Смекни!
smekni.com

Конституція України Науково-практичний коментар (стр. 183 из 186)

народу.

Історичне значення Конституції для державотворення в Україні, набуття Українським народом статусу державної нації зумовлюють визначення Дня Конституції України державним святом. Таке конституційне положення зобов'язує державу офіційно відзначати цей день як визначну подію в житті Українського народу, що потребує відповідних урочистих державних заходів

щодо організації свята.

З прийняттям Конституції України ст. 73 Кодексу законів про працю доповнена положенням, згідно з яким День Конституції України є святковим.

Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом Днем Конституції України.

Визначення в Конституції України дня її прийняття державним святом є закономірним результатом конституційного процесу, що відбувався в Україні з часу існування її незалежності. Конституція нормативно закріпила і юридично ствердила історичний факт існування держави Україна в результаті здійснення українською нацією, усім Українським народом права на самовизначення згідно з його суверенною волею, створення національної незалежної і суверенної держави як держави демократичної, соціальної та правової.

З прийняттям Конституції 28 червня 1996 р. почався процес становлення і консолідації громадянського суспільства України 786

Розділ XV. Перехідні положення

Розділ XV Перехідні положення

Закони та інші нормативні акти, прийняті до набуття чинності цією Конституцією, є чинними у частині, що не суперечитьКонституції України.

Верховна Рада України після прийняття Конституції України здійснює повноваження, передбачені цією Конституцією.

Чергові вибори до Верховної Ради України проводяться у березні 1998року.

Чергові вибори Президента України проводяться в останнюнеділю жовтня 1999року.

Президент України протягом трьох років після набуття чинності Конституцією України має право видавати схвалені Кабінетом Міністрів України і скріплені підписом Прем'єр-міністра України укази з економічних питань, не врегульованих законами, з одночасним поданням відповідного законопроекту до Верховної РадиУкраїни в порядку, встановленому статтею 93 цієї Конституції.

Такий указ Президента України вступає в дію, якщо протягом тридцяти календарних днів з дня подання законопроекту (за винятком днів міжсесійного періоду) Верховна Рада України не прийме закон або не відхилить поданий законопроект більшістю від її конституційного складу, і діє до набрання чинності законом, прийнятим Верховною Радою України з цих питань.

Кабінет Міністрів України формується відповідно до цієїКонституції протягом трьох місяців після набуття нею чинності.

Конституційний Суд України формується відповідно до цієїКонституції протягом трьох місяців після набуття нею чинності.788

До створення Конституційного Суду України тлумачення законів здійснює Верховна Рада України.

7. Голови місцевих державних адміністрацій після набуттячинності цією Конституцією набувають статусу голів місцевихдержавних адміністрацій згідно зі статтею 118 цієї Конституції,а після обрання голів відповідних рад складають повноваження голів

цих рад.

8. Сільські, селищні, міські ради та голови цих рад після набуття чинності Конституцією України здійснюють визначені нею повноваження до обрання нового складу цих рад у березні 1998 року.

Районні та обласні ради, обрані до набуття чинності цією Конституцією, здійснюють визначені нею повноваження до сформування нового складу цих рад відповідно до Конституції України.

Районні в містах ради та голови цих рад після набуття чинності цією Конституцією здійснюють свої повноваження відповідно до закону.

9. Прокуратура продовжує виконувати відповідно до чинних законів функцію нагляду за додержанням і застосуванням законів та функцію попереднього слідства до введення в дію законів, що регулюють діяльність державних органів щодо контролю за додержанням законів, та до сформування системи досудового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування.

10. До прийняття законів, що визначають особливості здійснення виконавчої влади в містах Києві та Севастополі відповіднодо статті 118 цієї Конституції, виконавчу владу в цих містахздійснюють відповідні державні адміністрації.

Частина перша статті 99 цієї Конституції вводиться в діюпісля введення національної грошової одиниці – гривні.

Верховний Суд України і Вищий арбітражний суд Україниздійснюють свої повноваження відповідно до чинного законодавстваУкраїни до сформування системи судів загальної юрисдикції в Українівідповідно до статті 125 цієї Конституції, але не довше ніж п 'ятьроків.

