Смекни!
smekni.com

Конституція України Науково-практичний коментар (стр. 184 из 186)

Розділ XV. Перехідні положення

до набуття чинності новою Конституцією, є обов'язковими у частині, що не суперечить Конституції. Це положення означає, що протягом певного часу в Україні продовжена дія законів та інших нормативно-правових актів, як тих, що прийняті до, так і після проголошення незалежності України. Одночасне скасування всіх цих законів неможливе і недоцільне. Необхідні науково-експертний перегляд усього масиву чинного законодавства, виявлення у ньому прогалин і суперечностей щодо нової Конституції, неякісних, неефективних законів із метою якнайшвидшого їх оновлення.

Процес оновлення законодавства розпочався в Україні відразу після проголошення нею незалежності. З липня 1990 р. (з дня проголошення Декларації про державний суверенітет України) по вересень 2003 р. включно було прийнято більше 2000 законів. Тільки за рік після прийняття Конституції були прийняті такі важливі законодавчі акти, як закони України «Про Конституційний Суд України», «Про Рахункову палату», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про звернення громадян», «Про вибори народних депутатів України» та ін. Напружена законотворча діяльність продовжується і в даний час.

Прийняття Конституції створило основу для широкої кодифікації чинного законодавства. Були прийняті новий Кримінальний кодекс України, Цивільний кодекс України, Господарський кодекс України, Земельний кодекс України, Податковий кодекс України, внесені також суттєві зміни до інших кодифікованих актів.

Найближчим часом процес оновлення законодавства набуде ще більшого розвитку. Мають бути прийняті закони «Про Кабінет Міністрів України», «Про Регламент Верховної Ради України», «Про комітети Верховної Ради України», «Про міністерства та інші центральні органи виконавчої влади» та ін.

Однак завершення реформи законодавства в Україні ще попереду. Тому в інтересах суспільства і кожного громадянина надзвичайно важливо, щоб усі діючі в Україні закони, інші нормативно-правові акти протягом найближчого часу були підпорядковані принципу конституційності, тобто діяли тільки ті норми, які не суперечать Конституції України. Саме це і передбачене у «Перехідних положеннях».

2. Верховна Рада України після прийняття Конституції України здійснює повноваження, передбачені цією Конституцією.

792

Чергові вибори до Верховної Ради України проводяться у березні 1998 року.

Згідно з цим пунктом обрана до прийняття Конституції Верховна Рада України продовжувала діяти і здійснювати повноваження, передбачені новою Конституцією України, до наступних чергових виборів до парламенту, які були проведені у березні 1998 р.

Пункт 2 «Перехідних положень» повністю реалізовано, а тому коментуванню не підлягає.

3. Чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю жовтня 1999 року.

Згідно з цим пунктом повноваження Президента України після прийняття Конституції зберігалися до нових виборів, тобто протягом усього передбаченого Законом України «Про Президента України» строку, на який його обрано. Вибори були призначені і пройшли в останню неділю жовтня 1999 р.

Коментований пункт «Перехідних положень» реалізовано і його коментування недоцільно.

4. Президент України протягом трьох років після набуття чинності Конституцією України має право видавати схвалені Кабінетом Міністрів України і скріплені підписом Прем'єр-міністра України укази з економічних питань, не врегульованих законами, з одночасним поданням відповідного законопроекту до Верховної Ради України в порядку, встановленому статтею 93

цієї Конституції.

Такий указ Президента України вступає в дію, якщо протягом тридцяти календарних днів з дня подання законопроекту (за винятком днів міжсесійного періоду) Верховна Рада України не прийме закон або не відхилить поданий законопроект більшістю від її конституційного складу, і діє до набрання чинності законом, прийнятим Верховною Радою України з цих питань.

Згідно з пунктом, що коментується, Президент України протягом трьох років після набуття чинності Конституцією мав право видавати схвалені Кабінетом Міністрів і скріплені підписом Прем'єр-міністра укази з економічних питань, не врегульованих законами.

793

Конституція України

Нова Конституція, реалізуючи принцип поділу влади, визначила єдиним органом законодавчої влади Верховну Раду і не передбачила її права делегувати свої повноваження іншим органам і посадовим особам.

За Конституцією акти Президента України приймалися тільки на основі та на виконання Конституції і законів України. Таким чином, норма п. 4 «Перехідних положень» є надзвичайною, не передбаченою нормами Конституції про правовий статус Верховної Ради і Президента і мала тимчасовий характер.

