Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 144 из 149)

Виділяючи аграрне право у самостійну галузь, ряд фран­цузьких юристів підкреслюють видання в останні роки вели­ких сільськогосподарських законодавчих актів, які мають са­мостійне значення, і суттєво виходять за межі колишнього аг­рарного законодавства. Більше того, самостійність його у цій країні підкреслюється створенням спеціального судового та управлінського апарату, який слідкує за виконанням сільсь­когосподарського законодавства.

У більшості зарубіжних країн аграрне законодавство ста­новить окрему галузь законодавства. Воно включає аграрні, земельні, лісові та водні кодекси, розділи цивільного законо­давства, що стосуються успадкування сільськогосподарської власності.

В основі цих галузей у багатьох країнах лежать аграрні ко­декси (Франція, Мексика, Уругвай, Аргентина та ін.). Там, де сільськогосподарське законодавство не кодифіковано, існу­ють досить розвинуті форми інкорпорації сільськогосподар­ського законодавства, наприклад, у США. У багатьох країнах видано обширні спеціалізовані сільськогосподарські закони (ФРН, Франція, Англія, Італія). Джерелами сільськогоспо­дарського права в системі континентального права є сіль­ськогосподарські закони, норми наднаціонального права на основі підписаних урядами угод, норми звичаєвого права, корпоративні та адміністративні норми, прийняті синдиката­ми виробників, державними і судовими органами з питань сільського господарства.

Аграрне законодавство ФРН будується на основі розроб­лених у 1955 р. плану Любке, потім у 1971 р. — плану Ертеля щодо реорганізації структури сільського господарства. Цен­тральне місце в аграрному законодавстві ФРН займає аграр­ний закон від 5 вересня 1955 р., який називався ще Великою Хартією "Мазпа Спагіа". Він створює загальні правові рамки для державного регулювання у сільському господарстві. Ра­ніше видані закони про кредитування орендаторів від 5 серп­ня 1995 р., про сільськогосподарську оренду від 25 червня 1952 р., про структуру ринку від 16 травня 1969 р., про збу­тові фонди від 26 червня 1969 р., про регулювання сільсько­господарської заборгованості від 26 червня 1957 р., детально регулюють окремі положення в галузі сучасних аграрних від­носин. Ці закони являють собою спеціальні акти, присвячені питанням перебудови аграрних відносин в галузі реорганізації сільськогосподарського виробництва і сільськогосподарських ринкових відносин.

Основу французького аграрного законодавства становлять сільськогосподарський, лісовий та цивільний кодекси, які ре­гулюють питання сільськогосподарської власності, оренди, трудових відносин, кредитування та ін. Аграрне законодав­ство Франції зосереджує свою увагу на регулюванні питань структури сільськогосподарської власності, удосконалення орендних відносин, створенні сільськогосподарських спілок та органів управління сільським господарством. При цьому основні напрями аграрної політики Франції, сформульовані у Законі про сільськогосподарську орієнтацію від 4 липня 1980 р. і спрямовані у достроковому плані на розвиток еконо­мічного і демографічного розвитку країни і передбачає підви­щення конкурентоздатності сільського господарства, його вклад у розвиток економіки країни, збільшення його екс­портної власності, закріплення молоді в сільському господар­стві, з метою стабілізації сільськогосподарського населення, поліпшення умов життя землевласників через стимулювання розвитку сімейних господарств, які становлять основу сільсь­когосподарського виробництва.

Істотно впливає на італійське аграрне право і законодав­ство проголошення і здійснення з початку 60-х років так зва­них "зелених планів" у національному масштабі, а також пла­нів у цій галузі, що виробляються в рамках ЄЕС. Це і міжна­ціональні стандарти і ціни на сільськогосподарську продукцію, і рекомендації щодо організації і структури виробництва та багато іншого, пов'язаного з обсягом виробництва та орга­нізацією сільськогосподарського ринку цих країн.

Англо-американське аграрне право включає крім статут­ного законодавства велику кількість судових прецедентів. Во­но менш кодифіковане, але в цілому досить добре системати­зоване в рамках статутного законодавства, де аграрне законо­давство виділяється окремими великими розділами. Аграрне законодавство СІЛА являє собою одне з найбільш детально розроблених у системі законодавства розвинених країн. Нині воно вийшло далеко за межі цивільного права. Федеральне публічне законодавство сьогодні — це в основному зосере­дження в різних розділах зводу законів Сполучених Штатів з питань сільськогосподарської діяльності. У зводі законів СІЛА регулюються питання правового режиму сільськогоспо­дарської діяльності, використання державних земель, лісів, вод, кредитування, виробництва і збуту сільськогосподар­ської продукції, розвитку сільськогосподарської інфраструк­тури, сільськогосподарського експорту та ін. Власне сільсь­когосподарським або фермерським правом регулюються пи­тання сільськогосподарської власності, земельної оренди, до­говірних відносин фермерів в межах вертикальної інтеграції, що розвивається. Однак ці питання піддаються сильному впливу державного публічного регулювання. Значне місце в регулюванні сільськогосподарських відносин займає і прецедентне право.

