Смекни!
smekni.com

Цивільне право 2 (стр. 82 из 193)

До умов договору належить строк виконання роботи, хоча як і ціна, він не є істотною умовою договору підряду. Строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі. Якщо у до­говорі строки не обумовлені, підрядник зобов'язаний виконати робо­ту, а замовник має право вимагати її виконання у розумні строки, від­повідно до суті зобов'язання, характеру та обсягів роботи і звичаїв ділового обороту. З порушенням строків виконання робіт пов'язана відповідальність підрядника.

ЦК не містить загальної норми, яка регулювала б питання стосов­но форми договорів підрядного типу, тобто при їх укладенні слід ви­ходити з загальних положень ЦК про форму правочинів, якщо інше не буде встановлено у законі стосовно певного виду договору. Зокре­ма, законодавець врегулював питання щодо форми договору побуто­вого підряду (ст. 866 ЦК),

Права та обов 'язки сторін за договором підряду. Головним обо­в'язком підрядника за цим договором є якісне відповідно до умов до­говору виконання роботи і передача її результату замовникові, за правило, у встановлений строк. Причому, якщо це передбачено дого­вором або, якщо без певної інформації використання результату ро­боти для цілей, визначених договором, є неможливим, результат під­рядник зобов'язаний передати разом з інформацією щодо експлуата­ції чи іншого його використання.

ЦК зберіг традиційний підхід до конструювання договору підряду, вказавши на те, що роботи виконуються на ризик підрядника (стат--ті 837,855 ЦК й інші), який полягає у тому, що у випадку випадкового знищення предмета договору підряду до здачі його замовникові або у разі, коли закінчення роботи стане неможливим без вини сторін, під­рядник не має права вимагати плати за роботу, а якщо оплата була здійснена частково, зокрема сплачено аванс,ащ зсбрвіязавий оовор-лути ці виплати замовнику. ,- отой _ яннаомее & OHqormox оіод'


Між тим, якщо знищення предмета договору або неможливість за­кінчення роботи сталися через недоліки матеріалу, переданого замов­ником, чи внаслідок його вказівок про спосіб виконання роботи або після пропущення замовником строку прийняття виконаної роботи (право власності на виготовлену (перероблену) річ перейшло до за­мовника у момент, коли мало відбутися її передання - ч. 6 ст. 853 ЦК, підрядник має право на оплату роботи - ч. 1 ст. 855 ЦК).

ЦК зберігає розподіл ризику між сторонами на випадок знищення або випадкового пошкодження матеріалу (ст. 842), покладаючи його до настання строку здачі підрядником роботи на сторону, яка надала матеріал, а після настання цього строку - на ту, котра його пропусти­ла. Але новелою є те, що інший розподіл ризику може бути встанов­лено договором або законом.

Підрядник, якщо інше не встановлено договором, зобов 'язаний ви­конувати роботу із свого матеріалу і своїми засобами. При цьому він відповідає за неналежну якість вказаних матеріалів і устаткування, а також за надання матеріалу або устаткування, обтяженого правами третіх осіб.

Якщо робота виконується з матеріалу замовника (у цьому випадку в договорі встановлюються норми витрат матеріалу, строки повернення його залишку та основних відходів) і за його вказівками, підрядник зо­бов'язаний належним чином прийняти зазначений матеріал; своєчасно попередити замовника про неякісність або непридатність цього мате­ріалу для виконання роботи; про те, що додержання вказівок замовника загрожує якості або придатності результату роботи; про наявність інших обставин, що не залежать від підрядника, але які загрожують якості чи придатності результату роботи. Між тим, якщо використання неякісно­го або непридатного матеріалу чи додержання вказівок замовника загро­жує життю та здоров'ю людей або призводить до порушення екологіч­них, санітарних правил, правил безпеки людей та інших вимог, підряд­ник зобов 'язаний відмовитися від договору підряду, маючи право на від­шкодування збитків (ч. 2 ст. 848 ЦК).

Підрядник зобов'язаний вживати усіх заходів щодо збереження матеріалу, наданого замовником, надати останньому звіт про вико­ристання матеріалу та повернути його залишки, зберігати конфіден­ційність одержаної від замовника інформації про нові рішення і тех­нічні знання, у тому числі й такі, що не захищаються законом, а також відомості, які можуть розглядатися як комерційна таємниця, якщо ін­ше не встановлено договором. Замовник несе такий же обов'язок сто­совно інформації, отриманої від підрядника (ст. 862 ЦК).

