Смекни!
smekni.com

Конституційне право зарубіжних країн, Ріяка (стр. 72 из 132)

§ 3. Основидержавноголоду

П'ять принципів визначають державний лад Основного зако­ну: Німеччина є республікою і демократією, федеративною дер­жавою, правовою державою й соціальною державою.

Республіканська державна форма знаходить свій конститу­ційний вираз передусім у назві «Федеративна Республіка Німеч­чина». Зовнішньо вона виявляється у тому, що главою держави є призначений шляхом виборів федеральний президент. Основною демократичною державною формою є принцип народного суве-


ренітету. Конституція наголошує, що вся державна влада вихо­дить від народу. При цьому Основній закон висловився за посе­редню, представницьку демократію. Це означає: державна влада має визнаватися і схвалюватися народом, але вона, за винятком виборів, не виконується безпосередньо через рішення народу. Це доручається «спеціальним органам» законодавства виконавчої влади і судочинства. Сам народ виконує належну йому держав­ну владу переважно у виборах парламенту, що періодично по­вторюються. Такі форми безпосередньої демократії, як референ­дум або народна ініціатива, Основний закон, на відміну від дея­ких конституції земель передбачає лише у винятковому випадку, а саме, тільки тоді, коли мова йде про поділ території Федера­тивної Республіки. Основний закон висловився за концепцію «спірної демократії». Це походить із досвіду Веймарської рес­публіки, що була похована радикальними антиконституційни-ми партіями. Основною думкою спірної демократії є те, що вільна гра політичних сил мусить припинитися там, де демократія має бути усунена засобами демократії. Тому Основний закон відкри­ває можливість через Федеральний конституційний суд заборо­нити такі партії, що хочуть заподіяти шкоду демократичному ладові або усунути його.

Конституційне надання переваги федеральній державі озна­чає, що не лише федерації, а і 16 окремим федеральним землям надається ранг держав. Вони мають власну, обмежену на певні царини, верховну владу, яку вони виконують власним законодав­ством, виконавчою владою і судочинством. Після розподілу дер­жавних завдань і компетенцій між федерацією і землями центр ваги законодавства всупереч конституційно-правовому задуму падає дійсно на центральну державу, федерацію, в той час, як до компетенції земель належить передусім урядування, тобто вико­нання законів. Цей розподіл завдань є суттєвим елементом сис­теми Основного закону щодо поділу влади і її балансу.

Ядром принципу правової держави, як це здійснюється в Ос­новному законі, є поділ влади. Функції державної влади долуча­ються незалежним один від одного органам законодавства, вико-

чоі влади і судочинства. Значення розподілу компетенцій по-г у стримуванні державної влади шляхом взаємного контролю

шежень. Таким чином, він служить захисту свободи окремої особи. Другим суттєвим принципом правової держави є непоруш-


296


Розділ 20


ОсновиконституційногопрозоФРН


297



на чинність закону для всіх державних дій. Цей принцип законо­мірності управління передбачає, що виконавча влада не може по­рушувати діюче право, надто конституцію і закони (перевага за­кону); крім того, втручання у сферу прав і свобод окремої особи вимагає формальної підстави закону (застереження закону). Усі дії державної влади можуть перевірятися незалежними суддями щодо їх відповідності праву, якщо потерпілий їх оскаржує.

Принцип соціальної держави є сучасним доповненням тради­ційного мислення щодо правової держави. Він зобов'язує держа­ву знаходити соціально незабезпечених і постійно дбати про соці­альну справедливість. Численні закони і вироки судів наповнили цей принцип життям. Соціальна держава виявляється у соціаль­ному страхуванні з його пенсіями за віком та у разі інвалідності, виплатами у разі хвороби та безробіття, у соціальній допомозі малозабезпеченим, у допомозі на утримання житла, у виплатах для сімей з дітьми, таких, як гроші на дітей, у праві на захист праці й права на робочий час тощо. Щодо конкретного формулювання принципів економічного ладу Основний закон не робить вираз­них зобов'язань: він залишається економічно нейтральним. Але свобода законодавця щодо розробки засад економічного ладу об­межується вимогами правової держави, а крім того, основними правами на власність і правом на спадщину, а також основним правом свободи вибору професії.

