Смекни!
smekni.com

Екологічне право 1 (стр. 131 из 139)

Для населених пунктів з кількістю населення більш ніж 1 млн чоловік зелені зони встановлюються за індивідуальними проектами.

Залежно від санітарних і кліматичних умов допускається збільшення чи зменшення площі лісів зелених зон не більш як на 15 відсотків.

У лісостеповій і степовій лісорослинних зонах з лісистістю 2 відсотки і менше до лісопаркової частини належить уся площа лісів зеленої зони. Для забезпечення використання й охорони рек­реаційних зон навколо них влаштовуються особливі захисні зе­мельні ділянки лісового фонду радіусом 0,5 кілометра'.

§ 3. Особливості управління в галузі використання та охорони рекреаційних зон

Управління в галузі використання й охорони рекреаційних зон є різновидом суспільних відносин управління в галузі екології, от­же йому притаманні всі властивості останнього.

До органів управління, використання і охорони рекреаційних зон належать органи загального державного управління, органи місцевого самоврядування та органи громадського управління.

Загальне державне управління здійснюють Президент України, Кабінет Міністрів України, Уряд Автономної Республіки Крим, об­ласні (міські) та районні державні адміністрації. До їх компетенції належить:

— прийняття рішень про організацію рекреаційних зон держав­ного, місцевого значення та встановлення їх режиму;

— координація діяльності міністерств, відомств, інших установ, підприємств та організацій у питаннях використання і охорони ре­креаційних зон;

— погодження поточних та перспективних планів роботи підприємств, установ та організацій, які користуються рекре­аційними зонами для здійснення своєї діяльності;

— інші повноваження, передбачені чинним законодавством. Спеціальне державне управління здійснюють центральний орган виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного се­редовища, Міністерство охорони здоров'я, центральний орган ви­конавчої влади з питань проведення земельної реформи, забезпе­чення раціонального використання та охорони земельних ресурсів, центральний орган виконавчої влади з питань водного господарст­ва та інші. Їхні повноваження в галузі використання та охорони ре­креаційних зон в основному збігаються з їхніми загальними повно­важеннями і визначаються спеціальними положеннями про зазна­чені органи.

На місцевому та регіональному рівнях управління в галузі вико­ристання й охорони рекреаційних зон здійснюють місцеві ради або їх виконавчі органи, якщо їм радами було делеговано частину своїх повноважень. Компетенція цих органів встановлена екологічним законодавством.

Громадське управління здійснюється Українським товариством охорони природи, Українською екологічною академією наук. Ук­раїнською екологічною асоціацією «Зелений світ».

Особливості управління в галузі використання й охорони рекре­аційних зон виявляються в процесі реалізації таких функцій уп­равління: прогнозування, стандартизація, нормування, лімітуван­ня, організація обліку природних ресурсів, розподіл і перерозподіл ресурсів.

Управління в галузі використання та охорони рекреаційних зон залежить від виду таких зон. Так, управління рекреаційними зона­ми в межах населених пунктів та приміських і зелених зон здійснюється здебільшого місцевими радами. При цьому, коли ре­креаційна зона утворена у формі юридичної особи, то управління здійснює перш за все її адміністрація. Адміністрація також висту­пає органом управління рекреаційними зонами на територіях окре­мих об'єктів природно-заповідного фонду. Особливості управління існують при утворенні будь-якого виду таких зон.

§ 4. Правові форми використання рекреаційних зон

Рекреаційні зони можуть бути використані для рекреаційної діяльності людини за певних соціальних, економічних і технічних умов. Використання рекреаційних зон — це добування корисних для відновлення фізичних і духовних сил людини екологічних, еко­номічних, культурних властивостей навколишнього середовища.

Головна мета використання рекреаційних зон — організація відпочинку населення.

Форми використання рекреаційних зон розрізняються залежно від їх цільового призначення, місця розташування та інших фак­торів.

До основних форм використання рекреаційних зон належать право власності та право користування, зокрема оренда.

Значна частина рекреаційних зон розташована на землях рекре­аційного призначення, тому користування ними залежить від форм використання таких земель.

Землі рекреаційного призначення перебувають у власності дер­жави і не можуть передаватися у колективну та приватну власність, тому основною формою їх використання є право користування, а отже і оренда.

