Смекни!
smekni.com

Екологічне право 1 (стр. 100 из 139)

Перерозподіл земельних ділянок лісового фонду та лісових ре­сурсів (передача їх від одного лісокористувача іншому).

Вилучення земельних ділянок лісового фонду з користування та вилучення лісових ресурсів з користування. Ці дії у межах своїх по­вноважень здійснюють ради усіх рівнів щодо земельних ділянок лісового фонду, які можуть вилучатися у лісокористувачів для дер­жавних або громадських потреб; у разі припинення права користу­вання цими ділянками під час ліквідації підприємств, установ, ор­ганізацій; у разі здійснення таких користувань з порушеннями ви­мог лісового законодавства. Вилучення лісових ресурсів з користу­вання здійснюється органами, які видали спеціальний дозвіл на та­ке користування у випадках закінчення строку користування, доб­ровільної відмови від лісокористування, порушення вимог щодо використання лісових ресурсів. У разі незгоди з винесенням рішень щодо припинення права користування земельними ділянками лісо­ вого фонду та припинення права лісокористування спори вирішу­ються у судовому порядку.

Ведення державного обліку лісів і державного лісового кадастру

Відповідно до ст. 96 Лісового кодексу України з метою забезпе­чення ефективної організації охорони і захисту лісів, раціонального використання лісового фонду, відтворення лісів, здійснення систе­матичного контролю за якісними і кількісними змінами в лісовому фонді ведуться державний облік лісів і державний лісовий кадастр (далі — державний лісовий кадастр). Згідно з Порядком ведення дер­жавного обліку лісів і державного лісового кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 1995 р. № 767', Інструкцією про порядок ведення державного лісового када­стру і первинного обліку лісів, затвердженої наказом Мінлісгоспу від 15 листопада 1995 р. № 1342, державний лісовий кадастр включає си­стему відомостей про правовий режим лісового фонду, розподіл йо­го між користувачами, поділ лісів за групами та віднесення їх до ка­тегорії захищеності, інші дані, що характеризують кількісний, якісний стан та економічну оцінку лісового фонду. Ведеться держав­ний лісовий кадастр державними органами лісового господарства за єдиною для усіх лісів системою за рахунок державного бюджету.

Документація державного лісового кадастру ведеться на основі даних державного земельного кадастру, матеріалів лісовпорядку­вання, інвентаризації, обстежень і первинного обліку лісів та вико­ристання таких документів: рішень про надання в користування зе­мель лісового фонду або їх вилучення; зміну категорій захищеності і груп лісів; актів огляду місць рубок; актів технічного приймання лісових культур; актів переведення не вкритих лісовою рос­линністю земель у вкриті лісовою рослинністю землі; актів натур­ного обстеження у разі зміни категорії земель у результаті госпо­дарської діяльності, стихійних явищ та інших факторів.

Документація державного лісового кадастру країни понов­люється один раз на п'ять років підприємствами, установами, ор­ганізаціями і громадянами, що мають у постійному користуванні землі лісового фонду, і подається державному лісогосподарському підприємству, в зоні якого розташовані землі лісового фонду.

Державні органи лісового господарства відповідного регіону пе­ревіряють повноту і достовірність державної облікової інформації, формують зведені дані державного лісового кадастру і передають до центрального органу виконавчої влади з питань лісового господар­ства, який узагальнює дані в цілому по країні. Зведена документація державного лісового кадастру підготовляється центральним органом виконавчої влади з питань лісового господарства і по­дається до Кабінету Міністрів України та Мінекономіки.

Центральний орган виконавчої влади з питань лісового госпо­дарства систематизує та зберігає документацію державного лісового кадастру, готує та видає інформаційні матеріали про лісовий фонд, а також здійснює державний контроль за додержанням встановле­ного порядку ведення документації державного лісового кадастру.

Лісовпорядкування

Лісовпорядкування — це територіальна просторова організація лісів для їх раціонального використання і охорони.

