Смекни!
smekni.com

Конституційне право зарубіжних країн, Ріяка (стр. 130 из 132)

Бразильська федерація, з одного боку, побудована на основі концепції кооперативного федералізму, однак з іншого - особли­во на практиці - це висококонцентрована федерація. Перше зна­ходить своє віддзеркалення в «триелементному» підході до струк­тури федерації в розширенні повноважень її суб'єктів та в праг­ненні переглянути в Конституції широке коло питань щодо спільної компетенції. Друге відбивається в організації федерації, в концепції федеральної інтервенції, в «жорсткому» порядку взаємовідносин федеральних органів та органів штатів.


Найважливіше питання всякої федерації - розмежування ком­петенції між центром і суб'єктами - в Бразилії був вирішений за європейською схемою, а саме на прикладі ФРН. В основу був по­кладений принцип кооперативного федералізму. Сьогодні в Бра­зилії розрізняють три основні сфери компетенції: виключна ком­петенція Союзу, спільна компетенція Союзу, штатів, федерально­го округу і муніципій, і остання, спільна компетенція союзу, штатів і федерального округу (без муніципій)1. Остання характеризуєть­ся в Конституції як спільна компетенція цих утворень (Союзу, штатів, округу) згідно «із законодавством» (муніципальні органи законів не видають, хоча в окремих місцях об'ємної бразильської Конституції є згадки про закони муніципій, під котрими розумі­ють, скоріше за все, їх нормативно-правові акти). Крім того, поряд із загальним положенням про компетенцію Союзу в Конституції йдеться також про виключну компетенцію союзного законодавства.

Виключна компетенція союзу викладена в 24 пунктах, деякі з яких розділені на підпункти. Це відносини з іноземними держа­вами і міжнародними організаціями, питання війни і миру, обо­рони країни, податки, управління зв'язком і багато інших питань. До виключної компетенції Союзу слід також віднести цивільне, торговельне, кримінальне, процесуальне, виборче, аграрне, морсь­ке, повітряне і трудове право, цивільна і військова реквізиція за надзвичайних умов під час війни, вода, енергія, інформатика, теле-і радіомовлення, поштова служба, організація судів, прокуратури тощо.

Спільна компетенція Союзу, штатів, федерального округу, му­ніципій викладена в 12 пунктах, серед яких: захист Конституції, законів, демократичних інститутів; охорона публічної власності; збереження культурних цінностей і історичних документів; забез­печення доступу до науки і освіти; збереження лісів, фауни і фло­ри. Детальне розмежування повноважень також здійснюється додатковим законом.

Третя сфера - спільна компетенція Союзу, штатів та феде­рального округу - містить: податкове, фінансове, пенітенціарне право, освіту, культуру, соціальне забезпечення, захист юнацтва тощо (всього 16 пунктів). У цій сфері Союз встановлює тільки

1 Цікаво, що Б. О. Страшун у підручнику «Конституційне(державне) пра­во зарубіжних країн» дає 4 сфери компетенції: загальносоюзну, спільну, кон­куруючу та залишкову, яка належить штатам.

536


Розділ 31


ОсновиконституційногоправоБразилії


537



загальні принципи, а детальне регулювання здійснюється штата-іми та федеральним округом.

Штати мають свої конституції, а система їх органів нагадує федеральну систему. В штатах створюються органи законодавчої влади (однопалатні законодавчі збори), органи виконавчої влади (губернатор та віце-губернатор, які обираються терміном на 5 років), органи судової влади (суди штатів). Суверенітету штати не мають і права виходу з федерації теж не мають. Питання про створення нових штатів (а також територій), їх розподіл вирі­шується федеральним законом, їх кордони затверджуються сена­том, штати мають право тільки висловлювати свою думку.

Становище федерального округу практично таке саме, як і ста­новище штатів, однак округ очолює не губернатор, а обраний пре­фект. Відповідно до Конституції федеральна територія має власну адміністрацію, суди, які, однак, призначаються з центра. Якщо на території проживають понад 100 тис. чоловік, населення обирає територіальні збори із консультативною функцією при губернаторі.

