Смекни!
smekni.com

Цивільне право 2 (стр. 87 из 193)

Відповідальність сторін. Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання договору визначається статтями 883 та 886 ЦК і настає при наявності загальних підстав цивільно-правової відпо­відальності. Між тим особливістю відповідальності підрядника у до­говорі будівельного підряду є відповідальність за дії інших осіб («чу­жу» вину), оскільки саме у цьому договорі широко застосовується система генерального підряду, при якій підрядник відповідає перед замовником за порушення субпідрядником свого обов'язку, а перед субпідрядником - за невиконання або неналежне виконання замовни­ком своїх обов'язків.

За невиконання або неналежне виконання зобов'язань підрядник і замовник несуть встановлену договором або законом1 відповідаль­ність, яка реалізується у стягненні неустойки (пені) і відшкодуванні збитків у повному обсязі, тобто заподіяних (реальних) збитків і упу­щеної вигоди, якщо не доведуть, що ці порушення сталися не з їх вини.

Відповідно до ЦК підрядник відповідає: за недоліки збудованого об'єкта, за прострочення передання його замовникові; за інші пору­шення договору.

Законодавець зберіг положення, яке передбачалося і у раніше чин­ному законодавстві: суми неустойки (пені), сплачені підрядником за порушення строків виконання окремих робіт, повертаються йому у разі закінчення всіх робіт до встановленого договором граничного терміну (ст. 883 ЦК).

Якщо інше не встановлено у договорі, підрядник гарантує досяг­нення об'єктом будівництва визначених у проектно-кошторисній до­кументації показників і можливість експлуатації об'єкта відповідно до договору протягом гарантійного строку. Останній становить де­сять років від дня прийняття об'єкта замовником, якщо більший га­рантійний строк не передбачено договором або законом. Названий строк продовжується на час, протягом якого об'єкт не міг експлуату­ватися внаслідок недоліків, за які відповідає підрядник.

1 Так, при виконанні робіт на будівництві об'єктів, що здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України, республіканського бюджету Автономної Рес­публіки Крим, місцевих бюджетів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій загальні правові засади майнової відповідальності встановлені у Законі України «Про майнову відповідальність за порушення умов договору підряду (контракту) при виконанні робіт на будівництві об'єктів» від б квітня 2000 р. Відповід­но до цього Закону на сторони договору покладається обов'язок стягувати неустойку (nemo) та вимагати відшкодування збитків з винної сторони.

254

Підрядник відповідає за дефекти, виявлені у межах гарантійного , строку, якщо не доведе, що вони сталися внаслідок: природного зно­су об'єкта або його частин; неправильної його експлуатації чи непра- .вильності інструкції щодо його експлуатації, розроблених самим за-. мовником або залученими ним іншими особами; неналежного -ремонту об'єкта, який здійснено самим замовником чи залученими ним третіми особами (ч. 2 ст. 884 ЦК).

§ 4, Підряд на проектні та пошукові роботи

Іа договором підряду на проведення проектних та пошукових

робіт підрядник зобов'язується розробити за завданням замовника проектну або іншу технічну документацію та (або) виконати пошуко­ві роботи, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити їх (ч. 1 ст. 887 ЦК).

Здійсненню будівельних робіт завжди передує проведення пошу­кових і проектних робіт. Пошукові роботи полягають у інженерно-ге­ологічних, гідрометеорологічних, екологічних (та інших залежно від призначення об'єкта) розвідках і узгодженні їх результатів, підготов­ці виділеної під забудову земельної ділянки з визначенням на місце­вості прив'язки до розташування об'єкта, підборі матеріалів і визна­ченні найбільш оптимальних умов майбутнього будівництва. По­дальше проектування будівництва може здійснюватись з урахуван­ням всіх умов зведення майбутнього об'єкта, позитивного економіч­ного обгрунтування будівництва і наявності згоди та висновків всіх необхідних інстанцій. Після цього розробляється проект і кошторис будівництва. Проектна документація складається з урахуванням ре­зультатів, отриманих у ході проведення пошукових робіт.

