Смекни!
smekni.com

Цивільне право 2 (стр. 95 из 193)


проводжується створенням яких-небудь предметів матеріального світу. Основний економічний ефект, який сторони одержують у ре­зультаті транспортної діяльності, - це переміщення вантажів, паса­жирів, багажу й пошти.

Існують такі основні види транспорту: транспорт загального ко­ристування (залізничний, морський, автомобільний, повітряний, річ­ковий (внутрішній - водний), місцевий електротранспорт, у тому числі метрополітен; промисловий залізничний транспорт; відомчий транспорт; трубопровідний та шляхи сполучення загального корис­тування. Всі вони тісно взаємопов'язані і становлять єдину транспор­тну систему країни (ст. 21 Закону України «Про транспорт»). Разом з цим технічна характеристика перевізних засобів і організація переве­зень даними видами транспорту багато у чому відрізняються одне від одного.

У главі 64 ЦК міститься перелік низки договорів, що опосередко­вують відносини з перевезення вантажів, пасажирів, багажу й пошти. Серед них такі: а) перевезення вантажу (ст. 909 ЦК); б) перевезення пасажирів і багажу (ст. 910 ЦК); в) чартеру (фрахтування) - ст. 912 ЦК тощо.

Проте сам перевізний процес не вичерпується відносинами, що ви­никають з договору перевезення (ст. 908 ЦК). Обов'язки перевізника з подачі рухомого составу, а відправника - з надання для навантаження вантажу також належать до процесу перевезення. Перевізними також є відносини, що виникають з договорів про організацію роботи із за­безпечення перевезення вантажів. Вони, зокрема, охоплюють: вузлові угоди, договори на централізоване завезення (вивезення) вантажів, на експлуатацію залізничних під'їзних колій, на подачу і прибирання ва­гонів, подачу заявок і замовлень, вчинення інших дій учасниками пе­ревізного процесу як до укладення договору перевезення вантажів, так після його виконання. Це стосується, наприклад, виконання за­лізницею додаткових операцій, пов'язаних з перевезенням вантажів, як-то: навантаження, розвантаження, зважування, експедирування то­що, які здійснюються на підставі окремих цивільно-правових догово­рів - ст. 22 Статуту залізниць України (далі - СЗ).

Отже, відомі чинному цивільному законодавству договори, що опосередковують перевізний процес, становлять єдину систему дого­ворів, предметом яких є надання послуг з перевезення вантажів, паса­жирів, багажу й пошти. Всю систему цих договорів можна поділити на два види: основні й допоміжні. Основні опосередковують головну сферу взаємовідносин перевізників і клієнтури, допоміжні - нор­мальну організацію перевізного процесу.

Основними нормативно-правовими актами, що визначають за­гальні умови перевезення, є: ЦК, закони України «Про транспорт» (від 10 листопада 1994 р.)1 і «Про залізничний транспорт» (від 4 лип-

1 ВВР України.- 1994. -№ 51. -Ст. 446. » € = т«;я- =?сап« v

ня 1996 р.)1, «Про автомобільний транспорт» (від 5 квітня 2001 р.)2, та відповідні транспортні кодекси і статути: Повітряний кодекс Укра­їни від 4 травня 1994 р. (далі - ПК)3, Кодекс торговельного морепла­вства України від 9 грудня 1994 р. (далі - КТМ)4, Статут залізниць України від 6 квітня 1998 р. (далі - СЗ)5 Транспортні кодекси й стату­ти детально не регламентують ні діяльності самого транспорту, ні взаємовідносин транспортних організацій з клієнтурою. Ці відносини конкретизуються у відомчих нормативно-правових актах, так званих правилах перевезення, які існують на кожному виді транспорту (на­приклад, Правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу і пошти залізничним транспортом України, затверджені Наказом Мі­ністерства транспорту України від 28 липня 1998 р. № 297,- Правила перевезення вантажів автомобільним транспортом в Україні від 14 жовтня 1997 р. № 363 та інші).

§ 2, Правова характеристика договорів перевезення

Договір перевезення вантажу. У системі цивільно-правових до­говорів, що опосередковують перевізний процес, особливе місце по­сідає договір перевезення вантажу (ст. 909 ЦК). В силу цього догово­ру перевізник зобов'язується доставити довірений йому відправни­ком вантаж у пункт призначення і видати його управомоченій на одержання вантажу особі (одержувачеві), а відправник зобов'язуєть­ся сплатити за перевезення вантажу встановлену плату. Проте з ура­хуванням специфіки перевезень кожним з видів транспорту в норма­тивних актах, що закріплюють їх діяльність, дається своє визначення договору перевезення (ст. 22 СЗ, ст. 133 КТМ, ст. 61 ПК, ст. 52 Закону України «Про автомобільний транспорт» та інші).

Перевізником може виступати тільки суб'єкт підприємницької діяльності, основним напрямом діяльності якого є перевезення ванта­жів (залізниця, морське пароплавство, автогосподарство, річкове па­роплавство, а також фізичні особи, котрі мають право на експлуата­цію перевізних засобів, тощо), а відправником - будь-яка особа (фі­зична або юридична).

