Смекни!
smekni.com

Верховенство права в конституційному правосудді (Селіванов) (стр. 15 из 33)

------------------------------------------- ------------- 61 --------------- —---------------------------------------


Частина І

офіційно роз'яснено як підстави для відмови у наданні, а також у припиненні раніше наданих пільг у сфері валютного і митно­го регулювання та справляння податків, зборів (обов'язкових платежів) з підприємств з іноземними інвестиціями, їх дочірніх підприємств незалежно від часу внесення іноземних інвести­цій та їх реєстрації. Не розглядаючи Інші аспекти цієї справи, поставимо запитання, яке є азбучним для кожного юриста: чи можна рішенням Суду вводити правовий режим зворотної дії щодо норм та правовідносин, які склалися в цивільно-госпо­дарській сфері? Чи входить до конституційної юрисдикції Суду надавати державним органам (митній і податковій службам) право застосовувати примус справляння податків щодо відно­син, які раніше перебували у пільговій сфері, тобто використо­вувати зворотну силу юридичних приписів? У такому випадку Конституційний Суд України легко обійшов принцип верхо­венства права і за висновками багатьох практикуючих юристів створив прецедент підтвердження конституційно-правового нігілізму? Чи міг не знати суддя-доповідач, що ніяка економіч­на, політична, державна доцільність не може виправдати ігно­рування вимог фундаментального положення частини першої статті 58 Конституції України про те, що закони та інші норма­тивно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Хіба можна було Конституційному Суду України без публічного обгово­рення цієї проблеми, залучення наукових експертів, фахівців підводити своє роз'яснення вказаних норм законів під випадки «коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність осо­би». Мабуть, тому, хто пропонував і обстоював цю формулу тлу­мачення у висновку Конституційного Суду, бракувало науко­вих знань конституційного права, а доцільність, яка перемогла конституційну законність, задовольнивши таким чином інте­реси державної влади, була визначена підсумками голосування запропонованого проекту рішення.

Чи не тому суперечливу практику, навіть на одному прик­ладі конституційного правосуддя, суспільство сприймає як загальнообов'язкову і офіційну, оскільки вона відображає державну політику, і може створитися враження, що Суд до­пускає при певних обставинах здійснення функції «сумнівно­го законодавця». Можна підозрювати, що позиція Суду була

-------------------------------------------------------- 62----------------------------------------


КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

сформована під впливом Уряду, який забув про обов'язки де­ржави перед інвесторами-нерезидентами, забув про те, що га­рантії держави — це найвагоміші важелі успіху економічного і соціального розвитку країни, якої б сфери вони не торкали­ся. Навіть з позицій юридичної логіки конституційного права Монтеск'е проголосив би, що це був не шедевр!

Безумовно, ми не можемо критичний аналіз спрямувати проти всіх рішень Конституційного Суду України, оскільки вони в абсолютній більшості відображають ґрунтовні до­слідження і науково вивірені позиції конституційного права. Цілком правильно підкреслює М.Ф. Селівон, що прийняті Конституційним Судом України рішення є обов'язковими для виконання, у тому числі і найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції — Верховним Судом України31.

Природа рішень і висновків Конституційного Суду полягає саме в тому, що відповідно до частини 63 Закону «Про Конс­титуційний Суд України» вони підписуються окремо суддями, які голосували за їх прийняття і які голосували проти їх прий­няття, та оприлюднюються шляхом проведення засідання Суду. Вони є остаточними і не підлягають оскарженню.

У цьому проявляється основна спрямованість конституцій­ної юрисдикції Суду, соціальне значення судового конститу­ційного контролю і офіційної інтерпретації нормативних регу­ляторів. Домінантним тут є публічно-правовий інтерес, який є основним у виборі поведінки будь-яким учасником правовід­носин. Це, звичайно, є індикатором важливої, але поки що не вирішеної проблеми: наскільки публічний інтерес і в яких ви­падках може чи повинен бути вищим за приватний інтерес, в якому, як відомо, завжди концентруються права і свободи лю­дини і громадянина.

Захищаючи свої права і законні інтереси, юридичні осо­би та громадяни мають можливість звернутися до суду, який керується обов'язком забезпечити доступність правосуддя з усіх питань звернень громадян. Якщо звернення до судів за­гальної юрисдикції не пов'язано з юридичним обгрунтуван­ням суті проблеми, а лише зв'язано з мотивацією і доказа­ми, які передаються до суду, то що до Конституційного Суду

.--- ------------------------------ 63-----------------------------------------


Частина І

України кожні суб'єкти права звернення повинні дотриму­ватися встановлених главою 6 Закону «Про Конституційний Суд України» форм звернення до Суду. Якщо це стосується питань прийняття рішень, визначені суб'єкти права (Пре­зидент України, не менш як 45 народних депутатів України, Верховний Суд України та інші суб'єкти) направляють кон­ституційне подання про визначення конституційності пра­вового акта (його окремого положення) або міжнародного договору. Офіційний характер кожного подання визнаєть­ся у випадку, коли дотримані вимоги до поданих матеріалів (відомості та документи), перелік і зміст яких закріплено статтею 39 вказаного Закону. Якщо конституційне звернен­ня передбачає необхідність офіційного тлумачення Конс­титуції та законів України з метою забезпечення реалізації чи захисту конституційних прав та свобод людини і грома­дянина, а також юридичної особи, то законом передбаче­но надання офіційних матеріалів, які у трьох примірниках обов'язково мають бути надіслані для розгляду Конститу­ційним Судом України.

Таким чином забезпечується однаковість вимог до всіх суб'єктів права звернення до Конституційного Суду, І це зобов'язує його займати офіційну позицію у подальшому оп­рацюванні і розгляді матеріалів справи. Як результат ми маємо в державі один орган, здатний виявляти конституційний смисл норми з такими наслідками, що цей смисл стає обов'язковим для всіх. Ми свідомі того, що кожний суд повинен виявляти конституційний смисл норми, коли він застосовує її в кон­кретній справі. Але не можна оспорювати обов'язкову силу конституційного тлумачення, яке дає Суд нормативним по­ложенням. Тільки Конституційний Суд має можливість виз­нати неконституційною норму чи окреме її положення або визнати, в якому аспекті вона може застосовуватися. Суди за­гальної юрисдикції, як відомо, керуються роз'ясненнями Вер­ховного Суду України і Вищого господарського Суду, інших спеціалізованих судів, але пряма ієрархія підпорядкованості і обов'язковості не існує. В той же час рішення Конституцій­ного Суду мають обов'язковий характер і спрямовані на всіх суб'єктів права.

-------------------------------------64------------------------------------------


КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

ОСТАТОЧНИЙ І НЕЗАПЕРЕЧНИЙ ХАРАКТЕР РІШЕНЬ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ

Ще один важливий аспект нормативного значення актів Конституційного Суду зупиняє погляд на теорії конститу­ційного права, і його слід висвітлити. Йдеться про особливу соціальну функцію, а саме — остаточність і завершеність по­рушеного і проведеного конституційного провадження у до­слідженні правовідносин, які є предметом конституційного контролю, що оформлюється прийнятими Судом рішеннями і висновками.