Смекни!
smekni.com

Цивільне право 2 (стр. 97 из 193)

При прямих змішаних перевезеннях перевізник пункту відправ­лення укладає договір перевезення від свого імені й одночасно від імені інших перевізників, котрі беруть участь у перевезенні, як їх за-жонний представник. У силу цього виникає зобов'язання з множин­ністю осіб на стороні перевізника. При цьому кожен перевізник вико­нує його на ділянці свого шляху з урахуванням меж своєї діяльності, а саме зобов'язання є частковим.

Вантажі мають бути придатні не тільки для перевезення, а й для перевантаження з одного виду транспорту на інший. Тому не прийма­ються до перевезення вантажі, які перевозяться шляхом наливу, ви­бухові й сильнодіючі отруйні речовини (ст. 83 СЗ).

При прямих змішаних перевезеннях термін перевезення визна­чається за сукупністю термінів доставки різними видами транспор­ту з урахуванням також часу, відведеного на перевантаження. Він розраховується на підставі Правил, що діють на певних видах транс­порту.

Під час прямого змішаного перевезення вантажів відправник спла­чує за перевезення тому перевізникові, який прийняв вантаж, а одер­жувач - усім іншим перевізникам.

Досить важливим є питання про відповідальність за порушення умов договору перевезення у прямому змішаному сполученні, тобто про те, хто з перевізників відповідає за прийнятий для перевезення вантаж. Відповідальність за цілісність вантажу до моменту фактичної його передачі лежить на стороні, яка здає вантаж, а після фактичної передачі - на тій, котра його приймає. Передача вантажу, багажу, по­шти у пункті перевантаження від одного перевізника другому прово­диться за передаточною відомістю, складеною перевізником, який пе­редає вантаж, і підписується перевізником, який його здає і приймає. У разі виявлення при передачі недоліків (вад) у переданому об'єкті пе­ревезення складається комерційний акт.

Вантажі у прямому змішаному сполученні приймаються до пере­везення відповідно до плану, затвердженого у встановленому поряд­ку на підставі замовлення й договорів на організацію перевезень .<ст. 81 СЗ). ...ц . -.7Jfl.г, :< ...-. ,(.. :.: ;іМ.: ,чз -.vua ?;o:v -.•


Довгостроковий договір. Прн здійсненні систематичних переве­зень власник (володілець) вантажу і перевізник можуть укласти дов­гостроковий договір, що у теорії і практиці прийнято називати до­говором про організацію перевезень вантажів. За ним перевізник вантажу зобов'язується у встановлені строки приймати, а власник -передавати для перевезення вантаж у встановленому обсязі. У дого­ворі про організацію перевезення вантажів визначаються терміни й умови надання транспортних засобів і пред'явлення вантажів для пе­ревезення, порядок розрахунків, а також інші умови організації си­стематичного перевезення (ст. 914 ЦК).

За правовою природою такі договори є двосторонніми, оплатни-ми і консенсуальними. Вони застосовуються на всіх видах транспор­ту. Особливе значення для безперебійної роботи транспорту має місячне планування перевезення вантажів. Так, планування переве­зення вантажів залізницею здійснюється на підставі заявок, розроб­лених виробниками продукції, а також її власниками (Тимчасове по­ложення про порядок місячного планування перевезень вантажів залізничним транспортом України від 2 березня 1995 p.).

Перевезення транспортом загального користування. Договір перевезення транспортом загального користування є публічним (ч. 2 ст. 915 ЦК). З урахуванням цього до нього застосовуються уніфікова­ні норми, що містяться у ст. 633 ЦК, а також спеціальні правила ст. 915 ЦК, які конкретизують окремі загальні положення про такий договір з урахуванням специфіки перевезення.

Об'єктами перевезення транспортом загального користування мо­
жуть бути пасажири, вантажі, багаж і пошта. Суб'єктом договору з
боку перевізника може виступати юридична особа, яка одержала
ліцензію у встановленому законодавством порядку на здійснення пе­
ревезення. Так, згідно зі ст. 40 Закону «Про автомобільний транс­
порт» пасажирським перевізником має право бути суб'єкт підприєм­
ницької діяльності, який за законодавством відповідно до ліцензії
може надавати послуги за договором перевезення пасажира автомо­
більним транспортом загального користування, що використовується
на законних підставах. Відносини пасажирського перевізника авто­
бусного маршруту загального користування з власниками автовокза­
лів та автостанцій визначаються договором, який укладається в обо­
в'язковому порядку і передбачає право перевізника укладати від їх
імені договір з пасажиром про перевезення. Предметом договору па­
сажирського перевізника з власниками автовокзалів та автостанцій є
надання послуг, пов'язаних з відправленням і прибуттям пасажирів
автобусних маршрутів загального користування (крім міських) від­
повідно до розкладу прямування. .


