Смекни!
smekni.com

Цивільне право 2 (стр. 139 из 193)

1 Згідно зі ст. 1 Закону України від 5 квітня 2001 р. «Про платіжні системи та переказ
грошей в Україні» (із змінами) під електронним документом розуміють документ, інфор­
мація в якому представлена у формі електронних даних, включаючи відповідні реквізити
документа, в тому числі і електронний цифровий підпис, який може бути сформований,
переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму чи на
папері // Відомості Верховної Ради України. - 2001. - № 29. - Ст. 319.

2 Стаття 1 Закону «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні».


402


РоздЫШИ


ЗОБОВ 'ЯЗАННЯ, ЩО ПОВ 'ЯЗАМ З НАДАННЯМ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ 403



міле, а також виправляти та заповнювати цей документ в кілька прий­омів. Перший примірник має містити відбиток печатки.

Під чає здійснення розрахунків можуть застосовуватись акреди­тивна, інкасова, вексельна форми розрахунків, а також форми розра­хунків за розрахунковими чеками та з використанням розрахункових документів на паперових носіях та в електронному вигляді, Причому клієнти банків для здійснення розрахунків самостійно обирають пла­тіжні інструменти та фіксують свій вибір під час укладання різнома­нітних договорів. Згідно з Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні у національній валюті від 21 січня 2004 р.1 (далі - Інструкція) здійснення розрахункових операцій забезпечується такими платіж­ними інструментами: меморіальним ордером; платіжним доручен­ням; платіжною вимогою-дорученням; платіжною вимогою; розра­хунковим чеком; акредитивом.

Використання банківських платіжних карток та векселів як пла­тіжних інструментів регулюється законодавством України, у тому числі окремими нормативно-правовими актами НБУ2.

Під операційним днем слід розуміти - частину робочого дня банку або іншої установи - члена платіжної системи, протягом якої прийма­ються документи на переказ і документи на відкликання та за наявно­сті технічної можливості здійснюється їх оброблення, передавання і виконання. Тривалість операційного дня встановлюється банком або іншою установою - членом платіжної системи самостійно та зазна­чається у їх внутрішніх правилах. При цьому документи, прийняті банком від клієнтів у операційний час, проводяться ним по балансу в той же день. Визначення: початку строку починається з моменту спя-еання грошових коштів з банківського рахунка платника й закін­чується в момент зарахування їх на рахунок одержувача.

§ 2. Розрахунки ,,

із застосуванням платіжних доручень j,r

Розрахунки платіжними дорученнями є найбільш дадгареншо формою розрахунків. За цим дорученням банк зобов'язується за до-

1 Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні у національній валюті. Затвер­
джена постановою Правління НБУ від 21 січня 2004р. 22.

2 Про обіг векселів в Україні: Закон України від 5 квітня 2001 р. //ВИР;. —2001. -
№ 24. - Ст. 128; Про приєднання України до Женевської конвенції 1930 раку, якою заг
проваджено Уніфікований закон про переказні векселі та прості векселі. Закон України
від 6 липня 1999 р. // ВВР, - 1999. - № 34. - Ст. 290; Конвенція, якою запроваджено
Уніфікований закон про переказні векселі та прості векселі/ Ліга Націй, Типовий закон,
League of Nations, Treaty Series, vol. CXLIII. - P. 259. - No. 3313 (1933-1934); Про цінні
папери і фондову біржу: Закон УРСР від 18 червня 1991 р. // ВВР. - 199!. - № 38. -
Ст. 508; Про платіжні системи та переказ грошей в Україні: Закон України від 5 квітня
2001 р. // ВВР. - 2001. - № 29. - Ст. 137; Положення про порядок емісії платіжних кар­
ток і здійснення операцій з їх застосуванням, затверджене постановою Правління НБУ
від 21 серпня 2001 р. № 367; постанова Правління НБУ від 24 лютого 1997 р. № 37 «Про
провадження пластикових карток міжнародних платіжних систем у розрахунках за то­
вари, надані послуги та при видачі готівки» та ін.


рученням платника за рахунок грошових коштів, розміщених на його рахунку в цьому банку, переказати певну грошову суму на рахунок визначеної платником особи (одержувача) у цьому чи в іншому банку у строк, встановлений законом або банківськими правилами, якщо ін­ший строк не передбачений договором або звичаями ділового оборо­ту (ч. 1 ст. 1089 ЦЮ. Наведене поняття дозволяє зробити висновок, що розрахункам із застосуванням платіжних доручень притаманні наступні ознаки: переказ здійснюється за рахунок коштів платника; переказ здійснюється банком на рахунок, вказаний платником; пере­каз здійснюється в строк, встановлений законом чи відповідно до нього, якщо сторони договору банківського рахунка не передбачили більш короткий строк виконання переказу.

Положення ч. 2 ст. 1089 ЦК поширюються на фізичних осіб, які використовують платіжні доручення в разі перерахування коштів зі своїх поточних та вкладних (депозитних) рахунків згідно з режимом використання цих рахунків, що встановлені нормативно-правовими актами НБУ з питань порядку відкриття та використання рахунків, без будь-яких підтвердних документів. Якщо фізична особа не має рахунку в банку, то розрахунки з нею платник може здійснювати, пе­рераховуючи кошти за платіжним дорученням на повідомлений цією особою відповідний рахунок у банку, який здійснюватиме виплату цих коштів готівкою.

Зміст платіжного доручення та поданих разом з ним розрахунко­вих документів та їх форма повинні відповідати вимогам закону і встановленим відповідно до нього банківським правилам. Для здійс­нення переказу платник подає в банк доручення на бланку відповід­ної форми. Доручення вважається дійсним протягом десяти кален­дарних днів з дати його виписування. Причому день оформлення пла­тіжного доручення не враховується.

Згідно із п. 1.30 ст. 1 Закону «Про платіжні системи та переказ гро­шей в Україні» під платіжним дорученням розуміють розрахунковий документ, який містить доручення платника банку або іншій устано­ві - члену платіжної системи, що його обслуговує, здійснити переказ визначеної в ньому суми грошей зі свого рахунка на рахунок отриму­вача. Згідно з Інструкцією під платіжним дорученням розуміють -розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника обслуговуючому банку про списання зі свого рахунка зазначеної су­ми коштів та її перерахування на рахунок отримувача. Можна зроби­ти висновок, що ці поняття тотожні, але поняття, яке міститься в Ін­струкції, є більш конкретизованим. Так, наприклад, з першого понят­тя можна зробити висновок, що доручення платник може надати у будь-якій формі, у тому числі й в усній. Друге поняття конкретизує його і вимагає від платника письмового доручення банку. Це не супе­речить ЦК (ч. 1 ст. 1090). Однак платник може надавати доручення



404

Розділ XIII

про списання коштів зі свого рахунка у формі електронного розра­хункового документа, якщо це передбачено договором. Платіжні до­ручення застосовуються в розрахунках за товарними і нетоварними платежами:

- за фактично відвантажену або продану продукцію (виконані ро­
боти, надані послуги тощо);

- у порядку попередньої оплати - якщо такий порядок розрахунків
встановлено законодавством України та (або) обумовлено в договорі;