Смекни!
smekni.com

НПКЦПКУ (стр. 183 из 212)

Стаття 318. Порядок розгляду апеляційної скарги, що надійшла

до апеляційного суду після закінчення апеляційного розгляду справи

1. Якщо апеляційні скарги на рішення або ухвалу суду першої інстанції були подані в установлені цим Кодексом строки, але надійшли до суду після закінчення апеляційного розгляду справи або коли строки на подання апеляційної скарги у зв'язку з пропущенням їх з поважних причин були поновлені або продовжені і особа, яка подала апеляційну скаргу, не була присутня під час розгляду справи, апеляційний суд розглядає цю скаргу за правилами цієї глави.

2. Залежно від обґрунтованості скарги, зазначеної в частині першій цієї статті, суд ухвалює рішення або постановляє ухвалу відповідно до статті 307 цього Кодексу. При цьому за наявності підстав може бути скасовано рішення або ухвалу апеляційного суду.

1.Коментованою статтею передбачений порядок розгляду апеляційної скарги, яка надійшла в суд після закінчення апеляційного розгляду справи. Якщо апеляційні скарги на рішення або ухвалу суду першої інстанції були подані в установлені цим Кодексом строки, але надійшли до суду після закінчення апеляційного розгляду справи або коли строки на подання апеляційної скарги у зв'язку з пропущенням їх з поважних причин були поновлені або продовжені і особа, яка подала апеляційну скаргу, не була присутня під час розгляду справи, апеляційний суд розглядає цю скаргу за правилами коментованої глави. Але для цього необхідною є наявність наступних обставин:

1) апеляційна скарга була подана в строк, передбачений ст.294 ЦПК і з дотриманням вимог до форми та змісту, передбачених ст.295;

2) в суд апеляційної інстанції така апеляційна скарга надійшла після закінчення апеляційного розгляду справи, яка надійшла раніше;

3) строк на подання апеляційної скарги був поновлений у відповідності з ст.73 ЦПК.

Розгляд таких апеляційних скарг здійснюється у відповідності з вимогами ст.295-317 ЦПК, тобто проводиться підготовка справи до розгляду, порушення апеляційного провадження, перевірка виконання вимог ст.296 (заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване рішення), ст.298 (надіслання копій заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги та доданих до них матеріалів особам, які беруть участь у справі), сам розгляд такої апеляційної скарги повинен проводитися згідно вимог ст.304 ЦПК та ін.

Наслідком розгляду таких справ також є постановлення ухвали або ухвалення відповідного рішення згідно вимог ст.307 ЦПК (в межах повноважень апеляційного суду).

2. Суд апеляційної інстанції в жодній мірі не зв’язаний раніше ухваленим апеляційним рішенням чи постановленою ухвалою і повинен здійснювати судовий розгляд справи в звичайному порядку, перевіряючи апеляційну скаргу в межах апеляційних доводів, тобто за правилами ст.303-304 ЦПК. В такому випадку може виникнути ситуація, коли два процесуальних документи не будуть співпадати або протирічити раніше постановленому. В цій ситуації суд застосовуватиме право, передбачене ч.2 коментованої статті. Так, при наявності підстав може бути скасовано рішення або ухвалу суду апеляційного суду. Таким чином апеляційний суд наділений правом скасовувати власні, раніше ухвалені та постановлені рішення та ухвали. Але для цього, як зазначається в коментованій статті, повинні бути підстави, зумовлені пізніше поданою апеляційною скаргою по цій же справі. Безпідставне скасування процесуальних документів суд неприпустиме. Коментоване положення ст.318 ЦПК є винятком з принципу непорушності рішення і неможливості судом, який розглянув справу, скасувати власне рішення.

Стаття 319. Законна сила рішення і ухвали апеляційного суду

1. Рішення або ухвала апеляційного суду набирають законної сили з моменту їх проголошення.

1. Коментована стаття передбачає, що рішення та ухвала апеляційного суду набирають законної сили з моменту іх проголошення. Отже визначальним моментом є проголошення рішення. З моменту проголошення рішення чи ухвали апеляційного суду рішення чи ухвала суду першої інстанції втрачають свою силу. Однак це не означає, що особи, які зацікавлені в результаті справи, не можуть їх оскаржити. Адже існує право касаційного оскарження рішень та ухвал суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, а також рішень та ухвал апеляційного суду. Крім того ухвалені та постановлені апеляційним судом процесуальні документи можуть бути переглянуті й після набрання ними законної сили в провадженні у зв’язку з нововиявленими обставинами, за умови наявності останніх.

Стаття 320. Окрема ухвала апеляційного суду

1. Апеляційний суд у випадках і в порядку, встановлених статтею 211 цього Кодексу, може постановити окрему ухвалу. Суд може також постановити окрему ухвалу, в якій зазначити порушення норм права і помилки, допущені судом першої інстанції, які не є підставою для скасування рішення чи ухвали суду першої інстанції.

