Смекни!
smekni.com

Цивільне право України. Панченко (стр. 61 из 104)

Договір ренти укладається письмово і підлягає обов'яз­ковому нотаріальному посвідченню. Крім того, договір, що передбачає відчуження нерухомого майна під виплату рен­ти, підлягає також державній реєстрації.

Майно, що відчужується під виплату ренти, може бути передане одержувачем ренти у власність платника ренти як заплату, так ібезоплатно.

У випадках, коли договором передбачається відчужен­ня майна у власність платника ренти за плату, то до відно­син сторін щодо передапня майна та його оплати застосову­ють правила купівлі-продажу, а у випадках, коли таке май­но передається безоплатно, — правила договору дарування.

Рента обтяжує земельну ділянку, підприємство, бу­динок, споруду чи інше нерухоме майно, передане під її

виплату. У разі відчуження такого майна платником рен­ти іншій особі його зобов'язання за договором ренти пе­реходять на набувача майна. При цьому платник ренти, який передав обтяжене рентою нерухоме майно у власність іншої особи, несе субсидіарну (додаткову) з нею відпові­дальність на вимоги одержувача ренти, що виникли у зв'язку з порушенням договору ренти, якщо договором або законом не передбачена солідарна відповідальність за цим зобов'язанням.

Істотною умовою цього договору є те що, у разі передан-ня під виплату ренти земельної ділянки або іншого нерухо­мого майна одержувач ренти набуваєправа застави на це майно.

У разі невиконання платником ренти своїх обов'язків, а також у разі втрати забезпечення або погіршення його умов внаслідок обставин, за які одержувач ренти не відповідає, одержувач ренти має право розірвати договір ренти і вима­гати відшкодування збитків, спричинених розірванням цього договору.

Ренту виплачують у розмірі, що встановлюється догово­ром. Рента може виплачуватися у грошовій формі або шля­хом передання речей, виконання робіт чи надання послуг. У разі передання під виплату ренти грошової суми вона сплачується в межах облікової ставки банківського процен­та, застосовуваної в певній місцевості. Розмір ренти змі­нюється відповідно до зміни розміру облікової ставки На­ціонального банку України.

Коли в договорі не було визначено строк виплати ренти, вона виплачується після закінчення кожного календарного кварталу. За прострочення виплати ренти платник ренти сплачує одержувачеві ренти проценти, розмір яких вста­новлюється договором.

Платник виплачуваної безстрокове ренти має право відмовитися від подальшої виплати ренти шляхом її вику­пу. Викупна ціна ренти визначається в договорі сторонами. У разі відсутності умови щодо викупної ціни в договорі, за яким майно передано у власність під виплату ренти з опла­тою, викуп здійснюється за ціною, що відповідає річній сумі належної до виплати ренти. Умова договору, відповідно до якої платник безстрокової ренти не може відмовитися від договору ренти, є нікчемною. Сторони можуть встановити умови здійснення відмови від договору платником безстро­кової ренти. Договір ренти припиняється після закінчення трьох місяців від дня одержання одержувачем ренти пись­мової відмови платника безстрокової ренти від договору за умови повного розрахунку між ними.

Одержувач безстрокової ренти має право вимагати розірвання договору, якщо:

• платник ренти прострочив її виплату більш як на один рік;

• платник безстрокової ренти порушив свої зобов'язан­ня щодо забезпечення виплати ренти;

• платник ренти визнаний неплатоспроможним або ви­никли інші обставини, які явно свідчать, що рента не ви­плачуватиметься ним у розмірі та в строки, встановлені до­говором.

Ризик випадкового знищення або випадкового пошко­дження майна, переданого безоплатно під виплату безстро­кової ренти, несе платник ренти. Але він має право вимага­ти відповідно припинення зобов'язання щодо виплати рен­ти або зміни умов її виплати. Випадкове знищення чи ви­падкове пошкодження майна, переданого під виплату рен­ти на певний строк, не звільняє платника ренти від зобо­в'язання сплачувати її до закінчення строку виплати ренти на умовах, передбачених договором.

Відносини фізичних осіб, пов'язані з рентою, можуть бути врегульовані так.

Зразок договору ренти фізичних осіб

ДОГОВІР РЕНТИ м. Дніпропетровськ 25 січня 2004 р.

Ми, які нижче підписалися, Бондаренко Андрій Миколайо­вич, мешкає у місті Дніпропетровськ, по вул. Зоряній, 7,кв. 10, названий далі "Одержувач ренти", і Бондаренко Семен Андрійо­вич, мешкає у місті Дніпропетровську, вул. Степова, 15, надалі — "Платник ренти", уклали цей договір про таке:

1. Одержувач ренти передав у власність під виплату ренти, а Платник ренти придбав будинок, який складається з трьох кімнат загальною площею 80 кв. м, у тому числі житлової 59 кв. м. за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Черкаська, 15.

2. Будинок, що передається під виплату ренти, належить Отримувачу ренти на підставі свідоцтва про право власності на житло, виданого згідно з розпорядженням від 13 травня 1997 р. Кіровської районної державної адміністрації і зареєстрованого в реєстрі № 9.

