Смекни!
smekni.com

Екологічне право 1 (стр. 114 из 139)

Зокрема, до компетенції органів Міністерства екології та при­родних ресурів України належить: а) спостереження за станом ат­мосферного повітря за хімічними, радіаційними, фізичними і біологічними показниками; б) збір, зберігання, пошук і обробка інформації про стан атмосферного повітря; в) прогнозування і ви­явлення тенденцій зміни цього стану. Ці органи зобов'язані нада­вати зацікавленим державним і громадським органам, підприємствам, установам і організаціям систематичну інформацію та прогнози про рівні забруднення атмосфери під впливом госпо­дарської діяльності і метеорологічних умов.

Збір, обробка, збереження та аналіз інформації про стан атмо­сферного повітря здійснюються у рамках єдиної державної систе­ми моніторингу довкілля органами Міністерства екології та при­родних ресурсів України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, а та­кож підприємствами, установами і організаціями, діяльність яких призводить або може призвести до погіршення стану атмосферно­го повітря'.

Крім державного контролю в галузі використання і охорони ат­мосферного повітря, здійснюється виробничий та громадський контроль.

Виробничий контроль за охороною атмосферного повітря здійснюється підприємствами, установами, організаціями, їх струк­турними підрозділами з охорони природи і раціонального викори­стання природних ресурсів у процесі господарської та іншої діяль­ності, якщо вона шкідливо впливає або може вплинути на стан ат­мосферного повітря.

Громадський контроль у галузі охорони атмосферного повітря здійснюється громадськими інспекторами з охорони навколишньо­го природного середовища відповідно до Положення про громадсь­ких інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, затвердженого наказом Мінекобезпеки від 5 липня 1999 р.'

§ 3. Правові заходи охорони атмосферного повітря

Атмосфероохоронне законодавство передбачає систему право­вих заходів дозвільного, заборонного, стимулюючого та іншого ха­рактеру, які забезпечують охорону атмосферного повітря від за­бруднення, шкідливого впливу фізичних та біологічних факторів на нього тощо.

З метою забезпечення охорони стану і складу атмосферного повітря Законом України «Про охорону атмосферного повітря» (ст. 13) встановлена дозвільна система регулювання викидів в атмо­сферу, що породжує відповідні правові наслідки. Викиди забруд­нюючих речовин у атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися тільки за дозволами, які видаються органа­ми Міністерства екології та природних ресурсів України. Обсяги цих викидів визначаються на основі нормативів граничне допусти­мих викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря. Поря­док видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин у атмосфер­не повітря стаціонарними джерелами встановлюється постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 1995 р. № 3642, а також Порядком розгляду документів та умовами видачі дозволів на ви­киди в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, затвердже­ним наказом Мінекобезпеки України від 29 грудня 1995 р. № 1543.

Діяльність, пов'язана з порушенням умов та вимог щодо ви­кидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря і шкідливого впливу фізичних та біологічних факторів на нього, передбачених відповідними дозволами, може бути обмежена, тимчасово заборо­нена (зупинена) або припинена Кабінетом Міністрів України, Уря­дом Автономної Республіки Крим, місцевими органами державної виконавчої влади. Міністерством екології та природних ресурсів України, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування в межах їх компетенції відповідно до законодавства України.

До правових заходів охорони атмосферного повітря належить регулювання шкідливого впливу фізичних та біологічних факторів на атмосферне повітря'. Рівні шкідливого впливу фізичних та біологічних факторів на атмосферне повітря встановлюються на основі нормативів, а у випадках, коли на них видано дозволи, по­винні дотримуватися й інші вимоги, передбачені цим дозволом. Дозволи видаються Міністерством охорони здоров'я України, Міністерством екології та природних ресурсів України та їх органа­ми на місцях з урахуванням порядку затвердження нормативів гра-нично допустимих шкідливих впливів фізичних та біологічних фак­торів на атмосферне повітря, який передбачений ст. 8 Закону Ук­раїни «Про охорону атмосферного повітря».

Місцеві органи державної виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні своєї діяльності зобов'язані вживати необхідних за­ходів із запобігання та недопущення перевищення встановлених рівнів акустичного, електромагнітного, іонізуючого та іншого шкідливого фізичного та біологічного впливу на атмосферне повітря і здоров'я людини.

Згідно зі ст. 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняються шкідливі впливи на атмосферне повітря, для яких не встановлено відповідних нормативів екологічної безпе­ки. 'У виняткових випадках такі впливи допускаються тимчасово лише з дозволу Міністерства екології та природних ресурсів Ук­раїни та Міністерства охорони здоров'я України за умови, що за цей період буде встановлено відповідний норматив та вжито не­обхідних заходів з охорони атмосферного повітря.

