Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 114 из 149)

Внаслідок складних економічних умов, в яких нині пере­бувають сільськогосподарські товаровиробники, ділова ак­тивність підприємств та об'єднань концерну 'Украгротехсер­віс" значною мірою зменшилась.

4. В кінці 90-х років Україна мала високо розвинуту мере­жу міжколгоспних будівельних організацій, заснованих на праві спільної часткової власності колгоспів; громадське тва­ринництво мало добротні тваринницькі приміщення, значну кількість птахофабрик, розвивалось житлове будівництво для селян-колгоспників. У ці роки відбулось злиття міжколгосп­них будівельних організацій з державними науково-проектними і будівельними організаціями. На цій основі 29 травня 1991 р. установча конференція організаторів-засновників кооперативно-державної корпорації "Украгропромбуд" прийняла і затвердила свій Статут. Ця корпорація об'єднала в собі засоби і кошти, належні міжколгоспним будівельним організаціям, що складають 72 відсотки і 28 відсотків коштів Мі­ністерства сільського будівництва України. Таким чином, це утворення становить собою спільну часткову колективно- державну власність. Уряд України наділив корпорацію правами органу державного управління майном, яке є державною власністю і належить корпорації на праві повного господарського відання.

Статутом Української кооперативно-державної корпорації по агропромисловому будівництву "Украгропромбуд" визна­чено, що корпорація є самостійним об'єднанням і має права юридичної особи.

Корпорація має статус самостійного позавідомчого госпо­дарського об'єднання і без згоди засновників не може входи­ти до складу державних, громадських та інших структур уп­равління (міністерств, відомств), що виключає їх втручання в діяльність корпорації.

Відповідно до наданих засновниками функцій корпорація забезпечує координацію дій учасників між собою та зовніш­німи і внутрішніми спеціалізованими організаціями, підпри­ємствами, науково-дослідними і проектними інститутами, установами, іншими підрозділами з метою більш ефективного використання їх можливостей. Корпорація відає питаннями, інвестиційного процесу в спільних інтересах учасників кор­порації; вдосконалення фінансово-кредитного механізму, розробки та реалізації цільових програм в розвитку виробни­чої та соціальної бази з урахуванням кон'юнктури ринку. Корпорація займається забезпеченням виробництва матері­ально-технічними ресурсами, устаткуванням і основними фондами, а також захистом обсягів державного замовлення.

Вищими органами управління в корпорації є Установча конференція, а в наступний період — Рада корпорації. Статут корпорації передбачає збереження економічної самостійності засновників на основі договірної госпрозрахункової системи, її взаємодії у виробничій, науковій, соціальній та інших сфе­рах діяльності.

У визначенні правового становища корпорації певну роль відіграє Установчий договір про створення української коо­перативно-державної корпорації по агропромисловому будів­ництву "Украгропромбуд", який складають 8 його статей. Ос­новні положення цього договору знайшли своє закріплення в Статуті корпорації. Згідно з п. 6 договору корпорація в разі необхідності створює за рішенням засновників свій галузевий комерційний (інвестиційний) банк, діяльність якого здійсню­ється за його Статутом, випускає цінні папери і здійснює операції на ринку цінних паперів. У разі порушення Установ­чого і господарчих договорів, а також Статуту корпорації її учасники можуть бути виключені Радою з корпорації з від­шкодуванням заподіяної їхніми неправомірними діями шко­ди з обов'язковим виконанням їх договірних зобов'язань до кінця дії договорів.

У системі суб'єктів зовнішніх аграрних правовідносин важливе місце належить установам банку, яких в Україні на­раховується близько 160. Провідну роль серед установ банків займає Національний банк України.

У забезпеченні фінансової діяльності сільськогосподар­ських товаровиробників певну роль відіграє Акціонерний ко­мерційний агропромисловий банк "Україна". Правове стано­вище цього банку визначається Законом "Про банки та їх ді­яльність", що прийнятий 20 березня 1991 р. і Статутом цього банку. Статут акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна" затверджено загальними звітно-виборними зборами акціонерів банку 26 квітня 1996 р. із змінами і допов­неннями, затвердженими загальними зборами акціонерів банку 10 квітня 1998 р. Цей банк належить до єдиної банків­ської системи України і є акціонерним товариством відкрито­го типу.

Банк на комерційних засадах здійснює комплексне обслу­говування резидентів та нерезидентів України, забезпечуючи пріоритетне обслуговування агропромислового сектора еко­номіки. Згідно з Статутом банк є економічно самостійним від виконавчих і розпорядчих органів державної влади в рішен­нях, пов'язаних з його оперативною діяльністю, а також щодо вимог і вказівок, які не відповідають чинному законодавству. Банк є юридичною особою з моменту реєстрації в Національ­ному банку і має самостійний баланс. Банк володіє, користу­ється і розпоряджається майном: будівлями, спорудами, ос­новними засобами, обладнанням, інвентарем, іншими фон­дами і коштами, що належать банку на правах колективної власності. Банк може використовувати своє майно для здій­снення господарської та іншої не забороненої законодав­ством діяльності, зокрема, передавати його за плату чи без­оплатно у володіння, користування або у власність іншим юридичним або фізичним особам.

