Смекни!
smekni.com

Цивільний процес (стр. 108 из 116)

450

ською угодою; стислий виклад позовної заяви, відзиву на позовну заяву, заяв, пояснень, клопотань сторін та їхніх представників, інших учасників третейського розгляду; встановлені обставини справи, підстави виникнення спору, докази, на підставі яких прийнято рішення; зміст мирової угоди, якщо вона укладена сторонами; мотиви, з яких третейський суд відхилив доводи, докази та заявлені під час третейського розгляду клопотання сторін; висновок про задоволення позову або про відмову в позові повністю або частково по кожній із заявлених вимог; норми законодавства, якими керувався третейський суд при прийнятті рішення.

Висновки третейського суду, що містяться в рішенні по справі, не можуть залежати від настання або ненастання будь-яких обставин.

У разі задоволення позовних вимог у резолютивній частині рішення зазначаються: сторона, на користь якої вирішено спір; сторона, з якої за рішенням третейського суду має бути здійснено стягнення грошових сум та/або яка зобов'язана виконати певні дії або утриматися від виконання певних дій; розмір грошової суми, яка підлягає стягненню, та/або дії, які підлягають виконанню або від виконання яких сторона має утриматися за рішенням третейського суду; строк сплати коштів та/або строк і спосіб виконання таких дій; порядок розподілу між сторонами витрат, пов'язаних з вирішенням спору третейським судом; інші обставини, які третейський суд вважає за необхідне зазначити.

Виправлення недоліків рішення третейського суду здійснюється шляхом:

1) винесення додаткового рішення (ст.47 Закону). Якщо сторо ни не домовилися про інше, будь-яка зі сторін, повідомивши про це іншу сторону, може протягом семи днів після одержання рішен ня звернутися до третейського суду із заявою про прийняття до даткового рішення щодо вимог, які були заявлені під час третей ського розгляду, але не знайшли відображення у рішенні.

Заяву про прийняття додаткового рішення має бути розглянуто тим складом третейського суду, який вирішував спір, протягом семи днів після її одержання третейським судом. За результатами розгляду заяви приймається додаткове рішення, яке є складовою частиною рішення третейського суду, або виноситься мотивована ухвала про відмову у задоволенні заяви про прийняття додаткового рішення;

2) роз'яснення рішення (ст.48 Закону). Якщо сторони не домо вилися про інше, будь-яка зі сторін, повідомивши про це іншу сто рону, має право протягом семи днів після одержання рішення звернутися до третейського суду із заявою про роз'яснення резо лютивної частини рішення.

451

Заяву про роз'яснення резолютивної частини рішення має бути розглянуто тим складом третейського суду, який вирішував спір, протягом семи днів після її одержання третейським судом.

За результатами розгляду заяви виноситься ухвала про роз'яснення рішення, яка є складовою частиною рішення, або мотивована ухвала про відмову у роз'ясненні рішення.

Здійснюючи роз'яснення резолютивної частини рішення, третейський суд не має права змінювати зміст рішення;

3) виправлення рішення (ст.49 Закону). Третейський суд у тому ж складі з власної ініціативи або за заявою сторони третейського розгляду може виправити у рішенні описки, арифметичні помилки або будь-які інші неточності, про що виноситься ухвала, яка є складовою частиною рішення.

З питань, що виникають у процесі розгляду справи і не стосуються суті спору, третейський суд постановляє ухвали (ст.52 Закону).

Оскарження рішення третейського суду. Рішення третейського суду є остаточним і оскарженню не підлягає, крім випадків, передбачених законом.

Рішення третейського суду може бути оскаржене стороною у випадках, передбачених законом, до компетентного суду відповідно до встановлених законом підвідомчості та підсудності справ.

У відповідності зі ст.51 Закону рішення третейського суду може бути оскаржене та скасоване лише з таких підстав:

1) справа, по якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону;

2) рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбаченому третейською угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення, що стосується питань, які виходять за межі третейської угоди;

3) третейську угоду визнано недійсною компетентним судом;

4) склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам закону.

