Смекни!
smekni.com

Конституція України Науково-практичний коментар (стр. 97 из 186)

У випадках, коли діяльність Кабінету Міністрів буде визнана незадовільною, Верховна Рада України може виразити недовіру Прем'єр-Міністру України, окремим членам Кабінету Міністрів або уряду України в цілому. Згідно з ч. З ст. 115 Конституції України прийняття Верховною Радою резолюції недовіри Кабінетові Міністрів України має наслідком відставку уряду України. Відставка Прем'єр-Міністра України має наслідком відставку

всього складу уряду України.

Резолюція недовіри Кабінету Міністрів України приймається більшістю від конституційного складу парламенту України, тобто не менше як 226 голосами народних депутатів України. Прийняття такої резолюції є юридичним фактом початку процедури відставки уряду. Згідно з ч. 6 ст. 115 Конституції України Прем'єр-міністр зобов'язаний подати Президентові України заяву про відставку Кабінету Міністрів за рішенням Президента України чи у зв'язку з прийняттям Верховною Радою України

резолюції недовіри.

415

Конституція України

Розділ IV. Стаття 88

Стабільність уряду має суттєве значення для забезпечення ста більності конституційного ладу, оскільки Кабінет Міністрів України як вищий орган у системі органів виконавчої влади України за-безпечує державний суверенітет та економічну самостійність Ук_ раїни, здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держави вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина, щодо забезпечення обороноздатності і національної безпеки України, громадського порядку тощо. Виходячи з цього в ч. 2 ст. 87 Конституції України встановлюється, що питання про відповідальність Кабінету Міністрів не може розглядатися парламентом України більше одного разу протягом однієї чергової сесії, а також протягом року після схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Ставити питання про відповідальність уряду України раніше ніж через рік після затвердження парламентом України Програми діяльності Кабінету Міністрів було б недоцільно, оскільки це не дало би можливості стабільно працювати уряду над виконанням урядової програми, яка затверджена парламентом. Такий підхід українського законодавця щодо регламентації цього питання відповідає зарубіжній практиці конституціоналізму, насамперед європейській.

Стаття 88. Верховна Рада України обирає зі свого складу Голову Верховної Ради України, Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України та відкликає їх.

Голова Верховної Ради України:

веде засідання Верховної Ради України;

організовує підготовку питань до розгляду на засіданнях Верховної Ради України;

підписує акти, прийняті Верховною Радою України;

представляє Верховну Раду України у зносинах з іншими органами державної влади України та органами влади інших держав;

5) організовує роботу апарату Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України здійснює повноваження, передбачені цією Конституцією, у порядку, встановленому законом про регламент Верховної Ради України.

Коментована стаття закріплює питання, пов'язані із формуванням керівного складу українського парламенту, та основні повноваження Голови Верховної Ради України.

416

Частина 1 коментованої статті визначає осіб, які належать до керівного складу Верховної Ради України, – Голова Верховної ради України, Перший заступник і заступник Голови Верховної Ради України. Чітке конституційне закріплення переліку цих посадових осіб та визначення кількості заступників Голови Верховної Ради України є гарантією від необгрунтованого розширення складу парламентського керівництва.

Конституційно визначено, що ці посадові особи обираються лише зі складу Верховної Ради, тобто вони повинні бути народними депутатами України, і ніякі інші посадові особи, керівники органів публічної влади чи пересічні громадяни не можуть претендувати і бути обраними на ці посади.

Загальний порядок і детальна процедура обрання Голови Верховної Ради України, його Першого заступника і заступника закріплені Регламентом Верховної Ради України. Згідно з Регламентом Голова Верховної Ради і його заступники обираються Верховною Радою на строк її повноважень таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів. При цьому вибори Першого заступника та заступника Голови Верховної Ради України можуть проводитися одночасно з виборами Голови Верховної Ради, якщо до початку чи під час розгляду цього питання між депутатськими фракціями (групами) буде досягнута домовленість про вибори цих посадових осіб «у пакеті» .