Банк несе повну відповідальність за використання і збері­гання довірених йому клієнтами грошових коштів, цінностей і майна. Він несе відповідальність по своїх зобов'язаннях усім належним йому майном, на яке за чинним законодавством може бути звернено стягнення.

Правомочності банку полягають у здійсненні ним відпо­відних операцій, а саме: залученні і розміщенні грошових вкладів та кредитів; здійсненні розрахунків за дорученням клієнтів, банків-кореспондентів та їх касовому обслуговуван­ні; веденні рахунків банків-кореспондентів; фінансуванні ка­пітальних вкладень за дорученням власників або інвестованих коштів; випуску платіжних документів і цінних паперів (че­ків, акредитивів, акцій, облігацій, векселів); купівлі-продажу і зберіганні платіжних документів, цінних паперів, а також операцій з ними; видачі поручительств, гарантій та інших зо­бов'язань за третіх осіб, що передбачають їх виконання в гро­шовій формі; придбанні права вимоги поставки товарів і на­дання послуг, прийняття ризику виконання таких вимог та інкасації таких вимог (факторинг); придбанні за власні кошти засобів виробництва для передачі їх в оренду (лізинг); купівлі організаціями і громадянами та продажу їм іноземної валюти готівкою і валюти, що знаходиться на рахунках і вкладах; ку­півлі і продажу в Україні і за кордоном монетарних металів; залученні і розміщенні дорогоцінних металів на рахунку і вкладах та інших операцій з цими цінностями відповідно до міжнародної банківської практики.

Крім цього до функцій банку належать довірчі операції (залучення та розміщення коштів, управління цінними паперами та інші) за дорученням клієнтів; надання Консультацій­них послуг; проведення операцій по касовому виконанню державного бюджету за дорученням Національного банку; здійснення інших операцій з дозволу Національного банку України. Банк здійснює банківські операції на (підставі дого­ворів, якими визначаються права та обов'язки, відповідаль­ність сторін, строки, процентна ставка, розмір плати за по­слуги, санкції, способи забезпечення зобов'язану та інші умо­ви, що не суперечать законодавству.

Серед діючих в Україні комерційних банків слід відзначи­ти Акціонерний комерційний банк розвитку Нафтогазового комплексу "Укрнафтогазбанк", обласні та територіальні ко­мерційні банки.

§ 3. Правосуб'єктність переробних підприємств

Україна підставне вважається аграрно-промисловою дер­жавою. На її території функціонують підприємства, що пере­робляють сільськогосподарську сировину і спроможні вироб­ляти основні види продуктів харчування, не лише для свого населення, а й для продажу на міжнародному ринку. Вона має можливість виробляти вироби легкої промисловості з льону і конопель і задовольняти потреби в своїх; оригінальних товарах світових покупців. Протягом останніх десятиліть пе­реробні підприємства України були державною власністю. Виробники сільськогосподарської сировини фактично були позбавлені можливості використовувати значну частину дохо­дів, одержуваних державою від реалізації продуктів переробки (цукру, олії, масла, молока, м'ясопродуктів, тканин і виробів легкої промисловості).

Не поліпшився економічний стан сільськогосподарських виробників сировини і працівників цих переробних підпри­ємств і за сучасних умов, тобто після роздержавлення і при­ватизації майна цих підприємств.

Роздержавлення і приватизація майна переробних підпри­ємств здійснена відповідно до Закону "Про приватизацію майна державних підприємств", прийнятого Верховною Ра­дою України 4 березня 1992 р., Закону "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", прийнятого Верховною Радою України 6 березня 1996 р., а також Закону "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі", прийнятого Верховною Радою України 10 липня 1996 р.

Організаційно-правова основа роздержавлення і привати­зації визначена Державною програмою приватизації майна державних підприємств, затвердженою Верховною Радою Ук­раїни 7 липня 1992 р. Вона передбачала зміну відносин влас­ності на засоби виробництва з метою їх якісного відтворення та ефективного використання; створення прошарку недер­жавних власників як основи багатоукладної соціально-орієн­тованої економіки; структурної перебудови економіки; стабі­лізації економічного становища; розвитку конкуренції та обмеження монополізму; залучення іноземних інвестицій. Наведені вихідні положення лягли в основу наступного зако­нодавчого і нормативно-правового регулювання роздержав­лення і приватизації.