ «Про тимчасовий порядок ведення уповноваженими банками України відкритої валютної позиції з купівлі-прода­жу безготівкової іноземної валюти на валютному ринку Ук­раїни», затвердженою постановою Правління НБУ від 3 січ­ня 1996 р. Згідно з цією Інструкцією право уповноваженого банку вести відкриту валютну позицію (позицію валютного ризику) — це право укладати угоди купівлі-продажу безго­тівкової іноземної валюти за гривні.