Право користування рекреаційними зонами здійснюється у двох видах: загальне та спеціальне. Загальне користування рекре­аційними зонами здійснюють громадяни в порядку, який визна­ чається місцевими радами згідно з містобудівними нормами. Це — користування парками, скверами, бульварами, садами населених пунктів.

Спеціальне користування рекреаційними зонами здійснюють гро­мадяни та господарюючі суб'єкти на підставі рішень компетентних органів держави з метою організації рекреаційної та пов'язаною!' з нею діяльності. Такі відносини можуть виникати як самостійні (на­приклад, передача в користування земельної ділянки для будівництва атракціонів), так і другорядні (наприклад, користуван­ня земельною ділянкою, зайнятою танцювальним майданчиком, на підставі договору оренди останнього).

Незалежно від підстави виникнення права користування рекре­аційними зонами, усі суб'єкти зобов'язані:

— дотримуватися цільового характеру використання таких зон;

— раціонально та економне використовувати корисні власти­вості природних об'єктів та територій рекреаційних зон;

— вживати необхідних заходів з охорони, відтворення рекре­аційних ресурсів, припиняти їх вичерпання та руйнування;

— дотримуватися екологічних вимог;

— своєчасно вносити плату за користування;

— здійснювати заходи з відтворення та підвищення рекре-аційної цінності території.

різновидом спеціального користування рекреаційними зонами є оренда.

Предметом орендних відносин є територія або окремі природні об'єкти. При цьому сторонами договору оренди виступають, з од­ного боку, місцеві ради, з другого — будь-яка правоздатна юридич-

ї на особа, метою діяльності якої визначено організацію відпочинку

; населення.

Зміст орендних відносин рекреаційних зон містить, окрім за­гальних прав та обов'язків природокористувачів, спеціальні, перед-

і бачені договором, метою якого є підвищення гарантій цільового,

І раціонального використання таких територій.

Використання рекреаційних зон, розташованих на землях при-

' родоохоронного призначення, має деякі особливості, які виплива­ють із правового режиму таких земель. Рекреаційні зони на тери­торіях ландшафтних парків, ботанічних садів, дендрологічних і зо­ологічних парків можуть використовуватися як на праві користу­вання (в тому числі і оренди), так і на праві власності залежно від форми власності самих об'єктів природно-заповідного фонду. При цьому обов'язковою умовою використання таких зон є дотриман­ня режиму земель природоохоронного і рекреаційного призначен­ня. Суб'єктом права власності може бути будь-яка правоздатна фізична чи юридична особа, метою діяльності якої є організація відповідного об'єкта природно-заповідного фонду. Право користу­вання такими рекреаційними зонами схоже з правом користування на землях рекреаційного призначення.

Форми використання рекреаційних зон розрізняють залежно від характеру їх експлуатації: індивідуальне використання та колектив­не. До першого слід віднести природокористування рекреаційними територіями, спеціальне природокористування громадян, що здійснюють підприємницьку діяльність в галузі рекреації. До дру­гого належить використання рекреаційних зон для організованого масового відпочинку, використання рекреаційних територій юри­дичними особами для організації відпочинку своїх працівників та інше.

§ 5. Правова охорона рекреаційних зон

Правова охорона рекреаційних зон — це система ор­ганізаційних, правових, економічних та інших заходів, спрямова­них на їх раціональне використання, охорону від несприятливого впливу, відтворення і підвищення рекреаційної цінності, дотри­мання їх правового режиму. Правова охорона рекреаційних зон спрямована на забезпечення права громадян на дозвілля та відпо­чинок, на збереження та покращення їхнього здоров'я, задоволен­ня духовних та культурних потреб.

Основними правовими формами охорони рекреаційних зон є:

— встановлення компетентними органами правил та норм з охорони й відтворення природних об'єктів рекреаційних зон;

— визначення заборон і обмежень у здійсненні господарчої та іншоьдіяльності на територіях рекреаційних зон;

— ведення обліку, контролю, нагляду за якістю природних об'єктів рекреаційних зон, дотримання вимог їх правового режиму;

— розроблення нормативів рекреаційного навантаження на одиниці площі;

— закріплення прав та обов'язків з раціонального використан­ня природних об'єктів рекреаційних зон;

— виділення особливо захищених ділянок лісового фонду на­вколо рекреаційних територій;