Смекни!
smekni.com

Конституційне право зарубіжних країн, Ріяка (стр. 120 из 132)


шення органами самоврядування господарських питань місцево­го значення. При цьому самостійні рішення місцевих органів у даній області повинні бути затверджені Державною Радою та іншими вищестоящими державними органами.

У 80-х роках (після прийняття Конституції) процес створення автономних національних районів у місцях компактного прожи­вання неханських національностей був практично завершений. Тепер у КНР нараховується п'ять автономних одиниць вищого сту­пеня - автономних районів (або областей), що за своїм адміністра­тивним статусом відповідають провінціям. У деяких із них є націо­нальні автономні одиниці нижчих ступенів - автономні повіти та автономні округи: 31 автономний округ, що територіально відпо­відає звичайним округам провінцій (кожний округ складається з кількох повітів) і 104 автономних повіти. Таким чином, усього в КНР нараховується 140 одиниць районної національної автономії.

§ 7. Ядміністратиено-територіальнийподіл

З моменту утворення КНР залишається фактично без змін триланковий поділ на провінційну, повітову та волосну ланки. Деякі зміни були пов'язані в основному з уточненням кордонів, найменувань тих чи інших адміністративно-територіальних оди­ниць і географічних об'єктів, збільшенням або зменшенням їх кількості тощо.

У рамках структури, що існувала раніше, відбувалися й певні зміни, що визначалися, головним чином, соціально-економічни­ми чинниками - кооперуванням села та індустріалізацією, що спричиняла збільшення кількості населених пунктів міського типу й розвиток існуючих міст.

Сучасний адміністративно-територіальний поділ установлено Конституцією 1982 р. Відповідно до положення Конституції (ст. 31) у КНР можуть створюватися «особливі адміністративні райони», режим яких визначається «з урахуванням конкретної обстановки» законами, що застосовуються Всекитайськими зборами народних представників. З 1999 р. статусом особливого адміністративного округу користується Гонконг з 5-мільйонним населенням. Пла­нується в межах політики возз'єднання країни з Тайванем.


РозділЗО

ОсновиконституційногоправоЯпонії

Держава у Східній Азії, яка розташована на чотрирьох остро­вах - Хоккайдо, Хонсю, Сикоку, Кюсю та численних невеликих островах. Територія - 372,2 тис. кв. км. Столиця - м. Токіо. Насе­лення - 126,2 млн чоловік. Офіційна мова - японська.

§ 1. Конституція

Поразка Японії у Другій світовій війні та її окупація війська­ми США були основною причиною, яка визначила докорінну лом­ку застарілих конституційних та адміністративних норм. Осно­вою післявоєнної перебудови суспільства стала Декларація, яку підписали глави урядів США, Великобританії, Китаю та Радянсь­кого Союзу в червні 1945 р. у Потсдамі.

У жовтні 1945 р. Прем'єр-міністр Японії Кіндзюро Сідехара сформував спеціальну комісію з вивчення питань конституцій­ної реформи і перед її учасниками поставив завдання - поєднати закладені в Конституції Японської Імперії прусські великодер­жавницькі принципи із вимогами демократизації суспільства. В лютому 1946 р. японський уряд надрукував цей проект, який вно­сив значні зміни до Конституції 1889 р. Однак цей законопроект не відповідав духу Потсдамської декларації, і Далекосхідна комі­сія відхилила його. А вже в березні уряд вніс на розгляд Парла­менту проект генерала Дугласа Макартура, який був розробле­ний в штабі американських окупаційних військ. Нова Конститу­ція була прийнята Парламентом у жовтні 1946 р., промульгована Імператором і надрукована 3 листопада 1946 р. Через шість місяців -З травня 1947 р. - вона набула чинності.

Структурно Конституція Японії складається з 11 глав і 103 статей, які послідовно регулюють: статус імператора; відмову від війни; права і обов'язки народу; діяльність Парламенту, Кабінету і судової влади; державні фінанси; місцеве самоврядування; про­цедуру зміни Конституції.

