Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 102 из 149)

6. Матеріальна відповідальність у повному розмірі покла­дається також на матеріально відповідальних осіб. Вона настає в разі недостачі матеріальних цінностей, прийнятих під відповідальність працівниками, що займають посади: касирів; завідувачів комор, їхніх помічників, комірників, що відають окремими коморами; завідувачів нафтових господарств (при виконанні ними службових обов'язків, пов'язаних із при­йманням, видачею та обліком нафтопродуктів та інших мате­ріальних цінностей); завідувачів їдалень (що перебувають на балансі КСГП); завідувачів господарств і кастелянш дитячих дошкільних закладів; заправників, обліковців-заправників (при виконанні ними службових обов'язків, пов'язаних із прийманням, видачею та обліком пального і мастильних матеріалів); водіїв вантажних автомобілів, що суміщають обов'язки агентів-експедиторів із приймання і видачі ванта­жів; провідників худоби при перевезенні її залізницею, гур­топравів.

7. Юридичною підставою повної матеріальної відповідаль­ності є письмові договори (угоди) між правлінням КСГП, ак­ціонерного товариства (дирекцією державного сільськогоспо­дарського підприємства, товариства з обмеженою відпові­дальністю) і матеріально відповідальними особами. До остан­ніх належать:

а) завідувачі кас, комор, складів та їхні заступники;

б) старші контролери-касири, контролери-касири та інші працівники, які виконують обов'язки касира;

в) директори і завідувачі магазинів (за відсутності завідува­чів відділів і секцій) та їхні заступники, завідувачі товарних секцій, начальники цехів підприємств торгівлі та їхні за­ступники;

г) завідувачі підприємств громадського харчування та їхні заступники, завідувачі виробництва, начальники цехів (діль­ниць) та їхні заступники;

д) завідувачі заготівельних пунктів, сепараторних від­ділень;

е) завідувачі господарства та коменданти будинків, де збе­рігаються матеріальні цінності;

є) агенти з постачання, експедитори вантажів, інкасатори.

Перелік осіб, з якими правління може укладати договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення схоронності цінностей, переданих їм для зберігання, оброб­лення, продажу (відпуску), перевезення або використання, визначається спеціальною постановою загальних зборів (збо­рів уповноважених) колективного сільськогосподарського підприємства. Практично це означає, що в кожному КСГП цей перелік треба обговорити на засіданні правління та збо­рах трудових колективів, бригад, ферм, інших виробничих підрозділів і винести його на обговорення загальних зборів або зборів уповноважених, які приймуть остаточне рішення з цього питання.

8. Повна матеріальна відповідальність працівників радгос­пів, інших державних сільськогосподарських і міжгосподар­ських підприємств (організацій) регулюється ст. 134 КЗпП України.

9. Справи про матеріальну відповідальність членів КСГП суд розглядає за аналогією з трудовим законодавством. Він має право в разі необхідності зменшити розмір шкоди, який підлягає компенсації, виходячи зі ступеня вини, конкретних обставин, за яких було заподіяно шкоду, матеріального ста­новища члена КСГП з наведенням у рішенні мотивів частко­вого задоволення позову. Правові норми про зменшення роз­міру шкоди не застосовуються, якщо шкода була заподіяна злочином, вчиненим із корисливою метою, а також при стяг­ненні з працівників коштів, одержаних ними у підзвіт або як аванс. У справах про стягнення дебіторської заборгованості сума боргу може зменшуватися залежно від майнового і ро­динного стану боржника.

10. Посадові особи КСГП несуть матеріальну відповідаль­ність за заподіяну шкоду на підставі тих самих нормативних актів, що й рядові члени цього підприємства. Питання про притягнення до відповідальності окремих посадових осіб ви­рішують органи самоврядування (наприклад, правління КСГП), які призначили дану особу на посаду.

При розгляді позовів КСГП до його членів і посадових осіб (голови, бригадирів, завідувачів ферм та інших спеціаліс­тів) про компенсацію за заподіяну шкоду необхідно враховувати, що на них не можна покладати матеріальну відповідальність за таку шкоду, яка не пов'язана з їхньою безпосереднього виною і може бути віднесена до категорії нормального
виробничо-господарського ризику. Статтею 130 КЗпП України, яка встановлює підстави матеріальної відповідальне
працівників радгоспів, інших державних і міжгосподарську
підприємств, передбачено, зокрема, що на робітників і службовців не може бути покладено відповідальності за шкоду, яка належить до категорії нормального виробничо-господарського ризику; за неодержання підприємством, установою, організацією прибутку; за шкоду, заподіяну працівником котрий перебував у стані крайньої необхідності. Визначені цією нормою правила застосовуються за аналогією закону й щодо членів КСГП.

Члени правління несуть матеріальну відповідальність у випадках, коли внаслідок їхньої бездіяльності, недбалого ставлення до своїх обов'язків було заподіяно шкоду галузі або ді­лянці виробництва, закріпленій за даною особою при розпо­ділі обов'язків між членами правління.

Якщо при підготовці до судового розгляду справи за позо­вом КСГП до членів підприємств про стягнення з них збитків або в процесі самого розгляду виявиться, що шкоду було за­подіяно не тільки з вини відповідача, а й внаслідок незакон­них дій, безгосподарності, несумлінного ставлення до вико­нання своїх обов'язків окремих посадових осіб підприємства, останні мають притягатися до відповідальності як співвідпо­відачі. При стягненні шкоди з посадових осіб КСГП суди по­винні з'ясовувати, хто конкретно відповідає за дану ділянку роботи і в чому саме полягає його вина.