Проект будівництва, як правило, підлягає державній експертизі, яка проводиться спеціалізованими установами. За умови позитивного висновку державної експертизи проект і кошторис виконавець обго­ворює із замовником, який має право прийняти їх без обмовок і засте­режень або висловити побажання щодо йото доопрацювання і внесен- ня відповідних змін. За умови відсутності суттєвих розбіжностей стосовно змісту проекту між проектувальником і замовником скла- дається та підписується акт прийому-передачі проектно-кошторисної документації. У подальшому будівництво повинно здійснюватись у відповідності з цією документацією, з урахуванням будівельних норм і правил, а також інших умов договору та чинного законодавства.

Залежно від бажання замовника і ступеня складності об'єкта бу­дівництва виконання всіх робіт може здійснюватись однією організа­цією (генеральним підрядником). Як правило, такий обов'язок за до- говором може брати на себе спеціалізована будівельна організація, яка здійснює весь комплекс пошукових, проектних і будівельних ро­біт. Враховуючи це, таку організацію іменують генеральним підряд-


ЗОЄШ'ЯЗАННЯ, ЩО ВИНИКАЮТЬ У ЗВ'ЯЗКУ З ВИКОНАННЯМ РОБІТ 255

виком. Вія може залучати да вроведешш окремих видів робіт субпід­рядні організації і використовувати інші варіанти побудови дого­вірних зв'язків з контрагентами. Замовник може також укласти дого­вори з декількома контрагентами,, які спеціалізуються на виконанні окремих видів вказаних робіт.

Договір на виконання пошукових і проектних робіт є одним з різ­новидів договору підряду, а тому, є консенсуальннм, двостороннім та відплатним.

Права, обов'язки та відповідальність сторін

Сторони у договорі- замовник і підрядник.

Підрядником виступає - спеціалізований суб'єкт: юридичні і фі­зичні особи, які мають статус суб'єкта підприємницької діяльності ї отримали відповідну ліцензію на здійснення таких видів робіт. До­сить часто — це спеціалізовані проектно-пошукові організації, основ­на мета діяльності яких - виконання зазначених робіт.

Замовниками можуть бути фізичні особи, котрі, як правило, ма­ють статус підприємця, а також юридичні особи приватного і публіч­ного права та держава.

Обов'язки замовника полягають у наступному?

- якщо інше не встановлено договором підряду на проведення
проектних та пошукових робіт, передати підрядникові завдання на
проектування, а такожіншї вихідні дані, необхідні для проектування і
складання проектно-кошторисної документації. Завдання на проек­
тування може бути підготовлене за дорученням замовника підрядни­
ком. У цьому разі завдання стає обов'язковим для сторін з моменту
його затвердження замовником. Оскільки формулювання завдання
досить часто є складним для замовника, це потребує наявності спе­
ціальних знань. Тому замовник може з цією метою скористатися по­
слугами інших осіб, у тому числі і самого» підрядника. У останньому
вигадку завдання стає обов'язковим для сторін з моменту його за­
твердження замовником;

—сплатити підрядникові встановлену ціну після завершення усіх
робіт чи сплатити її частинами після завершення окремих етапів ро-
біт або у іншому порядку, встановленому договором чи законом;

—використовувати вроектво-кошторисну документацію, одержа­
ну від підрядника, лише для цілей, встановлених договором, не пере
давати проектщо-кошторисну документацію іншим особам і не розго­
лошувати дані, що містяться у ній, без згоди підрядника;

—надавати послуги підрядникові у виконанні проектннх та пошу-
кювих робіт в обсязі та иа умовах встановлених договором; '

- сприяти підряднику у виконанні робіт за договором, зокрема
шляхом надання необхідної додаткової інформації;

- брати участь разом з підрядником у погодженні готової проект-



256

Розділ Ш