Смекни!
smekni.com

Верховенство права в конституційному правосудді (Селіванов) (стр. 17 из 33)

------------------------------------------- —--------- -69--------------------- —---------------------------------


Частина І

Незалежно від того, наявні чи відсутні в рішеннях, висновках Конституційного Суду України приписи щодо порядку їх ви­конання, відповідні закони, інші правові акти або їх окремі положення, визнані за цими рішеннями неконституційними, не підлягають застосуванню як такі, що втратили чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.

Варто звернути увагу на практику застосування консти­туційної юрисдикції в Росії. На відміну від судів, які здійс­нюють конституційну юрисдикцію в деяких інших країнах, Конституційний Суд Російської Федерації (як і Консти­туційний Суд України) при визнанні неконституційними норм, які покладені в основу рішень інших судів, не може відмінити ці рішення. Однак саме Конституційному Суду належить монополія з офіційного (обов'язкового для всіх) тлумачення конституційних норм і відповідно конституцій­ного смислу інших галузевих законів, які ним перевіряють­ся. Виявлення їх конституційного смислу Конституційним Судом внаслідок загальнообов'язковості його рішень забез­печує реальне і єдине застосування конституційних норм у судовій практиці всіх юрисдикцій. При цьому, як вважає більшість вчених-конституціоналістів Російської Федера­ції, обов'язкову силу має не тільки резолютивна частина рішень Конституційного Суду, але і наведене у мотивуваль­ній частині тлумачення конституційних, а також галузевих приписів, які відносяться до предмета розгляду". Такий вис­новок обумовлений визнанням виключних повноважень Конституційного Суду щодо офіційного тлумачення Кон­ституції.

Рішення Конституційного Суду України про визнання акта неконституційним може мати преюдиційне значення, оскіль­ки ним встановлено преюдиційне визнання факту неконс­титуційності нормативного правила, що тягне наслідком не­можливість застосування іншими судами таких самих правил, встановлених в інших актах, оскільки всі суди повинні дотри­муватися Конституції, а пріоритет їх тлумачення, у тому числі при оцінці конституційності норм, віднесено до компетенції Конституційного Суду.

-------------------------------------------------------- 70----------------------------------------------------


КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

Але, на думку деяких вчених-процесуалістів, рішення Конституційного Суду не є правовою преюдицією, оскіль­ки преюдиція стосується передусім питання факту, рішен­ня ж Конституційного Суду з ознаками нормативності і як загальнообов'язкове за своєю силою має безпосереднє зна­чення для всіх випадків застосування верховенства права. Суд загальної юрисдикції керується не якимось змістом рішення Конституційного Суду з приводу «факту» неконституційності норми, а безпосередньо рішенням Суду як процесуальним документом, в якому закладена обов'язкова правова оцінка спірних правовідносин.

Таким чином, розкриваючи зміст такої категорії, як ос-таточність у виконанні рішень Конституційного Суду, слід підкреслити ознаки їх внутрішнього змісту і незаперечності. Остаточність рішення Конституційного Суду означає, що його дія після набрання чинності не може бути змінена у будь-який спосіб ні власне цим Судом, ні будь-якими ін­шими органами державної влади. Останнє обумовлено компетенцією і організацією конституційної юрисдикції, оскільки крім Конституційного Суду немає інших судових органів, на які було б покладено завдання конституційного контролю. В той же час остаточність рішень Конституцій­ного Суду підвищує його відповідальність і незалежність, а також забезпечує правову стабільність. Створення у Конс­титуційному Суді «другої інстанції» для перегляду його рі­шень, як пропонують окремі правознавці, одразу надавало б підстави політичним владним структурам, які не досягли консенсусу, через Конституційний Суд наполягати на зміні конституційної позиції парламентської більшості, орієн­тувало б Конституційний Суд в цілому на те, що він може залежно від політичної кон'юнктури змінювати свої підхо­ди до оцінки конституційного смислу закону і тлумачення норм Конституції та законів, провокувало б самих суддів Конституційного Суду на можливість внесення смислових уточнень, покращення редакційної форми для правозасто-сування.