Підрядник має право: не починати роботу, а розпочату роботу зу­пинити, якщо замовник не надав матеріалу, устаткування або річ, яка підлягає переробці, і цим створив неможливість виконання договору підрядником (ст. 851 ЦК). Це положення у повній мірі відповідає


240


Розділ XI


ЗОБОВ'ЯЗАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ У ЗВ'ЯЗКУ З ВИКОНАННЯМ РОБІТ


241



змісту ст. 358 ЦК про зустрічне виконання зобов'язань; за згодою за­мовника на дострокове виконання роботи (ч. 2 ст. 854 ЦК); на ощад­ливе ведення робіт за умови забезпечення належної їх якості; на від­мову від договору з правом на відшкодування збитків, якщо за­мовник, незважаючи на своєчасне попередження, у відповідний строк не замінить неякісний або непридатний матеріал, не змінить вказівок про спосіб виконання роботи чи не усуне інших обставин, що загрожують якості або придатності результату роботи.

Підрядник має право вимагати відшкодування завданих йому збитків, включаючи додаткові витрати, викликані простоєм, перене­сенням строків виконання роботи або підвищенням ціни роботи, які настали внаслідок невиконання замовником свого обов'язку зі спри­яння підрядникові у виконанні роботи, якщо обсяг та порядок такого сприяння були обумовлені договором (ч. 1 ст. 850 ЦК). Якщо ж вико­нання роботи стало неможливим внаслідок дій або недогляду замов­ника, підрядник має право на сплату йому встановленої ціни з ураху­ванням плати за виконану частину роботи, за вирахуванням сум, які підрядник одержав або міг одержати у зв'язку з невиконанням замов­ником договору.

Підрядник має право продати результат роботи, а суму виторгу, з вирахуванням усіх належних підрядникові платежів, внести у депо­зит нотаріальної контори на ім'я замовника, якщо інше не встановле­но договором, коли замовник протягом одного місяця ухиляється від прийняття виконаної роботи за умови дворазового попередження його підрядником про виконання роботи (ч. 5 ст. 853 ЦК); вимагати виплати авансу у випадку та в розмірі, передбачених договором; при­тримати результат роботи, а також устаткування, залишок невико­ристаного матеріалу та інше майно замовника, якщо останній не сплатив встановленої ціни роботи або іншої суми, належної підряд­никові у зв'язку з виконанням договору підряду.

Виходячи з того, що договір підряду - двосторонній договір, права та обов'язки покладаються також на замовника.

До обов'язків замовника закон відносить наступні: видати завдання підряднику, тобто чітко обумовити предмет договору; якщо це передба­чено договором, надати матеріал підряднику; замінити на вимогу під­рядника у відповідний строк неякісний або непридатний матеріал, змі­нити вказівки про спосіб виконання роботи або усунути інші обставини, що загрожують якості або придатності результату роботи; сприяти останньому у виконанні роботи у випадках, в обсязі та у порядку, вста­новлених договором; прийняти роботу, виконану підрядником.

Порядок прийняття роботи врегульований ст. 853 ПК, бо є важли­вим для обох сторін - як для замовника, так і для підрядника. Замов­ник зобов'язаний разом з підрядником оглянути роботу і прийняти її, а у разі виявлення допущених підрядником відступів від умов дого-


вору або інших недоліків негайно заявити про це підряднику. Якщо цього не буде зроблено, замовник втрачає право у подальшому поси­латися на відступи від умов договору чи недоліки у виконаній роботі. Маються на увазі тільки ті недоліки, які могли бути встановлені при звичайному способі її прийняття, тобто явні.

Якщо ж після прийняття роботи будуть виявлені відступи від умов договору або інші недоліки, які не могли бути встановлені при зви­чайному способі її прийняття (приховані), у тому числі й такі, що бу­ли умисно приховані підрядником, замовник зобов'язаний негайно повідомити про це підрядника.

У разі виникнення між замовником і підрядником спору з приводу недоліків на вимогу будь-кого із сторін має бути призначена експер­тиза. Витрати на її проведення несе підрядник, крім випадків, коли експертизою встановлена відсутність порушень договору підряду або причинного зв'язку між діями підрядника та виявленими недо­ліками. У цих випадках витрати на проведення експертизи несе сто­рона, яка вимагала її призначення, а якщо експертизу призначено за погодженням сторін - обидві сторони.