Смекни!
smekni.com

Екологічне право 1 (стр. 66 из 139)

в) наявність юридичних можливостей щодо реалізації повнова­жень правосуб'єктних осіб;

г) встановлення обов'язків органів держави та місцевого само­врядування щодо розгляду заяв та клопотань, інших обґрунтовую­чих матеріалів на передачу земель у приватну та колективну власність.

2. Організаційно-правові гарантії:

а) передбачається структура органів, зобов'язаних розглядати матеріали на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну і колективну власність;

б) визначаються організаційні структури, які розробляють про­ект відведення земельних ділянок;

в) діяльність організаційно-функціональних структур щодо фінансування робіт з підготовки матеріалів на передачу земельних ділянок у власність;

г) наявність контролюючих органів щодо координації та забез­печення приватизації земель та перевірки дотримання вимог чин­ного законодавства в цій сфері.

3. Процесуально-правові гарантії:

а) законодавче визначення деяких процедур приватизації зе­мель;

б) встановлення послідовності дії та стадій передачі земель у приватну та колективну власність;

в) визначення термінів розгляду матеріалів приватизації, прий­няття рішень і видачі правовстановлюючих земельно-правових до­кументів;

г) закріплення процесуальних підстав оскарження дій зо­бов'язальних осіб у судовому порядку. 4. Забезпечувально-правові гарантії:

а) встановлення судового порядку розгляду та вирішення • спірних питань щодо приватизації земельних ділянок;

б) визнання рішення суду підставою для відведення земельних ділянок у натурі (на місцевості) та видачі державного акта на пра­во власності на землю.

§ 4. Правові засади набуття права власності на земельні ділянки

Існування різних організаційно-правових форм придбання зе­мельних ділянок і відповідне набуття прав на земельні ділянки — невід'ємна складова реформування земельних правовідносин, що свідчить про демократизацію суспільства, послаблення цент­ралізації державної влади, розвиток місцевого самоврядування та демонополізацію права державної власності на землю.

Це об'єктивно зумовлює розширення правових форм приватної, колективної (спільної сумісної та спільної часткової) і комунальної власності на земельні ділянки, закріплення в чинному законо­давстві певного приватного та корпоративного інтересу до землі та оформлення відповідних прав фізичних і юридичних осіб на неї.

'Інтерес до землі різних прошарків суспільства обумовлює в свою чергу невпинний процес законотворчої діяльності щодо уніфікації різними правовими способами процесу набуття прав на земельні ділянки залежно від їх цільового призначення, правово­го режиму і приналежності до відповідної категорії земель.

На тлі приватизаційних процесів почали модифікуватися різні форми переходу прав на землю від держави до громадян і юридич­них осіб, що мало наслідком запровадження в законодавстві кате­горії так званої «платної приватизації», що фактично призвело до перегляду змісту відповідних юридичних понять.

Не випадково в чинному законодавстві, в науковій та спеціальній літературі через вади юридичної техніки почали застосовуватися по­ряд із терміном «приватизація» й інші замінники — «платна прива­тизація», «передача земельних ділянок (земель) у власність шляхом викупу», «продаж земельних ділянок» як тотожні приватизації, що призвело до свідомого чи несвідомого «засмічення» чинного законо­давства та плутанини в практиці його застосування.

Очевидним є правотворчий абсурд, адже, скажімо, купівля-про­даж як форма набуття права на землю має свою історію та юридич­ну природу, чіткі ознаки, які ніяким чином не пов'язані зі змістом правового розуміння приватизації землі.

Варто зазначити, що законодавець досить-таки непевно закріплює можливість набуття прав на землю як широкої категорії відчуження земельних ділянок у одних власників та набуття і оформлення прав на них іншими фізичними і юридичними особами, тобто застосовує це словосполучення в контексті широ­кого поняття, яке може ототожнювати різні процедури переходу прав на земельні ділянки від одних суб'єктів до інших поряд із приватизацією земель.

Застосування словосполучення «придбання земельної ділянки» більшою мірою характеризує власне факт фізичної зміни власника відповідної земельної ділянки. Таким чином, придбання земельної ділянки може здійснюватися певним способом, шляхом визначен­ня конкретної організаційно-правової форми опосередкування юридичної можливості набуття особою відповідного права (у даному випадку — права власності) на земельну ділянку та прохо­дження відповідної процедури.

Набуття прав на земельні ділянки має свої юридичні особли­вості, оскільки за чинним законодавством значною мірою пов'язується з розпорядчою діяльністю органів центральної та місцевої виконавчої влади, що і відрізняє вказаний процес від купівлі-продажу та інших форм відчуження земельних ділянок із диспозитивністю суб'єктів зазначених правовідносин.

