Смекни!
smekni.com

Верховенство права в конституційному правосудді (Селіванов) (стр. 28 из 33)

Законодавство зарубіжних країн, зокрема Республіки Молдова, допускає перегляд постанов і висновків Консти­туційного Суду тільки за власною ініціативою у випадках: а) за нововиявленими обставинами, які не були відомі Суду і впливають на рішення Суду; б) при внесенні змін до Консти­туції, законів та інших нормативних актів, які були підставою для прийняття рішення Конституційного Суду. Федеральний конституційний закон «Про Конституційний Суд Російської Федерації» не дає відповіді на це запитання, незважаючи на те, що депутати Держдуми ще 2002 року наполягали на доповнен­ні цього закону за нововиявленими обставинами або новими

-------------------------------------------------------- 114---------------------------------------


КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

обставинами. Проте невідомо, які обставини вони вважають новими, а в літературі російські вчені поки що не зацікавили­ся цією темою і не аналізували вказаного питання.

Український закон дозволяє Конституційному Суду Украї­ни роз'яснити раніше сформульовану позицію, проте це не перегляд раніше прийнятого рішення, як передбачено стат­тею 68 Закону. Не можна вважати нормальним відношення вчених-конституціоналістів до факту відсутності теоретич­них розробок щодо проблеми перегляду, зміни позицій під впливом нового законодавства відносно самого механізму перегляду правових позицій (ініціатива, правові наслідки і т. ін.). Але життя вимагає якомога швидше удосконалюва­ти чинний закон. Зокрема, на наш погляд, в якості вагомих матеріальних підстав для перегляду раніше прийнятого рі­шення Конституційного Суду слід врахувати обставини, які пов'язані із зверненням Верховної Ради України або Прези­дента України до Суду із викладенням суттєвих обставин, які раніше не були відомі учасникам провадження, але вони ста­ли відомі після винесеного рішення. Це може бути, напри­клад, причина, коли дається Судом висновок щодо внесення змін до Конституції України.

Конституційний Суд не вправі ігнорувати обгрунтування сут­тєвих обставин, що надійшли від учасника провадження, який не брав участі у розгляді справи з поважних причин, проте його докази становлять суттєвий вплив на «конфігурацію» самого рі­шення. До суттєвих процесуальних обставин можна було б від­нести незаконний склад Суду (відсутність кворуму), наприклад, тривала неучасть Судді в ході судового засідання або неучасть його в обговоренні мотивувальної частини рішення. Можна припустити самовідвід Судді, який був заявлений до початку слухання справи, але не був оформлений відповідно до статей 50, 51 Закону України «Про Конституційний Суд України*».

Таким чином, є підстави для постановки самого питання

—перегляд рішень (правових позицій) Конституційного Суду
України може бути лише за умов, які повинні бути закріплені
як виключна ситуація, передбачена у Законі України «Про
Конституційний Суд України». Чому ми звертаємо на це увагу

—слід пояснити.

-------------------------------------------------------- 115----------------------------------------------


Частина І

З цього приводу досить вагому аргументацію наводить Го­лова Конституційного Суду Російської Федерації, професор Зорькин В.Д.: «Конституційний Суд Російської Федерації не зв'язаний жорсткими рамками раніше прийнятих правових позицій. Це обумовлено тим, що зміна життєвих реалій може призвести і до відступу від раніше сформульованих право­вих позицій, оскільки Конституційний Суд при застосуван­ні і тлумаченні Конституції виявляє не тільки «букву», але і «дух» тих або інших її положень на кожному новому етапі розвитку і тим самим застосовує її до відносин у суспільстві, які змінюються».

Правознавцям відомо, що існує «живе право», «жива» Кон­ституція, і це обумовлено реаліями життя. У такому випадку уточнення раніше сформульованих правових позицій не оз­начає відміни вже прийнятого рішення і не призводить до пе­регляду в цілому практики Конституційного Суду. Рішення Конституційного Суду зберігають юридичну силу і не підля­гають перегляду, а тому залишаються в силі і сформульовані в них правові позиції. Конституційний Суд може повернутися до кожної з них в майбутньому, коли вона буде відповідати но­вим суспільним умовам.

Наприклад, відповідно до правової позиції Конституцій­ного Суду Російської Федерації, зафіксованої у постанові від 2 лютого 1996 року № 4-П, рішення міждержавних органів можуть призводити до перегляду конкретних справ вищими судами Російської Федерації, що дозволяє останнім повторно розглядати справи з метою зміни раніше прийнятих рішень, у тому числі прийнятих вищою внутрішньодержавною судовою інстанцією. Наприклад, «якщо права і свободи, які захищені Конвенцією з прав людини, порушені законом, застосованим у конкретній справі, тобто якщо мова йде про дефекти закону, то питання про чинність даного закону, про його конститу-ціЙність вирішується Конституційним Судом Російської Фе­дерації».

