Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 131 из 149)

Загальна квота поставки цукру на внутрішній ринок (за­гальна квота на цукор) — максимальна кількість цукру, яка має бути поставлена на внутрішній ринок з 1 вересня поточ­ного року до 1 вересня наступного року. Під час визначення загальної квоти на цукор враховуються такі критерії:

— місткість внутрішнього ринку цукру (обсяги цукру, які можуть бути реалізовані протягом одного року з урахуванням попиту);

— роздрібна ціна на цукор та закупівельна ціна на цукрові буряки;

— виробництво цукру в середньому за останні три роки, імпорт його та цукровмісних продуктів;

— рівень платоспроможності населення;

— рівень попиту на цукор (обсяги цукру, що забезпечені платоспроможністю населення).

Загальна квота на цукор визначається Міжвідомчою комі­сією з питань регулювання ринку цукру. Цукор, вироблений понад загальну квоту, підлягає вільній реалізації лише за ме­жами держави. Обсяги поставок цукру на експорт виробники визначають самостійно з урахуванням необхідних ресурсів для виконання зобов'язань за загальною квотою.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 6 квітня 1998 р. (дію постанови продовжено до 31 березня 1999 р. згідно з постановою Кабінету Міністрів від 28 січня 1999 р.1) на виконання ст. 2 Протоколу від 14 листопада 1997 р. до Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про вільну торгівлю від 24 червня 1993 р. та Прото­колу між Урядом України і Урядом Російської Федерації від 26 грудня 1997 р. про механізм поставок українського цукру білого, який ввозитиметься у 1998 році на територію Росій­ської Федерації без обкладення митом запроваджено режим ліцензування цукру білого, що походить і поставляється з те­риторії України на територію Російської Федерації у 1998 р. без обкладення митом у межах квоти, встановленої за домов­леністю з Російською Стороною. Експорт цукру до Росій­ської Федерації в межах квоти здійснюється на основі ліцен­зій, виданих Міністерством зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі, з терміном дії не більш як 90 календарних днів, згід­но з договорами купівлі-продажу за попереднім погодженням заявок суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності із Мініс­терством АПК в порядку, визначеному чинним законодав­ством. Даною постановою передбачається також встановлен­ня індикативних цін на зазначений цукор білий без обкладен­ня митом в межах квоти.

Квоти у поточному році діють до дня проведення аукціону з їх продажу на наступний рік та поширюються на імпортні поставки продукції тваринництва з усіх країн. При цьому сільськогосподарська продукція, яка підлягає квотуванню, не звільняється від обкладення ввізним (імпортним) митом.

Обсяг квоти стосовно окремого виду (типу, сорту) продук­ції тваринництва не може перевищувати 10 відсотків від обся­гу виробництва аналогічної продукції в Україні року, що пе­редує поточному. Конкретний обсяг квоти в межах зазначе­них 10 відсотків визначається Кабінетом Міністрів України відповідно до обсягів вітчизняного виробництва окремого ви­ду продукції тваринництва та обсягів її споживання (вклю­чаючи імпортовану) у році, який передує поточному.

Квоти вважаються винятком з преференційних або пільго­вих режимів, у тому числі з угод про вільну торгівлю, митні союзи, виробничу кооперацію та інших подібних міжнарод­них угод, якщо це передбачено такими угодами.

Щорічні квоти на ввезення імпортної продукції тварин­ництва реалізуються за кошти на аукціонах, які проводяться Міністерством сільського господарства і продовольства Ук­раїни протягом 60 календарних днів з дня оприлюднення статистичних даних щодо фактичних обсягів вітчизняного ви­робництва продукції тваринництва та обсягів її споживання (включаючи імпортовану) у році, який передує поточному. Квоти, що залишаються нереалізованими протягом зазначе­ного строку, подальшій реалізації або використанню не під­лягають. За проведення аукціону з покупців імпортних квот стягується державне мито у розмірі, передбаченому законо­давством.

Доходи, отримані від продажу квот, зараховуються до Дер­жавного бюджету України. Інформація щодо дати запрова­дження та розміру квот на продукцію тваринництва, а також відомості щодо проведення аукціонів з продажу таких квот оприлюднюються в офіційних періодичних виданнях Верхов­ної Ради України та Кабінету Міністрів України не пізніше ніж за ЗО календарних днів до дня проведення відповідного аукціону. Квота вважається реалізованою тільки після повної сплати її вартості особою, яка виграла аукціон. Подальший перепродаж квот не дозволяється, при цьому вантажоодержу­вачем імпортної продукції, що підлягає квотуванню, може бу­ти виключно особа, яка виграла аукціон.