Нова Конституція відрізняється від Конституції Мейдзі з ба­гатьох важливих аспектів. Основними є:


495

Основиконституційногоправо. Японії

-

особа Імператора більше не визнається священною й існує
лише як символ держави і об'єднує нації, а єдиним носієм дер­
жавного суверенітету стає народ (ст. 1);

- принцип розподілу влади здійснюється на більш демокра­
тичній основі. Імператор вже не володіє виконавчою владою. Він
має право виконувати лише ті державні функції, котрі визначені
в Конституції. Наприклад, він лише формально затверджує при­
значення Прем'єр-міністра і головного судді Верховного суду (ст. 4).
Парламент призначає Прем'єр-міністра, а головного суддю - Ка­
бінет міністрів. Тільки із згоди Кабінету міністрів Імператор про­
голошує від імені народу закони та договори, скликає сесії Пар­
ламенту, присуджує нагороди (гл. 1);

- коло основних прав і свобод людини значно розширилося
(гл. 3);

- Японія «відмовляється від війни як суверенного права нації,
а також від загрози або застосування збройної сили як засобу ви­
рішення міжнародних спорів» (ст. 9);

- ліквідуються всі аристократичні інститути (ст. 14). Колиш­
ня Палата перів замінюється Палатою радників, члени якої оби­
раються як представники свого народу;

- місцеве самоврядування здійснюється в широких масшта­
бах (статті 92-95).

До особливостей Конституції 1947 р. можна віднести більш чітке закріплення трьох принципів: принципу народного сувере­нітету, принципу додержання основних прав і свобод громадян і принципу пацифізму.

Принцип народного суверенітету як основи державної влади в японському конституційному праві з'явився вперше і закріпле­ний в преамбулі та в ст. 1 Конституції. Вищим органом державної влади і єдиним законодавчим органом є Парламент (ст. 41).

Конституція містить широкий перелік особистих, політичних соціально-економічних прав і свобод громадян (статті 10-40).

Особливе значення має ст. 9 Конституції, в якій закладені по­ложення про відмову від війни і створення регулярних збройних Включення до Конституції даної статті мало за мету запобіг­ші відродженню японського мілітаризму. З одного боку, вона є постійним об'єктом критики реакційних сил країни, а з іншого -потупає перешкодою для здійснення Японією своїх міжнарод-зобов'язань, таких як участь Японії як члена ООН в комп-


496


РозділЗО


ОсновиконституційногоnpcisoЯпонії


497



лектації міжнародних збройних сил, однак поки це компенсуєть­ся участю у миротворчих місіях (Камбоджа, Мозамбік, Руанда) і в рятувальних операціях. На сьогодні функцію збройних сил ви­конують японські сили самооборони, які були створені в 1950 р. як «резервний поліцейський корпус» після початку війни в Кореї.

Контроль за дотриманням Конституції покладений на суди. Конституція не забороняє нижчим судам проводити конституцій­ний нагляд, однак встановлює, що остаточне рішення з таких пи­тань приймає тільки Верховний суд. Юридичною основою для інституту конституційного нагляду є норма ст. 98, яка проголо­шує, що «Конституція є Верховним законом країни, і ніякі зако­ни, укази, рескрипти або інші державні акти, які суперечать у ціло­му або в частині її положенням, не мають законної сили».

Слід звернути увагу, що Конституція 1947 р. ще жодного разу не переглядалася, хоча питання про відміну або перегляд окре­мих її статей стояло вже з перших днів її прийняття. Критика, в основному, стосувалася «імпортного», нав'язаного країні харак­теру Конституції. Дуже гостра боротьба розгорнулася навколо відміни або зміни «мирної» ст. 9, щодо котрої застосовується роз­ширене тлумачення Конституції.

Зауважимо, що однією з причин конституційної стабільності Японії - є «жорсткий»- порядок змін основного закону, який вста­новлює ст. 96: «Зміни Конституції здійснюються з ініціативи Пар­ламенту та зі згодою не менш як двох третин загальної кількості членів обох палат і далі представляються на затвердження наро­ду». Затверджені таким чином зміни виносяться на спеціальний референдум або на розгляд Парламенту після його нових виборів (можливість ратифікації визначається рішенням Парламенту). Треба пояснити, що існуючий в Японії баланс політичних сил не дозволяє партіям, які виступають за внесення змін до Конституції, досягти в Парламенті необхідного для цього кворуму.

§ 2. Основиправовогостатусуособи

Важливим чинником у становленні нового конституційного порядку в Японії було визнання нової ролі особистості як актив­ного носія прав і свобод. Після капітуляції в 1945 р. в Японії скла­лася система цінностей, яка поєднувала її власні традиції із захід­ною концепцією цивільних прав і свобод, причому в галузі прав


людини японська концепція запозичила теорію природного пра­ва із західноєвропейської. Всі державні інститути і закони базу­ються на ідеї гідності і цінностей людської особистості. Однак у Конституції підкреслюється, що «...народ повинен утримуватися від будь-яких зловживань свободами і правами і несе постійну відповідальність за виконання їх в інтересах суспільного добро­буту» (ст. 12).