Більшу частину в зарубіжному аграрному законодавстві займає законодавство про примусове регулювання сільсько­господарського виробництва в масштабах галузі сільського господарства або його окремих частин, таких як зернове, м'ясне, молочне виробництво тощо, регулювання збуту сільськогосподарської продукції, встановлення стандартиза­ції цін на сільськогосподарські продукти.

У СІЛА періодично, починаючи з 30-х років, видається за­конодавство, яке регламентує обсяги виробництва і збуту ос­новних сільськогосподарських культур. Спочатку воно було спрямоване на обмеження виробництва сільськогосподар­ської продукції в умовах перевиробництва, нині воно стиму­лює розвиток сільськогосподарського виробництва заходами субсидування і кредитування виробництва і збуту сільсько­господарської продукції. Суворі заходи щодо регламентації виробництва і збуту проводить Англія, ФРН, Японія, Фран­ція та інші країни.

Аграрне законодавство в основному здійснюється двома методами. По-перше, адміністративно-публічним впливом на проведення структурних змін через оренду, упорядкування розмірів сільськогосподарських підприємств, примусове здійснення меліорації і заходів щодо усунення черезсмужжя і збільшення земельних володінь, по-друге, економічним впливом, через систему кредитування, надання податкових привілеїв, регулювання ринкових відносин і головним чином цін. Причому, в рамках ЄЕС ця галузь аграрних відносин, як правило, регулюється на загальноєвропейському рівні.

Аграрне право як господарське і торговельне становить са­мостійну галузь права, однак питання щодо його самостій­ності до цього часу залишається спірним. Більшість зарубіж­них аграрників вважають, що нині аграрне право, яке склада­ється з двох частин — приватного і публічного права, — є в певному аспекті об'єднаним і має високий ступінь самостій­ності, оскільки у кожній самостійній галузі економіки і соці­альному житті суспільства завжди виникає особлива галузь права. Визнання самостійності аграрного права призводить до виділення його і як самостійної навчальної дисципліни. У Франції, ФРН, США, Італії, Іспанії та інших країнах створені посібники і навчальні курси аграрного права, які вивчаються у сільськогосподарських і юридичних навчальних закладах. Серед цих робіт, зокрема, у Франції треба виділити тритом­ний курс аграрного права проф. Жанна Мегре, курс аграрно­го права Л. Лорвелле, підручник аграрного права Жанна Моро, в Італії — нариси аграрного права проф. Джигастонне Болла, підручник проф. Джовані Галлоні, працю Д. Вінколі "Право сільськогосподарського виробника", у ФРН — курс аграрного права проф. К. Крешеля, в Іспанії — підручник аг­рарного права проф. Бальяріна Марсиаля і курс аграрного права Санза Харкі, в Англії — курс аграрного права Дж. Стефансона, у США — підручник аграрного права Дж. Юргенс-мейєра та сільськогосподарське право в матеріалах і судових рішеннях групи авторів, а також сільськогосподарське право на допомогу правознавцям, які представляють інтереси фермерів під редакцією декана юридичного факультету Арканзаського університету Дж. Луні.

§ 2. Правове становище сільськогосподарського товаровиробника в умовах ринкових відносин

Аграрне право розвинених країн виходить з передумови перш за все тісного зв'язку сільськогосподарського вироб­ництва з ринковими відносинами. Воно орієнтоване на нор­мальне функціонування приватної власності, перш за все на землю, засоби виробництва, на самостійність господаря, який раціонально використовує наявні можливості сільськогоспо­дарського виробництва, на свободу підприємницької діяль­ності, економічну зацікавленість сільськогосподарського ви­робника, ціни і ринкову конкуренцію, захищену від монопо­лізму з обмеженим державним регулюванням.

Усе це формує систему стимулів розвитку ринкового сільськогосподарського виробництва і ці положення рідко оспорюються. При можливості вільно розпоряджатися власніс­тю і можливістю вільно реалізувати ці права, відбувається більш раціональний розподіл ресурсів, ніж при плановій еко­номіці. Внаслідок цього виходить більш високий доход як сільськогосподарських виробників, так і в цілому національ­ний доход і доход на душу населення.

Роль держави ефективно проявляється у створенні умов стабільного виробництва, заохочення довгострокових капіта­ловкладень, які дозволяють сільськогосподарському вироб­никові сподіватися на одержання вигоди від зроблених вкла­дів. Законодавство, яке застосовується для регулювання відносин, у цій системі виступає як додатковий регулятор вико­ристання альтернативних можливостей у тих випадках, коли наявних ринкових відносин недостатньо для забезпечення нормального розвитку сільськогосподарського виробництва. При цьому і наявність розвинених ринкових відносин не за­перечує існування окремих сфер відносин, де повинно пану­вати законодавство з прямим регулюванням і його способами примусу, у тому числі і в економічних відносинах.