Судді всіх судів в Україні, обрані чи призначені до дня набуття чинності цією Конституцією, продовжують здійснювати свої повноваження згідно з чинним законодавством до закінчення строку, на який вони обрані чи призначені.

Судді, повноваження яких закінчилися в день набуття чинності цією Конституцією, продовжують здійснювати свої повноваження протягом одного року.

789

Конституція України

Розділ XV. Перехідні положення

Протягом п'яти років після набуття чинності цією Конституцією зберігається існуючий порядок арешту, тримання підвартою і затримання осіб, підозрюваних у вчиненні злочину, а також порядок проведення огляду та обшуку житла або іншого володіння особи.

Використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формуваньможливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнароднимидоговорами України, ратифікованими Верховною Радою України.

У практиці конституційного законодавства України розділ «Перехідні положення» з'явився вперше. Такого розділу не було у жодній з українських конституцій. Його поява в Конституції України 1996 р. має об'єктивні причини. Головна з них та, що принципово нові положення Конституції України щодо організації суспільства і держави потребують запровадження в життя шляхом здійснення державно-правової реформи протягом певного перехідного періоду.

Можливість суттєвих економічних і політичних перетворень на нових ідеологічних засадах виникла в Україні відразу після набуття нею незалежності. Згідно з Декларацією про державний суверенітет України (1990 р.) після проголошення незалежності усерпні 1991 р. в Україні за короткий час були здійснені докорінні перетворення державності та суспільного життя. Україна стала на шлях розбудови ринкової економіки, розширення кола прав і свобод людини і громадянина та гарантування їх реалізації, структурних змін державно-правових інституцій, запровадження загальновизнаних у світі моделей місцевого самоврядування.

У нових умовах розпочався процес активізації законодавчої діяльності Верховної Ради України. Це був початок державно-правової реформи, яка мала на меті створення в Україні розвиненого громадянського суспільства та демократичної, правової держави. Реалізація положень нової Конституції України підтвердила правильність обраного шляху. Конституція значно розвинула правові ідеї актів перших років незалежності України, визначила ряд принципово нових положень щодо створення в Україні громадянського суспільства і суверенної держави.

Конституція виходить з визнання пріоритету загальнолюдських цінностей, з того, що саме людина, її права, свободи, гідність 790

мають бути в Україні найвищою соціальною цінністю, визнала дію принципу верховенства права в Україні, який став головним фактором визначення пріоритету прав людини і громадянина, а також визнання захисту прав, свобод та гідних умов життя людини головним обов'язком держави і спрямованістю її діяльності. Ці ідеї стали основою визначення в Конституції нового правового статусу органів і посадових осіб державної влади та місцевого самоврядування, закріплення принципу поділу влади, визначення форм стримування та противаг, які мають забезпечити неможливість узурпації влади однією особою, однією партією,

одним органом держави.

Поєднання завдань оновлення відповідно до Основного Закону державної влади з максимальним використанням можливостей існуючої державної влади з метою запровадження Конституції у життя зумовили зміст розділу Конституції «Перехідні положення». Призначення цього розділу і полягає саме в тому, щоб забезпечити максимальне використання можливостей парламенту, Президента, структур виконавчої і судової влади, органів місцевого самоврядування щодо здійснення організованого, поетапного процесу запровадження Конституції у законодавство та існуючу організацію суспільства, державної влади, місцевого самоврядування.

Розділи (глави) з визначенням «Перехідних положень» мають конституції багатьох країн світу, які обрали демократичний шлях розвитку. Такі «перехідні» глави є у пострадянських конституціях Азербайджану, Вірменії, Казахстану, Киргизії, Молдови, Росії а також у конституціях Греції (1975 p.), Іспанії (1976 p.), Італії (1947 p.), Японії (1947 р.) та інших держав.

«Перехідні положення» у Конституції України, як і в конституціях інших країн світу, закріплюють також порядок і строки змши чинного законодавства, строки повноважень посадових осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, обраних чи призначених до набуття чинності новою Конституцією України.

1. Закони та інші нормативні акти, прийняті до набуття чинності цією Конституцією, є чинними у частині, що не суперечить Конституції України.

У пункті, що коментується, закріплено надзвичайно важливе положення, згідно з яким закони та інші нормативні акти, прийняті

791

Конституція України