Смекни!
smekni.com

Цивільне право 2 (стр. 88 из 193)

но-кошторисної документації з уповноваженими органами державної влади та органами місцевого самоврядування;

- відшкодувати підрядникові додаткові витрати, пов'язані із
зміною вихідних даних для проведення проектних та пошукових ро­
біт внаслідок обставин, що не залежать від підрядника;

- залучити підрядника до участі у справі за позовом, пред'явленим
до замовника іншою особою у зв'язку з недоліками складеної проект­
ної документації або виконаних пошукових робіт.

Обов'язки підрядника полягають у наступному (ст. 890 ЦК):

- виконувати роботи відповідно до вихідних даних для проведення
проектування та згідно з договором. Підрядник зобов'язаний додер­
жуватися вимог, що містяться у завданні та інших вихідних даних для
проектування й виконання пошукових робіт, і має право відступити
від них лише за згодою замовника;

- погоджувати готову проектно-кошторисну документацію із за­
мовником, а у разі необхідності - також з уповноваженими органами
державної влади та органами місцевого самоврядування;

- передати замовникові готову проектно-кошторисну документа­
цію та результати пошукових робіт;

- не передавати без згоди замовника проектно-кошторисну доку­
ментацію іншим особам;

- гарантувати замовникові відсутність у інших осіб права пере­
шкодити або обмежити виконання робіт на основі підготовленої за
договором проектно-кошторисної документації.

Відповідальність сторін. Підрядник несе відповідальність за не­доліки проектно-кошторисної документації та виконаних робіт (ст. 891 ЦК). Він відповідає за недоліки проектно-кошторисної доку­ментації та пошукових робіт, включаючи вади, виявлені згодом у хо­ді будівництва, а також у процесі експлуатації об'єкта, створеного на основі виконаної проектно-кошторисної документації і результатів пошукових робіт. У разі виявлення недоліків у проектно-кошторис­ній документації або у пошукових роботах підрядник на вимогу за­мовника зобов'язаний безоплатно переробити проектно-кошторисну документацію або здійснити необхідні додаткові пошукові роботи, а також відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено дого­вором або законом.

Відповідальність замовника визначається положеннями договору. Договором може бути передбачена відповідальність замовника за не­своєчасну оплату виконаних робіт. Зокрема, він може нести відпо­відальність за затримку виплати підряднику авансу та інших, обумов­лених договором, платежів (наприклад, необхідних для фінансування проведення пошукових робіт).


ЗОБОВ'ЯЗАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ У ЗВ'ЯЗКУ З ВИКОНАННЯМ РОБІТ 257

Глава 44. ДОГОВІР НА ВИКОНАННЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНИХ

АБО ДОСЛІДНО-КОНСТРУКТОРСЬКИХ

ТА ТЕХНОЛОГІЧНИХ РОБІТ

§ 1. Поняття та загальна характеристика договору

За договором на виконання науково-дослідних або дослідно-ко­нструкторських та технологічних робіт підрядник (виконавець) зо­бов'язується провести за завданням замовника наукові досліджен­ня, розробити зразок нового виробу і конструкторську документа­цію на нього, нову технологію тощо, а замовник зобов'язується прийняти виконану роботу та оплатити н'(ст. 892 ЦК).

Правова характеристика договору - консенсуальний, двосторон­ній, оплатний.

Договір на виконання науково-дослідних або дослідно-конструк­торських та технологічних робіт (далі - договір на виконання НД або ДКТР) є однією з договірних конструкцій, за допомогою якої здій­снюється науково-технічна діяльність, в результаті чого створюється науково-технічна продукція. Про це свідчить, зокрема, ст. 1 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»1, відповідно до якої науково-технічна діяльність - інтелектуальна творча діяльність, спрямована на одержання і використання нових знань у всіх галузях техніки і технологій. її основними формами (видами) є науково-до­слідні, дослідно-конструкторські, проектно-конструкторські, техно­логічні, пошукові та проектно-пошукові роботи, виготовлення до­слідних зразків або партій науково-технічної продукції, а також інші роботи, пов'язані з доведенням наукових і науково-технічних знань до стадії практичного їх використання.

Договір на виконання НД або ДКТР може охоплювати весь цикл проведення наукових досліджень, розроблення та виготовлення зраз­ків або його окремі етапи. Фактично договір на виконання НД або ДКТР включає два досить тісно пов'язаних між собою договори: до­говір на виконання науково-дослідних робіт і договір на виконання дослідно-конструкторських s технологічних робіт.

За договором на виконання науково-дослідних робіт виконавець зобов'язується провести за завданням замовника наукові досліджен­ня, а замовник зобов'язується прийняти виконану роботу та оплатити її. Зазначені наукові дослідження можуть носити як фундаменталь­ний, так і прикладний характер.

Фундаментальні наукові дослідження — це наукова теоретична та (або) експериментальна діяльність, спрямована на одержання нових знань про закономірності розвитку природи, суспільства, людини, їх взаємозв'язку.

Прикладні наукові дослідження - наукова і науково-технічна ді-

1 ВВР. -1999. - № 2-3. - Ст. 20; Закон діє у ред. від 1 грудня 1998 р.

9 «Цивільне право України», т. 2


258


Розділ XI


ЗОБОВ'ЯЗАННЯ, ЩОВИНИКАЮТЬ У ЗВ'ЯЗКУ З ВИКОНАННЯМ РОБІТ


259



яльність, спрямована на одержання і використання знань для практич­них цілей.

За договором на виконання дослідно-конструкторських та техно­логічних робіт виконавець зобов'язується за завданням замовника розробити зразок нового виробу і конструкторську документацію на нього, нову технологію тощо, а замовник зобов'язується прийняти виконану роботу та оплатити її.

У цьому разі діяльність має науково-технічний характер, тобто по­лягає у застосуванні нових знань для вирішення різноманітних проб­лем забезпечення функціонування науки, техніки і виробництва як єдиної системи.

Розмежування договору на виконання науково-дослідних робіт і договору на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт обумовлено як характером, так і результатом робіт, що прово­дяться за завданням замовника. Зокрема, для отримання результату наукового дослідження необхідне більш творче виконання завдання замовника, ніж при досить конкретному завданні щодо розроблення зразка нового виробу, конструкторської документації на нього чи но­вої технології.

При укладенні договору на виконання науково-дослідних робіт ставиться завдання з ясування принципової можливості вирішення задачі, а тому наслідком її розв'язання є результат, який повинен вка­зати шлях досягнення поставленої мети. Це можуть бути висновки, теорії, гіпотези, рекомендації тощо.

Договір на виконання дослідно-конструкторських та технологіч­них робіт переслідує прагматичніші завдання, пов'язані зі створен­ням зразка нового виробу, конструкторської документації на нього, нової технології тощо, і ставить за мету дати відповідь, як саме науко­вий результат використати у практичній діяльності, запропонувати технічні засоби втілення наукової ідеї у виробничий процес.

Хоча науково-дослідні, дослідно-конструкторські та технологічні роботи - це два самостійні етапи, однак вони становлять ланки єдино­го науково-технічного процесу. Інколи розв'язання однієї і тієї проб­леми охоплює обидва етапи. Оскільки після науково-дослідних ро­біт, як правило, відбувається виконання дослідно-конструкторських і технологічних робіт, ці договори тісно пов'язані між собою. Наяв­ність певних відмінностей, зумовлених різними предметами, не зава­дило спільно їх урегулювати як один самостійний договір.

Слід зазначити, що договір на виконання НД або ДКТР не є новим для законодавства України, однак раніше він регламентувався підза-конними нормативними актами, а нині вперше на рівні ЦК.