Обрання парламентського керівництва проходить у кілька етапів. На першому етапі відбувається висунення кандидатів. До початку обговорення висунутих кандидатур у депутатських групах (фракціях) Секретаріат Верховної Ради поширює серед депутатів інформаційні матеріали про кожного кандидата, що надійшли від комісії, до компетенції якої входять питання депутатської етики. Перелік інформаційних даних повинен бути однаковим для всіх

кандидатів.

Після цього представлені кандидатури попередньо обговорюються в депутатських групах (фракціях), а потім на засіданні Верховної Ради України. За процедурним рішенням Верховної Ради кандидатури обговорюються на пленарному засіданні окремо по кожній посаді або всі разом.

До бюлетеня для таємного голосування включаються всі кандидатури, яких було висунуто у встановленому порядку і які дали зго-Ду балотуватися. Бюлетені для таємного голосування у кількості, що

417

Конституція України

Розділ IV. Стаття 88

відповідає фактичній кількості депутатів, за встановленою Ben ховною Радою формою, виготовляються під контролем Лічильної комісії, яка формується на пленарному засіданні після обговорення кандидатів. Лічильна комісія визначає час, місце і порядок проведення голосування, про що вона повідомляє народних депутатів. Голосування проводиться народними депутатами у кабіні (приміщенні) для таємного голосування.

Якщо жоден кандидат не одержить при першому голосуванні 226 голосів, проводиться повторне голосування щодо двох кандидатур, які одержали найбільшу кількість голосів при першому голосуванні. Якщо внаслідок вибуття кандидатів з балотування залишається один кандидат, повторне голосування проводиться щодо нього.

Про обрання Голови Верховної Ради України, його Першого заступника та заступника Верховна Рада приймає постанови. У разі, коли жодного з кандидатів на посади Голови Верховної Ради України та його заступників не було обрано, проводяться нові вибори.

Частина 1 коментованої статті закріплює можливість відкликання з посади Голови Верховної Ради України, Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України. При цьому встановлюється, що відкликання з посади зазначених осіб здійснюється Верховною Радою України. Тобто ініціювання цього питання і відкликання з посади парламентського керівництва може проводитися тільки народними депутатами України і лише шляхом колегіального вирішення питання про відкликання. Підстави і процедура відкликання зазначених посадових осіб передбачені відповідними положеннями Регламенту Верховної Ради України.

Згідно з Регламентом Верховної Ради України Голова Верховної Ради України, його Перший заступник і заступник можуть бути в будь-який час відкликані Верховною Радою на їх прохання, а також у зв'язку з їх незадовільною роботою на цих посадах або через інші обставини, що унеможливлюють виконання ними своїх обов'язків, у тому числі внаслідок порушення вимог несумісництва. Слід зазначити, що крім загальних вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, закріплених у ст. 78 Конституції України, Регламент Верховної Ради встановлює, що Голова Верховної Ради України і його заступники не можуть вико-418

нурати будь-яку іншу оплачувану роботу (крім наукової, викладацької чи іншої творчої у поза робочий час), а також входити до складу правління чи ради підприємства або об'єднання громадян, що має на меті одержання прибутків. Підкреслюється також, що дострокове припинення депутатських повноважень Голови Верховної Ради України чи його заступників одночасно припиняє і їх повноваження як керівників парламенту.

Пропозиції про відкликання Голови Верховної Ради України, його Першого заступника і заступника можуть вноситися за їх особистими письмовими заявами (стосовно заступників – також за письмовою заявою Голови Верховної Ради) і не менш як 1/3 депутатів від їх конституційного складу за їх підписами. Питання про відкликання зазначених осіб не потребує підготовки в комітетах Верховної Ради, але Регламентом передбачена можливість створення тимчасової контрольної чи слідчої комісії для збирання чи перевірки інформації, що стосується питання про відкликання. Рішення щодо включення до порядку денного сесії Верховної Ради питання про відкликання Голови Верховної Ради чи його заступників приймається на пленарному засіданні парламенту.