Зміни Основного закону. Основний закон може бути зміне­ним лише за згодою двох третин членів Бундестагу (парламенту) і двох третин голосів Бундесрату (палата земель). Оскільки одна партія або коаліція партій надзвичайно рідко має таку більшість як в бундестагу, так і бундесраті, то зміна Основного закону ви­магає дуже широкого консенсусу. Вона можлива лише тоді, коли також частина опозиції голосує за неї.

Деякі положення Основного закону на можуть бути змінени­ми навіть більшістю у дві третини голосів. До цих недоторканних засад конституції належать федеральний державний лад, поділ влади, принципи демократії, правової і соціально суттєвої держа­ви. Недоторканними є також визначення гідності людини і суттєві основні права рівності і свободи.

15 листопада 1994 р. набрали чинності найостанніші зміни в Основному законі ФРН. По-перше, вони відображають держав-


ну мету в галузі захисту довкілля та фактичного запровадження рівноправності жінок і чоловіків, а також стосовно захисту інвалідів.

По-друге, внесено відповідні зміни до питань розподілу зако­нодавчої компетенції між федерацією та федеральними землями.

Наступна зміна конституції була викликана Маастрихтською угодою. Нова - «європейська» - ст. 23 Основного закону чітко визначає, що Федеративна Республіка Німеччина прагла до об'єд­наної Європи з демократичною, державно-правовою, соціальною, та федеративною структурою. При цьому особливу роль відіграє принцип субсидіарності. Нова ст. 23 регулює також питання, яку роль відіграватимуть Бундестаг та федеральні землі в процесі по­дальшого розвитку європейської інтеграції.

§ 4. Вищіорганидержавноївлади

Конституційними органами із переважно легіслативними (за­конодавчими) завданнями є Бундестаг і Бундесрат. Виконавчі зав­дання, тобто державні дії, здійснюють передусім федеральний уряд з федеральним канцлером та федеральний Президент. Функ­ція судочинства на конституційному рівні припадає на Федераль­ний конституційний суд.

Федеральний Президент. Главою держави Федеративній Рес­публіці Німеччина є федеральний Президент. Він обирається строком на п'ять років Федеральними зборами - конституційним органом, що скликається лише з цією метою. Він складається із депутатів Бундестагу, а також рівної їм кількості делегатів, що обираються парламентами земель. Часом до Федеральних зборів висуваються видатні і заслужені особи, які не належать до парла­менту землі. Федеральний Президент обирається більшістю го­лосів Федеральних зборів строком на п'ять років. Дозволяються одноразові перевибори.

Федеральний Президент представляє Федеративну Республі­ку Німеччина з точки зору міжнародного права. Він укладає від імені федерації договори з іноземними країнами, акредитує і прий­має послів. Сама ж зовнішня політика є справою федерального уряг

Федеральний Президент призначає і звільняє федеральних суддів, урядовців федеральних установ, офіцерів і унтер-офіцерів.





298


Розділ 20


ОсновиконституційногоправаФРН


299



Він може милувати злочинців. Він перевіряє конституційне ух­валення законів, після чого вони публікуються у Віснику Феде­ральних законів.

Він пропонує Бундестагу (з урахуванням співвідношення більшості) кандидата на посаду федерального канцлера та при­значає і звільняє за пропозицією канцлера федеральних міністрів. Якщо заява федерального канцлера виявити йому довіру не зна­ходить згоди Бундестагу, то федеральний Президент за пропози­цією канцлера може розпустити Бундестаг. У 1972 і 1983 роках таким чином були викликані дострокові вибори. Федеральний Президент уособлює єдність політичного устрою держави своє­рідним способом. Він стоїть понад партійними межами і символі­зує все те, що єднає державу і конституційний лад. Попри його переважно представницькі завдання федеральний президент як вирівнююча, нейтральна сила над політичною боротьбою може здобути великий особистий авторитет. Завдяки принциповим позиціям на тему дня він спроможний поза щоденними політич­ними справами встановити мірки для політичної і моральної орі­єнтації громадян. Більшість актів Президента повинна бути кон-трасігнованою головою уряду або відповідними міністрами, які несуть за них відповідальність.