Смекни!
smekni.com

Конституційне право зарубіжних країн, Ріяка (стр. 127 из 132)

Конституція 1988 р. приділила правам і свободам надзвичай­ну увагу. їм присвячений спеціальний другий розділ, який має назву «Основні права і гарантії». Цей розділ включає кілька глав: «Про індивідуальні і колективні права і обов'язки», «Про соціальні права», «Про громадянство», «Про політичні права», «Про по­літичні партії».

Конституція Бразилії не обмежується правами, свободами, гарантіями і обов'язками, які в ній записані. Надзвичайно важли­ва норма міститься в параграфі 2 ст. 5: «Права і гарантії, які містяться в Конституції, не виключають інших прав і гарантій, котрі випливають із устрою і принципів, які вона закріпила, або міжнародних договорів, учасником яких є Федеративна Респуб­ліка Бразилія». В даному положенні містяться два розряди прав і свобод - перший, що охоплює права і свободи, на котрі спираєть­ся сама Конституція і розвивається в звичайному законодавстві і судовій практиці, і другий, котрий має своїм джерелом міжнарод­не право. Іншими словами, визнаються права і свободи, які регу­люються міжнародним правом, акти котрого ратифікувала Бра­зилія.

Конституція закріплює принцип рівноправності індивідів. У ній говориться про традиційні аспекти рівноправності перед за­коном незалежно від статі, раси і національності, а також неза­лежно від професії, освіти й інших характеристик особи. Прин­цип рівноправності в сфері певних особистих прав Конституція поширює й на іноземців. У статтях 5, 12 Конституції говориться, що всі, бразильці й іноземці, рівні перед законом, якщо це сто­сується права на життя, безпеку і власність.

Особливо широко представлені в Конституції норми соціаль­но-економічних прав, котрі також поширюються не тільки на гро-


мадян Бразилії. До них відносять право на працю, відпочинок, ос­віту, охорону здоров'я, соціальне забезпечення, соціальний захист. Особливу групу соціальних прав складають права трудящих. Сюди належать право на страйки (робітники самі приймають рішення про час страйку і про свої вимоги), право на створення профспілок, право трудящих на 13-у заробітну плату до Різдва, на участь в управлінні підприємствами і участь у розподілі при­бутків, право на соціальне забезпечення. Окремо говориться про права пенсіонерів: пенсія не повинна бути нижче прожиткового мінімуму, вона повинна підвищуватися з урахуванням інфляції, пенсіонер також повинен отримувати 13-у пенсію наприкінці року. Однак слід мати на увазі, що при реформах (ревізіях) Кон­ституції в 1994-1999 pp. деякі з цих положень, а також деякі по­ложення економічного характеру, були виключені із тексту Ос­новного закону, бо виконати їх було неможливо.

Політичні права, які закріпленні в бразильській Конституції, ма­ють в основному традиційний характер: виборче право, свобода сло­ва, зборів, об'єднань тощо, але деякі з них трактуються значно шир­ше, ніж у попередніх бразильських конституціях. Наприклад, «ство­рення об'єднань і право проводити збори в місцях, відкритих для публіки, тепер не вимагає застосування дозвільного порядку».

До сфери особистих прав і свобод Конституція включає як тра­диційні права, так і деякі з тих, що є новими для конституційного права. До числа традиційних належать: недоторканність особи, житла, таємниця листування, право habeascorpus, та інші проце­суальні права (арешт за судовим рішенням або на місці злочину, право обвинуваченого на захист тощо). Деякі процесуальні права отримали в Конституції деталізацію (наприклад, коли йдеться про затримання людини, необхідна присутність адвоката). До числа нетрадиційних норм права, які, до речі, зустрічаються і в інших нових конституціях, належить і право на інформацію і поширення інформації, процедура habeasdata- право бразильських громадян й іноземців, які проживають у країні, отримувати всю інформа­цію про себе, яка знаходиться в державних установах, права спо­живачів, право кожного на збалансовану екологію.

Колективні права також сформульовані в Конституції достат­ньо широко. В ній збережені положення, які раніше були закріп­лені в основних законах Бразилії, мається на увазі право на «на­родну дію»: колективні вимоги трудящих про відміну актів дер-


524


Розділ 31


ОсновиконституційногоправоБразилії


525



жавних органів, які зазіхають на національну мораль, навколишнє середовище, охорону здоров'я. В Конституції також іде мова і про права політичної опозиції (зокрема, вона повинна мати доступ до всіх офіційних документів уряду, а її представник може увійти до деяких дорадчих органів при найвищих посадових особах держа­ви), вводиться поняття колективної безпеки, говориться про пра­во на самовизначення.

§ 3. Вищіорганидержавноївлади

Національний конгрес. Статус бразильського парламенту -Національного конгресу визначено в гл. 1 «Про законодавчу вла­ду» розділу IVКонституції країни.

