Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 143 из 149)

Існування приватної власності на землю, всупереч побою­ванням деяких теоретиків, не вступає у протиріччя з громад­ськими інтересами, оскільки вона давно втратила "необмеже­ний характер" і служить об'єктом активного і різнобічного державного регулювання, яке контролює земельний ринок і обмежує можливість зловживань і негативних процесів, що мали місце в минулому.

Що ж до досить широкої публічної частини аграрного права, то її виникнення пов'язане з активним втручанням держави у розвиток сільськогосподарських відносин. Багато проблем, які не в змозі вирішити приватні сільськогосподарські підприємці почала брати на себе держава. Це — перш за все, регулювання відносин щодо створення сільськогосподар­ської інфраструктури (дороги, меліорація, електрифікація, комунальне обслуговування, загальнонаціональна організація науково-дослідних робіт, впровадження нової техніки і тех­нології, створення системи збуту, транспортування і перероб­ка сільськогосподарської продукції). Публічне втручання ре­гулює розвиток низки галузей сільськогосподарського вироб­ництва, коли вони стають нерентабельними або стратегічно важливими. Тут застосовуються спеціальні відносини щодо фінансування, кредитування і оподаткування, регулювання розмірів сільськогосподарського виробництва, структурної перебудови сільського господарства, регулювання сільсько­господарського землекористування, основних умов праці в сільському господарстві.

Значне місце у публічному втручанні займає економічне стимулювання розвитку сільського господарства і заохочення державою господарств через субсидії та кредити для прове­дення виробничих процесів, збуту продукції, вдосконалення сільської інфраструктури.

Крім економічних методів існує ряд адміністративно-при­мусових засобів здійснення аграрного законодавства, в тому числі: кооперування, здійснення заходів щодо консолідації та меліорації земель, організації сільськогосподарського ринку збуту сільськогосподарських культур тощо. Значного поши­рення набула практика виробництва щодо ліцензій сільсько­господарських продуктів, установлення збутових квот та культур тощо. Значне поширення має практика виробництва щодо ліцензій сільськогосподарських продуктів, установлен­ня збутових квот та збутових пулів по продажу сільськогоспо­дарських продуктів, примусове підпорядкування їх правилам, не кажучи вже про правила карантинні, зонування тощо, за порушення яких установлюються кримінальні та адміністра­тивні заходи покарання. До заходів адміністративного впливу відносяться і здійснювані багатьма капіталістичними держа­вами планування або програмування розвитку сільського гос­подарства. Протягом останнього десятиліття у капіталістич­них країнах набуло широкого застосування планування аг­рарних перетворень у національному і міждержавному мас­штабі. Особливо слід зазначити "зелені плани" Західної Європи: план Любке та Ертеля в ФРН, план Веделя у Фран­ції, план Мансхолта для ЄЕС та ін.

У зарубіжному праві поки не утвердилась єдина назва га­лузі права, що регулює відносини у сільському господарстві. І наука за рубежем однаково використовує в ряді мов термін аграрне, сільськогосподарське право, які найчастіше вжива­ються як синоніми.

Поряд з аграрним правом і перетинаючись з ним, виділя­ється сільське право, ставиться питання про утворення агро-продовольчого права, що призводить до плутанини.

У більшості випадків під аграрним правом розуміють су­купність норм, що відносяться до сільського господарства, приватного і публічного права, які регулюють відносини у сільському господарстві. Однак таке визначення встановлює лише межі між правом, що регулює відносини в промисло­вості і сільському господарстві, не визначаючи обсяг регу­люючих відносин. Сфера дії аграрного права по-різному трактується зарубіжними законодавцями і теоретиками права. До сфери регулювання аграрного права відносять перш за все рільництво, лісове господарство, внутрішнє риболовство, пе­реробку і збут сільськогосподарської продукції виробниками. Аграрне право регулює діяльність сільськогосподарського підприємства і сільськогосподарського підприємця, колек­тивні інтереси у сільському господарстві, їх виробничу діяль­ність і саме функціонування колективів.

