Смекни!
smekni.com

Верховенство права в конституційному правосудді (Селіванов) (стр. 14 из 33)


КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

ОФІЦІЙНИЙ АКТ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ Є ОБОВ'ЯЗКОВИМ ДЛЯ ВИКОНАННЯ

Особливо слід виділити таку властивість рішень Конс­титуційного Суду України відносно учасників правових відносин, які завжди повинні керуватися рішеннями Кон­ституційного Суду, коли виникає відповідна правова си­туація, зокрема це стосується судів усіх рівнів. При цьому держава забезпечує обов'язковість рішень Конституційно­го Суду не тільки відповідними застосовчими нормативни­ми актами, але і відповідними організаційно-примусови­ми заходами, які мають безпосередній вплив на суб'єктів правозастосування.

Що означає поняття «офіційність»?

Конституційний принцип публічного значення актів Кон­ституційного Суду є одним із найважливіших чинників його офіційної діяльності в державі. Кожне рішення, висновок, ух­вала Суду має важливе значення як для Конституції України, так і для законодавства в цілому.

Офіційність рішень Конституційного Суду України без­посередньо пов'язана з принципами діяльності самого Конституційного Суду. Проте у статті 4 Закону України «Про Конституційний Суд України» серед принципів діяль­ності Конституційного Суду прямо не згадується принцип офіційності (публічності), хоча він відображає суть компе­тенції органу держави і надає його рішенням офіційного характеру. Принцип офіційності знаходить свій реальний прояв у закріпленні обов'язку всіх державних органів, їх по­садових осіб, а також судів здійснювати розгляд і вирішення індивідуально-конкретних справ і пов'язані з цим певні дії (збирання необхідних матеріалів і доказів) від імені держа­ви. Тобто можна побачити здатність Суду як уповноважено­го від імені держави виступати з офіційним актом конститу­ційного правосуддя.

Відповідно до статей 147, 150 Конституції України Консти­туційний Суд України є єдиним органом в Україні, який дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України. В цьому є пріоритет Суду реалізувати конституційну юрис­дикцію.

-------------------------------------------------------- 57---------------------- ------------------


Частина 1

Звернемося до чинного законодавства, в якому даєть­ся визначення поняття «офіційний» (ех оШсіо) щодо статусу суб'єкта права діяти публічно.

Стаття 1 Закону України «Про порядок висвітлення діяль­ності органів державної влади та органів місцевого само­врядування в Україні засобами масової інформації» від 23 вересня 1997 року дає таке визначення: «Офіційна інформа­ція органів державної влади та органів місцевого самовря­дування (далі — офіційна інформація) — офіційна докумен­тована інформація, створена в процесі діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, яка доводиться до відома населення в порядку, встановленому Конституцією України, Законом України «Про інформа­цію», цим Законом».

Цей термін можна побачити і у підзаконних актах, зокрема у на­казі Міністерства закордонних справ України «Про затвердження Інструкції про порядок консульської легалізації офіційних доку­ментів в Україні і за кордоном» № 113 від 04.06.2002 р. «Офіційний документ — це письмове підтвердження фактів та подій, що мають юридичне значення, або з якими чинне законодавство пов'язує виникнення, зміну або припинення прав і обов'язків фізичних або юридичних осіб».

В російському законодавстві деталізація поняття «офіцій­ний» викладена наступним чином (мовою оригіналу):

«Официальньїй документ — документ, составленный (из-готовленный), вьіданный или находящийся в обороте госу-дарственньгх (муниципальных) органов, учреждений, орга-низаций и предприятий и отвечающий определенным тре-бованиям». У Федеральному Законі «Об обязательном зк-земпляре документов» від 23 листопада 1994 року визначено: «произведения печати, публикуемьіе от имени органов зако-нодательной, исполнительной и судебной власти, носящие законодательньїй, нормативний, директивний или инфор-мационньій характер».

Оскільки будь-яке рішення Конституційного Суду України розраховано на дію і застосування у практичній сфері, воно

58


КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

має носити офіційний характер. Це означає, що офіційність актів Конституційного Суду України передбачає наявність та­ких загальних ознак офіційного акта, як:

— Акт має юридичні наслідки;

— Акт має вид документа з чіткими реквізитами;

— Акт приймається у процесі основної діяльності Конституцій­
ного Суду України, тобто видається від імені Конституційного
Суду України;

— Акт доводиться до відома населення в порядку, встановлено­
му Законом України «Про Конституційний Суд України»;

— Акт передбачає обов'язкове застосування і розповсюд­
жується на правовідносини, які охоплюються предметом ви­
рішення питань органом конституційної юрисдикції;

— Прийняття акта передбачено законом.

Отже, рішення Конституційного Суду України як офіційний акт — це формально встановлений документ, який видається від імені і в межах компетенції Конституційного Суду Украї­ни, містить владний обов'язковий до виконання припис щодо конституційності або неможливості (неконституційності) за­стосування норми права, який приймається у певній передба­ченій законом процедурі та доводиться до відома населення.