На сьогодні Президент України, у зв'язку з вичерпанням трирічного терміну після набуття чинності Конституцією України, втратив право видавати схвалені Кабінетом Міністрів України і скріплені підписом Прем'єр-міністра України укази з економічних питань, не врегульованих законами, з одночасним поданням відповідного законопроекту до Верховної Ради України в порядку, встановленому статтею 93 цієї Конституції, тому коментувати більш докладно даний пункт «Перехідних положень» недоцільно.

5. Кабінет Міністрів України формується відповідно до цієї Конституції протягом трьох місяців після набуття нею чинності.

У цьому пункті передбачалось формування Кабінету Міністрів відповідно до нової Конституції протягом трьох місяців після набуття нею чинності. На відміну від норм Конституційного Договору Конституція встановила новий порядок формування Кабінету Міністрів. Згідно з Конституцією Президент призначає Прем'єр-міністра за згодою більш ніж половини від конституційного складу Верховної Ради, персональний склад Кабінету Міністрів призначається Президентом за поданням Прем'єр-міністра.

Встановлення у «Перехідних положеннях» короткого тримісячного строку формування Кабінету Міністрів було зумовлено необхідністю якнайшвидшого впровадження у життя Конституції, прискореного вирішення завдань економічної реформи та програм соціального і культурного розвитку країни.

6. Конституційний Суд України формується відповідно до цієї Конституції протягом трьох місяців після набуття нею чинності. До створення Конституційного Суду України тлумачення законів здійснює Верховна Рада України.

794

Розділ XV. Перехідні положення

Пункт, що коментується, передбачав формування Конституційного Суду протягом трьох місяців після набуття чинності Конституцією.

Згідно з Конституцією Президент, Верховна Рада та з'їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного Суду строком на 9 років.

Даний пункт своєчасно запроваджений у життя. Протягом вересня – жовтня 1996 р. Конституційний Суд було сформовано. 16 жовтня 1996 р. Верховною Радою прийнятий Закон «Про Конституційний Суд України», в якому конкретизовані основи конституційного судоустрою та конституційного провадження. Керуючись Конституцією та цим Законом, Конституційний Суд з січня 1997 р. розпочав свою діяльність.

Функцією Конституційного Суду є також тлумачення законів. Із цим пов'язана ч. 2 п. 6 «Перехідних положень», яка передбачає, що до створення Конституційного Суду тлумачення законів здійснює Верховна Рада. Цією нормою «Перехідні положення» закріпили існуючий до прийняття Конституції порядок тлумачення законів, визначений Регламентом Верховної Ради. Після сформування Конституційного Суду України повноваження щодо тлумачення законів перейшли до його компетенції. (Стосовно цього пункту див. коментар до статей 147–153 Конституції України.)

7. Голови місцевих державних адміністрацій після набуття чинності цією Конституцією набувають статусу голів місцевих державних адміністрацій згідно зі статтею 118 цієї Конституції, а після обрання голів відповідних рад складають повноваження голів цих рад.

Цей пункт «Перехідних положень» визначав порядок набуття статусу голів місцевих державних адміністрацій головами обласних, Київської, Севастопольської міських, районних у містах Києві та Севастополі і районних державних адміністрацій, які одночасно були головами відповідних рад та призначені Президентом України відповідно до ст. 46 Конституційного Договору між Верховною Радою України та Президентом України.

Необхідність цього застереження викликана передусім тим, що Конституція України (на відміну від Конституційного Дого-

795

Конституція України

Розділ XV. Перехідні положення

вору), з одного боку, дещо змінила порядок призначення та звільнення з посади голів місцевих державних адміністрацій, а з іншого – заборонила керівникам місцевих органів виконавчої влади суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, в тому числі на посаді голови відповідної ради.

Оскільки Конституція не передбачає суміщення посади голови місцевої державної адміністрації з посадою голови відповідної ради, то згідно з вимогами коментованого пункту голови місцевих державних адміністрацій після набуття чинності Основним Законом мали скласти повноваження голів відповідних рад після обрання їх (голів) у порядку, передбаченому п. 4 ст. 141 Конституції України. Процес обрання голів районних і обласних рад згідно з п. 11 «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України від 21 травня 1997 р. «Про місцеве самоврядування в Україні» закінчився через два місяці після набрання чинності згаданим законом.

Це правило не поширювалося на голів районних і обласних рад, які не суміщали свої посади з посадами керівників місцевих органів виконавчої влади і були обрані безпосередньо населенням районів і областей до набуття чинності Конституцією.

8. Сільські, селищні, міські ради та голови цих рад після набуття чинності Конституцією України здійснюють визначені нею повноваження до обрання нового складу цих рад у березні 1998 року.