Смекни!
smekni.com

НПКЦПКУ (стр. 192 из 212)

В цьому випадку Верховний Суд України переглядає своє ж рішення (ухвалу). Цей випадок за своєю правовою сутністю близький до перегляду рішення за нововиявленими обставинами. Різниця в тому, що підставою для перегляду рішення є не нові обставини, що мають значення для справи, а нові доводи, що містяться в касаційній скарзі, котра не розглядался раніше.

4. Зазначена норма має важливий тактичний потенціал, оскільки дозволяє кілька разів порушувати касаційне провадження щодо одного й того самого рішення.

Законом не встановлено, що повторна касація здійснюється тими самим суддями. Тому якщо діяти за загальними правилами, то касаційна скарга надходить до судді-доповідача в порядку черговості. Слід враховувати, що думка суддів Верховного Суду України щодо одного й того самого питання може істотно відрізнятися, що нам неодноразово доводилося спостерігати на різноманітних семінарах, в яких брали участь судді. Тому якщо одного разу Верховний Суд України відхилив скаргу, не означає, що таке саме рішення буде і другого разу під час повторної касації.

Окрім того, на час коли виникає повторна касація, вже відоме рішення (ухвала) суду касаційної інстанції, в якій наведені мотиви. Касаційна скарга, яка порушує повторну касацію, ці мотиви вже враховує. Отже є можливість навести додаткові аргументи або змінити аргументацію взагалі. Це призведе до зміни меж розгляду справи судом касаційної інстанції і, в свою чергу, зробить неможливим “переписування” попереднього рішення (ухвали), яке було ухвалене при розгляді попередньої касаційної скарги.

Стаття 349. Законна сила рішення і ухвали суду касаційної

інстанції

1. Рішення і ухвала суду касаційної інстанції набирають законної сили з моменту їх оголошення.

2. З моменту оголошення рішення або ухвали судом касаційної інстанції скасовані рішення та ухвали суду першої або апеляційної інстанції втрачають законну силу. (Стаття 349 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3570-IV від 16.03.2006р.)

1. Рішення і ухвала суду касаційної інстанції набирають законної сили з моменту їх оголошення. Однак якщо особи, які беруть участь у справі, не були присутні в судовому засіданні, то вони тривалий час можуть і не знати про ухвалу (рішення) суду касаційної інстанції. Тому моментом оголошення рішення (ухвали) є дата, зазначена в тексті ухвали (рішення) Верховного Суду України.

2. З моменту проголошення рішення або ухвали судом касаційної інстанції втрачають законну силу скасовані рішення та ухвали суду першої інстанції та апеляційного суду. Такий наслідок настає в силу закону, незалежно від того, чи зазначено про це в рішення (ухвалі) суду касаційної інстанції.

Стаття 350. Окрема ухвала суду касаційної інстанції

1. Суд касаційної інстанції у випадках і в порядку, встановлених статтею 211 цього Кодексу, може постановити окрему ухвалу. Суд також може постановити окрему ухвалу, в якій зазначити порушення норм права і помилки, допущені судом першої або апеляційної інстанції, які не є підставою для скасування їх рішення чи ухвали.

1. Окремі ухвали суду касаційної інстанції є особливим видом ухвал, які постановляються як засіб реагування на виявлені у процесі судового розгляду порушення законну окремими посадовими особами або громадянами.

Суд направляє окрему ухвалу відповідним особам чи органам для вжиття заходів щодо усунення недоліків. Про вжиті заходи відповідний орган повинен повідомити суд протягом місяця з дня надходження ухвали. Суд також може вказати на порушення норм права і помилки, допущені судом першої або апеляційної інстанції, які не є підставою для скасування рішення.

2. Додатково див. коментар до ст. 320 ЦПК.

Стаття 351. Оформлення судових рішень суду касаційної

інстанції, видача та направлення їх особам,

які беруть участь у справі

1. Судові рішення суду касаційної інстанції оформлюються, видаються або надсилаються в порядку, встановленому статтею 222 цього Кодексу.

2. Копії судових рішень суду касаційної інстанції повторно видаються судом першої інстанції, де зберігається справа.

1. Судові рішення суду касаційної інстанції оформлюються і видаються в порядку, встановленому статтею 222 ЦПК (див. коментар до ст. 222).

2. Копії судових рішень, які видаються повторно, то вони видаються тим судом де зберігається справа. Встановлений порядок покладає на суд касаційної інстанції в межах 5 днів з дня проголошення рішення видати належно оформлені копії рішення та надіслати протягом того ж строку копії рішень особам, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні рекомендованим листом з повідомленням.