Квоти встановлюються на ввезення кожного виду продук­ції окремої чотиризначної товарної позиції груп І та II, згідно з Товарною номенклатурою зовнішньоекономічної діяльнос­ті, і підрозділяються на лоти, кожний з яких має становити один відсоток від загального обсягу квоти >на таку товарну позицію.

Для проведення аукціону Міністерство сільського госпо­дарства і продовольства України створює з числа своїх пра­цівників, які мають статус державних службовців, аукціонну комісію, що діє від імені та за дорученням зазначеного Мініс­терства.

Участь в аукціонах з продажу квот може взяти будь-яка особа, яка подала аукціонній комісії заявку про свою участь за формою, встановленою Міністерством сільського госпо­дарства і продовольства України, внесла реєстраційну плату та заставний внесок у сумах, що визначаються міністерством. Встановлення додаткових вимог до учасників аукціонів з про­дажу квот, обмеження їх кількості або відмова у допуску їх до участі в аукціоні за іншими причинами не дозволяється.

Реєстраційна плата встановлюється на рівні, достатньому для покриття витрат Міністерства сільського господарства і продовольства України з організації та проведення аукціону в розрахунку на одного учасника. Реєстраційна плата не підля­гає поверненню учасникам аукціону або врахуванню у ціні продажу квоти.

Заставний внесок підлягає поверненню учасникам, які не перемогли в аукціонних торгах, або враховується при змен­шенні суми вартості придбаної квоти для переможців аукці­онних торгів. Заставний внесок не повертається переможцю аукціонних торгів, який протягом п'яти робочих днів, наступ­них за днем проведення аукціонних торгів, не сплачує повну вартість придбаної квоти. При цьому сума заставного внес­ку такого учасника спрямовується до Державного бюджету "України.

З урахуванням положень цієї статті Кабінет Міністрів Ук­раїни встановлює порядок проведення аукціонів з продажу квот на ввезення продукції тваринництва на територію України та оприлюднює його.

Спори між покупцями ввізних квот та Міністерством: сільського господарства і продовольства України вирішують­ся в судовому порядку.

Кабінет Міністрів України подає Верховній Раді України до 1 березня чергового року письмовий звіт про виконання вимог цієї статті стосовно продажу квот на поточний рік.

7. Протягом останніх років здійснено ряд заходів щодо лі­бералізації експорту шляхом скасування експортних квот та ліцензій, оскільки законодавчі акти обмежували експорт то­варів, сільськогосподарської продукції (тварини, м'ясо, мо­лочні продукти, зернові культури, цукор, спирт). Однак, здійснюючи курс на лібералізацію зовнішньої торгівлі, вжи­ваються заходи щодо обмеження експорту сільськогосподар­ської сировини, імпорту продуктів харчування та створення посильного протекціонізму щодо експорту готової продукції сільського господарства і АПК. Відповідно до Закону України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами" (із наступними змінами та допов­неннями), його експорт-імпорт здійснюють спеціально упов­новажені організації, підприємства.

Відповідно до Закону України "Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину" від 7 травня

1996 р., постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого

1997 р. "Про порядок експорту живої худоби сільськогоспо­дарськими товаровиробниками — юридичними особами без сплати вивізного (експортного) мита" звільнено сільськогос­подарських виробників від сплати мита при експорті живої худоби. При цьому підставою для митного оформлення екс­порту живої худоби сільськогосподарськими товаровиробни­ками — юридичними особами без сплати вивізного (експорт­ного) мита є довідка, видана управлінням сільського госпо­дарства та продовольства обласної державної адміністрації {а для сільськогосподарських товаровиробників, працюючих на території Автономної Республіки Крим — органами, визначе­ними Радою міністрів АР Крим) за формою, встановленою даною постановою. Довідка видається за наявності у юридич­ної особи документів, які підтверджують, що продукція, яка експортується без сплати вивізного (експортного) мита, є товаром власного виробництва, а юридична особа — експортер є сільськогосподарським товаровиробником. Згідно з вище­згаданою постановою довідка оформляється в трьох примір­никах, два з яких видаються заявнику, третій зберігається в організації, яка видала довідку. Довідка подається митному органу разом з вантажною митною декларацією та карткою реєстрації — обліку зовнішньоекономічного договору (контр­акту), що видається Міністерством зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі.

Важливим елементом експортно-імпортних операцій є встановлення суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності ці­ни на експортний (імпортний) товар. Ціни та експортні чи імпортні товари визначаються самостійно сторонами зовніш­ньоекономічних контрактів. При цьому варто враховувати, що у випадках, передбачених чинним законодавством Украї­ни та міжнародними угодами, регулювання ціноутворення при експортно-імпортних операціях в Україні здійснюється шляхом встановлення нормативно-правовими актами індика­тивних, фіксованих або граничних (нижніх) рівнів цін по зов­нішньоторговельних угодах.