У СІЛА діє кілька концепцій аграрного права. Одна з них, наприклад, як на критерій спирається на сферу дії аграрних відносин. Вона спеціально підкреслює, що аграрне право яв­ляє собою таку особливу сферу відносин, яка діє лише в сільському господарстві і містить спеціальні сільськогоспо­дарські норми і правові акти, і де своєрідно переломлюються загальні принципи діючого права. Друга концепція характер­ною рисою визнає додаток цієї галузі права до специфічних суб'єктів права, якими є сімейні ферми. Інші концепції ви­знають лише окремі групи відносин в галузі сільського госпо­дарства й обмежують його відносинами в галузі сільськогос­подарського оподаткування, використання сільськогосподар­ської власності. У ряді випадків сюди відносять лише правові акти сільськогосподарських органів, таких як федеральне міністерство сільського господарства та його периферійних органів.

Переважна більшість аграрників-юристів у США сходять­ся на тому, що до аграрного права відносяться три правові ка­тегорії:

— загальні правові акти і норми, які традиційно стосують­ся чотирьох основних правових джерел: конституційного пра­ва, писаних законодавчих актів, судових рішень і, нарешті, адміністративного або відомчого законодавства, що застосо­вуються й в інших галузях (наприклад, регулюючі права при­дбання ферми), така більшість норм Уніфікованого торгового кодексу США;

— спеціалізовані правові норми призначені для регулю­вання відносин сільськогосподарських виробників, які визна­ються винятком у системі загальних норм права;

— спеціальні правові норми, що становлять систему дер­жавного регулювання сільського господарства.

До сфери аграрного права перш за все відносять ріль­ництво та тваринництво. Крім того, сюди часто включають рибальство та лісове господарство, полювання, транспорту­вання, переробку і збут сільськогосподарської продукції, що здійснюється самими виробниками.

Термін "аграрне право" вживається інколи у широкому значенні, охоплюючи сукупність норм, що належать до сіль­ського господарства. Сюди відноситься в цьому випадку все законодавство, яке регулює сільське господарство.

Межі аграрного права особливо розпливчасті на стиках сільськогосподарського виробництва і промислової перероб­ки сільськогосподарської продукції, індустріального і тради­ційного виробництва сільськогосподарської продукції. Тут немає достатньо однакового і точного визначення економіч­них і соціальних відносин, які входять до поняття сільського господарства, що регулюються сільськогосподарським пра­вом і становлять зміст його норм.

Звичайно з метою розмежування вдаються до визначення, запропонованого в законодавстві або виробленого в процесі кодифікації. В Італії при цьому посилаються на Цивільний кодекс 1942 р., який визначає сільське господарство як "об­роблення землі, лісоводство, тваринництво і пов'язані з ним заняття". Французьке законодавство про сільське господарство, кодифіковане в таких документах як Сільськогосподар­ський і Лісовий кодекси і яке містить норми цивільного, адміністративного та інших галузей права, відносить у сіль­ськогосподарському кодексі до аграрного права регулювання правового режиму земель (консолідація, меліорація земель­них ділянок), сільські дороги, водні джерела; регулювання сільськогосподарського виробництва, полювання і рибаль­ства, функціонування об'єднань у сільському господарстві, правовий режим сільськогосподарського кредитування, сільськогосподарської оренди: праці і соціального забезпе­чення, професійної підготовки, проведення наукових робіт і викладання сільськогосподарських предметів у навчальних закладах, організацію і діяльність державних служб. У лісових кодексах регулюється порядок надання і використання лісів, власність на ліси тощо.

На думку проф. Ж. Мегре, центральну і основоположну групу у французькому аграрному праві утворює сільськогос­подарське право. Сюди відноситься перш за все право влас­ності на землю, що обробляється, і відповідні інститути: про збільшення земельних ділянок, законодавство про землі, про сільськогосподарські об'єднання, лісові ділянки, товариства з освоєння земель, про полювання. Сюди ж він відносить зако­нодавство про тваринництво і сільськогосподарську продук­цію, соціальне законодавство й законодавство, що регулює виробничі відносини всередині селянської сім'ї, законодав­ство про сільськогосподарські кооперативи, приватні акціо­нерні товариства у сільському господарстві, об'єднання сіль­ськогосподарських виробників, різні товариства, які мають економічні інтереси у сільському господарстві, в тому числі й у галузі ринкових відносин щодо збуту сільськогосподарської продукції, страхування від стихійного лиха, законодавство про працю у сільському господарстві, про організацію управ­ління сільським господарством.

До сільськогосподарського законодавства Ж. Мегре відно­сить також і відносини в галузі меліорації земель, вилучення земельних ділянок для суспільних потреб, про сільськогоспо­дарські узуфрукти, спадщину сільськогосподарської власнос­ті, оподаткування.