Заяву про скасування рішення третейського суду може бути подано до компетентного суду протягом трьох місяців з дня прийняття рішення третейським судом.

Скасування компетентним судом рішення третейського суду не позбавляє сторони права повторно звернутися до третейського суду, крім випадків, передбачених цією статтею.

У разі, якщо рішення третейського суду скасовано повністю або частково внаслідок визнання компетентним судом недійсною третейської угоди або через те, що рішення прийнято у спорі, який не

452

передбачений третейською угодою, чи цим рішенням вирішені питання, що виходять за межі третейської угоди, відповідний спір не підлягає подальшому розгляду в третейських судах. В інших випадках скасування компетентним судом рішення третейського суду не позбавляє сторони права повторно звернутися до третейського суду (ст.51 Закону).

Припинення третейського розгляду. Третейський суд постановляє ухвалу про припинення третейського розгляду в таких випадках:

— спір не підлягає вирішенню в третейських судах України;

— є рішення компетентного суду між тими самими сторонами, з того самого предмета і з тих самих підстав;

— позивач відмовився від позову;

— сторони уклали угоду про припинення третейського розгляду;

— підприємство, установу чи організацію, які є стороною третейського розгляду, ліквідовано;

— третейський суд є некомпетентним щодо переданого на його розгляд спору;

— у разі смерті фізичної особи, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва (ст.53 Закону).

Виконання рішення третейського суду. Сторони, які передали спір на вирішення третейського суду, зобов'язані добровільно виконати рішення третейського суду, без будь-яких зволікань чи застережень. Сторони та третейський суд вживають усіх необхідних заходів з метою забезпечення виконання рішення третейського суду (ст.50 Закону).

Рішення третейського суду виконується зобов'язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні. Якщо в рішенні строк його виконання не встановлений, рішення підлягає негайному виконанню.

Виконання рішення третейського суду, якщо воно потребує вчинення дій органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх службовими особами, здійснюється за умови видачі компетентним судом виконавчого документа (ст.55 Закону).

Рішення третейського суду, не виконане добровільно, підлягає примусовому виконанню у порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

Рекомендована література:

Головченко В. Стан і проблеми третейського судочинства // Право України. — 2005.— № 9. — С.83-86.

Євсєєва О. Третейські суди: крок за кроком // Право України. — 2005. — №3.

453

Золотопуп С.В. Третейський суд в Україні. — X.: Консум, 2005.

Паліюк В.П., Брильов О А. Захист цивільних прав третейськими судами // Вісник Верховного Суду України. — 2001. — № 5 (27). — С.3034.

Притика Ю.Д. Види та класифікація третейських судів // Вісник господарського судочинства. — 2003. — № 4. — СІ75-180.

Притика Ю.Д. Закон України «Про третейські суди»: Науковопрактичний коментар. — К.: Концерн «Видавничий Дім «ІнЮре», 2005.

Притика Ю. Підвідомчість спорів третейському судові // Право України. — 2004. — № 7. — С.31-36.

ЗВЕДЕНА ТАБЛИЦЯ

процесуальних строків, закріплених

у ЦПК України

Процесуальна дія

Процесуальний строк

Стаття ЦПК

1. Пред'явлення позову.

Відкриття провадження у справі

Питання про відкриття провадження у справі або про відмову у відкритті провадження у справі

суддя вирішує не пізніше десяти днів з дня надходження заяви до суду або закінчення строку,встановленого для усунення недоліків

ч. 3 ст. 122

ЦПК

Ухвала про відмову у відкритті провадження у справі повинна бути надіслана позивачеві разом із заявою та всіма доданими до неї документами

невідкладно

ч. 5 ст. 122

ЦПК

Відповідач має право пред'явити зустрічний позов до або під час попереднього судового засідання

ч. 1ст. 123

ЦПК

2. Провадження у справі до судового розгляду

Після відкриття провадження у справі суд надсилає особам, які беруть участь у справі, копії ухвали про відкриття провадження у справі