Набуття прав на земельні ділянки обов'язково передбачає прий­няття відповідного управлінського рішення, тобто специфічної форми дозволу уповноваженого органу держави, органів місцевого самоврядування, яке виступає як обов'язкова юридична підстава для подальшого укладання договору на відчуження земельної ділянки та юридичного оформлення на неї відповідних суб'єктив­них прав.

Таким чином, у процесі набуття прав на земельні ділянки поєднуються різноманітні дії управлінського, матеріально-правово­го, процедурне (процесуально)-правового і цивільно-правового ха­рактеру, що спрямовані на зміну або припинення права власності держави на землю та його виникнення у визначених законодавст­вом фізичних і юридичних осіб.

Аналіз чинного законодавства в цій сфері дає підстави для висновку, що набуття прав на земельні ділянки спрямовується на виникнення переважного права приватної та колективної влас­ності громадян та їх об'єднань або ж різних юридичних осіб на землю, що проводять діяльність, пов'язану з використанням зе­мельної ділянки, або ж на об'єкти, що знаходяться (розташову­ються) на ній.

Маю зазначити й те, що набуття прав на землю передбачає ви­никнення права власності не взагалі на землю чи категорію земель, а на конкретно визначену і юридичне відокремлену в земельно-правових документах земельну ділянку.

Особливістю набуття прав на земельні ділянки є і наявність чітко визначеної в законодавстві процедури, тобто порядку здійснення юридичних дій, за яких у суб'єктів виникають повноваження щодо володіння, користування і розпорядження цією зе­мельною ділянкою. Такі юридичні процедури мають спільні ознаки, проте різняться за суб'єктним складом, правовим режимом земель земельної ділянки і колом прав та обов'язків правосуб'єктних осіб.

Набуття прав на земельні ділянки має чітко фіксований ком­пенсаційний характер щодо виконання конкретних дій та надання послуг — використання матеріалів, їх транспортування, обмін, зберігання, замовлення, надпису, посвідчення, реєстрації тощо за рахунок коштів заінтересованих осіб.

Характерна і та обставина, що набуття прав на землю здійснюється поза межами процедурно-правового забезпечення приватизації земельних ділянок.

Незаперечним є і той факт, що набуття прав на земельні ділян­ки створює умови для розширення кола їх власників, прискорює формування ринку землі, залучення земельних ділянок до товарно-грошового обігу, сприяє наповненню бюджетів додатковими фінан­совими коштами і розширює сферу активної юридичної практики консультативних, консалтингових фірм і нотаріальних контор.

Юридичною базою набуття прав на земельні ділянки є норми Зе­мельного кодексу (ЗК) України, інших законів та підзаконних актів.

1. Так, відповідно до ч. 2 ст. 6 ЗК України громадяни можуть набувати право власності на земельні ділянки у разі:

а) одержання їх у спадщину;

б) одержання частки землі у спільному майні подружжя;

в) купівлі-продажу, дарування та обміну.

2. Допускається придбання земельних ділянок у власність у місцевих рад для ведення селянського (фермерського) господарст­ва, розмір яких перевищує середню земельну частку (ч. 5 ст. 6; ст. 18 ЗК України; ч. 5 п. 2 ст. 4 Закону України від 22 червня 1993 р. «Про селянське (фермерське) господарство». Крім того, цим же За­коном встановлена можливість придбання за плату земельних діля­нок у приватну власність із земель запасу (ч. 1 ст. 7).

3. Придбання земельних ділянок можливе шляхом їх викупу місцевими радами та Верховною Радою України за згодою влас­ників землі і землекористувачів (ч. 8 ст. 17, ст. 31, 34 ЗК України).

4. Перехід права власності на земельну ділянку може здійсню­ватися у зв'язку з переходом права власності на будівлю і споруду (ст. ЗО ЗК України).

5. Придбання земельних ділянок і набуття права власності на них може провадитися за спеціальними процедурами, передбаче­ними: а) Законом України від 14 вересня 2000 р. «Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва»; б) указами Пре­зидента України:

— від 29 грудня 1993 р. «Про приватизацію автозаправних станцій, що реалізують пально-мастильні матеріали виключно населенню»';

— від 12 липня 1995 р. «Про приватизацію та оренду земельних ділянок несільськогосподарського призначення для здійснення підприємницької діяльності»';

— від 19 січня 1999 р. «Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення»2.

І. Правові моделі процедури придбання земельних ділянок у власність та набуття прав власності на них

Порядок придбання земельних ділянок та набуття права при­ватної власності на земельні ділянки у спадщину, одержання їх у спільному майні подружжя, внаслідок укладення договору купівлі-продажу, дарування, обміну земельними ділянками, визначається відповідно нормами Цивільного кодексу УРСР та Кодексу законів про шлюб та сім'ю України.