Одержувачем може бути або сам відправник, або інша особа, за­значена останнім у перевізних документах. З огляду на те, що одержу­вач за договором перевезення набуває певного обсягу прав та обов'яз­ків, у разі, якщо відправник не є одночасно й одержувачем вантажу, такий договір розглядається як договір на користь третьої особи.

1 ВВР України. -1996. - № 40. - Ст. 183. h'

2 ВВР України. - 2001. - № 22. - Ст. 105. !

3 ВВР України. -1995.-Хо 25. '

4 ВВР України. -1995.-Х» 47-52.

5 Офіційний вісник України. -1998. - № 14. - Ст. 548.


278


Розділ XII


ЗОБОВ'ЯЗАННЯ, ЩО ПОВ'ЯЗАНІ З НАДАННЯМ ПОСЛУГ


279



\ї

Договір перевезення вантажів належить до двосторонніх, оплат-них і реальних.

Договір перевезення вантажу укладається у письмовій формі (За­кон України «Про автомобільний транспорт», ст. 23 СЗ, ст, 134 КТМ). Так, на залізничному, повітряному і внутрішньоводному транспорті договір перевезення укладається шляхом оформлення накладної, яка служить основним перевізним документом, де зазначені всі умови пе­ревезення, а саме: найменування й місцезнаходження сторін догово­ру; найменування вантажоодержувача; найменування й кількість ван­тажу; умови з перевезення і строки перевезення; назву місць наван­таження й розвантаження; вартість перевезення тощо.

Відповідно до ст. 23 СЗ, ст. 60 ПК, ст. 67 Статуту внутрішнього водного транспорту СРСР (далі - СВВТ) договір перевезення ванта­жів вважається укладеним з моменту здачі відправником перевізни­кові вантажу разом з накладною. Прийняття вантажу для перевезення засвідчується на накладній календарним штемпелем перевізника й видачею ним відправникові квитанції. З даного моменту всі умови, викладені у накладній, стають умовами договору перевезення. На за­лізничному і внутрішньоводному транспорті при прийнятті вантажу для перевезення разом з накладною оформлюється дорожня відо­мість і вантажна квитанція. Відомість складається перевізником пі­сля прийняття вантажу для перевезення разом з накладною і містить усі дані про вантаж, відправника, одержувача тощо. Вона прямує ра­зом з вантажем і після видачі його одержувачеві залишається у пере­візника. Дорожня відомість має певне правове значення: (а) засвідчує факт видачі вантажу одержувачеві і (б) є документом, на підставі яко­го провадяться розрахунки з провізної плати, штрафів за прострочен­ня доставки вантажу та з інших зборів. Вантажна квитанція видається відправникові як посвідчення прийняття вантажу для перевезення. У випадку втрати вантажу вантажна квитанція надає право відправни­кові або одержувачеві пред'явити претензію й позов до перевізника про відшкодування вартості втраченого вантажу, а також інші право­мочності під час здійснення перевізного процесу (статті 23,43,48 СЗ України).

На автомобільному транспорті договір перевезення оформлюється
товарно-транспортною накладною, яка за своїм змістом не відріз­
няється від накладної, що оформлюється на інших видах транспорту
(пп, 1, 16.10 Правил перевезення вантажів автомобільним транспор­
том в Україні від 14 жовтня 1997 р.). До основних документів на пере­
везення вантажів цим транспортом належить також дорожній лист
вантажного автомобіля. Товарно-транспортна накладна й дорожній
лист автомобіля вважаються документами суворої звітності, форма й
порядок заповнення яких визначаються відповідними нормативними
актами. ...... . . • с


За договором перевезення пасажира перевізник зобов'язується перевезти пасажира у пункт призначення, а в разі здачі багажу - та­кож доставити останній у пункт призначення й видати управомоченій на його одержання особі; пасажир зобов'язується сплатити встанов­лену плату за проїзд, а за наявності багажу - також плату за його пе­ревезення (ст. 910 ЦК). Укладення договору перевезення пасажира засвідчується проїзним документом встановленого зразка (пасажир­ським квитком), який підтверджує право пасажира на проїзд відпо­відним видом транспорту, а провезення ним багажу - багажною кви­танцією.

У проїзному квитку, за винятком квитків на залізничному й повіт­ряному транспортах, не вказується прізвище пасажира. Втрачені про­їзні квитки не відновлюються, не повертається також їх вартість.

Як випливає з визначення цього договору, він є двостороннім, оплатним і консенсуальним. Так, згідно зі ст. 52 Закону «Про автомо­більний транспорт» договір перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування вважається укладеним з мо­менту придбання пасажиром квитка на право проїзду. Проте в окре­мих, передбачених законодавством випадках, такий договір також може бути й реальним (наприклад, при перевезенні пасажирів у ту­ристичних поїздках або за замовленням). Ці договори вважаються укладеними з моменту посадки пасажира у транспортний засіб.