невідкладно

ч. 1ст. 127

ЦПК

Попереднє судове засідання повинно бути призначене і проведено

протягом одного місяця з дня відкриття провадження у справі

ч. 1ст.129

ЦПК

Заява про забезпечення доказів розглядається з повідомленням сторін та інпіих осіб, які беруть участь у справі

протягом п'яти днів з дня

її надходження

ч.2 ст.135

ЦПК

Особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин

протягом п'яти днів з дня отримання ухвали

ч. 4 ст. 137

ЦПК

Продукти та інші речові докази, що швидко псуються, оглядаються судом з повідомленням про призначений огляд осіб, які беруть участь у справі

негайно

ч. 1 ст. 141

ЦПК

Заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа, без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі

в день її надходження

ч. 1 ст. 153

ЦПК

Заява про забезпечення позову, подана до подання

позовної заяви, розглядається судом

не пізніше двох днів з дня

її подання

ч. 2 ст. 153

ЦПК

Копія ухвали про вжиття заходів забезпечення позову надсилається заявнику та заінтересованим особам

негайно після її постановлення

ч. 5 ст. 153

ЦПК

Ухвала про забезпечення позову виконується в порядку, встановленому для виконання судових рішень

негайно

ч. 9 ст. 153

ЦПК

У разі забезпечення вимог заявника заставою ухвала про забезпечення позову звертається до виконання після внесення предмета застави в повному розмірі

негайно

ч. 9 ст. 153

ЦПК

Особа, щодо якої вжито заходи забезпечення позову без її повідомлення, може подати до суду заяву про їх скасування протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали. Заява розглядається судом протягом двох днів

ч.4 ст.154

ЦПК

Справа має бути призначена до розгляду не пізніше п'ятнадцяти днів після закінчення дій підготовки до судового розгляду

ч. 2 ст. 156

ЦПК

3. Судовий розгляд

Суд розглядає справи

протягом розумного

строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі, а справи про поновлення на роботі, про стягнення аліментів одного місяця

ч.І ст. 157

ЦПК

У виняткових випадках за клопотанням сторони, з урахуванням особливостей розгляду справи суд ухвалою може подовжити розгляд справи

але не більш як на один місяць

ч. 2 ст. 157

ЦПК

Особи, які беруть участь у справі, мають право ознайомитися із технічним записом судового засідання, журналом судового засідання та подати до суду письмові зауваження щодо неповноти або неправильності їх запису

протягом семи днів з дня проголошення рішення у справі

ч.І ст.199

ЦПК

Зауваження щодо технічного запису судового засідання чи журналу судового засідання повинні бути розглянуті не пізніше п'яти днів з дня їх подання

ч. 4 ст. 199

ЩІК

Під час вчинення окремої процесуальної дії поза судовим засіданням повинен бути оформлений протокол

не пізніше наступного дня після вчинення окремої процесуальної Дії

ч. 3 ст. 200

ЦПК

4. Судові рішення

Суди ухвалюють рішення іменем України

негайно після закінчення судового розгляду

ч. 1 ст. 209

ЦПК

У виняткових випадках залежно від складності справи складання повного рішення може бути відкладено

на строк не більше ніж

п'ять днів з дня закінчення розгляду справи, але вступну і резолютивну частини суд повинен проголосити в тому самому засіданні, в якому закінчився розгляд справи

ч. 3 ст. 209

ЦПК

Суд, який постановив окрему ухвалу, необхідно повідомити про вжиті заходи

протягом місяця з дня надходження окремої ухвали

ч.1ст.211

ЦПК

Заяву про ухвалення додаткового рішення

може бути подано до закінчення строку на виконання рішення

ч. 2 ст. 220

ЦПК

Заява про роз'яснення рішення суду розглядається протягом десяти днів

ч.Зст.221

ЦПК

Копії судового рішення видаються особам, які брали

участь у справі, на їхню вимогу

не пізніше п'яти днів з дня проголошення рішення

ч. 2 ст. 222

ЦПК

Особам, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні, копії судового рішення надсилаються рекомендованим листом з повідомленням про вручення

протягом п'яти днів з дня

проголошення рішення

ч.Зст. 222

ЦПК

458