Національний конгрес складається із двох палат: Палати де­путатів (513 чоловік ), яка є органом загальнонаціонального пред­ставництва, і Федерального сенату (81 сенатор ) - палата пред­ставництва суб'єктів федерації.

Нижня палата Національного конгресу - Палата депутатів обирається терміном на чотири роки за пропорційною виборчою системою і, на відміну від США, відповідно до Конституції Бра­зилії, у виборах бере участь населення федеральної території і фе­дерального округу на рівних підставах. У результаті використан­ня пропорційної системи виборів у палаті депутатів представлені кілька партій, більшість з яких має невелике представництво. Однак слід зауважити, що така роздробленість при даній формі правління об'єктивно послаблює Парламент і посилює владу Пре­зидента.

Сенат складається із представників штатів і федерального округу, сенаторів і їх заступників (по три сенатори і по два зас­тупники кожного сенатора). Території в сенаті не повинні бути представлені.

Правовий стан депутатів, сенаторів та їх заступників відпові­дає принципам парламентаризму (вільний мандат, імунітет, індем­нітет). Судити членів Парламенту за скоєні злочини може тільки Верховний федеральний суд, під час війни їх можна призивати в армію, але тільки з дозволу відповідної палати, депутатам і сена­торам, а також їх заступникам заборонено займатися комерцій­ною діяльністю, вони не мають права поєднувати свій пост із по­садою міністра, губернатора, секретаря штата, префекта федераль-


ного округу. Член Парламенту Бразилії отримує за свою роботу зарплатню в розмірі 150 тис. дол. США на рік.

Кожна палата створює свої керівні і внутрішні органи, прий­має свій регламент; крім того, існує також спеціальний регламент засідання обох палат.

Палати обирають головуючих (як правило, із найбільш числен­ної фракції) та їх заступників (із інших фракцій), секретарів, га­лузеві постійні комісії, інколи створюють і тимчасові комісії (в тому числі об'єднані комісії палат), слідчі комісії. Комісії ство­рюються пропорційно чисельності партій та блоків. Вони мають право викликати міністрів, які звітують, вони знайомляться з річними звітами різних міністерств та відомств, приймають пе­тиції та заяви від громадян про свавілля влади, обговорюють за­конопроекти і державні програми, однак жодних вказівок міністрам вони не мають право давати.

Відповідно до традицій, які запозичені з Конституції США, діюча бразильська Конституція спеціально встановлює повнова­ження Національного конгресу. Компетенції Національного кон­гресу розподіляються на дві групи повноважень.

Перша група - це такі повноваження, які Національний кон­грес отримує із санкції Президента (Бразилія - президентська рес­публіка). Вони визначені в 14 пунктах ст. 48 Конституції (систе­ма податків, збір і розподіл прибутків, державні фінанси, кордо­ни, власність Союзу, чисельність Збройних сил, національні плани, створення міністерств та інших органів публічної адміні­страції, створення прокуратури, адміністративних судів, амністія тощо). Реалізуються ці повноваження в основному через закон.

Друга група - це виключно повноваження Національного кон­гресу, які визначені в 17 пунктах ст. 49 Конституції (рішення про міжнародні договори, дозвіл Президенту на певні дії, пов'язані з питаннями зовнішньої політики та оборони, схвалення декрету про стан захисту або федерального втручання, заборона норма­тивних актів виконавчої влади, які виходять за рамки регламент­ної влади або делегованого законодавства, затвердження ініціа­тиви державної влади щодо ядерних програм, надання дозволу Президенту і Віце-президенту залишати країну на термін не більше ніж 15 днів, призначення грошового утримання Президен­ту, Віце-президенту, міністрам тощо). Значна частина цих повно­важень реалізується через індивідуальні акти.


526


Розділ 31


ОсновиконституційногоправоБразилії


527



Крім повноважень Національного конгресу в цілому, Консти­туція визначає також виняткові повноваження кожної із його па­лат. Палата депутатів (як і Сенат) вирішує питання своєї внутріш­ньої організації, приймає регламент, обирає частину членів Ради республіки (дорадчий орган при Президентові). Більшістю голосів в 2/3 свого складу Палата депутатів може розпочати процедуру імпічменту Президенту та Віце-президенту, після чого справа для юридичної кваліфікації передається до Федерального верховно­го суду, а потім до Сенату (ст. 51 Конституції).

Коло виключних повноважень Федерального сенату (ст. 52 в редакції Конституційної поправки № 23 1999 р.) значно ширше: 14 позицій проти п'яти у Палати депутатів. Сенат 2/3 голосів приймає висновок про винність Президента, Віце-президента, міністрів і звільнює їх з посад, після чого вони підлягають суду як звичайні громадяни країни. Сенат також обирає частину Ради республіки, дає дозвіл на зовнішні фінансові операції держави, штатів, міст та муніціпій. Однак міністри, на відміну від США, не затверджуються сенатом.