§ 6. Місцевесамоврядуванняіуправління

Штати складаються з муніципій, котрих в країні налічується близько 5 тисяч. Вони мають право самостійного управління у всіх сферах, які стосуються їх інтересів. Наприклад, відповідно до ст. 144 Конституції штатні Сан-Паулу 1989 р. муніципії волод­іють «політичною, адміністративною та фінансовою автономією, а також мають право самоорганізації відповідно до закону на основі принципів, встановлених федеральною і теперішньою Конститу­цією». Федеральна ж Конституція встановлює для муніципій, як і для штатів, досить жорсткі вимоги щодо принципів організації, уп­равління, іноді дуже деталізовані. В конституціях зарубіжних країн стосовно місцевого самоврядування звичайно встановлюються лише загальні норми, без будь-яких подробиць. Однак Конститу­ція Бразилії не копіює ці загальні тенденції.

Створення муніципій, входження їх до складу одна одної, злит­тя муніципій або виділення їх з інших регулюються законом шта­ту в рамках періоду, визначеного федеральним додатковим зако­ном, і залежить від попереднього плебісциту, який проводиться в даних муніципіях після розповсюдження матеріалів про муні­ципальну життєздатність, що друкуються відповідно до закону


(ст. 18, параграф 4 Конституції в редакції Конституційної по­правки № 15 1996 р.).

Статус муніципії детально регулюється її органічним законом. Однак самі муніципії визначають свій статус. Головне - цей ста­тус не повинен суперечити вищестоящому законодавству.

До компетенції муніципії входять такі повноваження, як зако­нодавча ініціатива з проблем, які представляють зацікавленість місцевої влади, доповнення законодавства федерального і штатів, якщо в цьому є необхідність, встановлення і збір податків у ме­жах своєї компетенції, створення, організація і скасування округів відповідно до закону штату.

Муніципія обирає законодавчий орган - муніципальна палата, яка складається з радників. їх кількість залежить від чисельності населення муніципії і може коливатися від 9 в муніципіях де кількість жителів складає 1 млн, до 55, де їх кількість понад 5 млн.

Центральною фігурою в муніципальному управлінні є префект -голова місцевої адміністрації. Префект, віце-префект та муніци­пальні радники обираються терміном на чотири роки шляхом прямих виборів одночасно по всій країні.

На місцевому рівні, як і в центрі, діє та ж демократична норма про винагороду посадовим особам, оскільки винагорода префек­та, віце-префекта та муніципальних радників встановлюється муніципальною палатою протягом кожної легіслатури. Винаго­рода радникам регулюється тією самою Конституційною поправ­кою №19 1998 p., а також Конституційною поправкою № 25 2000 р. Муніципальні радники користуються недоторканністю і не несуть відповідальності за свої думки і виступи.

Муніципальна палата сама організує свою законодавчу і на­глядову діяльність. Федеральна Конституція зобов'язує її співпрацювати з представницькими органами інших рівнів у му­ніципальному плануванні, а також передбачати в статусі муні­ципії діяльність інституту народної ініціативи щодо проектів закону, які становлять особливий інтерес для муніципії, міста або округу.


Зміст


539



Зміст

Вступ ................................................................................................................ З

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Розділ 1. Поняття конституційного права зарубіжних країн.... 5

§ 1. Конституційне право як галузь права -

в зарубіжних країнах....................................................................... 5

§ 2. Конституційне право зарубіжних країн як наука.................... 9

§ 3. Конституційне право зарубіжних країн як навчальна

дисципліна......................................................................................... 11

Розділ 2. Наука конституційного права........................................... 13

§ І. Виникнення конституційного права

як самостійної галузі юридичної науки.................................... 13

§ 2. Еволюція науки конституційного права

до Другої світової війни................................................................. 14

§ 3. Розвиток сучасної науки конституційного права.................. 20

Розділ 3. Конституції зарубіжних країн............................................ 24

§ 1. Поняття конституції........................................................................ 24

§ 2. Зміст конституцій............................................................................ 26

§ 3. Форма і структура конституцій................................................... 28

§ 4. Підготовка, прийняття, зміна і скасування конституції........ 29

Розділ 4. Конституційно-правові основи суспільного ладу .. 32

§ 1. Форми власності.............................................................................. 33

§ 2. Соціальна структура суспільства.............................................. 39

§ 3. Політична система.......................................................................... 41

Розділ 5. Політичні партії і партійні системи................................. 43