Правління зобов'язане притягати до матеріальної відпові­дальності тих осіб, з вини яких підприємство платить штраф, пеню, неустойку і відшкодовує збитки за порушення умов до­говору з будь-якою організацією і громадянином. У цьому ра­зі КСГП, виконавши свої зобов'язання перед стороною за до­говором, подає до винної посадової особи регресний позов про стягнення з нього майнових санкцій, сплачених за пору­шення договору.

11. З метою покриття заподіяних збитків відповідно до ст. 404 ЦПК України проводиться відрахування коштів із за­робітку працівника в розмірі не більше 20 відсотків од суми, що має бути виплачена йому кожного разу, а якщо шкоду заподіяно розкраданням, а також за наявності інших відраху­вань за виконавчими документами — не більше 50 відсотків. Не допускаються відрахування з вихідної допомоги, компен­саційних та інших виплат, на які згідно з законодавством стягнення не накладається.

§ 6. Відшкодування збитків, що сталися внаслідок загибелі або розкрадання худоби та птиці

1. Члени КСГП, працівники радгоспів, які винні в загибе­лі, нестачі або розкраданні худоби та інших тварин, несуть відповідальність згідно з нормами законодавства про працю і Статутом КСГП.

Тваринництво колективних і державних сільськогосподар­ських підприємств іноді зазнає значної шкоди внаслідок по­рушення особами, які обслуговують худобу й птицю, вимог виробничої та трудової дисципліни. Ці порушення полягають у відсутності належного догляду за тваринами і птицею в ніч­ний час, ненаданні необхідної уваги опаленню тваринниць­ких приміщень взимку, особливо тих, де утримується молод­няк. У разі вчинення такого правопорушення спеціальною комісією, створеною за розпорядженням правління, склада­ється акт, який є підставою для притягнення винних осіб до матеріальної відповідальності.

При визначенні вартості худоби слід керуватися постано­вою Міністерства економіки України "Про порядок оцінки шкоди від розкрадання, недостачі, знищення та псування ма­теріальних цінностей" від ЗО квітня 1992 р. № 16, у п. 8 якої сказано, що в разі розкрадання чи загибелі худоби сума збит­ків визначається за закупівельними цінами, які склалися на момент виявлення даного факту. При цьому відшкодову­ються вони в розмірі, що в півтора рази перевищує вартість худоби.

Відшкодування збитків, заподіяних тваринництву, регулю­ється постановою Кабінету Міністрів України від 22 січня 1996 р. "Про порядок визначення розміру збитків від розкра­дання, нестачі, знищення (псування) матеріальних ціннос­тей". Згідно з її п. 5 в разі розкрадання чи загибелі тварин су­ма збитків визначається за закупівельними цінами, що скла­лися на момент відшкодування збитків із застосуванням кое­фіцієнта 1,5.

2. Збитки, викликані нестачею великої рогатої худоби, свиней, овець і коней через недбалість винних осіб, відшко­довуються в розмірі вартості тварин за державними закупі­вельними цінами. В разі розкрадання цих видів тварин сума збитків зростає в півтора рази проти їхньої вартості за тими ж цінами.

Правління КСГП та адміністрація радгоспу може дозволи­ти особам, винним у загибелі коней, великої рогатої худоби, свиней, овець і кіз, відшкодувати заподіяні збитки здачею підприємству рівноцінних тварин, а також списати з праців­ників заборгованість за поданими позовами, якщо вони по­вернули худобу чи виплатили її вартість.

3. Позов про відшкодування збитків подається незалеж­но від притягнення винних осіб до кримінальної відпові­дальності.

Особи, винні в загибелі худоби, завідувачі ферм і члени правління, на яких покладено відповідальність за громадське тваринництво, повинні вживати всіх можливих у конкретній ситуації заходів, аби запобігти шкоді, по-господарському ви­користовувати м'ясо та шкіру загиблих тварин. При цьому кошти від реалізації цих продуктів не включаються в суму, яку повинна відшкодувати особа, що заподіяла збитки.

4. Розмір збитків, заподіяних КСГП через крадіжку, заги­бель або недостачу свійської птиці, бджіл, хутрових звірів, кролів та інших тварин, слід визначати за державними ціна­ми, що склалися на день подання позову.

5. Згідно з законодавством про страхування майна страху­ванню підлягають сільськогосподарські тварини, домашня птиця, хутрові звірі, бджоли тощо. В разі загибелі будь-якого з цих видів тварин і птиці важливо визначити, мав місце стра­ховий випадок або ж є причинний зв'язок між неналежним ставленням до своїх трудових обов'язків працівників, які до­глядали худобу і птицю, і тим шкідливим наслідком, що при­звів до загибелі останніх. При розгляді подібних справ у суді необхідно забезпечити охорону майнових прав як працівни­ків, так і органів державного страхування. Ці питання мають велике практичне значення. Саме тому суд повинен повідо­мити зазначені органи про час судового розгляду справи. Як­що в заподіянні шкоди господарству винен працівник, орган державного страхування, який виплатив КСГП страхову ви­нагороду, має право (і зобов'язаний — В. Я.) брати участь у розгляді справи як третя особа із самостійними вимогами про повернення виплачених коштів. Наявність страхового випад­ку звільняє члена КСГП від матеріальної відповідальності.