1. Коментованою статтею передбачене аналогічне праву суду першої інстанції право апеляційного суду на постановлення окремої ухвали. Таке право апеляційного суду реалізується на підставі і в порядку, визначеному ст.211 ЦПК. Таке право передбачене з метою повного реагування і усунення всіх, виявлених під час розгляду справи, порущень.

Така ухвала надсилається відповідним органам та особам для усунення причин та умов, що сприяли вчиненню виявлених судом правопорушень. Про вжиті для цього заходи ці органи та особи повинні повідомити апеляційний суд. Така окрема ухвала може бути об’єктом окарження особами, інтересів яких вона стосується.

2. Апеляційний суд вправі постановити окрему ухвалу щодо дій суду першої інстанції. Така ухвала є формою реагування апеляційного суду на процесуальні порушення суду першої інстанції, які не є підставою для скасування його рішення чи ухвали. Однак постає питання, хто повинен реагувати на цю ухвалу.

Відповідно до ст. 211 ЦПК суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону і встановивши причини та умови, що сприяли вчиненню порушення, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним особам чи органам для вжиття заходів щодо усунення цих причин та умов. Про вжиті заходи протягом місяця з дня надходження окремої ухвали повинно бути повідомлено суд, який постановив окрему ухвалу. Окрему ухвалу може бути оскаржено особами, інтересів яких вона стосується, у загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Таким чином, залежно від підстав для постановленням окремої ухвали, вона направляється або до суду першої інстанції або до кваліфікаційної комісії. Суддя, щодо дій якого постановлено окрему ухвалу, вправі оскаржити її в касаційному порядку.

Стаття 321. Оформлення судових рішень, видача або направлення їх сторонам та іншим особам, які брали участь у справі

1. Судові рішення апеляційного суду оформлюються, видаються або надсилаються в порядку, встановленому статтею 222 цього Кодексу.

2. Копії судових рішень апеляційного суду повторно видаються судом першої інстанції, де зберігається справа.

1. Коментована стаття передбачає такий же порядок оформлення і видачі судових рішень та направлення їх сторонам іншим особам, які брали участь у розгляді справи, але при цьому встановлює виняток із загального правила про видачу копії судового рішення.

2. Судове рішення (ухвала чи рішення) апеляційного суду виготовляється письмово, підписується колегією суддів, яка його ухвалила, і скріплюється печаткою суду. Копії судового рішення видаються особам, які брали участь у справі, на їхню вимогу не пізніше 5 днів з дня проголошення рішення. Особам, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні, копії судового рішення апеляційного суду надсилаються протягом 5 днів з дня проголошення рішення рекомендованим листом з повідомленням про вручення (це обов’язок, а не право апеляційного суду).

3. Повторна видача копії судового рішення апеляційного суду здійснюється вже судом першої інстанції, куди у семиденний термін повертається справа і де вона зберігається. Повторна видача копії судового рішення здійснюється за плату у розмірі, встановленому законодавством.

Стаття 322. Повернення справи

1. Після закінчення апеляційного провадження справа у семиденний строк направляється до суду першої інстанції, який її розглянув.

1. Коментована стаття передбачає обов’язок суду апеляційної інстанції після розгляду справи надіслати її до суду першої інстанції в семиденний строк. Особи, які бажають одержати копію рішення повинні звернутися до апеляційного суду в межах , передбаченого ст.222 ЦПК п’ятиденного терміну.

2. Справа, що була розглянута в апеляційному попядку і по якій постановлено відповідне рішення чи ухвала апеляційного суду, після її направлення зберігається в суді першої інстанції, який постановив відповідне судове рішення, що стало об’єктом апеляційного оскарження.


ГЛАВА 2

КАСАЦІЙНЕ ПРОВАДЖЕННЯ

Касаційна система перегляду цивільних справ походить з Франції. Сам термін “касація” походить від французького слова «саssе» — ламати, руйнувати. У Франції в період правління Людовика XIV раді короля, яка діяла від його імені, було надано право касувати, тобто скасовувати рішення (не тільки су­ду), які не відповідали законам королівства, і надсилати такі справи до пар­ламенту для нового розгляду. Пізніше ця система була сприйнята іншими державами.

Суд касаційної інстанції не вдається у перевірку фактичних обставин справи, оскільки їх встановлення вважається прерогативою судів першої та апеляційної інстанції. Він перевіряє справу тільки з точки зору дотримання судами нижчого рівня матеріального і процесуального права, питання права, і тільки в межах доводів, вказаних у скарзі. Інші, навіть дуже важливі порушення закону не можуть впливати на вирішення справи, тому що касатор їх не торкається. В різних країнах мають місце певні відступи від такої класичної моделі касаційного перегляду справ.