Смекни!
smekni.com

НПКЦПКУ (стр. 191 из 212)

1. За наслідками касаційного розгляду суд постановляє або ухвалу, або рішення. Коментована стаття чітко визначає підстави прийняття відповідної ухвали або рішення.

2. Суд касаційної інстанції ухвалює рішення лише у випадку скасування судових рішень і ухвалення нового, тобто свого рішення або зміни вже існуючого рішення. В усіх інших випадках постановляється ухвала.

Стаття 345. Зміст ухвали суду касаційної інстанції

1. В ухвалі суду касаційної інстанції зазначаються:

1) час і місце її постановлення;

2) найменування суду, прізвища та ініціали головуючого та суддів;

3) найменування справи та імен (найменувань) осіб, які беруть участь у справі;

4) короткий зміст заявлених вимог;

5) посилання на рішення суду першої та апеляційної інстанцій;

6) узагальнені доводи касаційної скарги;

7) мотиви суду з посиланням на закон, яким він керувався;

8) наслідки розгляду касаційної скарги, які формулюються у резолютивній частині із зазначенням висновку суду касаційної інстанції, розподілу судових витрат, строку і порядку набрання ухвалою законної сили та її оскарження. (Частина перша статті 345 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2875-IV від 08.09.2005р.; в редакції Закону № 3570-IV від 16.03.2006р.)

2. У разі відхилення касаційної скарги в ухвалі зазначаються мотиви її відхилення.

3. У разі скасування судового рішення і направлення справи на новий розгляд в ухвалі повинно бути зазначено, які порушення права було допущено судом першої або апеляційної інстанції.

1. Коментована стаття визначає вимоги до змісту ухвали суду касаційної інстанції. Ухвала складається із вступної, описової, мотивувальної та резолютивної частин.

Ухвала суду касаційної інстанції виготовляється в письмовій формі, за змістом повинна відповідати таким вимогам:

- у вступній частині вказують час і місце постановлення ухвали; найменування суду, прізвищ та ініціалів всього складу суду, прізвища та ініціалів секретаря судового засідання; найменування справи та імен (найменувань) осіб, які беруть участь у справі;

- в описовій частині зазначається короткий зміст вимог касаційної скарги і оскаржених судових рішень. Далі зазначаються доводи особи, яка подала касаційну скаргу, виклад доводів та заперечень інших осіб, які беруть участь у справі. Вказуються встановлені судами першої та апеляційної інстанції обставини;

- у мотивувальній частині зазначаються мотиви, з яких виходив суд касаційної інстанції при постановленні ухвали і положення закону, яким він керувався. Тобто мотивувальна частина повинна містити обґрунтування, на підставі якого суд касаційної інстанції дійшов до певних висновків, вказуючи норму матеріального закону, за яким вирішено спірні відносини і норму якого суд застосував. Резолютивна частина рішення повинна містити висновок суду касаційної інстанції, розподіл судових витрат з врахуванням тих витрат які понесли сторони у зв‘язку з веденням справи в суді касаційної інстанції;

- у резолютивній частині рішення вказують строк і порядок набрання ухвалою законної сили ухвали та її оскарження.

На жаль, доводиться констатувати, що ухвали Верховного Суду України часто не містять мотивувальної частини. Часом вона зводиться до слів на кшалт “доводи касаційної скарги висновків місцевого та апеляційного суду не спростовують та не дають підстав для скасування рішення”.

Мотиви відхилення скарги повинні стосуватися усіх і кожного з доводів касаційної скарги. Щодо кожного порушення, на яке покликається скаржник, суд касаційної інстанції, відхиляючи скаргу, зобов‘язаний навести мотиви, якими він керувавався.

Стаття 346. Зміст рішення суду касаційної інстанції

1. У рішенні суду касаційної інстанції зазначаються:

1) час і місце його ухвалення;

2) найменування суду, прізвища та ініціали головуючого та суддів;

3) найменування справи та імен (найменувань) осіб, які беруть участь у справі;

4) короткий зміст заявлених вимог;

5) посилання на рішення суду першої та апеляційної інстанцій, встановлені факти і визначені відповідно до них правовідносини;

6) узагальнені доводи особи, яка подала касаційну скаргу;

7) мотиви, на підставі яких суд касаційної інстанції змінив або скасував судове рішення і ухвалив нове;

8) чи були і ким порушені, не визнані або оспорені права, свободи чи інтереси, за захистом яких мало місце звернення до суду;

9) назва, стаття, її частина, абзац, пункт, підпункт закону, на підставі якого вирішено справу, а також процесуального закону, якими суд керувався;

10) висновок суду про скасування або зміну рішення, задоволення позову або відмову в позові повністю чи частково, вказівку щодо розподілу судових витрат, строку і порядку набрання рішенням законної сили та його оскарження. (Частина перша статті 346 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2875-IV від 08.09.2005р.; в редакції Закону № 3570-IV від 16.03.2006р.)