Стаття 352. Повернення справ

1. Після закінчення касаційного провадження справа протягом десяти днів повертається до суду, який її розглядав. (Частина перша статті 352 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3570-IV від 16.03.2006р.)

1. Закінченням касаційного провадження є постановлення ухвали (рішення) суду касаційної інстанції. Протягом 10 днів після закінчення касаційного провадження справа оформляється і повертається до суду, який її розглядав. Питання, пов‘язані із зверненням судового рішення до виконання, в тому числі і на підставі рішення суду касаційної інстанції, вирішується місцевим судом, який розглянув справу.


Глава 3

ПРОВАДЖЕННЯ У ЗВ'ЯЗКУ З ВИНЯТКОВИМИ

ОБСТАВИНАМИ

Стаття 353. Право оскарження судових рішень у зв'язку

з винятковими обставинами

1. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, коли суд вирішив питання про їх права і обов'язки, мають право оскаржити до Верховного Суду України судові рішення у цивільних справах у зв'язку з винятковими обставинами після їх перегляду у касаційному порядку.

1. Відповідно до коментованої статті рішення, ухвали судів першої, апеляційної та касаційної інстанції, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті у зв'язку з винятковими обставинами.

Такий перегляд є процесуальним засобом, що забезпечує їх законність і обґрунтованість, за­хист прав та охоронюваних законом інтересів громадян, юридичних осіб і держави, а, отже, й виконання завдань і досягнення мети цивільного судо­чинства. Це особливий, винятковий вид перегляду, який у ЦПК визначений як особлива стадія розгляду справи. Такий перегляд можливий лише за умови, що відповідне судове рішення переглядалося у касаційному порядку.

2. Право на оскарження судового рішення у зв‘язку із винятковими обставинами мають сторони, інші особи, які брали участь у розгляді справи, особи, питання про права і обов‘язки яких вирішив суд, їх правонаступники.

3. Предметом оскарження можуть бу­ти рішення і ухвали судів, які переглядалися у касаційному порядку. З огляду на це, не можуть бути предемотм перегляду за винятковими обставинами ухвали, які не можуть переглядатися в апеляційному або касаційному порядку.

Стаття 354. Підстави оскарження у зв'язку з винятковими обставинами

1. Судові рішення у цивільних справах можуть бути переглянуті у зв'язку з винятковими обставинами після їх перегляду у касаційному порядку, якщо вони оскаржені з мотивів:

1) неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одного і того самого положення закону;

2) визнання судового рішення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, таким, що порушує міжнародні зобов'язання України.

1. Процесуальний закон визначає дві обставини, які є винятковими обставинами для перегляду справи:

а) неоднакове застосування судом (судами) касаційної інстанції одного і того самого положення закону;

б) визнання судового рішення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, таким, що порушує міжнародні зобов'язання України.

2. У порівнянні з ЦПК 1963р. прослідковуються істотні зміни. По-перше, законодавець відмовився від недостатньо чіткого терміну “неоднозначне застосування закону”. По-друге, маємо істотне звуження підстав для перегляду, адже в попередньому ЦПК підставою для перегляду справи після касаційного розгляду було неоднозначне застосування закону судами загальної юрисдикції, а в чинному кодексі мова йде тільки про неоднакове застосування закону судом (судами) касаційної інстанції.

3. Неоднакове застосування судом касаційної інстанції однієї й тієї самої норми права повинно проявитися у різних справах, однак у подібних правових ситуаціях. Йдеться про застосування, насамперед, норм матеріального права. Однак можливі випадки, коли й неоднакове застосування норм процесуального права може стати підставою для перегляду рішення за винятковими обставинами. Передусім це можливо тоді, коли таке застосування виявилось у судових рішеннях касаційного суду.

4. Визнання судових рішень міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, такими, що порушують міжнародні зобов'язання України може бути підставою для перегляду за винятковими обставинами навіть рішення Верховного Суду України в цивільній справі. Міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, є Європейський суд з прав людини.

Перегляд на цій підставі хоч і може мати більш формальний характер, оскільки рішення Європейського суду підлягають безпосередньому виконанню без "імплементації", однак це важливо для відновлення справедливості і авторитету національної судової системи. Національна судова система повинна бути здатною визнавати свої помилки. Ця підстава для перегляду випливає з Рекомендації №К (2000) 2 щодо перегляду справ і відновленню провадження у справі на внутрішньодержавному рівні у зв'язку з рішеннями Європейського суду з прав людини, схвалена Комітетом міністрів Ради Європи 19 січня 2000 року.