-------------------------------------------71-------------------------------------


Частина І

ОФІЦІЙНЕ ТЛУМАЧЕННЯ КОНСТИТУЦІЇ ТА ЗАКОНІВ УКРАЇНИ - ВИКЛЮЧНЕ ПОВНОВА­ЖЕННЯ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ

ТЛУМАЧЕННЯ КОНСТИТУЦІЙНИХ НОРМ ТА НОРМ ЗАКОНІВ її КОНТЕКСТІ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВОСУДДЯ

Аналіз повноважень Конституційного Суду України, які за­кріплені у статті 13 Закону України «Про Конституційний Суд України», свідчить про широкий спектр застосування консти­туційної юрисдикції, зокрема стосовно офіційного тлумачен­ня Конституції та законів України. Цим створено потужний потенціал в діяльності Конституційного Суду з метою гаран­тування верховенства права на основі розуміння у повному об­сязі смислу і духу норм законодавства, яке визначається Кон­ституцією України. Потенціал захисту прав і свобод людини і громадянина конституційним правосуддям підтверджується статтею 43 вказаного Закону, коли суб'єктами права звернен­ня до Суду з питань прийняття рішень Конституційним Су­дом про офіційне тлумачення Конституції та законів Украї­ни є не тільки орган влади, а й громадянин, іноземці, особи без громадянства (апатриди) та юридичні особи (в тому числі громадські об'єднання, політичні партії). Практика народно­го представництва створила в Україні унікальний у правово­му значенні прецедент, коли під час революційних змін так званого «режиму Кучми» і утвердження панування дійсного волевиявлення народу (грудень, 2004 рік) при виборах Прези­дента України до Конституційного Суду України звернулося зібрання широких верств населення — суб'єкт, який визначе­ний як «Народне віче» (представники Українського народу на майдані Незалежності в Києві) з клопотанням про тлума­чення змісту статті 5 Конституції України. Такий історико-правовий випадок на адресу Конституційного Суду України і безпосередньо направленого від імені Народного віча прий­нятого конституційного подання і таким чином реалізації волі представників народу під час революційних подій в Україні (жовтень — грудень 2004 року) досі був невідомий зарубіжно­му і вітчизняному конституційному правосуддю. Але Консти-

-------------------------------------------------------- 72 -------------- -------------------------------


КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

туційний Суд дуже обережно поставився до такого звернення Народного віча як форми зібрання громадян, ретельно розгля­даючи підстави звернення до Суду, перевіряючи підтвердження правосуб'єктності Народного віча та уповноважених представ­ників — трьох громадян України), які теж внесли конституцій­не подання. Але з позицій закладеного в Конституції України принципу верховенства волі народу як джерела влади не можна байдуже поставитися до таких конституційних клопотань, які були проголошені народним депутатом України М. Катеринчу-ком на київському майдані Незалежності, і за його текст прого­лосували (підтримали) майже півтора мільйона громадян, які перебували ЗО грудня 2004 року на масовому зібранні протесту проти фальсифікації підсумків виборів Президента України. На наш погляд, розширення кола суб'єктів права на відповідне конституційне звернення, оскільки такий суб'єкт в законі не передбачений, певним чином компенсує відсутність в Консти­туції України положень про конституційну скаргу громадян.

Таким чином, виявлення дійсного смислу окремих поло­жень Конституції України в межах конкретної судової проце­дури обумовлює появу нових можливостей у пізнанні дійсної сутності вже закріплених з позицій верховенства права норм Конституції та законів України. Це пояснюється тим, що кон­цепція дії права грунтується на його здатності бути регулятором суспільних відносин. Визначальне ціннісне значення права, як вірно зазначав професор В. В. Лазарєв, полягає у його здат­ності впливати на волю і свідомість людей. Тобто якість сили право набуває лише при певних умовах, коли воно відповідає об'єктивним потребам і забезпеченню інтересів громадянина, суспільства і держави. Право повинно бути визначене, насампе­ред, людиною, яка сприйняла його і застосовує у своїй поведін­ці, орієнтується на нього у випадках прийняття свідомих рішень. В інших випадках реалізація права, закону не пов'язана із пра­восвідомістю, коли закон іноді нагадує інструкцію експлуатації технічних засобів праці для людини і не може вважатися регу­лятором суспільних відносин. Ось чому право слід відносити до соціально-державної сфери діяльності, тому що має проявити­ся феномен реалізації в ній соціальних регуляторів, виходячи із вимог і умов буття юрисдикції, яка як ніякі інші сфери вимагає