Смекни!
smekni.com

Банківське право України (Селіванов) (стр. 83 из 83)

Останнім часом у всіх європейських країнах активно прийма­ється спеціальне законодавство в сфері боротьби з «відмиванням» капіталів. Як зазначалося, це пов'язано з удосконаленням право­вого регулювання цих питань на міжнародному рівні. У зв'язку з цим основним зобов'язанням для кредитних установ та інших фінансових посередників є встановлення особистості своїх клієн­тів та особистості третіх осіб, на користь яких вони мають намір діяти. Крім того, кредитні установи повинні повідомляти спеці­альним адміністративним органам про суми, що викликають пі­дозру щодо проведення розрахунків, які можуть бути пов'язані з наркотиками чи іншими злочинними видами діяльності. Профе­сійна таємниця банкірів має обмеження, і в разі проведення бан­ком явно сумнівної операції без повідомлення про це компетент­них органів банк та його службовці можуть бути притягнуті до відповідальності.

Варто зауважити, що законодавство багатьох країн передба­чає не тільки наявність зобов'язань щодо збереження банківської таємниці, а й застосування певних санкцій за порушення поряд­ку використання інформації, що становить зміст цієї таємниці. При цьому основними санкціями є накладення досить високих штрафів та позбавлення свободи на певний строк.

Література

1. Бубнов И. Л., Беляев А. Е. Правовое регулирование банковской тай­ни // Информационно-аналитическиє материальї // Научно-исследо-вательский институт ЦБ РФ. — М, 1997. — Вьт. 4(17).

2. Гавальда К., Стуфле Ж. Банковское право. Учреждения. Счета. Опе-рации. Услуги. — М., 1996.

3. Олейник О. М. Основьі банковского права. — М., 1997.