Відповідно до ст. 93 Лісового кодексу України лісовпорядкуван­ня — це система державних заходів, спрямованих на забезпечення ефективної охорони і захисту, раціональне використання, підви­щення продуктивності лісів та їх відтворення, оцінку лісових ре­сурсів, а також підвищення культури ведення лісового господарст­ва. Лісовпорядкування включає в себе такі лісовпорядні дії: визна­чення меж і внутрішньогосподарську організацію території лісого­сподарських підприємств державних органів лісового господарства, території інших постійних лісокористувачів; виконання топографо-геодезичних робіт і спеціального картографування лісів; виявлення деревостанів, їх стану, якісних і кількісних характеристик лісових ресурсів; виявлення деревостанів, що потребують рубок; проведен­ня пов'язаних з веденням лісового господарства заходів з віднов­лення лісів і лісорозведення, меліорації, охорони та захисту лісів тощо, а також визначення порядку і способів проведення цих робіт; обгрунтування поділу лісів на групи і віднесення їх до кате­горій захищеності; обчислення розрахункової лісосіки, обсягів ру­бок, пов'язаних з веденням лісового господарства, та обсягів вико­ристання інших видів лісових ресурсів; визначення обсягів робіт з відновлення лісів і лісорозведення, охорони лісів від пожеж, захи­сту від шкідників і хвороб, а також інших лісогосподарських робіт;

лісобіологічні та інші обстеження і дослідження; авторський нагляд за здійсненням розроблених під час лісовпорядкування заходів, а також інші лісовпорядні дії.

За матеріалами лісовпорядкування для підприємств, організацій та установ, що ведуть лісове господарство, складаються і затверд­жуються державними органами відповідні проекти, які є основою для ведення лісового господарства і здійснення лісокористування.

Лісовпорядкування проводиться на всій території України дер­жавними лісовпорядними службами за кошти державного бюджету і за єдиною системою в порядку, встановленому центральним ор­ганом виконавчої влади з питань лісового господарства за погод­женням з центральним органом виконавчої влади з питань охоро­ни навколишнього природного середовища.

Контроль за використанням, відтворенням, захистом та охороною лісів

Контроль за використанням, відтворенням, захистом та охоро­ною лісів полягає у забезпеченні додержання всіма державними і громадськими органами, підприємствами, установами, ор­ганізаціями та громадянами встановленого порядку користування лісами, правил ведення лісового господарства, відтворення лісів, їх обліку та охорони, а також інших правил і норм, передбачених лісовим законодавством.

За суб'єктним складом контроль за використанням, відтворен­ням, захистом та охороною лісів поділяють на державний, гро­мадський та виробничий.

У свою чергу, державний контроль у цій галузі є загальним і спеціальним.

Загальний державний контроль за використанням, відтворен­ням, захистом та охороною лісів у межах повноважень, визначених лісовим та іншим законодавством, здійснюють Кабінет Міністрів України, Уряд Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, інші місцеві органи державної виконавчої влади, органи місцевого та регіонального са­моврядування.

Зокрема, Кабінет Міністрів України визначає порядок діяль­ності органів державної влади щодо організації охорони, захисту, використання та відтворення лісів; затверджує такси для обчислен­ня розміру стягнень за шкоду, заподіяну лісовому господарству по­рушенням лісового законодавства; приймає рішення про обмежен­ня або тимчасове припинення діяльності підприємств, установ і організацій в разі порушення ними лісового законодавства;

вирішує інші питання у галузі контролю за використанням, відтво­ренням, захистом та охороною лісів.

Важлива роль у здійсненні контролю у цій галузі належить дер­жавним органам надвідомчого комплексного управління — Міністерству екології та природних ресурсів України і його орга­нам на місцях. Контрольні функції в галузі використання, відтво­рення, захисту та охорони лісів здійснює створена в системі цент­рального органу виконавчої влади з питань охорони навколишньо­го природного середовища Державна екологічна інспекція, Поло­ження про яку затверджене постановою Кабінету Міністрів Ук­раїни від 2 березня 1998 р. № 244.

Спеціальний контроль у галузі ведення лісового господарства в усіх лісах здійснює Державний комітет лісового господарства Ук­раїни та його органи на місцях.

Громадський контроль за використанням, відтворенням, захистом та охороною лісів здійснюється громадськими інспекторами охорони навколишнього природного середовища. Повноваження громадських інспекторів визначаються Положенням про громадських інспекторів


з охорони навколишнього природного середовища, затвердженим на­казом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 5 липня 1999 р. № 150.