Законодавство про охорону атмосферного повітря зобов'язує підприємства, установи і організації, викиди забруднюючих речо­вин або шкідливі впливи фізичних та біологічних факторів яких при перевищенні встановлених граничних нормативів, аваріях та несприятливих метеорологічних умовах можуть призвести до над­звичайних екологічних ситуацій, мати заздалегідь розроблені спеціальні заходи з охорони атмосферного повітря, погоджені з ор­ганами Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства охорони здоров'я України, місцевими органами дер­жавної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Закон України «Про охорону атмосферного повітря» зобов'язує керівників підприємств, установ і організацій при виникненні та­ких надзвичайних екологічних ситуацій повідомити про це органи, які здійснюють державний контроль у галузі охорони атмосферно­го повітря і вжити заходів щодо охорони атмосферного повітря та ліквідації причин і наслідків його забруднення (ст. 17 Закону).

У законодавстві України містяться приписи, які спрямовані на регулювання діяльності, що впливає на погоду і клімат. Діяльність, спрямована на штучні зміни стану атмосфери і атмосферних явищ у господарських цілях, може здійснюватися підприємствами, уста­новами і організаціями тільки за дозволом Міністерства екології та природних ресурсів України та за погодженням з місцевими орга­нами державної влади, органами місцевого самоврядування.

Підприємства, установи і організації відповідно до міжнародних угод зобов'язані скорочувати і в подальшому повністю припинити виробництво і використання хімічних речовин, що шкідливо впли­вають на озоновий шар, а також скорочувати викиди діоксиду вуг­лецю та інших речовин, накопичення яких у атмосферному повітрі може призвести до негативних змін клімату.

Законодавством визначено комплекс вимог щодо охорони ат­мосферного повітря від забруднення автотранспортними та інши­ми пересувними засобами і установками та попередження впливу їх фізичних факторів.

Атмосфероохоронне законодавство України забороняє вироб-чицтво та експлуатацію транспортних й інших пересувних засобів . установок, у яких вміст забруднюючих речовин у відпрацьованих •ізах перевищує нормативи або рівні шкідливого впливу фізичних факторів (ст. 19 Закону).

Особливу увагу законодавство України приділяє охороні атмо­сферного повітря при застосуванні засобів захисту рослин, міне­ральних добрив та інших препаратів. Так, зокрема переліки засобів захисту рослин, стимуляторів їх росту, мінеральних добрив та інших препаратів, використання яких дозволяється в господарській діяльності, а також способи їх застосування погоджуються з Міністерством охорони здоров'я України та Міністерством екології та природних ресурсів України.

При створенні нових препаратів повинні розроблятися норма­тиви граничне допустимих концентрацій і методи визначення за­лишкової кількості цих препаратів у атмосферному повітрі. Закон України «Про охорону атмосферного повітря» зобов'язує підприємства, установи та організації, а також громадян дотриму­ватися правил транспортування, зберігання і застосування засобів захисту рослин, стимуляторів їх росту, мінеральних добрив та інших препаратів, щоб не допустити забруднення атмосферного повітря (ст. 20 Закону).

Законодавством визначено комплекс вимог щодо охорони ат-; мосферного повітря при видобуванні корисних копалин та про-• веденні вибухових робіт. Видобування корисних копалин та про­ведення вибухових робіт повинні проводитися з дотриманням правил щодо відвернення або зниження рівнів забруднення атмосферного повітря способами, які погоджуються з Міністерством екології та природних ресурсів України, Міністерством охорони здоров'я та іншими органами відповідно до законодавства Ук* раїни. Одночасно забороняється розміщення в населених пунк­тах нових териконів і відвалів, які можуть бути джерелами за­бруднення атмосферного повітря або іншого шкідливого впливу на нього.

Важливого значення набуває такий напрямок охорони атмо­сферного повітря, як захист його від забруднення виробничими, побутовими та іншими відходами. Зокрема, складування, зберіган­ня або розміщення виробничого, побутового сміття та інших відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря пи­лом, шкідливими газоподібними речовинами та речовинами з не­приємним запахом або іншого шкідливого впливу, допускається лише за наявності спеціального дозволу і на територіях, визначе­них місцевими органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування у межах встановлених ними лімітів з до­держанням нормативів екологічної безпеки і за можливості їх по­дальшого господарського використання. При цьому не допус­кається спалювання зазначених відходів на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, ко­ли це здійснюється з використанням спеціальних установок з до­держанням вимог щодо охорони атмосферного повітря. Одночасно законодавство зобов'язує власників або уповноважені ними органи управління підприємств, установ і організацій забезпечувати пере­робку, утилізацію та своєчасне вивезення відходів, які забруднюють атмосферне повітря, на підприємства, що використовують їх як си­ровину, або на спеціальні звалища.