Смекни!
smekni.com

Верховенство права в конституційному правосудді (Селіванов) (стр. 24 из 33)

Слід підкреслити, що традиції проведення офіційного тлумачення пов'язані у зарубіжних країнах із створенням ок­ремих органів судової системи, яким надані повноваження. Тлумачення Конституції здійснюють конституційні суди Ал­банії, Болгарії, Російської Федерації, Угорщини, Німеччи­ни, Молдови, Грану, Узбекистану, Мадагаскару, Судану та ін. У Польщі та Іспанії ці функції виконує Конституційний три­бунал, у Франції — Конституційна Рада. Але повноваження цих органів щодо роз'яснення правових норм мають різний обсяг. Не всі вони мають право на нормативне офіційне тлу­мачення.

Наприклад, у Вірмени, Латвії, Грузії, Таджикистані норма­тивне тлумачення здійснюють вищі органи законодавчої вла­ди цих країн, а конституційні суди надають лише казуальне тлумачення в процесі здійснення конституційного контролю.

Широкою компетенцією наділений Конституційний Суд Латвійської Республіки, і це стосується таких важливих на­прямків:

1) Конституційний Суд розглядає питання щодо відповідності правових норм не тільки Конституції, а й іншим правовим нормам вищої юридичної сили. Закон особливо підкреслює повноваження, коли Конституційний Суд не концентрує ува­гу тільки на конституційних питаннях, а й допомагає забезпе­чити впорядкування Ієрархії прав на всіх рівнях. Подібна практика існує в багатьох постсоціалістичних дер­жавах. До того ж, ієрархія правових норм також є частиною Конституції: якщо акти нижчої юридичної сили перебувають у суперечності з правовими нормами вищої юридичної сили, порушується також і Конституція, а не тільки інша норма ви­щої юридичної сили;

--------------------------------------------------- 98------------------------------------------------


КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВОСУДДЯ 8 УКРАЇНІ

2) Конституційний Суд нині має розглядати справи не тільки щодо відповідності виданих Кабінетом Міністрів і Президен­том нормативних актів, а й відповідність інших, у тому числі адміністративних, актів правовим нормам вищої юридичної сили. При цьому враховуються і особливості процесу Конс­титуційного Суду щодо кола суб'єктів, які можуть подавати заяву про порушення справи.

В Азербайджані, Узбекистані, навпаки, конституційні суди мають повноваження на надання офіційного нормативного тлумачення не тільки конституції, а й норм права, що містять­ся в законах цих держав. У деяких країнах повноваження Кон­ституційного Суду щодо нормативного тлумачення обмежені предметною компетенцією. Так, у Німеччині Конституційний Суд тлумачить основний закон з приводу спорів про обсяг права і обов'язків верховного федерального органу або інших учасників, які за цим основним законом мають власні права.

Іншим шляхом законодавство регулює питання офіційно­го тлумачення норм права в країнах, де поширено позитивне право власних традицій. В більшості з них тлумаченням норм конституції займаються судові органи загальної юрисдикції.

Наприклад, у Сполучених Штатах Америки офіційне тлу­мачення Конституції надає Верховний та інші суди. Слід від­значити, що ні Конституція США, ні інші законодавчі акти цієї країни не надають Верховному Суду повноважень на тлу­мачення конституційних норм. Ці повноваженням разом із правом конституційного контролю Верховний Суд США в 1803 р. фактично самостійно привласнив, створивши певний судовий прецедент. Тлумачення Конституції, що здійснює Верховний Суд США, є казуальним, оскільки надається щодо окремого випадку, який є предметом розгляду конкретної су­дової справи. Водночас, враховуючи, що прецеденти визнані джерелами права, надане тлумачення має юридичну силу до всіх інших аналогічних випадків. Верховний Суд США не до­тримується суворо будь-яких правил чи методів тлумачення.

Отже, в країнах прецедентного права офіційне тлумачення правових норм, передбачених у конституціях та інших зако­нах цих держав, здійснюють суди загальної юрисдикції. Проте

-------------------------------------------------------- 99------------------------------------- ---------


Частина І

слід відзначити особливість практики тлумачення норм права в Англії. Справа в тому, що в цій країні вищим судовим ор­ганом є верхня палата законодавчого органу — Парламенту, а очолює її член виконавчої влади — Уряду Англії.

На наш погляд, інтерес викликає позиція заступника Голо­ви Конституційного Суду Туреччини X. Кіліча з питання щодо «класичного» та «реального» тлумачення норм права. Так, при «класичному тлумаченні» суддя, за його висновком, не зай­мається творчою роботою, здійснюючи тлумачення норм, які з часом ігноруються. Проте при «реальному тлумаченні», що має прямий вплив на правовідносини, норму тлумачить суд­дя. Значення і зміст концепцій та принципів, нечітко визначе­них у законах, розкривається через тлумачення суддями. Суд­ді конституційних судів своїми тлумаченнями формують такі важливі концепції, як республіка, демократія і норма права, соціальна держава. Тлумачення мають обов'язкову силу. Ко­жен повинен дотримуватися рішень конституційних судів. До прийняття Конституції 1961 року тлумачення законів давали Великі національні збори Туреччини. Після набуття чинності цією Конституцією рішення і тлумачення Конституційного Суду набули статусу, обов'язкового для кожного37.