Досягнення юридичного результату відбувається через офіційний статус рішень Конституційного Суду України, які мають вищу юридичну силу відносно тих суб'єктів права, що входять у коло виконавців. Наявність офіційного акта відіграє вирішальну роль у правозастосуванні, виходячи з того, що акт відрізняється визначеністю формулювання в тексті рішення, він підготовлений на основі спеціальної процедури конститу­ційного провадження, структура такого акта за змістом скла­дається із мотивувальної і резолютивної частин і кожне поло­ження рішення Конституційного Суду є офіційною позицією у сфері правозастосування і незалежно від того, який суб'єкт права оцінює його змістовну спрямованість. Офіційний ха­рактер рішень Конституційного Суду підтверджується тим, що вони публікуються безпосередньо після їх оголошення за

------------------------------------------59----------------------------------------


Частина І

спеціальною процедурою публічного читання Головою Конс­титуційного Суду і мають бути надруковані у спеціальних ви­даннях, яким надано право офіційних джерел юридичної ін­формації в державі.

Офіційний характер рішень Конституційного Суду України випливає Із процедури їх підготовки, прийняття і оприлюд­нення і пов'язаний безпосередньо з прямим застосуванням статусу Судді Конституційного Суду. Це передбачено процеду­рою прийняття рішень і дачею висновків з кожної справи, яка після розгляду повинна бути завершена у послідовності здійс­нених дій кожним суддею, що передбачено статтею 63 Закону України «Про Конституційний Суд України». Передбачено, насамперед, поіменне голосування шляхом опитування суд­дів, коли кожний з них самостійно веде кожну спільну справу, яка попередньо готується судде ю-доповідачем. Кожний суддя отримує всі матеріали, які були розглянуті в Суді на засідан­ні, кожний документ, закон, висновок експертизи науково-експертного управління Секретаріату Конституційного Суду, довідкові відомості, стенограми засідань парламенту, пояс­нення Голови Верховної Ради України та Президента України, довідкові та інші матеріали обов'язково надаються кожному судді. Всі судді, таким чином, стають учасниками вироблення проекту колективного рішення і мають право (обов'язок лише судді-доповідача) пропонувати власний проект, зміни та до­повнення до первинного проекту рішення.

Частина друга статті 63 встановлює, що пропозиції Суддів Конституційного Суду до проекту рішення чи висновку голо-суються в порядку надходження. Прийнятою вважається така з них, яку судді вважають конструктивно-перспективною для логічного викладення мотивувальної частини і обґрунтування загального розуміння проблеми, яку має вирішити Суд у даній справі. Конкуренцію пропозицій не можна вважати штучним ускладненням процесу прийняття рішень і висновків Консти­туційного Суду, оскільки пошук досконалих і конституційно вивірених, чітких формулювань є творчим процесом альтерна­тивного вироблення спільної позиції Суддів на підґрунті верхо­венства права. Чи завжди це вдається — можна прослідкувати, досліджуючи прийняті починаючи з 1997 року акти Консти-

-------------------------------------------------------- 60-------------------------------------------

КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

туїіійного Суду України. Аналіз свідчить, що не всі рішення і висновки Суду у змістовному викладенні положень є бездоган­ними, несуперечливими і чіткими, а отже, їх можна вважати надбанням теорії і практики конституційного права. Певною мірою в актах Конституційного Суду України можна знайти на­віть юридичні курйози, які виникли як наслідок недостатньої теоретичної бази при Імплементації пропозицій суддів до кон­цептуально виробленого суддею-доповідачем проекту рішен­ня, який приймається шляхом голосування суддів за кожний варіант змін чи доповнень. Можна це проілюструвати аналізом Рішення Конституційного Суду України у справі про оподат­кування підприємств з іноземними інвестиціями (№ 1 -17/2002) від 29 січня 2002 року. Розглянувши подання Кабінету Міністрів України щодо офіційного тлумачення положень частини пер­шої статті 5 Закону України «Про усунення дискримінації в опо­даткуванні суб'єктів підприємницької діяльності, створених з використанням майна та коштів вітчизняного походження» та частини першої статті 19 Закону «Про інвестиційну діяльність», Конституційний Суд України в офіційному тлумаченні по суті привласнив собі роль суб'єкта конституційної правотворчості, який концептуально визначає зміст і правовий порядок ви­рішення того чи іншого конституційного питання. Зрозумі­ло, що законодавець, приймаючи вказаний Закон, керувався принципами застосування національного режиму валютного регулювання та справляння податків (обов'язкових платежів). Правовий режим оподаткування був раніше визначений зако­нами України для підприємств, створених без участі іноземних інвестицій. При цьому Законом «Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів підприємницької діяльності, створе­них з використанням майна та коштів вітчизняного походжен­ня» було скасовано дію положень багатьох нормативних актів. Начебто все зрозуміло і Закон врегулював ці питання, але Кон­ституційний Суд України у вказаному рішенні пішов зовсім ін­шим шляхом і провів тлумачення таким чином, що положення частини першої статті 5 Закону «Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів підприємницької діяльності, ство­рених з використанням майна та коштів вітчизняного поход­ження» у взаємозв'язку з іншими положеннями цього Закону