3. Одержувач ренти передав у власність Платникові ренти будинок, який вказаний у п. 1 цього договору безстрокове і без­оплатно.

4. До укладення цього договору про ренту відчужуваний буди­нок нікому не проданий, не заставлений, у спорі і під забороною не перебуває.

5. Фактична вартість будинку встановлена оцінкою комісії у сумі 40 000 (сорок тисяч) грн (Акт оціночної комісії від 10 січня 2004 р.).

6. Платник ренти зобов'язується безстрокове взамін будинку, отриманого під виплату ренти, який вказаний у п. 1 цього дого­вору, за свій рахунок і власними засобами здійснювати ремонт квартири Отримувача ренти, що знаходиться за адресою: м. Дні­пропетровськ, вул. Зоряна, 7,кв. 10, а також брати участь відпо­відно до займаної площі Отримувачем ренти у витратах, пов'яза­них з технічним обслуговуванням і ремонтом, у тому числі капі­тальним, всього будинку.

7. Платник ренти набуває прав власності (володіння, користу­вання, розпорядження) на будинок з моменту його прийняття та

посвідчення договору нотаріусом і реєстрації його в бюро техніч­ної інвентаризації Кіровського району м. Дніпропетровська.

8. Для забезпечення виплати ренти, передбаченої п. 4 цього договору, Одержувач ренти набуває права застави на будинок, переданий ним під виплату ренти, який вказаний у п. 1 цього договору.

9. Платник ренти має право відчужувати будинок, переданий йому під виплату ренти, лише за згодою Одержувача ренти.

10. Цей договір може бути припинено за ініціативою Платни­ка ренти і за вимогою Одержувача ренти на підставах, встановле­них законом.

11. Ризик випадкового знищення або пошкодження будинку, переданого під виплату ренти, несе Платник ренти.

12. Зміст положень ст. 731—743 Цивільного кодексу Украї­ни, які регулюють договір ренти, сторонам роз'яснено.

13. Цей договір складено у трьох примірниках, один із них знаходиться у справах державної нотаріальної контори м. Дніп­ропетровська, другий видається Отримувачу ренти, третій — Платнику ренти.

Отримувач ренти Платник ренти Підпис (Бондаренко А.М.) Підпис (Бондаренко СА.)

Які особливості договору довічного утримання?

Договір довічного утримання — це одна з правових форм можливості фізичної особи у разі необхідності забезпечити собі довічний догляд.

За договором довічного утримання одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність будинок, квартиру або їх частину, інше неру­хоме або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач майна зобов'язується забезпечувати відчу-жувача утриманням та (або) доглядом довічно. Відчу-жувачем у договорі може бути фізична особа незалежно від віку та стану здоров'я. Цивільним кодексом України допус­кається і встановлення довічного утримання на користь кількох фізичних осіб, частки яких у праві на одержання утримання вважаються рівними.

Набувачем у цьому договорі може бути повнолітня діє­здатна фізична або юридична особа.

У договорі довічного утримання має бути обов'язково вказано оцінку відчужуваного майна, яка визначається за погодженням сторін, а також конкретні види грошового і матеріального забезпечення та строки його надання.

Зразок договору довічного утримання

ДОГОВІР ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ м. Дніпропетровськ 1 лютого 2004р.

Ми, які нижче підписалися: Лисяк Олексій Васильович, що мешкає: м. Дніпропетровськ, вул. Зелена, ЗО, з однієї сторони, та Співак Павло Іванович, що мешкає: м. Дніпропетровськ, вул. Заліз­нична, 5, кв. 140, з другої сторони, уклали цей договір про таке:

1. Я, Лисяк Олексій Васильович, передаю у власність Співака Павла Івановича жилий будинок, що знаходиться: м. Дніпропет­ровськ, вул. Зелена, ЗО, на земельній ділянці площею 800 кв. м, який належить мені на праві приватної власності.

На цій ділянці розташовані цегляний будинок жилою площею 40 кв. м, загальною площею 65 кв. м, сарай, погріб.

2. Відчужуваний будинок належить мені, Лисяку Олексію Васильовичу, на підставі свідоцтва про право на спадкування, виданого 1 січня 1970 р. 1-ю Дніпропетровською державною но­таріальною конторою за реєстром № 1-100.

3. Вартість відчужуваного будинку визначена нами у 60 000 грн. Страхова оцінка будинку — 20 000 грн.

4. Я, Співак Павло Іванович, зобов'язуюсь:

а) зберегти в безоплатному довічному користуванні Лися-ка О. В. одну кімнату у 12 (дванадцять) квадратних метрів з півден­ної сторони будинку;

б) повністю утримувати Лисяка О.В., надаючи йому необхідне харчування, одяг, медичне обслуговування і необхідний догляд.

Вартість харчування, одягу, медичного обслуговування і догля­ду оцінюється у розмірі шести мінімальних зарплат щомісячно.

5. Будинок, який передається у власність Співака П.І., до цього часу нікому не проданий, не подарований, не заставлений, у спорі чи під забороною не перебуває.