Схожий за своєю спрямованістю шлях визначення суб'єкта права обрала Конституція Російської Федерації, в якій у стат­ті 126 закріплено, що Верховний Суд РФ «дає роз'яснення з питань судової практики». Аналогічні роз'яснення дає й Ви­щий Арбітражний Суд (стаття 127 Конституції РФ). Винят­кова компетенція Конституційного Суду РФ — тлумачення нормативних актів з погляду їхньої відповідності Конституції. Правом офіційного тлумачення (роз'яснення) виборчого за­конодавства користується і Центральна виборча комісія.

Отже, крім судових органів спеціальної чи загальної юрис­дикції, офіційне тлумачення норм права можуть надавати ор­гани, які ухвалили відповідну правову норму в порядку підза-конної чи делегованої законотворчості. Таким чином, досвід країн Європи в тлумаченнях норм права йде шляхом створення спеціальних органів для надання офіційних нормативних і ка­зуальних роз'яснень. При цьому навіть у тих країнах, де повно­важення щодо офщійного тлумачення належать до компетенції

------------------- —------------------- -100-------------------------------------


КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

законодавчого органу, конституційний суд здійснює контроль за правильністю тлумачення конституції парламентом.

Таким чином, зупиняючись на прикладах зарубіжної практи­ки здійснення офіційного тлумачення норм права уповноваже­ними суб'єктами, не можна не побачити певної типовості цієї юрисдикційної компетенції. Наша мета полягала у тому, щоб запропонувати полемічне відношення до існуючої щодо конс­титуційного правосуддя практики, висловити власне ставлення в смислі роз'яснення і мотивації, які висвітлюють нашу пози-цію відносно окремих рішень Конституційного Суду України. Це і створює транспарентність, раціональність судової практи­ки, сприяє якості методу ухвалення рішення, а головне, викли­кає необхідну аргументацію науки щодо визнання і довіри до конституційної юрисдикції і формує правову культуру.

ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА - ВИЗНАЧАЛЬНИЙ КРИТЕРІЙ ВИСНОВКІВ І ПРАВОВИХ ПОЗИЦІЙ В АКТАХ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ

СУЧАСНЕ КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВОСУДДЯ І ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОЇ СИСТЕМИ НА ЗАСАДАХ ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА

Політико-правовий світогляд в Україні формується і роз­вивається поряд із засвоєнням світового досвіду судового контролю за охороною Конституцій, на підґрунті поступово­го розвитку судової охорони конституційних засад суспільного і державного устрою, забезпечення гарантованих прав і свобод людини і громадянина. Все більше в сучасній правосвідомості громадян набуває поширення популярна ідея судового контролю за конституційністю законів, який пред­ставляє здатність конституційного правосуддя забезпечувати вищу «критику» законів з позицій верховенства права. Але іс­нують і протилежні погляди на те, що виявлення протиріччя законів відносно Конституції у більшості випадків не є питан­ням юридичним (предметом конституційного права), а являє собою чисто політичну проблему. За таких умов, вважають де-

------------------------------ ---------- 101-----------------------------------


Частина І

які українські й російські політики і вчені-юристи, Суд може опинитися в центрі політичних інтриг, а в такому разі йому важче зберегти повну об'єктивність і при цьому не бути при­вабливим об'єктом для впливу певної політичної сили.

Аналіз практики конституційного правосуддя в Україні, на наш погляд, свідчить, що його актуальність і важливість для стабілізації політичного клімату в країні, зміцнення почут­тя законності серед членів суспільства дедалі більше зростає. В той же час захист Конституції України судом спеціальної юрисдикції сприяє реальним досягненням в очах народу пріоритетів демократії, людських цінностей, справедливості організації влади, над якою існує судовий контроль, ствер­джуючи, що правотворчість парламенту має формуватися виключно в межах Конституції України. Важливо підкрес­лити, що забезпечення рівності всіх перед законом і судом, судовий захист конституційних прав і свобод людини є кін­цевою метою такої діяльності Конституційного Суду, яка покликана виконувати своє головне призначення — сприяти верховенству права у формуванні конституційно бездоганної нормативної бази. Саме Конституційний Суд, кожного разу розв'язуючи конституційно-правовий спір, доводить, що без однакового застосування законів (відповідно до норм і принципів Конституції України) право взагалі втрачає свою регулюючу функцію, своє головне завдання упорядкування суспільних відносин, дотримання державою інтересів грома­дянина і людини. В цьому полягає соціальна цінність конс­титуційного правосуддя, яке корисне в першу чергу окремій особі, оскільки воно забезпечує стабільний статус людини, не дозволяючи владі посягати на охоронювані правом інте­реси, реагуючи на кожне обмеження свобод в демократичній державі.