284


РозетХіІ


ЗОБОВ 'ЯЗАННЯ, ЩО ПОВ 'ЯЗАНІЗ НАДАННЯМ ПОСЛУГ


285



§ 3„ Відповідальність сторін Cj к і за договором перевезення

Відповідальність сторін за договором перевезення будується за принципом вини, виходячи з презумпції вини зобов'язаної сторони. При цьому сторони такого договору не вправі своєю угодою зміню­вати встановлену законодавством відповідальність. Відповідальність за цими договорами диференціюється залежно від об'єктів переве­зення. Так, на відміну від загальних положень цивільно-правової від­повідальності, відповідальність за договором перевезення вантажу й багажу обмежена рамками вартості останніх. За незбереження (втра­ту, нестачу, псування або пошкодження) прийнятого до перевезення вантажу, багажу, вантажобагажу перевізник відповідає у межах фак­тично заподіяної шкоди, якщо не доведе, що це відбулося з незалеж­них від нього причин (ст. 924 ЦК, ст. 113 СЗ, ст. 68 Закону «Про авто­мобільний транспорт»). Транспортне законодавство передбачає при-мірний перелік обставин (причин), що звільняють перевізника від відповідальності, якщо він доведе їх існування. Крім того, ЦК Украї­ни і транспортним законодавством передбачена відповідальність за порушення договорів про організацію перевезень вантажів, зокрема, відповідальність перевізника за ненадання транспортних засобів і відправника - за невикористання наданого транспортного засобу (ст. 921 ЦК). Перевізник відповідає за затримку відправлення паса­жира, вантажу й багажу і порушення строків їх доставки у пункт при­значення (ст. 922 ЦК). Відправник відповідає за невчасну сплату про­візної плати та інших належних перевізникові платежів. Одержувач відповідає за невчасне розвантаження транспортних засобів на своїх під'їзних коліях і на коліях загального користування, якщо це перед­бачено договором перевезення, а також находження вантажів понад строк безкоштовного находження у зазначених пунктах.

Глава 47. ДОГОВІР ТРАНСПОРТНОГО ЕКСПЕДИРУВАННЯ

§ 1. Поняття та загальна характеристика договору транспортного експедирування

Зростаюча потреба учасників цивільного обороту в належному за­конодавчому регулюванні відносин, що складаються між ними, зумо­вила появу в ЦК норм, які регламентують вже достатньо відомі та по­ширені на практиці договірні інститути, Серед останніх необхідно звернути увагу і на договір транспортного експедирування (від лат.


expeditio - послання, відправлення)1. Актуальність відносин з транс­портно-експедиційного обслуговування ще більше зростає у сучасній економіці, яка нагально потребує максимально ефективного руху продукції та товарів як між самими підприємцями, так і між остан­німи та споживачами.

Незважаючи на ту обставину, що договір транспортного експеди­рування мав достатньо широке застосування у вітчизняній практич­ній юриспруденції, до набуття чинності новим ЦК, був відсутній за­кон, який би регламентував договірні відносини з надання транспорт­но-експедиційних послуг. Майже єдиним винятком у цьому були за­тверджені постановою KM України від 21 вересня 1993 р. № 770 Пра­вила здійснення транспортно-експедиційної діяльності під час пере­везення зовнішньоторговельних і транзитних вантажів2. Сфера дії цих правил, власне, підтверджувала факт поширення названого дого­вірного інституту в праві країн з ринковою економікою, з якими Україна співпрацювала у сфері зовнішньої торгівлі3.

З набуттям чинності новим ЦК договір транспортного експедиру­вання набув якості пойменованого. Проте це у цілому не вирішило питання, що тривалий час вирішується в науці цивільного права, що­до місця цього договору в системі договорів та категорично не спрос­тувало думку стосовно договору транспортного експедирування як змішаного договору, тобто, договору, що поєднує в собі елементи кількох інших договорів.