1. Коментована стаття встановлює вимоги до рішення суду касаційної інстанції. Рішення складається з чотирьох частин: вступної, описової, мотивувальної та резолютивної частин рішення.

- вимоги до вступної та описової частини рішення аналогічні вимогам, які ставляться до вступної та описової частини ухвали суду касаційної інстанції (див. коментар до ст. 345 ЦПК);

- у мотивувальній частині зазначаються мотиви, на підставі яких суд касаційної інстанції змінив або скасував судові рішення і ухвалив нове рішення. Рішення суду має значення не лише для конкретної справи, а й для усіх інших аналогічних справ, у зв‘язку з тим, що воно ухвалюється судом касаційної інстанції. Тому мотивувальна частина рішення повинна бути докладною та не допускати подвійного тлумачення.

- у резолютивній частині викладається висновок суду про скасування чи зміну рішення, задоволення позову або відмову у позові повністю чи частково, строк та порядок набрання рішенням законної сили та його оскарження, а також розподіл судових витрат.

Стаття 347. Оголошення судом касаційної інстанції про

прийняте рішення (ухвалу)

1. Про прийняте рішення (ухвалу) суд касаційної інстанції у судовому засіданні оголошує особам, які беруть участь у справі. (Стаття 347 в редакції Закону № 3570-IV від 16.03.2006 р.)

1. Коментована стаття передбачає участь у судовому розгляді осіб, які беруть участь у справі. Однак якщо особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не викликалися, або викликалися, але не з‘явилися, суд касаційної інстанції ухвалу не оголошує, оскільки нема кому її оголошувати.

В такому випадку текст ухвали (рішення) виготовляється суддею-доповідачем і надсилається особам, які беруть участь у справі.

Стаття 348. Порядок розгляду касаційної скарги, що надійшла

до суду касаційної інстанції після закінчення

касаційного розгляду справи

1. Якщо касаційну скаргу на судове рішення було подано в установлені цим Кодексом строки, але вона надійшла до суду касаційної інстанції після закінчення касаційного розгляду справи або коли строки на подання касаційної скарги у зв'язку з пропущенням їх з поважних причин було поновлено або продовжено і особа, яка подала касаційну скаргу, не була присутня під час розгляду справи, суд касаційної інстанції розглядає таку скаргу за правилами, встановленими цією главою.

2. Залежно від обґрунтованості зазначеної в частині першій цієї статті скарги суд постановляє ухвалу або ухвалює рішення відповідно до статей 345 і 346 цього Кодексу. При цьому за наявності підстав може бути скасовано ухвалу або рішення суду касаційної інстанції. (Частина друга статті 348 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3570-IV від 16.03.2006р.)

1. Після перегляду справи в касаційному порядку, суд касаційної інстанції може знову повернутися до касаційного розгляду. Така ситуація може мати місце у разі прийняття касаційних скарг, поданих після касаційного розгляду справи.

Підстави для повторного перегляду справи у касаційному порядку:

1) якщо касаційну скаргу на судове рішення було подано в установлені строки, але вона надійшла до суду касаційної інстанції після закінчення касаційного розгляду справи. Причина виникнення такої ситуації не має значення. Це може бути помилка пошти, працівників канцелярії Верховного Суду тощо;

2) коли строки на подання касаційної скарги у зв'язку з пропущенням їх з поважних причин було поновлено або продовжено і особа, яка подала касаційну скаргу, не була присутня під час розгляду справи.

Слід зазначити, що у разі пропуску строку касаційного оскарження мова може йти лише про поновлення цього строку, а не його продовження, оскільки цей строк встановлений законом, а не судом.

Повторний перегляд справи в касаційному порядку відбувається за загальними правилами. Однак, на нашу думку, особливості є, зокрема слід враховувати, що особа, яка вже подавала касаційну скаргу, яка була розглянута, не вправі приєднатися до касаційної скарги. Якщо рішення було скасоване і справа була направлена на новий розгляд до суду першої інстанції, то існує ймовірність появи у справі вже нових доказів та виявлення нових обставин, що істотно вливають на правову кваліфікацію.

2. Підстави для повторного касаційного перегляду справи можуть виникнути й тоді, коли справа вже слухається в суді першої інстанції у зв‘язку із скасуванням рішення в касаційному порядку. В такому випадку, якщо суд касаційної інстанції відкрив касаційне провадження, справа витребовується до Верховного Суду України і розгляд справи судом першої інстанції є неможливим.

3. В залежності від обґрунтованості вимог, зазначених у скарзі суд постановляє ухвалу або ухвалює нове рішення. Якщо за результатми повторного касаційного перегляду справи суд дійде висновку про обгрунтованість скарги, він вправі скасувати ухвалу або рішення суду касаційної інстанції.