Для пояснення можливого перегляду раніше прийня­тих правових позицій наведемо ще один цікавий випадок із практики російського конституційного правосуддя. Це стосується оскарження дій і рішень Конституційного Суду

-------------------------------------------------------- 116----------------------------------------------


КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

Російської Федерації. Так, на 20 вересня 2004 року було по­дано дві скарги проти Російської Федерації, де заявники ос­каржували дії Конституційного Суду Російської Федерації, щодо яких Європейський Суд прийняв рішення: рішення Європейського Суду «З питання прийняття скарги, поданої Н. Д. Рошкою проти Росії» від 6 жовтня 2003 року І рішення Європейського Суду «З питання прийняття скарги, поданої С.В.Пороховим проти Росії» від 9 січня 2003 року.

У скарзі громадянина Н. Д. Рошка зазначено, що йому було відмовлено в праві доступу до правосуддя, оскільки Консти­туційний Суд Російської Федерації не попередив його про дату проведення судового розгляду справи у його відсутності. Н.Д. Рошка посилався на порушення статті 6 Європейської Конвенції.

Європейський Суд з прав людини відмовив у задоволенні скарги. У рішенні Суду зазначено, що «присутність підсуд­ного на слуханні кримінальної справи має суттєве значення для забезпечення справедливого судового розгляду. Віднос­но же присутності сторін на слуханні цивільної справи, то воно не має такого значення, якщо тільки мова не йде про таку категорію справ, коли характер сторін, їх спосіб жит­тя може вплинути на позицію суду». В інших випадках пра­во Європейського Суду допускає присутність представників сторін. «Суд вважає, що присутність заявника на слухан­ні справи в Конституційному Суді Російської Федерації не було необхідним для формування позиції Конституційного Суду. Заявник не направляв клопотань до Конституційного Суду Російської Федерації з тим, щоб йому дозволили бути присутнім на слуханні справи. Заявник не був позбавлений права представити свої доводи і докази по цій справі у пись­мовій формі».

Громадянину С. В. Порохову теж було відмовлено у задо­воленні заяви на підставі того, що Конституційним Судом Російської Федерації його не було позбавлено як громадя­нина права на доступ до правосуддя, оскільки заявником було подано скаргу до Конституційного Суду, яку було по­передньо розглянуто. Цікаво, що у своєму рішенні Євро­пейський Суд з прав людини прийняв до уваги рішення

--------------------------------------------------------- 117----------------------------------------------------------


Частино І

Конституційного Суду Російської Федерації, погодившись і підтримавши позицію щодо застосування положень вказа­ного закону.

Для нас важливо звернути увагу і на таку практику Конс­титуційного Суду Російської Федерації, коли остаточність і відсутність можливості оскарження рішень Конституційно­го Суду за смислом статті 79 Федерального конституційного закону «Про Конституційний Суд Російської Федерації» не може свідчити не про що інше, як про визнання того реально­го факту, що будь-які інші судові інстанції до і після розгляду справи і прийняття рішення Конституційним Судом не ма­ють права давати кваліфіковану правову оцінку відповідності закону Конституції Російської Федерації. Але це ні в якому випадку не слід протиставляти міжнародним обов'язкам Російської Федерації як члена Ради Європи хоча б з тієї при­чини, що міжнародно-правові норми діють у Російській Фе­дерації безпосередньо і мають пріоритет над законами Росій­ської Федерації. Виходячи з цього, якраз Конституційний Суд у своїх рішеннях обумовлює юрисдикцію Європейсько­го Суду, якщо національні суди відмовляють громадянам у захисті їх прав, як цього вимагають міжнародні норми, чим допомагають удосконаленню внутрішньодержавних засобів правового захисту, які використовуються у системі судів за­гальної юрисдикції.

Механізм іншого вирішення питань незалежно від сфор­мульованих правових позицій ми можемо знайти у статті 73 Федерального конституційного закону «Про Конституційний Суд Російської Федерації», а також у § 40 Регламенту Консти­туційного Суду. Слід відзначити, що такий механізм існує не тільки в Росії, але й у Законі «Про Федеральний Конституцій­ний Суд Німеччини» і у положеннях § 48 його Регламенту.